Kuvat: Shutterstock, Yle Kuvapalvelu, Netflix, MTV3
Kuvat: Shutterstock, Yle Kuvapalvelu, Netflix, MTV3

Missasitko syksyn tv-uutuudet tai uudet kaudet? Etsitkö uutta suosikkia iltojen iloksi? Tässä kuusi loistosarjaa!

Jos kaipaat hyväntuulista draamaa

1. Ex-onnelliset

Suvianna (Essi Hellen)  ei halua saastuttaa itseään käyttämällä puhelinta tai rahaa. Tässä hän paikantaa naapurinsa Arton (Pertti Sveholm) kehossa olevia myrkkyjä. Kuva: MTV3
Suvianna (Essi Hellen) ei halua saastuttaa itseään käyttämällä puhelinta tai rahaa. Tässä hän paikantaa naapurinsa Arton (Pertti Sveholm) kehossa olevia myrkkyjä. Kuva: MTV3

Haluaisitko asua eksäsi naapurissa? Johanna Vuoksenmaan käsikirjoitttamassa ja ohjaamassa draamakomediassa eronneet parit asuvat. Miten näppärää, kun lasten ei tarvitse ikinä vaihtaa kotia! Ex-parien asunnot on nimittäin tehty niin sanotuiksi eroasunnoiksi. Molemmilla vanhemmilla on omat yksiönsä, mutta niiden keskelle jää lapsien huoneet ja olohuone. Asuntojen seinät avautuvat tietokoneen avulla vanhempien haluamassa aikataulussa.

Vaikka draamasarjassa kuvataan eroperheiden arkea, sarja koskettaa lapsettomiakin – ja naurattaa. Jokainen joskus eronnut löytää sarjasta tuttuja hetkiä.

Viittä hyvin erilaista ex-pariskuntaa näyttelevät Miia Nuutila ja Mikko Nousiainen, Pertti Sveholm (kuvassa) ja Jonna Järnefelt, Samuli Niittymäki ja Essi Hellén (kuvassa), Anna-Leena Sipilä ja Jarkko Pajunen sekä Jussi Puhakka ja Mervi Takalo. Yksi ei pääse millään yli eksästä, toinen ei voi sietää anoppinsa puuttumista joka asiaa ja kolmas on kadonnut itsetuntonsa pitkässä liitossa.

Jos et vielä ole katsonut sarjaa, älä luovuta ensimäisen jakson jälkeen – älä ainakaan ennen kuin Pertti Sveholm on päässyt vauhtiin Arto Väinölän roolissa. Sarja paranee jakso jaksolta.

”Jos tykkäsi Klikkaa mua -sarjasta, taatusti tykkää myös tästä. Tämä on tosin vielä parempi.”

"Sarjan lapsinäyttelijät ovat aivan mahtavia! Parhaat naurut saa pikkuvanhan Viivin (Elsa Mämmelä) psykoanalyyseista."

"Tunnistan niin itseni  Mikko Nousiaisen ja Anna-Leena Sipilän hahmoista, jotka roikkuvat eksissään epätoivoisesti.”

"Jarkko Pajusen näyttelemä Antti on aivan kuin isäni. Periaatteessa aika symppis, mutta niin vietävissä – eikä millään saa kakistettua totuutta tiukan paikan tullen."

Mistä näkee ja milloin: MTV3 maanantaisin kello 21.00 sekä Katsomo. Sarja on edennyt neljänteen jaksoon, mutta Katsomossa ensimmäisen jakson katseluaika päättyy vasta 12.11., muiden jaksojen sitäkin myöhemmin.

Jaksoja: Kaksitoista noin 40 minuutin pituista jaksoa

 

Jos haluat pidättää hengitystäsi

2. Nousuvesi

Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) kiinnostuu 25 vuotta tapahtuneesta murhasta niin paljon, että kaikki muu tuntuu hänestä toissijaiselta. Taustalla Tom Stilton (Kjell Bergqvist), joka on sarjassa koditon, entinen poliisi. Yle Kuvapalvelu
Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) kiinnostuu 25 vuotta tapahtuneesta murhasta niin paljon, että kaikki muu tuntuu hänestä toissijaiselta. Taustalla Tom Stilton (Kjell Bergqvist), joka on sarjassa koditon, entinen poliisi. Yle Kuvapalvelu

Nuori poliisikorkeakoulun opiskelija Olivia Ronning (Julia Ragnarsson) saa koulutehtäväkseen selvittää 1990-luvulla tapahtuneen murhan. 25 vuotta murhan jälkeen tehtävä tuntuu tietysti lähes mahdottomalta. Olivia kuitenkiin uppoutuu siihen vähintäänkin yhtä intohimoisesti kuin isänsä, joka oli aikoinaan menettää perheensä murhatutkinnan takia.

Sarjaa on verrattu supersuosittuun Siltaan, mutta päähenkilö Olivia on paljon tavallisempi kuin Sillan Saga Noren. Erityisen hienon roolisuorituksen sarjassa tekee Helena Bergström, joka näyttelee kylmäkiskoista yritysjohtajaa Linn Magnussonia. Sarjassa on paljon brutaaleja kohtauksia, joten herkät voivat menettää yöunensä.

"Hyvää vieroitushoitoa Silta-fanille, koska samaa tunnelmaa. Jopa alun tunnari muistuttaa Sillan tunnarista. Tukholman-matkaajan on kiva fiilistellä tuttuja Södermalmin kulmia. Todella koukuttava, uutta jaksoa odottaa kuin kuuta nousevaa."

Mistä näkee ja milloin: Yle1 sunnuntaisin kello 22.00 ja Yle Areena. Areenassa jaksot katsottavissa aina 30 päivää lähetyspäivän jälkeen. Ensimmäinen jakso on katsottavissa 11.10. asti.

Jaksoja: Kymmenen 45 minuutin jaksoa

3. Syrjäinen maa (toinen kausi)

Kuvassa: Mared Rhys (Mali Harries) ja Tom Mathias (Richard Harrington). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kuvassa: Mared Rhys (Mali Harries) ja Tom Mathias (Richard Harrington). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vaikka Syrjäinen maa sijoittuu Walesiin, tyyliltään se muistuttaa pohjoismaalaisia dekkareita. Neljässä puolentoistatunnin pituisessa jaksossa etsivä Tom Mathias ratkoo rikoksia Aberystwythin synkänkauniissa maisemissa. Toisella kaudella katsojalle korostuu etsivän oma mielenmaisena. Mikä häntä oikein painaa?

”Syrjäinen maa perushyvä poliisisarja. Hassuja nimiä ja karuja maisemia. Aloitin katsomaan vasta kakkoskautta, ja hyvin pääsin mukaan.“

Mistä näkee ja milloin: Yle Areena. Toisen kauden ensimmäinen jakso on katsottavissa 10.10. asti.

Jaksoja: Neljä puolentoista tunnin jaksoa

 

Jos kokaiinikuninkaan nousu, uho ja tuho kiinnostaa

4. Narcos (toinen kausi)

Huumeparoni Pablo Escobaria näyttelee Wagner Moura.
Huumeparoni Pablo Escobaria näyttelee Wagner Moura.

Taas huumeparonia jahdataan, sillä Narcosin odotettu toinen kausi ilmestyi Netflixiin syyskuussa. Tällä kertaa Pablo Escobarin perässä ovat Kolumbian poliisi ja armeija, mutta myös amerikkalaiset agentit sekä kilpailevien rikollisorganisaatioiden johtajat. Toinen kausi on ensimmäistä kautta vauhdikkaampi.

”Kuvitteellista tarinaa hurjempi, osin tositapahtumiin perustuva sarja huumepomo Pablo Escobarin elämästä vie mukanaan ensimmäisestä jaksosta lähtien. Loistavaa näyttelijäntyötä ja uskottava 80-90-lukujen ajankuva.”

”Sarjassa on yhdistelty arkistomateriaalia loistavasti kerrontaan.”

Mistä näkee ja milloin: Toinen kausi ilmestyi Netflixiin syyskuussa.

Jaksoja:  Kymmenen noin 50 minuutin pituista jaksoa.

 

Jos haluat fiilistellä 70-lukua

5. The Get Down

Minisarja kertoo hiphopin syntyajoista New Yorkin Bronxissa 1970-luvulla.

”Sarjaa ei voi katsoa jammailematta mukana. Musiikkinumerot ovat loistavia.”

Mistä näkee ja milloin: Ilmestyi Netflixiin elokuussa.

Jaksoja: Kuusi noin 50–90 minuutin pituista jaksoa. Amerikkalainen tuotanto.

 

BONUS: Vinyl

HBO perui toisen kauden Vinyl-draamasarjasta, joka sijouttuu 1970-luvun rockin maailmaan. Sarja ei ollut sellainen menestys kuin HBO odotti. Kyllä se silti katsomisen arvoinen on!

”1970-luvun levy-yhtiömaailmaan sijoittuvan sarjan tekijöihin kuuluu muun muassa The Rolling Stones -legenda Mick Jagger, ja asiantuntemus näkyy. Huumeiden kanssa sekoilevan levy-yhtiöpomon ja hänen lähipiirinsä elämää seurataan suorastaan hengästyttävän läheltä. Musiikki on loistavaa.”

Mistä näkee ja milloin: ilmestyi HBO:hon jo helmikuussa

Jaksoja: Kymmenen

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.