Kuva Emmanuelle Inger

Anissa Fertasilla on hankala yhtälö: hän tarvitsisi töitä, mutta niitä saadakseen pitäisi opiskella ja opiskelua varten taas tarvitsee rahaa, jota saadakseen pitäisi löytää töitä.

Anissa Fertas, 19, Ranska:

Kun ranskalainen Anissa Fertas, 19, miettii, missä näkee itsensä viiden vuoden kuluttua, vastaus on selvä. 

– Töissä. Missä tahansa töissä. Kuten isoäitini aina sanoi: työ on terveys ja vapaus.

Nuori nainen ehti peruskoulun jälkeen opiskella kaupan alan ammattitutkinnon ja saada muutamia määräaikaisia myyntitöitäkin, kun elämä muuttui.

– Tulin raskaaksi. Unelmat jatko-opinnoista jäivät siihen.

Pienessä Firmin maalaiskunnassa Etelä-Ranskassa asuvalle Anissalle oli kuitenkin selvää, että kolmen kuukauden äitiysloman jälkeen hän hakee töitä.

– Mutta hakemiseksi se on jäänytkin. En saa enää edes pätkätöitä. Miten saisinkaan, kun yritykset vähentävät väkeä sen sijaan, että palkkaisivat lisää.

Anissan tytär Inaya, 1,5, taapertaa määrätietoisesti ympäri huonetta. Anissa itse haaveili jo pienenä tyttönä puheterapeutin tai kielenkääntäjän ammateista. Pitkät opinnot kuitenkin arveluttivat, sillä hänen äitinsä on pitkäaikaistyötön ja isäpuolensa sairaseläkkeellä. Siksi hän alkoi etsiä myyntityötä.

– Muurari-isäni ainoa perheestäni, jolla on töitä, mutta nekin ovat määrä aikaisia. Siksi olen ylpeä lapseni isästä. Hän on leipuri, ja hänellä on vakituinen työpaikka, Anissa kertoo.

Tyttären tähden

Anissa ja Inaya ovat täysin riippuvaisia Anissan poikaystävän tuloista.

– Se rasittaa parisuhdettamme. On rankkaa olla riippuvainen miehestään. On jo tarpeeksi vaikeaa, ettemme ehdi juurikaan nähdä toisiamme hänen työaikojensa vuoksi, Anissa sanoo.

Anissa on hakenut töitä nyt vuoden. Työttömyystukea ei Ranskassa saa alle 25-vuotias, jolla ei ole ollut vakituista työpaikkaa.

– Vakipaikkoihin palkataan työnhakijoita, joilla on kokemusta. Minulla ei juurikaan ole, mutta miten sitä voi saadakaan, jos ei saa edes pätkätöitä?

Anissa saa työnhakuunsa apua Mission Localesta, joka auttaa nuoria työ-, opiskelu- ja harjoittelupaikkojen etsinnässä.

– Aamulla syötän ja puen Inayan ja vien hänet puolipäivähoitoon, sillä poikaystäväni nukkuu yövuoronsa jälkeen. Sitten lähden Mission Localen tiloihin työnhakuun. Illalla kumppanini lähtee töihin, ja olen Inayan kanssa kotosalla. Ainut hyvä puoli tilanteessa on, että voin viettää näin paljon aikaa lapseni kanssa.

– Suurissa kaupungeissa olisi enemmän töitä, mutta eläminen on kallista. Elämme jo nyt huolestuttavan niukasti.

Anissa haaveilee jatko-opinnoista matkailualalla tai kieliopinnoista, mutta ei ole uskaltanut vielä hakea opiskelemaan, sillä ensin pitäisi saada jostain omaa rahaa.

– Tuttavapiirissäni työtä on yhä vähemmän ja vähemmän. Ainoastaan hyvin koulutetut pärjäävät työmarkkinoilla. Minulla on vain ammatillisia opintoja takana. Mietinkin nyt, kuinka voisin käydä töissä, opiskella ja huolehtia lapsestani yhtä aikaa. Ehkä sitten, kun tyttäreni aloittaa kolmivuotiaana koulun.

Inaya tarkkailee äitiään suurilla ruskeilla silmillään ja Anissa silittää tytön tukkaa lempeästi.

– Lapset ovat elämän tarkoitus, eivätkö olekin? Uskon, että löydän vielä töitä. Täytyyhän minun uskoa. Tyttäreni vuoksi aion taistella.

Tällaista on olla työttömänä Euroopassa – 5 nuorta naista kertoo

Bárbara Victoria Palomares Romero, 22, Espanja: "Unelmani ovat tauolla"

Maria Louca, 25, Kypros: "Onneksi on hyvät välit vanhempiin"

Cristina Paro, 26, Italia: "Äiti maksaa vaatteeni ja kenkäni"

Milla Hokkila, 24, Suomi: "Jos jähmetyn, en ainakaan löydä mitään"

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Rakkausvalmentaja Mia Halonen tapasi kanadalaismiehensä netissä. – Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa, Mia kehuu.

Rakkausvalmentaja Mia Halonen on kihlautunut kanadalaisen rakennusmestari Tim Poustien kanssa. Pari julkaisi uutisen Facebookissa.

– Päällimmäinen fiilikseni on ilo siitä, että olen löytänyt niin hyvän miehen. Ihastuin hänen hyväsydämisyyteensä, älykkyyteensä ja viisauteensa. Oli alusta asti selvää, että tässä tämä nyt on, Mia kehuu.

Pari tapasi loppukeväällä ulkomaisessa nettideittipalvelussa ja alkoi pitää yhteyttä Skypen kautta.

– Etsin netissä itselleni parhaita matcheja. Kun näin kuvan Timistä, ajattelin, että hän on minulle liian hyvännäköinen, enkä pistänyt viestiä. Pian hän kuitenkin viestitti minulle. Sen jälkeen asiat ovat edenneet mutkattomasti.

Toistaiseksi pari asuu vielä eri maissa, mutta tulevaisuudessa Mia aikoo muuttaa miehensä perässä Kanadaan.

– Olen asunut ulkomailla kaksi kertaa aiemminkin, puhun sujuvaa englantia eikä minulla ole lapsia, joiden takia minun pitäisi jäädä Suomeen. Siksi muutto tuntuu hyvältä.

Mia on puhunut aiemmin sinkkuudestaan Me Naisten haastattelussa. Hän iloitseekin uuden rakkauden löytymisestä kypsemmällä iällä.

– Olemme molemmat yli viisikymppisiä. Ei ole itsestäänselvyys, että tässä iässä voi vielä löytää näin hyvän kumppanin. Toki suhteemme on vielä alussa, ja meidän pitää tutustua lisää. Kivaa aikaa tämä silti on.

RitaLi

Rakkausvalmentaja Mia Halonen kihlautui – edessä muutto Kanadaan

Parikymmenta vuotta nuoremman kokemuksella voisin lahettaa tsemppeja alkavaan koitokseen. Se tunne, kun ajattelee olevansa maailman kansalainen ja elaneensa suurimman osan elamaansa ulkomailla ihan sujuvasti ja yhtakkia huomaakin ikavoivansa kotimaataan ja omaa kotikieltaan aivan suunnattomasti, on aika pysayttava. Kaikkea hyvaa uusiin seikkailuihin.
Lue kommentti

Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta.

Eihän tämä lopulta täysin yllätyksenä tullut.

Lady Gagan viides albumi Joanne on pääosin maanläheinen ja juureva aikuispoplevy. Se alleviivaa maanläheisyyttä ja aitoutta kansikuvissaankin: Gaga ilman meikkejä, maskeja ja naamiaisasuja. Biisivalikoimasta kuuluu vähintään yhtä iso osuus kantrille ja 1960-luvun soulille kuin huippuunsa tuotetulle dance-popille.

Näin Gagan uusi levy edustaa jotain, mitä ilmeisin esikuva ja kilpailija Madonna ei koskaan uskaltanut tehdä.

Levy paljastaa syyn. Madonna saattaa olla provokaattorina, show-esiintyjänä ja tanssijana vailla vertaa, mutta muusikkona Lady Gaga on kuin toiselta planeetalta. Gagan kirkkaasta karheaan yltävä sielukas ääni osuu nuottiin ja tulkitsee sujuvasti niin kantria kuin diskoa. Sellaisessa ei ole kyse show-elementistä, se on silkkaa lahjakkuutta.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Gaga on säveltänyt levynsä kappaleet muun muassa sellaisten vaihtoehtorokkareiden kuin Beckin ja Queens Of The Stone Age -yhtyeen Josh Hommen kanssa. Jälkimmäisen nimikappale ja folk-tähti Father John Mistyn kanssa tehty Motown-jäljitelmä Come To Mama auraavat Gagaa renessanssi-ihmeeksi, joka voi kikkailla yhtä lailla kantrilegenda Dolly Partonin kuin R&B-, dance- ja poptähti Rihannan leikkikentällä ilman, että se särähtää.

Kenties Gaga haluaa kasvaa Bowien kaltaiseksi kameleontiksi, joka voi tehdä mitä vain ja milloin huvittaa?

Todennäköisesti Gagasta ei kuitenkaan koskaan ole katu-uskottavaksi hipster-suosikiksi. Tai eihän sitä tiedä. Kuunnelkaa vaikkapa Mistyn kanssa tehty Sinner's Prayer. Tuokaa rinnalle kuka tahansa Flow-festivaaleilla viime vuosina esiintynyt naispuolinen, juureva ja ”indie-uskottava” laulaja-lauluntekijä.

Lady Gagalla ei ole kerrassaan mitään hävettävää.

Katso ja kuuntele levyltä biisi Perfect Illusion:

Lady Gaga: Joanne

(Universal)

Mitä hullummaksi Saara Aalto heittäytyy Britannian X Factorissa, sen uskottavampi hän on.

Muusikko Saara Aalto on saanut kuulla vaikka miten pitkään, että jokin hänessä mättää. Koko paketti on näennäisesti ollut kunnossa, mutta silti hänen on väitetty vaikuttavan epäuskottavalta.

Nyt voimme unohtaa nuo puheet. Viikonloppuna esitetyssä Britannian X Factor -jaksossa Saaran esittämä versio Björkin It’s Oh So Quiet -kappaleesta oli niin ylitsevuotava, että se oli vihdoin uskottava. Koko tuomaristo taputti Saaralle seisaaltaan eikä ylisanoissa säästelty. Saara pääsi ohjelmassa yleisöäänten perusteella suoraan jatkoon.

Vaikka Saara on ollut aiemmin prinsessapukuineen ja maneereineen muka vähän liiankin näyttävä, hän ei sittenkään ole ollut sitä tarpeeksi. Nyt Saara veti niin kunnolla överiksi, ettei voi kuin ihailla. Tämä on se Saaran juttu, tätä lisää!

Ehkä uskottavuuden puute ei alun alkaenkaan ole edes ollut Saaran, vaan meidän vikamme. Me ajattelemme liian helposti, että todellista aitoutta on se, ettei tee itsestään numeroa. Pitäisi olla vaatimaton, nöyristelevä ja sulautua joukkoon. Kimallus, höyhenet, hullut puvut ja taustatanssijat ovat mukamas pelkkää sielutonta show'ta.

”Vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä.”

Höpö höpö. Oikeasti vaatii asennetta, että uskaltaa näkyä. Överiksi vedetty erottuminen joukosta ei tarkoita sitä, että sydän puuttuu. Vai voiko joku vielä Saaran uusimman esityksen jälkeen väittää, ettei hän tekisi tätä täydellä sydämellä?

Saara näyttää saavan lisää voimaa siitä, mitä enemmän hän loistaa. Ja kun hän uskaltaa tehdä sen, hän levittää meille muillekin hyvää oloa. Se on harvinaislaatuinen lahja, josta sekä hänen että meidän kannattaa olla ylpeitä.

Oikeastaan Saara on tainnut hämätä meitä koko ajan. Hän ei ole mikään prinsessa, hän on kuningatar.