Äänitarkkailija Kirsi Hiltunen mikittää urheilutoimittaja Inka Heneliuksen lähetystä varten.
Stailisti Teri Niitti vastasi ruutukasvojen vaatteista. Kampaaja-maskeeraaja Päivi Kela on viralliselta titteliltään naamioitsija. "Teen pientä pintaremonttia. Uutismeikkiin varataan 45 minuuttia."
Piia Pasanen suhtautuu uudistuksiin innokkaasti. "Täällä on hyvä kuhina. Tuntuu hyvältä vähän haastaa itseään."
Koulutuksessa harjoiteltiin sitäkin, kun lähetys menee miinaan. "Moka on mahdollisuus", Sari Siikander opettaa.

Yleisradio palkkasi julkkisstylistin, sinfoniaorkesterin ja tunnettuja näyttelijöitä pärjätäkseen uutiskilpailussa. Kävimme katsomassa, miten uudistettu ilme syntyi.

Illalla juuri ennen puoli yhdeksää tunnelma kotona kiristyy. Haluaisin napsauttaa olohuoneen television ykköselle katsoakseni uutiset, mutta kaksilahkeinen pistää taas kampoihin. Suosikkisarja kuulemma pääsee oikeuksiinsa isolla ruudulla, ja uutisethan ehtii katsoa puolentoista tunnin kuluttua kolmoseltakin. Niinpä.

Takkahuoneen tv on vanha ja puolta pienempi, ja sohvakin ankeampi kuin olkkarissa, mutta olkoon. Minusta Röngän Matti ei ole jäyhä eikä Reinin Marjo ollenkaan yliasiallinen, toisin kuin naapurihuoneesta väitetään. Kuulun siihen 720 000 suomalaisen joukkoon, jolle Ylen uutiset ovat vakiopala arki-iltaa.

Mutta sitten ovat nämä vakaumuksettomat uutishaahuilijat. Heille on ihan sama, mistä uutisensa saa. Televisiota useammin ne poimitaan netistä, usein ulkomaisiltakin saiteilta. Ja jos harrastuksilta, lasten nukuttamiselta tai suosikkisarjoilta ehtii, sama se, miltä kanavalta uutista pukkaa. Varsinkin kolmekymppiset miehet ja sitä nuoremmat naiset eksyvät Maikkarille, sen lupsakkaan fiilikseen ja puujalkaisiin loppukevennyksiin. 

Vaikka Yleisradio on edelleen uutis­kilpailussa ykkönen, siellä on pantu merkille suomalaisten karkaaminen muiden medioiden pariin. Kaapatakseen edes osan yleisöstä takaisin Yle päätti panna uutiset ja urheilun ihan uuteen kuosiin. Rytäkässä rakennettiin uusiksi kymmenen tv-studiota ja päivitettiin tekniikka 2010-luvulle robottikameroineen ja kosketusnäyttöisine screeneineen. Sata uutiskasvoa stailattiin ja koulutettiin muodin ja esiintymisen ammattilaisten johdolla.

Päästä varpaisiin

Helsingin Pasilassa Yleisradion kellarikerroksessa uutisankkuri Piia Pasanen, 39, kipittää verigreipin väriseksi maalattua betonikäytävää ja on pikkuisen liekeissä. Käsivarrella roikkuu pukupussillinen korkkaamattomia vaatteita, valikoituja asukokonaisuuksia uudistuneisiin uutislähetyksiin.

Matalimmissa kohdissa Pasanen korkokengissään saa kumartua, ettei lyö päätään katonrajassa kulkeviin johtonippuihin. Ne näyttävät pieniltä moottoritien kaistoilta kaarrellessaan käytäviltä toiselle.

Valkoisen oven kohdalla Piia työntää avaimensa lukkoon, avaa ja henkäisee. Pukuhuone on tilava, sen keskijakauksena on rivi raheja ja katossa utuiset lamput. Henkilökohtaisten pukukaappien ovina toimivat harmaat verhot: tuossa Piian, tuossa Marjon ja tuossa Marjukka Havumäen.

Vessallinen pukuhuone on uutisnaisten uusinta luksusta. Aiemmin vaatteet vaihdettiin maskeeraamon ja minikeittiön kupeessa piskuisessa vessassa ja säilytettiin käytävällä kapeassa kaapissa yhdessä urheilu-uutisten väen kanssa. Jos asuja halusi vaihdella ja sovittaa, se oli helpointa tehdä kotona. Nyt vetimiä voi mallailla pukuhuoneen täyskorkeasta peilistä ja säilyttää työpaikalla.

Piia avaa pukupussinsa ja selailee julkkisstylisti Teri Niitin valitsemia asuja. Yle palkkasi Niitin päivittämään Helsingin-­väkensä lookin samalla, kun kollega Tommi Peltonen uudisti tyylit maakuntien toimituksissa. Sata uutisten ja urheilun ruutukasvoa jaettiin kolmeen ryhmään: eniten lähetysaikaa täyttäville annettiin suurempi vaatebudjetti kuin harvakseltaan esiintyville. Piia kuuluu paljon ruudussa näkyviin, ja siksi Teri pystyi valitsemaan hänelle nyt päällä olevaa Karen Milleniä. Sukkahousut ovat Wolfordin ja metallikorkoiset avokkaat Cosin. Ne puristavat vielä uutuuttaan, joten Piia riisuu ne jalastaan.

– Senhän te kuulittekin, että Huutosen Matti saa kengät, Piia naurahtaa kyykistellessään.

Erivärisistä villasukistaan tunnettu meteorologi, ihan niin kuin muukin uutis- ja urheiluväki, näkyy lähetyksissä tästä lähtien koko komeudessaan hiusrajasta varpaisiin asti. Enää uutisia ei voida lukea shortseissa tai silmäpakoisissa sukkahousuissa.

Huutonen on kuulemma sopeutunut kenkäpakkoon mukisematta.

Piiaa jännittää lukea uutisia seisaaltaan. Välillä pöydän takaa siirrytään kameran eteen ihan sellaisenaan kahta kättä heilutellen.

– Sitähän minä olen miettinyt, että mitä jos paperit tippuvat ja konttaan siinä lattialla sitten. Olen myös vähän kömpelö. Että kaadunko näillä korkkareillani? Piia huolehtii ja vaihtaa lähetys­mekon omaansa.

Säässä neulehumppaa

Stylisti Teri Niitti kutsuu Piialle valitsemaansa mekkoa avaruussukaksi. Raidallinen vaate istuu armottoman napakasti. Televisio leventää esiintyjiä, eikä ruudussa sovi hillua roikkuvaatteissa. Myös vaatteiden laatu välittyy televisiosta.

Kun näytöt kotiolkkareissa kasvavat ja muuttuvat hd-telkkareiksi, jokainen nukkapallo, venymä ja vekki paistaa katsojille asti.

Piia väittää, ettei uutistyössä podeta ulkonäköpaineita eikä väelle ole kauneusvaatimuksia. Siisti ja asiallinen riittää. Siitä on kuitenkin sääntö, ettei nenä- tai rintakarvoja saa näkyä. Kirjoittamattomiakin sääntöjä on – vai muistaako joku parrakkaan tai pitkähiuksisen uutismiehen?

Piia muistuttaa, että vaatteet ovat nyt selkeästi esiintymisvaatteita eivätkä rentoiluasuja. Toisin oli vielä äsken. Ennen ilmeuudistusta uutisten lukijoille myönnettiin vuotuinen asukorvaus, mutta eihän 400 eurolla paljon laatumuotia osteta. Suurin osa uutiskasvoista hankki siviilivaatteensa sillä silmällä, että ne sopivat myös televisioon. Muutamat toimittajat solmivat lainadiilejä pr-toimistojen kanssa ja saivat mekon tai jakun käyttöönsä muutamaan lähetykseen.

Teri avustajineen sai oman työhuoneen Ylestä syksyllä 2012. Pitkän harmaan käytävän päässä sijaitseva soppi on askeettinen: työpöytä, pari tuolia, sermi sovittajia varten ja muutama vaatetanko. Huoneessa tulvii vahva espressontuoksu, stylistin oma kahvikone puhkuu kupillisia huoneen nurkassa.

Teri on haastatellut kaikki puettavansa, kirjannut toiveet ja hienovaraisesti rankannut kunkin garderobista ne, joita ei jatkossa nähtäisi uutisissa. Muotitiimi on laukannut kaupoissa päivätolkulla ja hyödyntänyt vuodenvaihteen alehinnat. Tyyli on tullut Yleen muun muassa Zaran, Kapp Ahlin, Gantin, Espritin, Bossin, Sandin ja Marellan kasseissa.

– Päivitetty look on hybridi minun, Ylen ja uutiskasvon toiveista. En ole roolittanut väkeä, vaan ihmisten on oltava edelleen tunnistettavia ja tunnettava olonsa mukavaksi. Uutistenlukijan ei myöskään tarvitse olla muodin suurlähettiläs tai liian hieno. Tärkeintä on, että lukija voi keskittyä uutisiin eikä vaatteisiinsa, Teri aloittaa.

– Uutisissa on asiallisempi tyyli, urheilussa värikkäin ja sporttinen. Säässä sitten enemmän sitä neulehumppaa.

Sorry, Hilfiger

Terillä on ollut puvustettaviensa kanssa kolmesta neljään tapaamista, on mitattu, sovitettu ja arvosteltu. Ammattilainen on skannannut suunnilleen ensi näkemällä, mikä kellekin sopii ja yrittänyt sitten taiteilla puettavien ennakkoluulojen ja vartalotraumojen kanssa.

Seuraavaksi ovesta saapuu urheilun Inka Henelius, 33, jolle on varattu raitaa, värejä ja sporttista Tommy Hilfigeria.

Inka kiskoo ylleen kirkkaanpunaisen tiukan jakun ja vääntelehtii peilin edessä.

– Tervetuloa seuraamaan esteratsastuksen mestaruuskisoja!

Tyylitiimi repeilee. Inka tuumii, että takki olisi liian värikäs hänen normi­arkeensa mutta ei televisioelämään. Jakku siirretään valittujen tangolle.

Teri Niitin taiteilua voi vain ihailla. Sekunnin murto-osassa hän tunnistaa ilmeen, jos sovittaja ei viihdy vaatteessa ja rätti lentää hylättyjen kekoon. Inka itse soimaa pökkelöjä muotojaan, mutta Terin suusta ei lipsahda yhtään arvostelevaa sanaa.

Vaikka liikutaan herkällä alueella, sovittajilla on enimmäkseen kivaa. Vähän hiki mutta hauskaa.

– Kaikilla on vartalototuuksia ja ennakkoluuloja itsestään. Mitä vanhempi puettava, sitä pidempi heidän ei-listansa on, Teri sanoo.

Inka on vaihtanut punakirjavaan ruutupaitaan.

– Onks tää liian kiltti? Lemin mummo kyllä tykkäis, niin on herttainen.

Sorry, Hilfiger, ruutunuttusi päätyi hylättyihin.

Sukkanauhoja ja sinfoniaorkesteri

Sehän tässä jo todettiinkin, ettei muoti ole ilmaista. Uutisten stailaus maksetaan noin 600 000 euron köntsästä, josta on kustannettu myös lavastusta, grafiikan ohjelmointia, perusilmeen suunnittelua ja konsultointia, uusien tunnusten 3D-­animointia ja muun muassa audiotunnuksia eli jinglejä, siis kunkin ohjelman musatunnuksia. 200 uutta pätkää on äänitetty Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Santtu-Matias Rouvalin voimin.

Urheilun puolella vastaavat menot ovat noin 160 000.

Sitten ovat vielä tekniset investoinnit, kalleimmat uudistukset tapahtuvat studioissa. Yle on rakentanut uusiksi kymmenen uutisstudiota eri puolilla Suomea. Noin 900 000 eurolla on hankittu screenejä, kosketusnäyttöjä, studio- ja lavastevaloja, tietokoneita, tabletteja. On erikoisvalmisteisia mikrofoneja, ilmastointia, softaa. Reiteen kiinnitettäville lähettimille hankittiin 40 sukkanauhaa. On kameroiden kuljetusvaunuja ja robottikameroita. Niiden tieltä studio-ohjaajat siirtyvät lähetyslattialta ohjaamoon ja uutistenlukija jää studioon yksin vain kameroiden kanssa.

Sekin jännittää esiintyjiä. Voiko robotti seota ja jyrätä uutistenlukijan päälle?

Suu auki, ajatus tulee!

Uudessa studiossa Inka Henelius nojaa vitivalkoiseen juontopöytään ja nauraa tuskaisesti.

– En mä osaa jättää suuta auki!

Esiintymiskouluttaja Sari Siikander näyttää tiukalta.

– Kyllä sä osaat. Pidät sen nyt mielessä. Naps! Sari napsauttaa huulensa yhteen, jättää Inkan studioon ja siirtyy itse ohjaamoon seuraamaan oppilaansa esiintymistä näytöltä.

Saman koulutusryhmän uutistenlukija Jussi-Pekka Rantanen ja meteorologi Seija Paasonen kirjaavat havaintojaan ja kommentoitavaa vihkoonsa. Myöhemmin kolmikko ruotii toistensa esiintymistä. Inka on saanut palautetta tavastaan sulkea suunsa jokaisen lauseen jälkeen. Siis mitä? Eikö meistä jokainen sulje huulensa puhuttuaan?

– Uutisissa se kuulostaa hassulta, Sari aloittaa ja antaa esimerkin.

"Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen siirtyy Ilta-Sanomien tietojen mukaan koohooällään." Naps. "Jalonen siirtyy Venäjälle äskooaa Pietarin peräsimeen." Naps. "Jalonen jatkaa myös Leijonien päävalmentajana." Naps.

Okei, hölmöltä kuulostaa.

– Suu auki ajatus kulkee esteettömämmin.

Sarin edustama improvisaatioryhmä Stella Polaris on vastannut yleläisten esiintymiskoulutuksesta Helsingin Pasilassa, Salatuista elämistä ja Talentista tuttu näyttelijä Jaana Saarinen taas muissa toimituksissa. Kolmen neljän tapaamisen aikana uutis-, urheilu- ja sääväkeä on viilattu rennompaan ja avoimempaan ilmaisuun, lähemmäs katsojia.

Stella Polaris on kokenut kouluttajaryhmä, mutta sen Micke Rejström sanoo, että pitkän linjan esiintyjien opettaminen oli heillekin uutta.

– Näin täsmäkoulutusta emme ole aiemmin tehneet ja saimme räätälöidä tänne ihan oman kokonaisuuden. Yleläiset ovat osoittautuneet rohkeaksi porukaksi. He ymmärtävät, että kokenutkin työryhmä voi aina kehittyä.

Impron opeilla uutistenlukijoiden ilmaisuun on haettu joustavuutta ja vaihtelua. Lukijana saa hyödyntää omaa persoonaansa. Micke myöntää, että monella on improilusta tuskanhikiset ennakkopelkonsa. Vuorovaikutuskoulutus ei kuitenkaan ole sama asia kuin mokailu lavalla kaiken kansan nauraessa.

Piia Pasanen laskeskelee, että Yle-vuosinaan häntä on kurssitettu haastattelutekniikoista, prepattu kielenhuollossa ja opetettu puhetekniikassa, mutta esiintymiskoulutusta hän sai ensi kertaa. Piia vakuuttaa hymyssäsuin, että kivaa oli, vaikka välillä hirvitti.

– Meidät todella ajettiin pois mukavuusalueeltamme, ja välillä mietin, mitäköhän tästä tulee. Yhdessä harjoituksessa piti ilmaista niukasti ja antaa itsestään mahdollisimman vähän. Toisessa taas käskettiin olla eteläkorealainen uutisankkuri, kun kaveri vieressä leikki lupsakkaa tanskalaista, Piia kertoo.

– Onneksi niitä ei videoitu!

Pois Espanjan edestä

Studiossa kaikki on valkoista ja kiiltävää. Läppärit hohtavat uutuuttaan ja pöydästä nousevat valkoiset mikrofonit. Ne on erikseen teetetty, kun tusinatavaraa oli saatavilla vain mustana. Studion ilmeellä on tavoiteltu raikasta ja kansainvälistä tunnelmaa. Edellinen uudistus tehtiin vuonna 2007. Alan totuuksia on käsitys, että studio vanhenee viidessä vuodessa.

Studion tekniikka on uutta uutisankkureillekin. Piia yrittää muistaa, mitä mistäkin nappulasta tapahtuu.

– Kun sain kutsun Riedel-koulutukseen, ilakoin pääseväni johonkin viinitestaukseen. Mutta ei, ne olivatkin näitä ohjausnamikoita täällä uutispöydän takana, Piia tutkailee kytkinrivistöä.

Robottikameran kyljessä lappu kehottaa pitämään metrin turvaetäisyyden aparaattiin. Jalustan latvassa pyörivä kamera on suunnanvaihdoksissaan nopeampi kuin ihminen.

Sen edessä meteorologi Anne Borgström selittää kollegalleen Pauliina Kuokalle, miten uusi kosketusnäytöllinen sääkartta pelittää. Tai pitäisi. Nyt se ei inahdakaan, kun Pauliina yrittää siirtää Eurooppaa lähemmäs itseään.

Piia Pasanen toivoo, että koulutus ja uudistukset näkyvät ja kuuluvat lähetyksissä. Katsojat kuulemma tottuvat muutoksiin nopeasti, jos aina edes huomaavat niitä. Edellistä studioremonttia Piian äitikään ei juuri huomioinut ennen kuin tytär tuli maininneeksi. Hyvä pointti. Ovatko korkokengät, designmikrofonit ja muut tarkkaan harkitut yksityis­kohdat sitten turhaa, kallista viilamista?

Piia on uutistenlukijana saanut vain vähän palautetta lähetyksistään. Silloin tällöin saatetaan kysyä kauniin mekon perään tai kehaista kivasta korusta.

– Eniten kommentoidaan, miten meteorologit aina seisovat Espanjan edessä. Malaga on hankalasti juuri siinä peffan kohdalla, Piia nauraa.

Ensimmäisissä uudistuneissa uutisissa häntä ei nähty. Piia oli h-hetken aikaan lomalla Thaimaassa puolisonsa Tomi Einosen ja lastensa kanssa. Ajankohta ei kuulemma ollut taktikoitu juttu: uudistuksen piti näkyä katsojille jo viime vuoden puolella, mutta uuden tekniikan käynnistäminen lykkäsi starttia. Piia näkyy ruudussa ehkä maaliskuun puolella.

Täytyy muistaa kertoa tästä kotona. Jospa tropiikissa ruskettunut uutisankkuri saisi kääntämään kanavalle?

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.

Rikosdraamasarja Sorjonen on kokonaan nähtävissä Yle Areenassa. Pikkuasioiden, kuten murteen, ei kannata antaa pilata katsomisnautintoa.

1. Ville Virtanen on loistava

Sorjosen päätähti, rikospoliisi Kari Sorjonen (Ville Virtanen) on käsikirjoitettu turhan paljon Silta-sarjan Saga Norenin kaltaiseksi, väittävät soraäänet somessa. Sarjan edetessä katsoja kuitenkin huomaa, että eivät hahmot nyt kovin identtisiä ole. Sorjonen on toki sosiaalisesti kömpelö, mutta huomattavasti Sagaa empaattisempi ja samastuttavampi. 

Sitä paitsi Ville Virtanen on roolissaan aivan loistava! Hän on luonteva, eikä Ruotsissa asuvan näyttelijän naamakaan ole viime vuosina kulunut. Ainoa asia, jota näyttelijän ei olisi tarvinnut ylikorostaa, ovat hetket, kun hän nostaa kätensä ohimoilleen turvautuessaan uskomattomaan muistiinsa.

2. Muutkin näyttelijävalinnat toimivat

Ville Virtasen lisäksi myös Sorjosen puolisona nähtävä Matleena Kuusniemi ja poliisipomoa näyttelevä Kristiina Halttu ovat roolinsa ansainneet. Kaikkia kolmea soisi näkevän nykyistä enemmän tv-sarjoissa ja leffoissa. Suurin yllättäjä on silti sarjassa Lenan (Anu Sinisalo) Katia-tytärtä näyttelevä Lenita Susi: hän tekee huippuroolin! Ja hänestä varmasti kuulemme vielä!

Lue myös: Anu Sinisalo joutui opettelemaan venäjää ja aseenkäyttöä Sorjonen-rooliaan varten

Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).
Vasemmalta oikealle Taina Henttula (Kristiina Halttu), Janina Sorjonen (Olivia Ainali), Pauliina Sorjonen (Matleena Kuusniemi), Kari Sorjonen (Ville Virtanen), Lena Jaakkola (Anu Sinisalo), Katia Jaakkola (Lenita Susi), Niko Uusitalo (Ilkka Villi).

3. Sarjan voi ahmia kerralla

Kuka jaksaa odottaa viikon seuraavaa jaksoa? Onneksi Yle on päättänyt julkaista kaikki 11 jaksoa kerralla Areenassa. Tästä iloitsevat varmasti iltauniset, sillä tv:n esitysaika on sen verran myöhäinen.

4. Tapahtumat sijoittuvat Lappeenrantaan

Helsinki ja Turku ovat jo niin nähtyjä, joten on virkistävää, että vaihteeksi on lähdetty Itä-Suomeen. Jokainen pikkukaupungissa varttunut katsoja voi muistella, millaista on, kun kaikki tuntuvat tietävän kaikkien asiat. Tai miten hyvä veli -verkostot suhmuroivat veronmaksajien rahoilla ja käyttävät viranomaisia kätyreinään.

Lappeenrantalaisille tulee varmasti lämmin fiilis joka kerta, kun he bongaavat sarjasta Saimaan, kauppatorin tai kauppakeskus Ison-Kaarinan. Kaupunki sijaitsee vain kolmen tunnin ajomatkan päässä Pietarista, joten on luontevaa, että katsoja pääsee kurkistamaan myös itänaapurin alamaailmaan – vaikkakin melko pintapuolisesti.

Etelä-Karjalan murretta sarjassa on kyllä kritisoitu – yksi mie-sanan käyttö lauseessa ei vielä tee puheenparresta uskottavaa. Mutta hei, eihän se nyt niin häiritsevää ole! 

5. Lähentelee kansainvälistä tasoa

Sorjosta on nimitetty ensimmäiseksi suomalaiseksi nordic noir -sarjaksi – siis saman genren edustajaksi Sillan ja Nousuveden kanssa. Sarja on myyty jo Saksaan, Ranskaan ja Belgiaan. Visuaalisesti Sorjonen todella lähenteleekin kansainvälistä tasoa.

Sorjonen TV1:llä sunnuntaisin kello 21.00 ja Yle Areenassa

Cassy

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Ville Virtanen on huono valinta ko sarjaan. Kaikissa osissaan samanlainen. Yksitoikkoinen, monotoninen ääni, kuin lukisi vuorosanansa paperista. Sama persoonaton ilme läpi jaksojen. Ei todellakaan luonteva. Myös Ilkka Villin rooli aika aneeminen. Naiset ovat huippuhyviä ja luontevia ja nuorison näyttelemisestä pidin todella paljon. Persoonallisia rooleja olisi kaivattu (miehissä), Sorjoseksi olisi sopinut joku karismaattinen näyttelijä, jolla muutakin kuin yksi ilme ja mutiseva ääni. Pitäisin...
Lue kommentti

Tästä teoriasta eivät Jess-fanit tykkää!

Enää kuukausi ja Gilmoren tytöt -faneille koittaa onnenpäivä. Suosittu ja palkittu sarja saa jatkoa melkein kymmenen vuoden jälkeen, tällä kertaa Netflixissä. Odottavan aika on kuitenkin pitkä. Siksi tosifanit ovat jo pitkään arvuutelleet, mitä uusissa jaksoissa mahtaa tapahtua.

Uusimmasta sokkiteoriasta kertoo Cosmopolitan-lehti. Sen mukaan Rory on nimittäin raskaana Loganille!

Tälle villille teorialle on löydetty myös "todistusaineistoa" – joskin perustelut ovat melko hepposia.

Todiste 1: Omena

 

Pop-Tart appetizers to hold us over 'till the pizza comes. And one apple.

A photo posted by @gilmoregirls on

Tosifanit tietävät, että omena todellakin voi viitata siihen, että joku on raskaana. Sarjassa on nimittäin nähty hetki, jolloin Lorelai (Lauren Graham, sarjassa äiti) pelkäsi olevansa raskaana, koska himoitsi niin paljon omenaa. Ehkä raskaushimo on periytynut äidiltä tyttärelle, ja omenakuva on merkki siitä, että Rory (Alexis Bledel) odottaa lasta.

Todiste 2: Rattaat

 

Because Dirty Whore was taken.

A photo posted by @gilmoregirls on

Katso kuvaa! Katso tarkkaan! Näetkö siinä lastenrattaat? No näet tai et, raskausteorian kehittäjä on vakuuttunut, että peilistä näkyy huovalla peitetyt rattaat. Miksi Gilmoren kodissa olisi rattaat, jos kukaan ei olisi raskaana?

Todiste 3: Lontoo

Uusien jaksojen yksi kiinnostavimmasta kysymyksistä on se, kenen kanssa Rory päätyy yhteen. Sen jo tiedämme, että tulevissa jaksoissa on mukana kaikki Roryn kolme entistä poikaystävää. Jess (Milo Ventimiglia) on rakastettava, älykäs renttu – ja monien ennakkosuosikki. Roryn ensimmäisen poikaystävä Dean (Jared Padalecki) on pitkä, komea ja kiltti, mutta monien mielestä liian tylsä.

Ja sitten on Logan (Matt Czuchry). Ja villin teorian mukaan juuri Logan on Roryn lapsen isä. Tämä perustuu siihen, että jotkut uusien jaksojen kohtauksista on sijoitettu Lontooseen, jossa Logan on töissä. Miksi Rory kävisi Lontoossa, jos hänen ja Loganin välillä ei olisi jotain merkityksellistä, kuten yhteinen lapsi?

via GIPHY

Päätyvätkö Rory ja Logan yhteen?

Tai mitä, jos teoria raskaudesta pitää paikkaansa, mutta raskaana onkin äiti eikä tytär. Siitä nimittäin olemme jo täysin varmoja, että uusissa jaksoissa Lorelai on yhdessä Luken (Scott Patterson) kanssa.

Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix
Luke, Lorelai ja Rory näyttävät tältä uusissa jaksoissa. Kuva: Netflix

Gilmoren tytöt Netflixissä 25. marraskuuta. A Year in the Life -paketti sisältää neljä 90 minuutin jaksoa.