Gle tahtoo kertoa tarinansa avoimesti. Siten hän toivoo auttavansa muitakin selviytymään.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on Filippiineillä kymmenientuhansien lasten arkea. Gle, Joma ja Rosa pelastettiin tyttöjen turvakotiin. ”Kannan ikuisesti leimaa siitä, mitä minulle tapahtui. Mutta enää en häpeä”, Gle sanoo.

Siro tyttö nostaa kädet päänsä päälle, keinuttaa vartaloaan musiikin tahtiin ja välillä vilkaisee katsojaa viekoitellen kulmiensa alta. Baarin punaiset valot vilkkuvat hänen lapsenomaisilla piirteillään ja uppoavat tummiin, kasvoille valuviin hiuksiin. Kädet laskeutuvat lanteille ja kohti reisiä, nostavat hierovin liikkein sortsien lyhyitä lahkeita yhä ylemmäs.

– Tässä on Prinsessa. Hän lähtee mielellään sinun mukaasi ja tottelee käskyjäsi. 1 500 pesoa (alle 30 euroa), sanoo ääni jostain kuvakulman ulkopuolelta.

Prinsessa, oikealta nimeltään Gle, värähtää vieläkin tuon äänen kuullessaan. Gle kertoo, että puhuja on amerikkalaismies, joka ensin auttoi Glen äärimmäisen köyhää perhettä ja lopulta tuhosi sen. Video on kuvattu salaa lähes kolme vuotta sitten osana operaatiota, jonka päätteeksi Filippiinien poliisi ja Preda-niminen lastensuojelujärjestö pelastivat alaikäisen Glen striptease-baarista ja toivat tämän turvakotiin.

– Videon tyttö en ole minä, vaan roolihahmo nimeltään Prinsessa. Esitin osaani, sillä minun oli pakko, mutta en koskaan oikeasti ollut sellainen, Gle sanoo.

15-vuotiaana Gle ei ollut edes suudellut ketään. Vain vuotta myöhemmin hän oli filippiiniläisen tyttöbaarin suosituin prostituoitu, jonka parittamisesta syytetään keski-ikäistä amerikkalaismiestä ja tytön omaa adoptioäitiä.

Nyt 18-vuotias Gle pitää edelleen tanssimisesta ja pukeutuu vieläkin välillä mikrosortseihin. Mutta enää hän ei piiloudu hiusten tai roolien taakse eikä tottele muiden käskyjä, vaan katsoo ihmisiä silmiin ja tekee oikein itseään kohtaan. Oikeudenkäynti on kesken, eikä miestä tai äitiä ole tuomittu, mutta Gle tahtoo nyt tuoda esiin oman tarinansa.

– Vaikka se on vaikeaa, kerron tarinaani avoimesti, jotta voisin pelastaa muita samanlaiseen tilanteeseen joutuneita ja auttaa heitä selviytymään, Gle sanoo.

Viety neitsyys ja kunnia

Gle eli koko lapsuutensa adoptioäidin kanssa tietämättä, ettei tämä ole hänen biologinen vanhempansa. Glellä ei ollut tietoa isästään tai muista sukulaisistaan, mutta hän ei juurikaan ajatellut asiaa tuolloin – perheen hylkääminen ja paremman elämän perään lähteminen on Filippiineillä tavallista.

Äärimmäisessä köyhyydessä elävän perheen ahdinkoa syvensivät adoptioäidin sairaudet, joten Gle lopetti koulun jo kymmenvuotiaana ansaitakseen rahaa. Töiden etsintä pakotti perheen pois maaseudulta kohti suuria kaupunkeja. He päätyivät Olongapoon, suureen satamakaupunkiin noin sadan kilometrin päähän maan pääkaupungista Manilasta.

– Silloin tuntui, että onnemme kääntyi. Pääsin tarjoilijaksi ravintolaan, jossa kävi paljon turisteja, joten pienen palkan lisäksi sain usein juomarahaa.

Ravintolassa kävi paljon ulkomaalaisia, sillä Olongapossa sijaitsi ennen Yhdysvaltojen laivaston tukikohta. Gle kertoo, kuinka yksi vakioasiakkaista vaikutti mieltyneen häneen. Amerikkalaismies, armeijan veteraani hänkin, antoi aina runsaasti juomarahaa. Sitten mies alkoi tuoda pieniä lahjoja, koruja, meikkejä ja muuta sellaista, mihin Glellä ei muuten olisi ollut varaa.

– Mies kyseli paljon kotioloistani ja perheestäni. Kun kerroin äitini sairauksista ja vaikeuksistamme, hän vaikutti ymmärtäväiseltä ja kiltiltä. Olin naiivi, Gle huokaa ja painaa katseensa syliinsä.

Jonkin ajan kuluttua mies tarjoutui maksamaan adoptioäidin tarvitsemat kalliit lääkkeet. Epätoivoinen perhe suostui ja otti rahat. Vähän tämän jälkeen, Glen 16-vuotispäivänä, mies tuli vierailulle. Silloin hän ilmoitti, että on maksun aika: korvauksena kaikesta antamastaan hän otti nyt Glen.

– Hän raiskasi minut, vei neitsyyteni ja kunniani. Rahat oli jo käytetty lääkkeisiin. Minulla ei ollut vaihtoehtoja eikä sen jälkeen enää mitään menetettävää, Gle sanoo silmiään pyyhkien.

Äidistä mamasan

Gle päätyi amerikkalaismiehen omistamaan baariin tanssimaan, ja mies onnistui houkuttelemaan adoptioäidinkin bisnekseen mukaan. Äidistä tuli Glen ”mamasan”, parittaja. Hän näkyy myös salaa kuvatulla videolla baariemäntänä, joka houkuttelee asiakkaita ostamaan tanssitytöiltä seksiä ja tarjoaa hanakasti tytärtään.

Sitten Filippiinien poliisi sai nimettömän vihjeen paikan alaikäisistä seksityöntekijöistä ja alkoi tutkia baarin toimintaa. Tutkinnassa auttoi paikallinen Preda-lastensuojelujärjestö, joka on toiminut Olongapon alueella jo yli 30 vuotta ja tullut tunnetuksi erityisesti seksibisneksestä pelastettujen lasten auttajana. Salaa kuvattujen videoiden perusteella baariin tehtiin ratsia, jonka päätteeksi paikka suljettiin ja sekä amerikkalaismies että adoptioäiti pidätettiin. Molempia syytetään nyt Glen parittamisesta.


Marlene Richter vapautettiin 90-luvulla pakkoprostituutiosta. Sen jälkeen hän on omistanut elämänsä kohtalotoveriensa tukemiseen.

Preda-järjestön sosiaalityöntekijä Marlene Richter oli poliisin mukana ratsia-iltana. Kun poliisi pidätti adoptioäidin, Richter otti 16-vuotiaan Glen mukaansa ja vei tämän samassa kaupungissa sijaitsevaan Predan turvataloon.

Turvakodissa tytön taustaa alettiin selvittää. Gle sai tietää, että hänet on adoptoitu. Biologisten vanhempien kohtalo on edelleen epäselvä. Gle ja adoptioäiti tapaavat välillä oikeudessa, mutta muuten he eivät ole toisiinsa yhteydessä.

–Olen vihdoin rakastettu ja onnellinen, Gle sanoo.

Tyttöjen talo on nyt hänen kotinsa, jo kolmatta vuotta.

Vihdoin oikeasti vapaa

Kapea tie tuntuu vievän suoraan sademetsän ytimeen. Vähän väliä pitää väistää joko kuoppaa, jonka vesiputous on tien reunaan kaivanut, tai köynnöstä, joka lankeaa raskaana polulle. Sitten valtavien vihreiden vuorien syleilystä paljastuu suuri kirkkaankeltainen talo, jonka pihalla värikkäät pyykit heiluvat tuulessa. Puutarhassa vilahtelee paahtavalta auringolta puiden alle piiloutuneita eri-ikäisiä tyttöjä pelaamassa ja leikkimässä.

Jomalla meni aikaa tottua asumiseen täällä tyttöjen talossa, viidakon keskellä. Hänen entinen elämänsä oli betonin, jätekasojen ja avoimien viemärien äärellä yhdessä Manilan köyhimmistä slummeista. Kotonakin oli köyhää, riitaista, joskus jopa väkivaltaista. Jo 12-vuotiaana Joma alkoi jättäytyä pois koulusta. Sen sijaan hän vaelteli kaduilla ja välillä vietti siellä myös yönsä.

– En halunnut mennä kotiin. Tuntui, että siellä ei ole minulle muuta kuin kurjuutta. Kadulla olin onnellisempi kuin kotona, sillä ystävieni kanssa en ollut yksin vaan osa jotakin. Sain tehdä mitä halusin ja mennä minne vain. Luulin olevani vapaa, Joma sanoo.

Kadulla ystävät yllyttivät ja painostivat Jomaa käyttämään päihteitä. Pian alkoholi ja tupakka vaihtuivat vahvempiin aineisiin. Jossain vaiheessa kaveriporukan vanhimmat ja vahvimmat päättivät, että seurueen tyttöjä aletaan parittaa maksaville asiakkaille.

– Olin niin sekaisin, etten jälkikäteen muistanut juuri mitään tapahtuneesta. Saimme yleensä noin 1 000 pesoa (alle 20 euroa), joka tuntui olevan valtavasti rahaa. Se oli enemmän kuin kotona koko perheellemme kuukaudeksi.


Ennen turvakotia Joma oli tottunut asumaan ahtaasti, mutta muutto slummista viidakon keskelle vaati silti totuttelua. Nyt paikka tuntuu jo kodilta.

Yhden illan jälkeen kaikki muuttui. Internetissä alkoi levitä valokuva, jossa aikuinen mies on yhdynnässä likaisella patjalla makaavan hennon, sekavan näköisen teinitytön kanssa. Tyttö on 13-vuotias Joma.

Kuvaa jaettiin jopa Joman ystävien Facebook-seinillä, ja se päätyi lopulta perheen tietoon.

– Isä raivostui. Hän hakkasi minut ja repi hiuksiani niin, että ne jouduttiin leikkaamaan aivan lyhyiksi. En kehdannut mennä ulos. En kuitenkaan pystynyt olemaan kotonakaan, sillä tunsin sellaista häpeää ja olin tuottanut sitä perheelleni, Joma sanoo ja pyörittelee lyhyiden hiustensa vaalennettuja latvoja.

Sana tapahtuneesta levisi, ja alueen lastensuojelusta vastaava viranomainen tuli käymään perheen kotona. Pari viikkoa myöhemmin, lääkärintarkastuksen, rikos-ilmoituksen ja lukuisten keskustelujen jälkeen, Joma pääsi Predan tyttökotiin.

Nyt tapahtumista on alle vuosi, ja välit perheeseen ovat parantuneet. Joma aikoo silti asua turvakodissa ja käydä koulua sieltä, kunnes pystyy olemaan omillaan.

– Täällä on paljon sääntöjä, ja tekemisiäni seurataan koko ajan. Silti tuntuu, että saan tehdä mitä vain ja minusta voi tulla mitä vain. Nyt olen ihan oikeasti vapaa, Joma sanoo.

Jopa 100 000 lasta

Keltaisen tyttöjen talon makuuhuoneissa on yhteensä 40 sänkyä. Tulijoita olisi enemmänkin, mutta tilaa ja resursseja ei riitä. Vuosien varrella talo on ollut satojen tyttöjen koti. Tällä hetkellä asukkaista nuorin on kolmivuotias, Gle vanhimpana taas jo täysi-iän saavuttanut. Sänkypaikat on jaettu iän mukaan, mutta lapsuuden ja nuoruuden erot pehmenevät pastellisävyisten pehmolelujen ja sydämillä ympäröityjen bändijulisteiden sekamelskassa.

Seksuaalinen hyväksikäyttö ja siitä selviytyminen yhdistävät jokaisen tytön tarinaa. Suurimmalla osalla tähän tarinaan kuuluu myös köyhyys.

– Monilla valinta on yksinkertaistettuna ollut tämä: joko myydä ruumistaan tai kuolla nälkään, tiivistää Predassa vuosia työskennellyt sosiaalityöntekijä Marlene Richter.

Entisenä lapsiprostituoituna hän tietää mistä puhuu. 1990-luvun alussa poliisit pelastivat teini-ikäisen Richterin ja 9-vuotiaan tytön, kun nämä olivat saksalaisen lapsipornorenkaan pyörittäjän huoneessa loistohotellissa Boracaolla, Filippiinien tunnetuimmassa turistikohteessa. Sen jälkeen Richter asui pitkään Predan turvakodissa, hankki välillä koulutuksen ja palasi järjestöön töihin.


Kunhan Gle saa oikeusjuttunsa päätökseen, hän muuttaa omilleen. Mutta tausta ei unohdu: Gle aikoo opiskella sosiaalityöntekijäksi, ehkä jopa palata Predaan töihin.

Vaikka Richter vapautettiin pakkoprostituutiosta jo 20 vuotta sitten, hän ei ole nähnyt tilanteen Filippiineillä parantuneen. Turismi tulee köyhän maan taloutta, mutta samalla maahan tulee entistä enemmän myös lapsiseksituristeja. Kysyntä lisää tarjontaa. Tarkkoja lukuja on mahdotonta saada, mutta Unicefin mukaan Filippiineillä jopa 100000 lasta on mukana kaupallisessa seksibisneksessä – kaikista maailman maista neljänneksi eniten.

– Filippiineillä on tiukka ihmiskauppaa ja lasten seksuaalista hyväksikäyttöä estävä lainsäädäntö, mutta käytäntö ei valitettavasti vastaa todellisuutta, Richter sanoo.

Richterin mukaan syypää on erityisesti maan hallinto, joka säätää kyllä lakeja mutta...

– Lapsiseksiturismin torjumiseen ja lastensuojeluun ei anneta tarpeeksi rahaa tai resursseja, eri viranomaisia ja järjestöjä ei ohjata yhteistyöhön eikä asennemuutokseen vaadittavaa vaikuttamistyötä tehdä.

Virkavalta saa osansa kritiikistä.

– Niin monia heistä kiinnostaa vain oma hyvinvointi, ei lasten oikeuksien edistäminen. Köyhyys kasvattaa välinpitämättömyyttä ja korruptiota. Täällä kaikki yksittäisestä poliisista poliitikkoihin ja tuomareihin asti ovat itsekin ostettavissa, Richter sanoo.

Rikos maasta riippumatta

Monet turvakodin tytöistä käyvät oikeutta hyväksikäyttäjiään vastaan. Prosessit voivat olla pitkiä, ja usein ne venyvät ja mutkistuvat, erityisesti jos epäilty on ulkomaalainen. Kansainvälisellä yhteistyöllä pyritään takaamaan, että lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voidaan syyttää yhtä hyvin kohde- kuin kotimaassa.

– Minä todistin aikoinani oikeudessa yhtä hyväksikäyttäjääni vastaan, vaikka hän pääsi pakenemaan kotimaahansa. Saksassa käydyn oikeudenkäynnin päätteeksi mies tuomittiin vankeuteen Filippiineillä tehdyistä rikoksista, Richter kertoo.

Suomessa alkoi viime vuonna Liian pahaa ollakseen totta -kampanja, jolla halutaan ehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä suomalaisten lomamatkoilla. Kampanja muistuttaa, että ulkomailla alaikäisen kanssa harrastetusta seksistä voidaan syyttää Suomessakin. Tapauksissa sovelletaan aina Suomen suojaikärajoja, kohdemaan lainsäädännöstä ja ikärajoista riippumatta.

Richter on vuosien varrella ollut Predan tyttöjen mukana kymmenissä oikeusjutuissa. Usein ulkomaalainen hyväksikäyttäjä on perustellut tekoaan sillä, että seksi alaikäisen kanssa olisi paikallisessa kulttuurissa sallitumpaa ja lapsen asema erilainen. Richter muistuttaa, että erityisesti maksullinen seksi lapsen kanssa on aina rikos maasta riippumatta.

– Mutta toki ongelma liittyy osittain myös filippiiniläiseen kulttuuriin. Meidän pitäisi muuttaa omiakin käsityksiämme siitä, mikä on lasten ja erityisesti tyttöjen asema ja arvo yhteiskunnassamme, Richter sanoo.

Meistä kuullaan vielä

Predan turvakodissa asuu kymmeniä tavallisia teinityttöjä. He ovat kiinnostuneita musiikista ja harrastuksista, ottavat selfieitä älypuhelimillaan, kikattavat ja supattavat toistensa korvaan. Pinnan alta menneisyyden tapahtumia ei kuitenkaan voi kokonaan pyyhkiä pois.

– Kannan ikuisesti itsessäni leimaa siitä, mitä minulle tapahtui. Mutta enää en häpeä tai koe syyllisyyttä, Gle sanoo.

Gle muuttaa pian omilleen, mutta ensin hänen oikeusjuttunsa pitää saadaan päätökseen. Koska amerikkalaismies ei onnistunut pakenemaan maasta, juttua puidaan Filippiineillä. Nyt Gle joutuu kohtaamaan miehen muutaman kuukauden välein oikeusistunnoissa.

– Taistelen loppuun asti. Kun oma juttuni on käsitelty, alan taistella muiden puolesta.


12-vuotiaana turvakotiin tullut Rosa on valmis tasa-arvotaisteluun. Hän aikoo opiskella oikeustieteitä ja ajaa tyttöjen ja naisten aseman parantamista Filippiineillä.

Turvakoti voikin muuttaa myös ammattihaaveita. 16-vuotias Rosa on asunut kodissa lähes neljä vuotta, ja hänkin aikoo omistaa elämänsä taistellakseen lasten, erityisesti tyttöjen, oikeuksien puolesta.

– Minusta tulee uhrien asianajaja, ehkä jopa tuomari. Tahdon näyttää heille, jotka sanovat, että tytöillä ja naisilla ei ole tässä yhteiskunnassa sananvaltaa. Päinvastoin meillä menisi sitä paremmin, mitä enemmän filippiiniläisnaiset pääsisivät ääneen, Rosa sanoo ja nauraa.

Gle, Rosa ja Joma ovat vakuuttuneita, että he voivat auttaa muita seksuaalisen hyväksikäytön uhreja. Gle aikoo opiskella sosiaalityöntekijäksi, Joma tahtoo poliisiksi.

– Aiomme muuttaa yhteiskuntaa ja maailmaa. Yhden ihmisen toiminnalla voi olla valtava merkitys, ja mitä enemmän meitä on, sitä vahvempia olemme, tytöt pohtivat.

– Ennen olimme äärimmäisen köyhiä ja nälkäisiä. Nyt janoamme vain oikeutta, Rosa sanoo.

Lue myös:

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan

Ympärileikatun naisen tarina pakotti auttamaan

Palkittu valokuvaaja Meeri Koutaniemi: ”Koulukiusaus jätti syvät arvet”

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

SKORPIONI

Saat selville jotain hyödyllistä, joka on syytä painaa muistiin. Luota itseesi ja uskalla seurata omaa polkuasi. Muiden miellyttäminen ei ole nyt tärkeää.

 

JOUSIMIES

Ota ohjat käsiisi. Nyt on aika tehdä suuria päätöksiä, eikä sinun kannata väistellä vastuuta. Rakkauselämässäsi tapahtuu kiinnostavia käänteitä.

 

KAURIS

Luota siihen, että panostuksesi palkitaan. Kaikki ei ehkä suju aivan suunnitelmiesi mukaan tänään, mutta yrittäminen ei valu hukkaan.

 

VESIMIES

On aika lopettaa ylianalysointi. Pääsi vaivaaminen ei tuota tulosta, joten anna olla. Tekosi puhuvat selvemmin kuin sanat.

 

KALAT

Älä monimutkaista elämääsi turhaan. Pidä rahatilannettasi silmällä ja minimoi tarpeettomat kulut. Toisten virheistä ei pidä kantaa vastuuta.

 

OINAS

Piristävät uudistukset ulkonäköösi tekevät terää. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamiisi ihmisiin. Itsenäisyys on tänään valttia.

 

HÄRKÄ

Lyhyt maisemanvaihdos tekee hyvää. Myös syvällinen keskustelu läheisen ihmisen kanssa voi ajaa saman asian. Tärkeintä on, että ajatuksesi pääsevät tuulettumaan.

 

KAKSONEN

Kiinnostu uusista asioista. On aika laajentaa horisonttia. Tee suuret päätökset kuitenkin kylmiin faktoihin nojaten.

 

RAPU

Saat hyvän idean, joka kannattaa ottaa heti käyttöön. Etsi käsiisi ajatuksesta innostunut ihminen, jonka kanssa voitte kehittää juttua pidemmälle.

 

LEIJONA

Olet täynnä vetovoimaa. Seurassasi viihtyy uusia ja vanhoja tuttuja. Katso kuitenkin tarkkaan, kenet päästät lähellesi.

 

NEITSYT

Lähde ulos viihtymään. Sinun olisi aika antaa itsellesi rauha ja päästää irti menneiden lastista. Ammenna omista kokemuksistasi apuja tähän hetkeen.

 

VAAKA

Älä mutkista turhaan asioita. Pikkujutuista ei kannata jäädä vänkäämään. Vietä aikaa hyvän ystävän kanssa, joka osaa neuvoa tiukan paikan tullen.

Tai ainakin pysyt hengissä, vaikket tuhlaisi aikaasi ja energiaasi näihin asioihin.

Pertti Kurikan Nimipäivät puki sanoiksi biisissään sen, mitä moni meistä joskus ajattelee: Miks mu pitää aina siivota, syödä kunnolla, käydä lääkärissä, herätä ja niin edelleen. No näitä asioita toki kannattaa tehdä, mutta on myös paljon asioita, jotka voi jättää tekemättä.

Isossa-Britanniassa ryhmä lääkäreitä julkaisi listan 40 asiasta, joita ihmiset tekevät turhaan – tai ainakin hyöty on tieteellisesti kyseenalaista. Tämän innoittamana The Guardian -lehden toimittaja Stuart Heritage innostui listaamaan muita asioita, jotka ovat turhia. Me lisäsimme listaan omat ajatuksemme ja lähteemme.

1. Farkkujen pesu

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Miten usein ja miten farkut pitäisi pestä? Vai jättäisikö pesemättä? Tästä on kiistelty vuosia. Farkkujätti Levi’s on suositellut, että ei farkkuja kannata pestä lainkaan, jos haluaa, että ne säilyvät hyvännäköisinä. Ja on asiaa jopa tutkittu.

Niin ällöttävältä kuin pesemättömät farkut kuulostavatkin, niissä on suunnilleen sama määrä bakteereja kuin pari viikkoa käytössä olleissa. Sitä paitsi pöpöistä ei ole terveydelle vaaraa. Eri asia on sitten haju. Mutta sehän lähtee tuulettamalla, ja yksittäiset tahratkin saa puhdistettua vanhalla hammasharjalla.

Lue myös: Yyh! Vuosi pesemättömissä farkuissa

2. Jonottaminen lentokentän lähtöportilla

He, jotka kärppänä jonottavat lähtöportilla, selittävät usein, että syynä on paniikki, ettei saakaan käsimatkatavaroitaan mahtumaan ylähyllylle. Mutta hätä on turha! Jos oman paikan hyllytila on täysi, käsimatkatavarat voi panna myös istuimen alle tai antaa lentoemännälle, joka etsii niille sitten sopivan kolon.

Lue myös: Miksi jonottaminen on niin raivostuttavaa?

3. Sanoilla kommunikointi

Aina ei tarvita sanoja – varsinkin, kun meillä on emojit! Niillä luonnistuvat myös härskit jutut. Kaiken lisäksi ne paljastavat elämäntilanteesi psykologian paremmin.

Lue myös: Käytätkö sinäkin näitä väärin? 10 emojin oikeat merkitykset

4. Ilmoituskortin ottaminen mukaan äänestyspaikalle

Etsitkö aina hädissäsi ilmoituskorttia, kun vaalipäivä koittaa? Ihan turhaan. Kunhan muistat ottaa mukaasi henkilöllisyystodistuksen ja annat äänesi, olet ihan riittävän hyvä kansalainen.

5. Paperisten laskujen säilyttäminen

Arkistointi on ajanhukkaa, sillä kaiken saa myös sähköisesti. Sitä paitsi paperiläjät pilaavat kotisi feng shuin.

6. Parasta ennen -merkintöjen kyttääminen

Sanoma-arkisto
Sanoma-arkisto

Moni ruoka-aine on syömäkelpoista, vaikka parasta ennen -päiväys olisikin mennyt. Jos et vielä tiennyt, parasta ennen -päiväys on eri asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päiväysmerkintä tarkoittaa päivää, johon asti tuote ainakin säilyttää sille tyypilliset ominaisuudet, jos sitä säilyttää oikein.

Lue myös: 9 ruoka-ainetta, jotka säilyvät uskomattoman pitkään

7.  Hiustenpesu päivittäin

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lähes kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hiuksia on turha pestä ainakaan joka päivä. Se vie aikaa, kuivattaa hiuspohjaa ja näin voi huonontaa hiusten kuntoa. Siitäkin selviää hengissä, vaikka olisi viikon pesemättä. Testasimme: lue juttu täältä.

Lue myös: 10 testattua tapaa pidentää hiusten pesuväliä

8. Vihannesten kuoriminen

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Vihaatko kuorimista? Älä sitten kuori. Useimmiten pelkkä vihannesten peseminen riittää. Esimerkiksi perunoiden vitamiineista, mineraaleista ja kuiduista on jopa 20 prosenttia on niiden kuorissa. Myös porkkanoiden ja kurkun kuorissa on runsaasti antioksidantteja ja kuitua.

Lue myös: 28 vinkkiä kauppaan: Näin valitset täydelliset vihannekset ja hedelmät

9. Vaatteiden haaliminen

Kuva: Colourbox
Kuva: Colourbox

Onko kaapissasi vaatteita, joita et ole käyttänyt vuosiin? Kuinka monta vaatetta? Niinpä.

Vaatteita on turha haalia liikaa. Tämän todisti myös kanadalainen mies, joka testasi hiljattain, pärjääkö hän vuoden kymmenellä vaatteella. Pärjäsihän hän. Ja vaikka tämä määrä on monille varmasti liian vähäinen, usein vaatekaappiin kertyy aikoja sitten hylättyjä yksilöitä.

Lue myös: 8 syytä, miksi sinulla ei ole mitään päällepantavaa

10. Jääkaapin ylikuormittaminen

Eihän sinne kuitenkaan kaikki mahdu. Ja se on täpötäysi, sieltä on rasittavaa tonkia juuri sitä pikkuruista jämäjuustonpalaa, jota himoitsee. Sitä paitsi moni ruoka-aine ei ihan oikeasti kuulu jääkaappiin, sanovat Martat. (Perustelut voit lukea täältä.) Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, banaani, kurkku, sipuli, kananmuna, oliiviöljy ja leipä. Elämänlaatusi parantuu taatusti, kun lopetat vettyneiden ja mauttomien tomaattien syömisen.

11. Hammaslangan käyttö

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Voit lopettaa sen vaikka heti! Se on nimittäin tutkitusti tehotonta. Tämä ei silti tarkoita, että hammasvälien puhdistamisen voisi jättää kokonaan pois päivittäisistä rutiineista. Hammasvälit puhdistuvat parhaiten hammastikulla tai hammasväliharjalla.

Lue myös: Väärin meni tämäkin! Teetkö sinäkin nämä yleiset virheet hampaiden harjauksessa?

12. Kahdeksan vesilasin juominen päivässä

Oletko noudattanut vanhaa jenkkiohjeistusta ja juonut kahdeksan lasillista eli 2,5 litraa litraa vettä päivässä? Turhaan. Keskimäärin litra päivässä riittää, sillä keho saa nestettä myös ruuasta.

Lue myös: 5 outoa merkkiä, jotka paljastavat nestehukan

13. Sulje ovi -napin painaminen hississä

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, tuolta se lähestyy! Yritätkö sulkea paniikissa hissin oven, kun näet, että olet vaarassa joutua samaan koppiin epämieluisan tyypin kanssa? Olet myös ehkä huomannut, että harvemmin sulje ovi -napin painaminen nopeuttaa ovien sulkeutumista. Tästä paniikkireaktiosta voi siis hyvin luopua. Napin painelu on paljon nolompaa kuin se, että seisotte minuutin vaivaantuneena samassa tilassa. Jos ei keksi mitään puhuttavaa, pelkkä tervehdyskin on ihan ookoo.

Mitkä asiat sinusta voi jättää elämässä tekemättä? Kerro kommenteissa!

Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntija Elina Tanskanen ja Juustopäät-yhtyeen Jani Tanskanen rakastuivat toisiinsa rytinällä. Aluksi he molemmat vastustivat tutustumista. – Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Olen eri mieltä!

Näin Elina Tanskanen saattaa sanoa, jos näkemykset eivät aviomies Jani ”Jansku” Tanskasen kanssa kohtaa. Enempää kumpikaan ei korota ääntään, eivätkä astiat tosiaankaan lentele. Sen sijaan Tanskasilla neuvotellaan ja keskustellaan.

Elina ja Jansku eivät nimittäin riitele koskaan.

– Meillä on samanlainen, tasainen temperamentti. Perheessämme on tosi rauhallista, Jansku sanoo.

Aiemmissa suhteissaan hän on kyllä riidellyt, mutta Elina on totuttanut hänet siihen, että asioita ei haudota vaan niistä keskustellaan heti.

– Totta kai tulee tilanteita, joissa olemme eri mieltä. Jos jokin alkaa painaa mieltäni, pakotan itseni nostamaan sen heti pöydälle, Elina sanoo.

Vaikka kielenkäyttö olisi rauhallista, arki ei aina ole.

– Olemme yrittäjäperhe, mikä tarkoittaa hyviä ja huonoja asioita. Parhaimmillaan kolmea ipanaa viedään ympäriinsä minuuttiaikataululla, Elina kertoo.

– Koti on usein pommin jäljiltä. Olen toivottoman huono siivoamaan. Varoitin Janskua jo kolmansilla treffeillä, että siinä asiassa olen hyvin suurpiirteinen ja boheemi.

Ensitreffit sokkona

– Mehän olemme tavanneet sokkotreffeillä. Kaverimme painostivat meitä tapaamaan, koska heidän mielestään sovimme tosi hyvin yhteen, Elina kertoo.

Jos tarjoutuu mahdollisuus tavata uusi ihminen, se kannattaa tsekata. Oli toukokuu 2008, ja näin neuvottiin sinkku­oppaassa, jonka toimittaja Elina Pirinen, 31, oli muutama vuosi sitten julkaissut.

Elina oli sinkku, ja hänen työkaverinsa oli löytänyt hänelle juuri sopivan miehen: 30-vuotiaan Janskun, joka oli mainosalan yrittäjä ja vuosituhannen vaihteessa lopettaneen Juustopäät-yhtyeen rumpali.

Elinan tilanne parisuhteen kannalta oli kuitenkin huono.

– Minulla oli kolmenkympin kriisi, ja mietin, kuka olen ja mitä teen – sellainen pyörremyrsky mielessä, Elina kertoo.

Janskulle hetki oli vähintään yhtä huono kuin Elinalle. Hänellä oli pieni lapsi hiljattain eroon päättyneestä suhteestaan.

– Olen aina ollut tosi maalaisjärki-ihminen. Sitten joku sanoo, että lähdepä sokkotreffeille. Ei tule tapahtumaan! Jansku sanoo.

Lopulta Elina laittoi Janskulle viestin Facebookissa, jotta treffeille painostaneet kaverit olisivat tyytyväisiä. Kaksikko pääsi välittömästi yhteisymmärrykseen siitä, että on parempi, ettei heistä tule mitään.

– Kun paineita ei ollut, kirjoittelimme jonkin aikaa niitä näitä, Elina sanoo.

Toukokuun viimeisenä iltana Jansku vietti kaverinsa kanssa poikien saunailtaa Helsingissä. Saunomisen jälkeen he lähtivät kaverin ehdotuksesta keskustaan.

”Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa.”

Myös Elina oli ulkona samana iltana.

– Soittelimme Janskun kanssa illan mittaan ja sovimme näkevämme, kun kerran molemmat olimme liikenteessä, Elina sanoo.

– Kaverilleni tuli hirveän nopeasti kiireellistä menoa, Jansku muistelee.

– Joimme GT:tä ja kerroimme huonoja vitsejä. Sitten saatoit minut bussille, ja halasimme, Elina lisää.

Tismalleen vuoden päästä, kevään viimeisenä lauantaina, Elina ja Jansku Tanskanen pukeutuivat mustiin ja saivat toisensa punk-teemaisissa häissään Helsingissä.

Aikuiset rakkauskuplassa

Ennen häitä ehti tapahtua seuraavaa: Jansku ja Elina kävivät silloin tällöin lounaalla ja leffassa. Loppukesästä, erään yhdessä vietetyn kahvilaillan jälkeisenä aamuna, Elinalla oli oudon hyvä olo.

– Siivosin, menin jumppaan ja jumpasta ostamaan terveysruokia, Elina kertoo yllättävästä tarmonpuuskastaan.

Verkkainen tutustuminen johti rakastumiseen, joka sitten etenikin rytinällä. Janskun pienen ja suloisen tyttären Elina tapasi meriakvaario Sea Lifessa. Sen jälkeen kolmikko söi Janskun tekemää lohikeittoa.

– Kaverit kiusasivat meitä siitä, että olimme imeliä ja vaaleanpunaisessa rakkauskuplassa, Elina sanoo.

Jansku pohti tarkkaan, onko Elina se oikea. ”Kyselin kavereiltani, että jos elämässä olisi yksi mahdollisuus lukita kumppani, eikä sitä voisi enää vaihtaa, lukitsisitko sen ihmisen, jonka kanssa olet nyt. Itse olen päätöksestäni edelleen samaa mieltä.”

Jansku ja Elina kuvittelivat olevansa kadoksissa olleita toistensa kopioita. He puhuivat öisin puhelimessa tuntikausia ja katselivat huvikseen kivannäköisiä asuntoja.

– Yhtenä yönä puhelimessa sanoin, etten halua muuttaa yhteen, ellei ole puhetta lapsista ja avioliitosta, Elina sanoo.

Jansku suhtautui ajatukseen suopeasti. Hän kosi Elinaa muutamaa kuukautta myöhemmin, täysin yllätyksenä.

Aiemmin Elina ei ollut koskaan kuvitellut haluavansa naimisiin. Ei hän ollut ajatellut lapsiakaan.

– Yhtäkkiä jostain syvältä kumpusi halu sitoutua ja perustaa perhe.

Rakkauskupla kesti pitkään. Ensimmäinen yhteinen lapsi Tanskasille syntyi häitä seuraavan vuoden helmikuussa. Kahden vuoden kuluttua häistä Elina odotti toista lastaan. Elina muistaa, miten hän katseli miestään noihin aikoihin:

– Oli outo olo. Mietin, onko alkamassa jokin kriisi.

Kyse olikin vain huumaavan alkuvaiheen loppumisesta.

– Se oli hetki, kun siirryimme rakastumisvaiheesta rakastamisvaiheeseen. Pahin huuru oli hälvennyt. Piti hyväksyä toisen erilaisuus ja erillisyys, ja siinä oli paljon sulattelemista.

Ei tullut kriisiä, tuli arki: Elina opiskeli logoterapiaa. Kuopus syntyi marraskuussa, kun keskimmäinen lapsista ei ollut vielä kahtakaan vuotta. Elina alkoi ottaa vastaan ensimmäisiä terapia-asiakkaitaan, Jansku hautoi levyä studiossa kuukauden keskellä loskaisinta talvea.

– Jälkikäteen olen miettinyt, että hyvänen aika, mikä ajanjakso, Elina sanoo.

Hullunmyllystä Tanskaset suoriutuivat avoimuudella ja tiimihengellä. Aika, hengitteleminen, ajatteleminen ja puhuminen auttoivat silloin ja ovat tehonneet kaikkissa suhteen kipukohdissa.

– Läpinäkyvyyttä liippaava avoimuus ei sovi kaikille, mutta minä tykkään siitä. Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli, eikä suhde ole koskaan ollut veitsenterällä, Elina kertoo.

Musamies ja opintonarkkari

Kumppanin tuki on ollut ehdoton edellytys sekä Elinan että Janskun työuralle. Elina uskoo, että ilman miestään hän ei edes olisi yrittäjä.

– En ole luonteeltani mikään näyttävien liikkeiden tekijä. Ilman Janskua en varmastikaan olisi vaihtanut alaa ja perustanut firmaa.

Jansku taas palautti musiikin elämäänsä Elinan tapaamisen jälkeen. Hän oli rumpalina 1990-luvulla Juustopäät-yhtyeessä ja ajautui levynkansien tekemisen kautta mainosalalle. Vuodet ennen Elinan tapaamista olivat ruuhkaisia pienen lapsen ja yrityksen kanssa, ja musiikille jäi vain vähän aikaa.

– Vasta kun elämäni meni Elinan kanssa raiteilleen, aloin taas ajatella musiikkia. Olen rakentanut studion, perustanut pienen levy-yhtiön ja tehnyt comebackin Juustopäiden kanssa. En olisi pystynyt tekemään näitä asioita ilman Elinan kannustusta.

– Kun Jansku on keikoilla, onhan se perheeltä pois. Musiikkiprojektin ajan Janskun aivot ovat sen parissa, vaikka keho olisikin kotona tekemässä spagettia. En kuitenkaan haluaisi ikinä viedä musiikkia häneltä, Elina sanoo.

” Vaikka kipukohtia on ollut, olemme päässeet niistä aina jotenkin yli.”

Elina on nähnyt, kuinka Janskun kasvot loistavat keikkojen jälkeen. Sellaista onnea ei halua kieltää puolisoltaan. Vastaavasti Jansku ei ole asettunut poikkiteloin Elinan intohimolle, opiskelulle. Nyt kesken ovat toimintaterapeutin opinnot.

– Elina on opiskelunarkomaani. Veikkaan, että hän lakkaa opiskelemasta vasta, kun vedetään mullat päälle, Jansku kuvailee vaimoaan.

– Joo, mutta olen luvannut, etten enää suorita varsinaisia tutkintoja enkä kaksia opintoja päällekkäin, Elina huomauttaa.

Sitoutuminen on hardcorea

Parisuhteessa Elina on saanut opetella luottamista.

Elinan mielestä sitoutuminen on hardcorea, koska elämässä voi tapahtua mitä vain.

– Etukäteen ei voi tietää, mitä elämä vielä heittää tielle. Olen ylpeä aviomiehestäni ja pidän häntä hyvännäköisenä, mutta ulkonäkö ja tekemiset ovat katoavaisia, huonoja syitä olla yhdessä. Sitoutuminen on järjetön riski, Elina sanoo.

– Minulle on ollut kasvun paikka ymmärtää, millaista on todella luottaa ja oikeasti olla lähellä toista. Suhteen alussa tarkistelin Janskulta rivien välistä, uskallanko kiintyä vai tulenko satutetuksi.

Palkkio luottamuksesta on ollut hyvä ja turvallinen olo. Nyt luottamus on jo niin lujaa, että toisen uskaltaa antaa tehdä koko perheen elämään vaikuttavia päätöksiä.

Yhden sellaisen Jansku teki kolme vuotta sitten, kun hän päätti ostaa perheelle mökin. Elina näki paikan ensimmäisen kerran vasta, kun se oli jo heidän omansa.

– Se oli superhyvä hankinta, koska mökki on meille ainoa paikka rauhoittua. Siellä tehdään puolukkahilloa ja katsotaan yhdessä Vain elämää, Elina sanoo.

– Kertaakaan en ole joutunut katumaan luottamustani, vaikka minua olisikin ensin vähän epäilyttänyt.

Elina on akateeminen kyseenalaistaja, Jansku sydämeltään punkkari. ”Haluamme kyseenalaistaa kaikenlaista. En tykkää esimerkiksi siitä, että parisuhteen muotoa tai sisältöä pidetään itsestäänselvyyksinä”, Elina toteaa.

Elän niin kuin opetan

Elinan työ Ensitreffit alttarilla -ohjelman asiantuntijana ei Janskun mukaan näy kotona. Tanskaset ovat kumpikin tottuneet olemaan työnsä takia esillä.

Elina ajattelee, että jos yrittää neuvoa toisia ihmisiä rakkaudessa, täytyy opetuksiaan noudattaa itsekin – edes suurimman osan ajasta.

– Olisi todella tekopyhää puhua asioista, joita ei yrittäisi harjoittaa omassa parisuhteessa.

”Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman.”

Elinan ja Janskun suhteessa tärkeintä ovat yhteinen aika ja se, että he ovat kiinnostuneita toistensa tekemisistä ja ajatuksista.

– Kun yrittää pääosin parhaansa, ei haittaa, jos joskus alittaa riman. Minä saatan valittaa asioista, joilla ei ole mitään merkitystä ja joita kukaan ei edes muista seuraavalla viikolla, Elina myöntää.

Lapsiaan Tanskaset yrittävät kasvattaa yksilöinä ja tuputtamatta omia kiinnostuksenkohteitaan. Se onnistuu vaihtelevasti.

– Totta kai vanhempana syyllistyy kaikenlaisiin rimanalituksiin, Elina sanoo.

– Jossain vaiheessa mietin, onko elämme yhtä poikkeustilaa vai rauhoittuuko kohta. Lopulta totesimme, että ei tämä rauhoitu: säätämisen määrä on vakio ja kohde vain vaihtuu, Jansku jatkaa.

Säätämisen keskellä auttaa se, että kumpikin puoliso osaa lukea toista. Pienikin havainto riittää.

– Elina on sellainen pikku anturi, joka osaa tulkata tekemisiäni minullekin. Ja kun minä avaan kotioven, tiedän ensimmäisten sekuntien aikana, painaako Elinan mieltä jokin, vaikken näkisi mitään.

Elina ja Jani Tanskanen

Elina Tanskanen

  • 39-vuotias seksuaali- ja logoterapeutti.
  • Pitää vastaanottoa, kouluttaa seksuaalineuvojia ja kirjoittaa Helsingin Sanomiin kolumneja. Opiskelee toimintaterapiaa.
  • Ennen terapiatyötä työskennellyt eri tehtävissä aikakauslehdissä. Kirjoittanut useita kirjoja muun muassa sinkkuudesta ja parisuhteesta.
  • Asiantuntijana Ensitreffit alttarilla -televisiosarjassa.

 

Jani ”Jansku” Tanskanen

  • 38-vuotias mainosalan yrittäjä ja muusikko.
  • Vetää Designer Helsinki -mainostoimistoa.
  • Juustopäät-yhtyeen rumpali. Juustopäät keikkaili ja levytti vuosina 1993–1999 ja teki paluun kaksi vuotta sitten.
  • Soittaa ja tuottaa musiikkia. Perusti hiljattain pienen levy-yhtiön.

Suomalaislaulaja esittää X Factor -ohjelmassa Lady Gagan hittikappaleen.

Britannian X Factor -ohjelmassa kilpaileva Saara Aalto, 29, esittää seuraavassa livelähetyksessä Lady Gagan vuonna 2009 ilmestyneen Bad Romance -kappaleen.

Biisi julkaistiin alun perin The Fame Monster -levyllä ja sen video kahmi monta palkintoa MTV Video Music Awards -gaalassa.

Saara Aalto kertoi kappalevalinnastaan muun muassa Twitterissä.

Monet fanit ovat jo kuulleet uutisen ja iloinneet laulajan kappaleesta. Saara Aallon Twitter- ja Instagram-julkaisut ovat saaneet paljon kommentteja, joissa fanit kehuvat sekä biisivalintaa että suomalaislaulajan kykyjä.   

Viime viikolla vastaanotto oli erilainen. Silloin suurin osa faneista oli huolissaan kappalevalinnasta, joka oli Björkin It's Oh So Quiet.  Saara veti kuitenkin melkoisen Björk-show'n X Factorin livelähetyksessä ja hurmasi kaikki neljä tuomaria.

Terkkuja Adamilta!

Biisivalintansa lisäksi Saara hehkutti Twitterissä tänään myös Adam Lambertilta saamiaan terveisiä.