Raitiovaunuissa on ruuhkaa, kun Tallinnan-laiva saapuu satamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
Raitiovaunuissa on ruuhkaa, kun Tallinnan-laiva saapuu satamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Onkohan muualla maailmassa raitiovaunulinjoja, jotka ovat saaneet oman internetsivun ja viharatikka-tunnuksen? Uuden sovelluksen avulla voit nyt väistää Helsingin suututtavimman ratikan.

Vihatuimmat raitiovaunut kulkevat Helsingissä linjalla numero 9. Tallinnan-laivojen kännisistä matkustajista sekä heidän tavaroistaan täyttyvät ratikat hermostuttavat etenkin sataman lähellä asuvia ihmisiä ja Etelä-Helsingin työmatkalaisia.

Ohjelmistosuunnittelija Teemu Huttunen, 33, muutti Helsingin Jätkäsaareen viime joulukuussa ja on tässä ajassa huomannut saman ilmiön. Viime viikonloppuna hänellä sattui olemaan ylimääräistä vapaata, ja silloin syntyi puoli vuotta muhinut sivustoidea: Väistä viharatikka.

”Nyppiikö viharatikka? Alta näet seuraavan saapuvan laivan Helsingin Länsisatamaan”, julistaa Teemu viharatikka.info-sivustollaan.

Viharatikka-nettisovelluksen Teemu perusti linjojen 9:n ja 6T:n käyttäjiä varten. Sivulta voi katsoa nappia painamalla seuraavan laivan saapumisajan ja ”säästää ajan lisäksi hermoja”.

– Kun muutin Jätkäsaareen, mietin, että tällainen yksinkertainen sovellus olisi varmasti hauska. Tiesin jo entuudestaan, että purkautuessaan Länsisatamaan Tallinnan-laivat tukkivat ratikat täysin tehden asukkaiden normaalista liikkumisesta ratikoilla hankalaa, Teemu kertoo. 

”Kun muutin Jätkäsaareen, mietin että tällainen sovellus olisi varmasti hauska.”

”Tuijotetaan omaa napaa ja häiriköidään”

Teemun koodaamalla sovelluksella ei ole mitään tekemistä Helsingin seudun liikenteen, sataman tai siellä liikennöivien laivojen kanssa.

Sitä ei myöskään pidä sekoittaa Facebookissa toimivaan Viharatikka-sivuun tai Tumblr-kuvablogiin, vaikka nämä olivatkin osaksi sivun innoittajia, Teemu kertoo.

Tumblr-kuvissa näkyy enimmäkseen viharatikan tyypillisiä matkustajia: ihmisiä kaljakärryineen, hyvässä tai pahassa olossa. Myös juomatölkeistä, roskista ja jopa matkustajien tyylistä irtoaa kuvia.

– Tämä syntyi ihmisten käytöksestä toisia ihmisiä kohtaan. Ratikassa tuijotetaan omaa napaa ja häiriköidään. Viha tuntuu ilmapiirissä, yksi ryhmän ja kuvablogin perustajista sanoi viime vuonna Helsingin Sanomille.

Viharatikka-tunnus on mainittu myös Twitterissä säännöllisin väliajoin vuodesta 2013. Maanantaina #viharatikka levisi useammissa twiiteissä. Teemu Huttusen viharatikka-sivusto innoitti myös miettimään muita vihailmiöitä:

"Jos #ysiratikka on laivojen saapumisaikoina #viharatikka, niin onko IC931 Turun satama–Tampere ja IC972 Turun satama–Helsinki vihajunia?"

Niin, pitäisikö perustaa myös vihajunat- ja vihabussit-sivusto? Entäpä kuka koodaisi vihakaupat-sivuston, josta voisi vilkaista pitkien kaljajonojen ruuhkahuiput?

Mikä sinua nyppii tänään? Auttaisiko siihen jokin sovellus? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Oletko ahdistunut viharatikan tunnelmasta?

Kyllä
Kyllä
50.9%
En
En
49.0%
Ääniä yhteensä: 53

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

LEIJONA

Välttele houkutuksia ja kaksipiippuisia tilanteita. Pidä elämäsi mahdollisimman yksinkertaisena. Älä jätä kesken mitään aloittamaasi.

 

NEITSYT

Pieni paine voi olla nyt hyvä juttu, sillä saat siitä vauhtia. Pian on aika vaihtaa vapaalle. Tarvitset nyt reippaan annoksen kärsivällisyyttä.

 

VAAKA

Pidä huolta itsestäsi. On aika korjata kohdilleen arkirutiinisi ja muut elintapoihisi liittyvät asiat. Liikunta on helpoin tie hyvään oloon.

 

SKORPIONI

Kerro suunnitelmistasi kaverille tai perheenjäsenelle. Saat häneltä niin risuja kuin ruusujakin. Ilmassa on romantiikkaa.

 

JOUSIMIES

Muutokset tekevät sinulle hyvää. Saat päivän tapahtumista nostatusta itsetunnollesi. Mieti tarkkaan, kuka ansaitsee paikan lähipiirissäsi.

 

KAURIS

Edessä on äkkinäisiä muutoksia suunnitelmiisi. Tunteet ovat nyt pinnassa, eikä yhteentörmäyksiltä voi välttyä. Pidä raha-asiasi omana tietonasi.

 

VESIMIES

Pikainen päätös voi viedä sinut huonolle polulle. Suojele omaisuuttasi ja ole tarkkana liikenteessä. Varovaisuus kannattaa tänään joka käänteessä.

 

KALAT

Perehdy tarkemmin sinua kiinnostavaan asiaan. Punnitse huolellisesti vaihtoehtojesi hyviä ja huonoja puolia, jos olet tekemässä tärkeää päätöstä.

 

OINAS

Lähde reissuun, jos rahatilanne ja aikataulu antavat myöten. Nauti laatuajasta rakkaan ihmisen seurassa. On aika miettiä yhdessä tulevaisuutta.

 

HÄRKÄ

Pidä tunteesi hallinnassa. Lähipiiristäsi pukkaa nyt paineita, joita ei pidä ottaa liian vakavasti. Diplomatia on paras aseesi.

 

KAKSONEN

Olet huomion keskipiste tänään. Tutustut uusiin ihmisiin ja säteilysi kerää ihailua. Kohtuudessa pysyminen pelastaa sinut monilta harmeilta.

 

RAPU

Kerro, mitä mielessäsi liikkuu. Älä anna asioiden kasaantua, sillä tunteesi purkautuvat ennemmin tai myöhemmin. Rehellisyys lähentää sinua tärkeän ihmisen kanssa.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Game of Thrones -sarjassa näyttelevä Peter Dinklage on ryhtynyt Petan kanssa toimiin huskyjen hylkäämisen vähentämiseksi.

Huskyt ja suden näköiset koirat ovat tärkeä osa Game of Thrones -sarjaa, ja monet fanit haluavat lemmikikseen samanlaisia koiria. Valitettavasti ilmiö näkyy huskyjen hankkimisen lisäksi myös hylättyjen koirien määrässä.

Helsingin Sanomat kertoo, että Britanniassa hylätään nykyään vuosittain jopa 80 huskya. Ennen Game of Thrones -sarjan alkua määrä oli vain noin kymmenen huskya vuodessa.

Sarjassa Tyrion Lannisteria näyttelevä Peter Dinklage on HS:n mukaan huolestunut siitä, että Game of Thronesin fanit ovat ottaneet siperianhuskyja lemmikeikseen. Moneilta faneilta on puuttunut koiraa ottaessa varmuus siitä, että lemmikistä pystyy pitämään huolta.

Dinklage on yhdistänyt voimansa eläinsuojelujärjestö Petan kanssa estääkseen koirien harkitsematonta ostamista ja hylkäämistä.

Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters
Peter Dinklage. Kuva: Lucy Nicholson / Reuters

– Ymmärrämme että hurjasusien suosion myötä monet ovat ostaneet huskyja. Se on väärin löytöeläintalojen kotia tarvitseville koirille, ja lisäksi myös näitä huskyja hylätään usein. Niin usein käy, jos koira hankitaan hetken mielijohteesta, Dinklage kirjoittaa.

– Pyydän ja anelen, jos aiotte ottaa koiran perheeseenne, olkaa varmoja siitä, että olette valmiita suureen vastuuseen.

Myös esimerkiksi Game of Thronesissa Arya Starkia näyttelevä Maisie Williams toimii aktiivisesti eläimien oikeuksien hyväksi. Williams on muun muassa protestoinut delfiinien metsästämistä vastaan sekä puhuu eläinkokeilla testaamattomien tuotteiden puolesta. Vuonna 2016 hän myös adoptoi itselleen hylätyn koiran.

 

Nivea-tuotemerkin omistama Beiersdorf Oy pahoittelee mainoksesta koitunutta ikävää huomiota. 

Erityisesti Twitterissä älähdettiin useaan otteeseen keskiviikkona, kun Nivea julkaisi Facebookissaan vartalovoidetta käsittelevän postauksensa.

Mainoksessa oli kuva riippukeinussa makoilevan naisen sääristä sekä seuraava teksti: ”Nosta jalat ylös ja rentoudu. Mihin tarvitaan kirjaa, kun voi keskittyä ihailemaan kaunista ihoa?”.

Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.
Nivean Facebook-sivulla jaettu postaus, joka on sittemmin poistettu, näytti tältä.

Mainoksen nähneet ihmettelivät postauksen kommenteissa ja Twitterissä, onko kaunis ulkomuoto älykkyyttä ja sivistystä tärkeämpää.

Mainoksesta aiheutuneen negatiivisen kommentoinnin vuoksi Nivea poisti postauksensa.

Nivea-tuotemerkin omistaman Beiersdorf Oy:n kaupallinen johtaja Rita Levomäki-Elamo vakuuttaa, ettei tarkoituksena ollut pahoittaa kuluttajien mieltä.

– Olemme pahoillamme, jos NIVEAn Suomen facebookissa 16.8.2017 tekemämme postaus on aiheuttanut ikävää huomiota. Tarkoituksenamme oli kertoa, miten hyvältä ja rentoutuneelta olo voi kesällä tuntua, Levomäki-Elamo lausunnossaan.

– Ymmärrämme postaukseen kohdistuneen huomion, eikä tarkoituksemme ollut missään nimessä loukata kuluttajiamme, joita arvostamme erittäin paljon. Tästä syystä postaus on poistettu sivuiltamme. 

Asiasta kertoi ensimmäiseksi Markkinointi & Mainonta.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.