Maria ja Asko haluavat muuttaa elämäntapansa, mutta kesken kuvausten Maria päättääkin muuttaa koko elämänsä. Kuva ja video: Nelonen

Varo juonipaljastuksia! Tiistai-illan Hurjat rakkauskilot -jaksossa riittää draamaa.

Hurjat rakkauskilot -ohjelman seuraavassa jaksossa nähdään yllättävä käänne.

Ohjelman idea on se, että pariskunnat päättävät yhdessä muuttaa elämäntapojaan, mutta joutuvat asumaan erikseen viiden kuukauden ajan, jotta molemmat saisivat keskittyä elämäntaparemonttiinsa. Tiistai-illan jaksossa nähdään helsinkiläinen aviopari, kolmekymppiset Maria ja Asko, joilla on yksi pieni lapsi. Kesken kuvausten Maria tajuaa, ettei enää halua elää Askon kanssa. 

– Pitkään olen sitä miettinyt. Yksin ollessa kolahti, että jos en tee sitä nyt, en tee sitä ikinä, Maria kertoo ohjelmassa.

Maria sanoi jo ennen ohjelmaan kuuluvaa viiden kuukauden eroa, että aikoo etsiä itseään uudelleen. Hän on kyllästynyt olemaan ”pelkkä äiti ja vaimo”. Erosta Maria ilmoittaa Askolle Whatsapp-viestillä.

– Oltiin kaverin broidilla vahtimassa sen koiria ja saunaa lämmitettiin. Ihmettelin, miksi Maria ei soittanut, että voitasko me nähdä jossain tai ihan mitä tahansa muuta, mutta hän nyt halusi tehdä sen noin, surullinen Asko kertoo jaksossa.

2912507

Marian mukaan pakollisen erossaolon aikana hän on löytänyt itsestään uusia puolia, joita on kaivannut.

– Näin hirveästi kavereita ja nautin siitä, että saan olla ja mennä ja tehdä ihan mitä haluan. Sekin selkiytti ajatuksia. Tajusin, että tämä on oikeasti se, mitä haluan. Kaipaan omaa rauhaa – vaikka onkin lapsi, se on ihan mahdollista, Maria perustelee kameralle päätöstään.

Askolle ero on järkytys.

– Se (Maria) meni tänään viemään jo paperit ja kaikki.

Onko sinut jätetty tekstiviestillä, Whatsapp-viestillä, sähköpostitse tai jotenkin muuten? Kerro siitä jutun lopussa olevassa lomakkeessa. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Hurjat rakkauskilot Nelosella tiistaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Näiden kahden sarjan perusteella voi arvioida, että Norjassa tehdään tällä hetkellä parasta nuorille – tai miksi ei aikuisillekin – suunnattua tv-draamaa.

IS TV-LEHTI:  Ei ole tv-arviota, jossa norjalaista uutuussarjaa Nuoret ja lupaavat (Unge Lovende, 2015–) ei verrattaisi huippusuosittuun Skamiin – ja miksi ei verrattaisi?

Nuoret ja lupaavat kuvaa aikaa varhaisaikuisuudessa, vuosia lukion jälkeen. Sarja seuraa kolmen parikymppisen norjalaisnuoren kipuilua uravalintojen ja romanssien pyörteissä. Päähenkilöiden elämään on hyvin helppo samaistua. Sarja nostaa esille monia nuorille tärkeitä aiheita, kuten mielenterveysongelmat tai ensimmäinen yhteinen asunto poikakaverin kanssa.

Skam-fani jääkin kaipaamaan tuttua arkirealismia.

Skamiin verrattuna Nuoret ja lupaavat muistuttaa tyyliltään kuitenkin enemmän perinteistä tv-draamaa. Se on hieman aikuisempi ja kypsempi, ja asioista puhutaan suoraan. Juonenkäänteitä ei kuitenkaan puutu. Skam-fani jääkin kaipaamaan tuttua arkirealismia.

Kuten Skam, myös Nuoret ja lupaavat on jo kokonaan nähtävillä Yle Areenassa.

Sarja alkaa, kun stand up -keikkaa Yhdysvalloissa heittänyt Elise palaa kotiin Osloon uusimaan viisuminsa. Hän on lähtiessään jättänyt taakseen orastavan romanssin, ja joutuu nyt selvittämään puhumattomia asioita. Käy ilmi, että viisumia ei niin vain uusita, ja Elise on uusien haasteiden edessä.

Alexandra taas on hakenut teatterikorkeakouluun neljä kertaa, tuloksetta. Hän haaveilee edelleen näyttelijän ammatista, eikä vaihtoehtoja tunnu löytyvän. Nenne haaveilee kirjailijanurasta ja etsii epätoivoisesti kustantajaa novelleilleen.

Ensimmäinen jakso ei vielä koukuta, mutta toisen jälkeen sarjaa ei jätä kesken.

Nuoret ja lupaavat, TV2 ma–pe klo 20.30

Parhaat draamasarjat tulevat nyt Norjasta. Nuoret ja lupaavat täyttää Skamin jättämän tyhjiön.

1. Samastuttavaa ihmissuhdedraamaa

Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.
Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.

Mikä parisuhteessa on niin pelottavaa, että kieltää tunteensa eikä uskalla edes yrittää? Voiko teininä aloitettu parisuhde kestää enää aikuisena? Miksi omat ystävät ovat välillä niin raskaita? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiÄ sarjassa pohditaan. Yhtä pakahduttavaa ja kiinnostavaa kiehnäämistä ja suutelointia kuin Skamissa ei Nuorissa ja lupaavissa nähdä, mutta samastuttavat ihmissuhteet ovat tässäkin sarjassa parasta.

2. Myös keski-ikäisten elämää sivutaan

Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.
Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.

Toisin kuin Skamissa, Nuorissa ja lupaavissa sivutaan myös keski-ikäisten elämää. Kiinnostavimpia aikuisia ovat Elisen vanhemmat, jotka saavat monet varmasti miettimään suhdettaan omaan isäänsä ja äitiinsä – sekä sitä, mihin kulissien ylläpitäminen voi johtaa.

3. Ei yhtään huonoa roolisuoritusta

Kaikki kolme päähenkilöä ovat loistavia näyttelijöitä, mutta ei sarjassa nähdä muutenkaan huonoja roolisuorituksia. Yksi parhaista sivuosanäyttelijöistä on menestynyt kustantaja Sissel (Ingunn Øien), joka peittelee alkoholiongelmaansa viimeiseen asti.

4. Sekoamista – ja muitakin kriisejä – kuvataan realistisesti

Skamissa maanisdepressiivisyyttä käsiteltiin koko tuotantokauden verran, mutta Nuorissa ja lupaavissa sekoaminen on tiivistetty lyhyempään pätkään. Mutta se on tehty erittäin asiallisesti ja samastuttavasti. Eikä psykoosia näytellyt olisi voinut tehdä kovin paljon parempaa roolisuoritusta.

Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?
Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?

5. Hitaampi kuin Skam

Skamin jälkeen Nuorten ja lupaavien rytmi voi tuntua aluksi hieman hitaalta. Tämä johtunee siitä, että kohtaukset ovat hieman pidempiä, eikä musiikilla luoda yhtä suuria tunnelmanvaihdoksia kuin Skamissa. Mutta ei tämä välttämättä huono asia ole. Ja jos kolme-, neljä- ja viisikymppiset koukuttuivat Skamiin, koukuttuvat he taatusti myös Nuoriin ja lupaaviin.

6. Kaksi kautta voi ahmia kerralla

Moni, joka on katsonut Skamin neljättä Sana-kautta tuskailevat, kun jaksoja tulee vain yksi viikossa. Nuorten ja lupaavien kaksi kautta voi sen sijaan ahmia kerralla Areenasta. Lisäksi kolmas kausikin on tulossa jossain vaiheessa, sillä Yle on jo ilmoittanut tilanneensa sen.

Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise! <3
Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise!

Nuoret ja lupaavat -sarjan kaksi kautta on katsottavissa Yle Areenassa. TV2:lla sarja esitetään 29.5. alkaen ma-pe kello 20.30.

Uusi sarja Kansan liike koettaa sekä saada suomalaiset liikkumaan että löytää ekologisia vaihtoehtoja yksityisautolle. Sarjan juontaa Sampo Marjomaa.

IS TV-LEHTI: Uusi sarja Kansan liike herättelee ihmiset miettimään omia kulutus- ja kulkupelivalintojaan. Kyseessä ei ole pelkästään puheenvuoro ekologisempien liikennevälineiden puolesta, vaan ihmisiä herätellään vaihtamaan autoilu myös hyötyliikunnan kannalta parempiin vaihtoehtoihin.

Juontajana nähdään veikeä ja huumorintajuinen Sampo Marjomaa.

Kymmenen jaksoa käsittävässä sarjassa nähdään, kuinka käteviksi tasapainoskootteri, gyropyörä ja sähköpotkulauta aivan tavallisten ihmisten kulkupeleinä osoittautuvat. Ja miten uuden innovaatiot ja mahdollisuudet, kuten robottiauto, otetaan vastaan? Seurantasarjan päätteeksi nähdään, kuinka ihmisten liikkumistottumukset muuttuvat heidän tutustuessa muihin vaihtoehtoihin.

– Vaikka nyt lähtökohtaisesti voisi ajatella, että ohjelma pyörällä ajamisesta ei voisi vähempää kiinnostaa ja että mieluummin vaihtaa toiselle kanavalle ruokaohjelmien pariin, sarja ei suinkaan ole tylsä, Marjomaa lohduttaa.

”Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella.”

Viihdyttävän sarjan keskiö on ympäristö- ja kaupunkitutkimuksessa. Asiapitoisiin jaksoihin on vaivattomasti leivottu tärkeää sisältöä, huumoria unohtamatta.

– Ylpeänä saan olla mukana. Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella. Esittelemme helposti lähestyttävästi liikennevälineiden ilmastovaikutuksia sekä uudenlaisia liikkumisen muotoja ja kuinka liikenne todellisuudessa muovaa yhteiskuntaamme, Marjomaa kertoo.

Faktat ovat sarjan puolella: liikkuminen on asumisen jälkeen yksi suurimpia ympäristöä ja ilmastoa kuormittavia tekijöitä. Erityisesti autoilu on Suomen ympäristökeskuksen mukaan kaikista kestämättömin kulkuvälinevaihtoehto.

Yhden pakko on toisen luksus

Ensimmäisessä jaksossa esitellään sarjan päähenkilöt. Mukaan on valikoitunut innokkaita ja kokeilunhaluisia testaajia ympäri Suomen.

– Testihenkilöinä on normaaleja ihmisiä, ja on todella hienoa, kuinka aidosti jokainen heittäytyi mukaan. Usein tosi-tv-ohjelmiin valikoituvat ehkä ne erikoisimmat tyypit, mutta tämä sarja ei vaikuta lainkaan lavastetulta, Marjomaa miettii.

– Päähenkilöiden stoorit vievät sarjaa mukavasti eteenpäin. Oli mahtavaa nähdä, kuinka pälkäneläinen rouva heittäytyi uusien kulkuvälineiden armoille.

”Jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.”

Liikkumisen eri muotoihin pureudutaan syvemmin studiossa, jossa teemoja ja testiperheiden kokemuksia kommentoivat tutkija Tuuli Kaskinen ja täysiverinen motoristi Tuomas Rajala sekä jaksoittain vaihtuva asiantuntija. Jokaisessa jaksossa on teema, jonka ympärillä pyöritään.

Pesunkestävän autoilijan kyyninen suhtautuminen uusiin liikkumisvälineisiin jopa huvittaa autotonta. Keskustelu aiheesta on kuitenkin rakentavaa, ja se ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet. Kaikki emme asu hyvien julkisten liikenneyhteyksien tavoitettavissa.

Ja kuinka juontaja Marjomaa itse liikkuu?

– Asun Helsingin keskustassa, ja olen siitä onnellisessa asemassa, että autoa en tarvitse. Autoilu on enemmän luksusta. Liikun raitiovaunulla ja junalla, jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.

Kansan liike, TV1 su klo 18.45

Simonan, Emman, Sirin ja Camillan elämää seuraava sarja rikkoi Tanskassa katsojaennätyksiä. 

IS TV-LEHTI: Neliosainen tanskalainen tosi-tv-sarja vie katsojan läntisen Kööpenhaminan kerrostaloon. Pääosassa ovat 16-vuotias Simona, 19-vuotias Emma, 25-vuotias Siri ja 20-vuotias Camilla sekä lukuisat heidän kaverinsa.

Kerrostaloprinsessojen mielestä on kaunista ja tyylikästä näyttää epäaidolta, joten tekoripset ja -kynnet ovat vähimmäisvaatimuksia. Tyttöjen meikki voi toimia kilpenä ja aseena.

Tanskalaisen DR3-kanavan joulukuussa 2016 esitetty seurantareality oli huippusuosittu ja sen viimeistä jaksoa on katsottu DR:n nettitv:ssä yli 425 000 kertaa, mikä rikkoi palvelun kaikki aikaisemmat katseluennätykset.

Kerrostalojen prinsessat, TV2 la klo 17.00