”Olen asunut Amerikassa 15 vuotta, joten englanti on minulle kuin äidinkieli. Murteita toki treenaan ja Viikinkejä varten opettelen myös muinaisnorjaa, mikä on hauska pikkuhaaste”, Peter Franzén kertoo. Kuva: HBO Nordic
”Olen asunut Amerikassa 15 vuotta, joten englanti on minulle kuin äidinkieli. Murteita toki treenaan ja Viikinkejä varten opettelen myös muinaisnorjaa, mikä on hauska pikkuhaaste”, Peter Franzén kertoo. Kuva: HBO Nordic

Näyttelijä nauttii menestyssarjan tekemisestä mutta kärsii hotellielämästä: – Asuin Viikinkien kuvauksien aikaan kolme kuukautta putkeen hotellissa.

Viime vuonna Peter Franzén, 45, ja Jasper Pääkkönen, 36, nappasivat roolit kansainvälisesti suositussa Viikingit-tv-sarjassa. Kanadalais-ranskalainen sarja perustuu historiallisiin tositapahtumiin.

Franzén ja Pääkkönen esittävät sarjassa veljeksiä Harald Kaunotukkaa ja Halvdan Mustaa. Suomalaiskaksikko on mukana jo alkaneella neljännellä kaudella ja ensi vuonna ilmestyvällä viidennellä kaudella.

Peter Franzén, olet kuvannut Viikingit-sarjan viidettä kautta Irlannissa. Millaista sarjan tekeminen on ollut?

– Tuotannon massiivisuus hämmensi aluksi, nyt siitä osaa olla onnellinenkin. Jos työntekijöitä on 200, avustajia 700 ja näyttelijöitä parikymmentä, kuten Viikingeissä, on se aika erilaista verrattuna suomalaiseen tuotantoon. Tällaisessa sarjassa myös budjetti on aika erilainen. Toisaalta sarjan tekemisen mekaniikka on aina samanlainen: aikaisin töihin, kiireellä roolihahmot valmiiksi, pirusti odottelua ja sitten taas kiireellä tekoa.

Joudut työsi vuoksi olemaan paljon reissussa. Kärsitkö hotellihuonekuolemasta?

– Kyllä! Se on pahimmanlaatuinen. Jotkut ajattelevat, että on etuoikeus asua hotellissa. Olen sen verran maalaispoika, että tykkään itse tehdä ruokaa ja pestä pyykkini, mikä pitää kiinni todellisuudessa. Viikinkien kuvauksissa asuin kolme kuukautta putkeen eri hotelleissa, ja se ylitti kärsivällisyysrajani. Hotellissa eläminen murskaa kaiken luovuuden. On raskasta, kun omatoimisuus riistetään. Olen onneksi saanut asua omassa talossa jo jonkin aikaa. Siellä ei ole koko ajan joku kysymässä, vaihdetaanko tänäänkin lakanat ja kaipaatko täydennystä minibaariin.

Millaiset olosuhteet kuvauksissa on ollut?

– Varsinkin talviaikaan ilma on raaka. Jos on käynyt talvella Englannissa tai Irlannissa, tietää, että siellä kylmyys on kosteaa ja säätila voi muuttua hetkessä. Kun sataa vettä ja maa muuttuu mudaksi, on vaikeaa liikutella satojen ihmisten työryhmää paikasta toiseen.

Tehdäänkö monia kohtauksia tietokoneen avulla?

– Olemme siinä mielessä etuoikeutettuja, että green screen -taustakangasta käytetään tosi vähän. Viikingit ei ole fantasiaa, kuten vaikka Game of Thrones. Digitaalista muokkausta käytetään lähinnää laajoissa kuvissa. Kun astuu studioon, lavasteet tuntuvat aidolta, kuten myös vaatteet. Niissä ei ole yhtään vetoketjua tai muita moderneja juttuja.

”Taistelukohtaukset vaativat fyysistä kuntoa ja ovat oikeasti vaarallisia.”

Mikä muu on erityistä Viikinkien kuvauksissa?

– Massiiviset joukkokohtaukset ovat kuin aikamatka. Se ei ole mikään huvipuisto, sillä on heittäydyttävä mukaan. Taistelukohtaukset vaativat fyysistä kuntoa ja ovat oikeasti vaarallisia. On myös jännää, kun ei tiedä, mitä roolihahmolle tapahtuu. Vain kaksi tai maksimissa kolme jaksoa eteenpäin on tiedossa.

Millaista on, kun toinen suomalainen on mukana kuvauksissa?

– Olemme Jasperin kanssa ystäviä pitkän ajan takaa ja olemme tehneet monta elokuvaa yhdessä. Jasperin kanssa on luonnollista ja nastaa tehdä töitä. On kiva, kun mukana on kaveri, vaikka pääsimme nopeasti mukaan tekijäjoukkoon. He ovat tosi välitöntä porukkaa. Vapaalla harrastamme yhdessä esimerkiksi matkailua, kulttuuria ja urheilua. Viimeksi matkustimme pienellä porukalla Belfastiin katsomaan UFC-vapaaottelumatseja.

Miten päädyitte mukaan sarjaan?

– Olimme molemmat käyneet monta kertaa koekuvauksissa eri rooleihin Viikingeissä. Irlannin Kilkennyssä leffafestareilla sarjan roolittaja näki Leijonasydän-elokuvan, jossa esitämme veljeksiä. Näyttelemme Viikingeissä kolmatta kertaa veljeksiä.

Mitä sarjoja itse seuraat?

– Aloin katsoa sarjoja vasta, kun sain tämän työn. En ole tietokoneihminen, mutta Mr. Robot on todella hienolla tavalla tehty. Näyttelijäsuoritukset ovat mahtava, ja pääosan esittäjä onkin saanut palkintoja. Myös True Detectiven ensimmäinen kausi oli hieno: erilaista absurdiutta, arkipäivän mystiikkaa ja yllätyksiä. Näyttelijäntyö, käsikirjoitus ja ohjaus ovat kaikki tosi hyviä.

Onko kilpailu ulkomailla kovaa?

– On se kovaa, mutta ei sitä ehkä niin huomaa. Yritän parhaani, ja kaikki riippuu siitä, mitä ohjaaja ja tuotantoyhtiö haluavat. Jos ei saa hommaa, se ei välttämättä tarkoita, että on huono. Joku toinen vain sopi siihen paremmin habitukseltaan ja taidoiltaan.

”Minua ei kiinnosta, mitä ihmiset ajattelevat ulkomailla työskentelemisestäni.”

Suomalaiset eivät aina tunnu uskovan mahdollisuuksiimme menestyä ulkomailla. Mitä mieltä olet siitä?

– Minua ei kiinnosta, mitä ihmiset ajattelevat ulkomailla työskentelemisestäni. Jos ei halua kannustaa yrittämään, voi olla hiljaa. Maitojunapuheet kertovat epävarmuudesta ja mukavuudenhalusta. Onhan se helpompaa olla paikassa, jossa tietää, miten pidellä lusikkaa ja miten se osuu oikeaan kohtaan. En ole koskaan elänyt varmaa elämää ja olen aina pitänyt seikkailusta. Nykyään näyttelijät uskaltavat onneksi lähteäkin ulkomaille. Kivaa on ollut tallata polkua vähän etukäteen muille. Mikseivät suomalaiset näyttelijät voisi lähteä maailmalle?

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

– Miksei. Hän on hyvä esiintyjä ja laulaja. Olen Youtubesta katsonut esityksiä, joskaan en tiedä, ketä hänellä on vastassa. En tiedä, kuinka pitkälle ohjelma on ennalta järjestetty, mutta toivottavasti siinä on hitunen kilpailuakin mukana. Mikäs sen hienompaa, jos hän voittaisi, pääsisi isoille areenoille ympäri maailman ja saisi levytyssopimuksia. Toivottavasti!

Asut Ranskassa. Milloin kävit viimeksi Suomessa?

– Heinäkuussa piti olla pidempi loma, mutta jouduinkin palaamaan Irlantiin, joten reissu jäi pikavisiitiksi. Se oli harmi, sillä Suomen loppukesä oli mahtava.

Viikingit-sarjan uudet jaksot ja kaikki aiemmat kaudet HBO Nordicilla 1. joulukuuta alkaen.

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.