Järvenpääläinen Joonas, 21, ilmoitti Facebookissa olevansa valmis tekemään mitä vain, kunhan saisi töitä.

Milloin viimeksi olet nähnyt somessa tuntemattoman ihmisen kirjoitukseen, jota et ole saanut mielestäsi?

Minulle kävi niin törmättyäni kotikaupunkini Facebook-ryhmässä tämän viestin:

”Nyt riittää kotona makailu. Ei löydy töitä vaikka millä mitalla joka ilta hakemuksia laitellut ja täytellyt. Olisiko kellään tarjota mitään työtä (ihan mitä tahansa)? Aivan sama, miten paljon saa palkkaa tai kuinka paljon hommia riittää. Tämä kotona oleilu ei vaan millään nappaisi. Eihän tämä mikään työnhakupalsta ole, mutta laitetaan nyt tännekin, josko jotain alkaisi löytymään. Kokkihommista on kokemusta ja pesen vaikka vessanpönttöjä hymyssä suin.”

Yhtäkkiä varsin yleiset ”nuoret istuvat mieluummin kotona kuin tekevät töitä”- ja ”nuorelle työttömyys voi olla lomaa” -tyyppiset lausunnot tuntuvat sekä naiiveilta että epäoikeudenmukaisilta.

Viestin lähettäjäksi paljastuu 21-vuotias järvenpääläinen Joonas Järvinen.

Olisitko todellakin valmis pesemään hymyillen vessoja, palkasta viis?

– Totta kai nuorena miehenä päällimmäisenä on ajatus myös rahasta. Minun olisi tärkeää saada lisää kokemusta, jotta voisin saada vakituisen työpaikan. Tärkeintä on päästä pois kotoa tekemään jotain. Mitä kauemmin kotona on, sitä vaikeampi sieltä on lähteä uraa rakentamaan. Otan minkä tahansa paikan vastaan, jotta saan näyttää vanhemmille ja kavereille ja mikä tärkeintä, itselleni, että minusta on työelämään.

Joonas jäi vuodenvaihteessa työttömäksi. Sitä ennen hän teki töitä määräaikaisena tai tuuraushommissa. Nyt Joonas on hakenut töitä työvoimatoimistosta, soitellut yrityksiin ja käynyt vuokratyöfirmojen haastatteluissa. Työhakemusten tekeminen luonnistuu ja puhelahjojakin löytyy, mutta töitä ei.

– Lähes jokainen työntekijä valitaan työkokemuksen perusteella. Mutta kuinka kokemusta voi saada, kun ei saa töitä, joista kokemusta hankitaan? Nuorille on ihan liian vähän töitä tarjolla.

Tilastokeskuksen tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa oli viime joulukuussa lähes 60 000 työtöntä 15–24-vuotiasta nuorta. Nuorten työttömyysaste oli kasvanut edellisvuodesta peräti 3,2 prosenttia.

– Minunkin kaveripiiristä 70–80 prosenttia on vailla töitä.

Sairastuminen keskeytti opinnot

Joonas ei ole valmistunut ammattiin, sillä hänen opintonsa hotelli- ja ravintola-alalla keskeytyivät toisen opintovuoden jälkeen. Tuolloin aivoihin levinnyt poskiontelontulehdus vei nuoren miehen kuukausiksi sairaalaan neurologiselle osastolle.

– Käteni ja jalkani eivät totelleet, puhuminen ja käveleminen oli hankalaa. Muutuin aika epäsosiaaliseksi ja välttelin paikkoja, joissa kaverit olivat. Mutta oli omaa tyhmyyttäni, etten halunnut jatkaa koulua silloin.

Joonaksella on jonkin verran työkokemusta lounasravintoloista ja pitopalvelusta. Lisäksi hän on korjannut puolen vuoden ajan autoja Järvenpään nuorisotoimen autopajalla.

– Nytkin olen miettinyt, josko jatkaisin niitä opintoja, mutta minulla on 1-vuotias poika, joten tunnen tarvitsevani nyt töitä elättääkseni itse itseni ja lapseni.

Joonaksen Facebookiin kirjoittama viesti keräsi heti ensimmäisenä päivänä runsaasti kannustavia kommentteja.

– Olin valmistautunut negatiivisiin kommentteihin, mutta yllätyin, ettei niitä tullut ensimmäistäkään. Päinvastoin, moni kehui asennetta, antoivat neuvoja ja toivottivat onnea työn haussa.

Mutta löytyikö töitä?

Joonakselle ei vielä, mutta hänen viestinsä ansiosta pikkuveli sai mielekästä kesäpuuhaa.

– Eräs äiti kirjoitti minulle, että tarvitsisi apua pojalleen, ja nyt veljeni käy joinain arki-iltoina 9-vuotiaan lapsen kanssa kalastamassa. Pikkuveli olikin iloinen, että saa auttaa ja samalla vähän taskurahaa. Minulle on ehdoteltu paikkoja, joihin kannattaa laittaa hakemuksia, ja olen niihin laittanutkin. Toivottavasti jotain löytyy, mutta en lannistu, vaikka en saisi mitään. Aion lähettää hakemuksia jatkossakin.

Joonaksella onkin yksi toive:

– Toivottavasti moni antaisi nuorille mahdollisuuden saada kokemusta työelämästä.

Lue myös:

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan

Näin työttömyys muuttaa persoonallisuutta

Tohtorit kertovat: Tällaista on olla huippukoulutettu ja työtön

Työttömänä Suomessa: ”Jos jähmetyn, en ainakaan löydä mitään”

Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tuttu, poliitikko Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores on valmistunut hiljattain muotisuunnittelijaksi.

Hiustaiteilijana ja kansanedustaja Pekka Haaviston puolisona tunnettu Antonio Flores on viettänyt syksyä uudenlaisen työn parissa.

– Olen valmistunut nyt Helsinki Design Schoolista muotisuunnittelijaksi, ja sain onnekseni suunnitella yhden iltapuvun eräälle vieraalle tämän vuoden Linnan juhliin. Tämä on ensimmäinen virallinen iltapukuni, Flores iloitsi tiistaina muotisuunnittelija Lalli Savolaisen näytöksessä.

Flores on tehnyt tähän mennessä vain yhden hääpuvun ja yhden iltapuvun.

– Mutta nämä olivat tuttavilleni. Katsotaan mitä nyt tapahtuu!

Hän ei voi kertoa, kenelle Linnan juhlien puku tulee, eikä mitään edes materiaaleista.

– Puvun kantaja ei halua, että puhun asiasta, joten se on salaisuus.

Muotisuunnittelun lisäksi Flores on matkustellut tänä syksynä paljon.

– Lähden jälleen parin viikon päästä Bangkokiin ja sen jälkeen lennän Malagaan. Olen tuore kummisetä, sillä siskoni sai hiljattain poikavauvan. Meillä on ristiäiset joulukuun alussa ja samalla vietän joulua pitkästä aikaa äitini ja perheeni kanssa Espanjassa.

Omat vanhemmat ovat teinien mielestä aina vähän noloja. Jopa katu-uskottava presidentti Barack Obama.

Jokaisen teinin vanhempi sen tietää: sitä on aina vähän nolo omien lastensa mielestä. Kukapa ei olisi teininä jättänyt pientä hajurakoa, kun on kävellyt isänsä tai äitinsä kanssa kaupungilla. Tai huokaissut, kun on nähnyt vanhempiensa Facebook-päivityksen.

Edes presidentti Barack Obama, 55, ei ole voinut välttyä hetkiltä, joissa hän on tajunnut olevansa nolo isä. Useimmiten teinit ovat nykytekniikassa niin paljon aikaansa edellä kuin vanhempansa. Näin on myös Obaman perheessä.

Presidentti kertoi tällä viikolla Jimmy Kimmelin talk show'ssa hauskan esimerkin hetkestä, kun hän tajusi olevansa nolo. Obama oli kysynyt illallisella nuoremmalta tyttäreltään, 15-vuotiaalta Sashalta, mikä Snapchat oikein on ja mitä sillä voi tehdä. Sasha näytti isälleen. Tästä innostuneensa presidentti alkoi sitten luennoida illallispöydässä ääneen vaimolleen Michellelle sosiaalisen median merkityksestä.

Sasha huomasi tilaisuutensa ja kuvasi isänsä luennon.

– Sasha lähetti videon ystävilleen, että tässä mun isä nyt luennoi sosiaalisen median merkityksestä. Michellestä tämä oli tosi hauskaa, Obama kertoi Jimmy Kimmelille.

Vaikka presidentti onkin teinityttärensä mielestä nyt vähän nolo, ei mene kuin muutama vuosi, niin tilanne voi muuttua. Siitäkin presidentillä on omakohtaista kokemusta. Viime heinäkuussa Obama päätti laulaa vanhemman tyttärensä Malian 18-vuotissynttäreillä. Obama kertoi ennen esitystä, että on isän tehtävä nolata tyttärensä. Mutta toisin kävi. Malia ei hävennyt isänsä epävireistä laulua, vaan liikuttui tämän eleestä.

Ay-johtaja on ollut sairauslomalla lokakuun alusta lähtien.

Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Ann Selin kertoo Facebook-sivuillaan, että hänen sairastamansa rintasyöpä on aggressiivinen.

– Eteenpäin mennään vaikka kaikki uutiset eivät ole iloisia tai hyviä. Sain tänään kuulla että rintasyöpäni on aggressiivista lajia, joten kaikenlaisia hoitoja on nyt sitten valitettavasti edessä. Sytostaateilla aloitetaan. Taistelutahto on kohdillaan ja tukea ympärillä on ihanasti.

Selin sanoo olevansa onnekas ja kiittää ystäviään, työtovereitaan sekä muita ihmisiä saamastaan tuesta. Lisäksi hän toivoo, ettei hänen sairautensa olisi ainoa keskustelunaihe, kun hän tapaa ihmisiä kasvokkain.

– Olen monella tavalla onnekas. Tukea on runsaasti saatavilla. Elämä jatkuu, Selin kirjoittaa julkisessa Facebook-postauksessaan.

Seliniltä leikattiin rintasyöpä lokakuun alussa ja hän on ollut toistaiseksi sairauslomalla.

Mikään yksityiskohta ei ole liian merkityksetön traileria analysoiville faneille (eli meille)!

Tätä hetkeä Gilmoren tytöt -hittisarjan fanit ovat odottaneet: Netflix julkaisi paluujaksojen trailerin – ja se on juuri niin ihana kuin saatoimme toivoa. Kiitospäivänä 25. marraskuuta julkaistava A Year in the Life -minisarja sisältää neljä 90 minuutin jaksoa, joista jokainen keskittyy yhteen vuodenaikaan.

Luonnollisesti traileri on pakattu sarjan tapaan täyteen nokkelia repliikkejä ja populaarikulttuuriviittauksia. Jos haluat fiilistellä jo nyt, katso pätkä (mieluiten moneen kertaan, kuten me):

Netflix julkaisi hiljattain myös uusia kuvia paluujaksoista. Katso kuvat täältä.

Tämä paluujaksoista tiedetään:

1. Kaikki Roryn eksät ovat mukana

Kaikki heistä vilahtavat myös trailerissa. Vieköhän aikuisen Roryn sydämen ensimmäinen poikaystävä Dean (Jared Padalecki), kompleksinen lukutoukka Jess (Milo Ventimiglia) ja komea college-rakas Logan (Matt Czuchry)? Kysyimme hiljattain lukijoita, kenen kanssa he toivoisivat Roryn päätyvän yhteen. Äänestystä johtaa edelleen selvästi Logan, ja Jess on toisella sijalla. Kenen tiimiin sinä kuulut? Anna oma äänesi!

Näin Logan houkutteli Rorya aikoinaan.

GIPHY

Roryn bestistä Lanea sarjassa ja paluujaksoissa näyttelevä Keiko Agena paljasti hiljattain Teen Voguelle, että hän kuuluu Jessin tiimiin. Näyttelijä kuitenkin veikkaa, että hänen roolihahmonsa Lane pitäisi Loganin puolia.

– Mahtavaa Loganissa on se, että hän on karismaattinen, fiksu ja rikas – ei taloudellisesti, vaan ihmisenä, Mutta hänen heikkoutunsa on aina ollut vaikeus sitoutua Roryyn, ja sitä en siedä. Henkilökohtaisesti en kaipaa mitään muista asioista, mutta sitoutuminen on ehdoton juttu, Agena sanoo.

(Paljastettakoon, että myös Me Naisten toimituksesta löytyy Jess-faneja.)

2. Ja niin ovat muutkin vanhat tutut

Stars Hollow'n väestä paluujaksoissa nähdään Lorelain, Roryn, Luken, Roryn eksien ja Lanen lisäksi moni muu suosikkihahmo, kuten Lorelain paras ystävä Sookie (Melissa McCarthy), aina yhtä eksentrinen Kirk (Sean Gunn), sarkastinen vastaanottovirkailija Michel (Yanic Truesdale), Roryn jyrä opiskelukaveri Paris (Liza Weil), pikkukaupungin johtohahmo Taylor (Michael Winters) sekä Lorelain ja Roryn naapuri Babette (Sally Struthers). Kaikki paluujaksojen näyttelijät näet IMdb-tietokannasta.

Ja hyviä uutisia koirafaneille! TVLine-sivuston mukaan myös Lorelain koira Paul Anka on mukana Gilmoren tyttöjen comebackissa. Lemmikkiä esittää alkuperäisestä sarjasta tuttu koiranäyttelijä Sparky.

”Hän on nyt 14-vuotias eikä kuule kovin hyvin, mutta hän on hyvä koira”, Lauren Graham twiittasi viime talvena.

Lorelain isä Richard ei valitettavasti palaa enää ruutuun, sillä häntä sarjassa näytellyt Edward Herrmann kuoli syöpään vuonna 2014. Tragedia oli yllättävä, sillä vain Herrmannin läheiset tiesivät sairaudesta. Sarjan luoja Amy Sherman-Palladino on kertonut, että kolmen sukupolven Gilmoren naisten rakkaan perheenjäsenen menetystä käsitellään paluujaksoissa. Myös Richardin kuolema on tapahtunut ennen paluujaksoja, joten katsoja näkee, miten se on muuttanut päähenkilöiden elämiä.

Trailerissa selviää, että Lorelain äiti Emily (Kelly Bishop) on hankkinut seinälleen valtavan muotokuvan edesmenneestä miehestään.

3. Emily konmarittaa

Trailerin perusteella Lorelain äiti Emily on monen muun tapaan innostunut Marie Kondon hittikirjan raivausmetodista. Kuten moni muu, hän hankkiutuu videolla eroon esimerkiksi mekosta ja ruokapöydän tuoleista, sillä ”ne eivät tuota minulle enää iloa”.

Olemme myös jotakuinkin pöyristyneitä siitä, että ulkomuodostaan tarkalla seurapiirirouvalla on trailerissa yllään farkut ja t-paita. Onko tässä uusi Emily?

Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.
Tässä kuvassa paluujaksoista Emily näyttää enemmän vanhalta itseltään.

4. Lorelai tai Rory saattaa olla raskaana

Fanien villin teorian mukaan Rory odottaa Loganin lasta. Todistusaineisto on melko heppoista, mutta varsinkin Gilmoren tyttöjen Instagram-tilillä jaettu kuva tuntuu monen mielestä viittaavan siihen, että joku on raskaana – se voi tosin yhtä hyvin olla Lorelai. Sarjassa Lorelai nimittäin pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi omenaa.

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

Kuva, jonka @gilmoregirls julkaisi

Trailerin perusteella pop tart -leivokset ovat edelleen Roryn ja Lorelain suosiossa. Niiden reseptin löydät muuten Me Naisten 27. lokakuuta ilmestyvästä numerosta 43/2016!

Lorelailla on myös kesällä julkaistussa videossa päällään collegepaita, jossa lukee ”I'm with human” eli suoraan käännettynä olen ihmisen kanssa. Jotkut ovat tulkinneet paidan ja Lorelain vatsaa peittävän sanomalehden merkiksi raskaudesta.

5. Luke ja Lorelai ovat yhdessä

Mutta saako pari lapsen? Menevätkö he naimisiin? Kestääkö suhde draaman, jota kaksikon välillä on aina riittänyt?

Trailerissa Lorelai kertoo, ettei ole enää varma, tietääkö, mitä haluaa elämältään.

Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?
Miten käy Luken ja Lorelain rakkaustarinan?

6. Rorylla ei olekaan työpaikkaa

Kuvauksista tihkuneista kuvista moni päätteli, että Rory on paluujaksoissa opettaja, sillä hän esimerkiksi seisoo luokan edessä, ilmeisesti englannin tunnilla. Trailerin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että työtön ja rahaton Rory vielä etsii omaa juttuaan ja elää jonkinlaista kriisivaihetta. Kieltämättä se kuulostaa kiinnostavammalta kuin yllätyksetön ja turvallinen opettajan virka.

7. Jess tekee ehkä uraa kirja-alalla

Trailerissa Jess ja Rory siemailevat lämpimissä tunnelmiassa viskiä (eli ainakaan tässä vaiheessa Rory tuskin on tai tietää olevansa raskaana), kun Rory avautuu siitä, miten hukassa on. Tarkkanäköiset fanit ovat huomanneet, että paikka on Stars Hollow Publishing House eli pikkukaupungin kustantamo. Tarkoittaako tämä, että kirjafanina tunnettu Jess on kustantamossa työssä?

Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.
Paluujaksojen kuvissa Jess ja hänen enonsa Luke kinastelevat tietenkin Luken dinerissa.

8. Luke saarnaa edelleen Roryn ja Lorelain ruokatavoista

Trailerissa Rory ja Lorelai vakuuttavat syövänsä luomutacoja ja Luke käskee Rorya laskemaan minidonitsin kädestään. Luke hei, tarkoitat varmasti hyvää, mutta anna naisten syödä, mitä huvittaa!