Torstaina The Voice of Finlandissa kuullaan 38-vuotiaan Anne Tanskasen koskettava tulkinta Lara Fabianin kappaleesta.

Tähtivalmentaja Olli Lindholm liikuttuu kyyneliin ensimmäistä kertaa kuluvan The Voice of Finland -kauden aikana, kun vantaalainen musiikin lehtori Anne Tanskanen esittää Lara Fabianin ranskalaisen balladin Je t’aime.

Katso videolta Annen upea tulkinta ja Ollin reaktio esitykseen!

– Tippa on monelle tullu linssiin täs vuosien varrella, Annen mies kertoo avovaimonsa laulamisesta.

Myös Olli on esityksen jälkeen liikuttunut, ja muut tähtivalmentajat kyselevät, pystyykö mies kertomaan, mitä mieltä oli esityksestä – vaikka sanoja ei varsinaisesti tarvittaisi. Kyynelehtivä Olli keräilee itseään hetken aikaa.

– Saisko valmentajalle paperia? hän saa lopulta kysytyksi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-yhtiöön.

IS TV-LEHTI:  ”Tuhma tytär, uskoton vaimo, huono äiti ja vastentahtoinen isoäiti.” Näin kuvaili itseään kirjailija, kuvittaja ja toimittaja Kerstin Thorvall (1925–2010).

Thorvall tuli tunnetuksi muun muassa Astrid Lindgrenin monien kirjojen kuvittajana, lasten- ja nuortenkirjailijana, lehtikolumnistina ja etenkin kohua nostattaneen, omaelämäkerrallisen teoksen Ehdottomasti kielletty (Det mest förbjudna) kirjoittajana.

Vuonna 2015 valmistunut minisarja perustuu tähän 1976 ilmestyneeseen teokseen, joka käsitteli naisen seksuaalisuutta ja paikkaa yhteiskunnassa. Se nosti aikanaan moraalipaniikin Ruotsissa.

Sarjan ensimmäinen osa kuvaa Thorvallin vaikeuksia sopeutua perhe-elämään ja ahdistaviin rajoituksiin. Samalla kun avioliitto taiteilijamiehen kanssa natisee liitoksistaan, hän etsii omaa ääntään kirjoittajana.

Masennusjaksot vievät Thorvallin välillä sairaalaan ja etäännyttävät hänet kolmesta pojastaan.

Valitettavasti kiinnostavan taiteilijan muotokuva on hieman kalseasti ja tönkösti toteutettu. Tova Magnussonin ohjausta vaivaa liiallinen näytelmällisyys. Mieleen tulevat monet kotimaiset vähemmän onnistuneet suurmieskuvaukset, joissa enemmän poseerataan kuin eläydytään henkilön nahkoihin.

Ja jos suomalaisia tuotantoja usein arvostellaan heikosta äänityksestä, tässä tapauksessa kritiikin kohde on päinvastainen: jokainen paperin rapina, tuolin kolina, huokaisu ja maiskutus kuuluu korostuneesti. Aikansa sitä kestää tyylikeinona, mutta pidemmän päälle se käy ärsyttäväksi.

Cilla Thorell näyttelee kirjailijaa pidättyneesti. Näin ravistelevasta naisesta olisi kaivannut räväyttävämmän kuvauksen.

Ehdottomasti kielletty, Yle Teema & Fem su klo 21.00

Miksi elokuvateollisuus haluaa sotkea vanhojen kunnon satujen näkökulmat sikin sokin moderneiksi tulkinnoiksi?

IS TV-LEHTI: 2000-luvulla elokuvarintamalla on irroteltu perinteisten satujen muokkaamisen parissa. On parodioitu humoristisesti (Shrek ja Tapaus Punahilkka), kerrottu hahmojen taustatarinoita (Maleficent – Pahatar) ja tehty uusia versioita elävillä näyttelijöillä (Beauty and the Beast – Kaunotar ja hirviö).

Animaatiosuosikeista on valmistettu uutuusversioita sitä mukaa kuin tekniikan kehittyminen on avannut mahdollisuuksia.

Kautta aikain ihastuttaneet piirteet on säilytetty, mutta mukaan on tuotu hiven nykyaikaamme.

Usein moderni ote näkyy dialogin kohdalla: hahmojen suuhun laitetaan viittauksia ajan populaarikulttuuriin. Prinsessahahmoille on myös annettu lisää päätösvaltaa, ja näin tuotu ilmi feministisempää painotusta.

Lauantaina Nelosella nähdään Shrekin tekijöiden Sikin sokin saduissa -elokuvat ovat esimerkki söpöistä mutta hankalista elokuvista.

Lapselle tuttu satu on turvapaikka, mutta uusissa hassutteluissa ideana on vihjailla, mitä saattaisi tapahtua, jos Ruusunen jatkaisi untaan tai Tuhkimo ihastuisi palvelijaan.

Toki muistettava on, että Disneylla on ollut tapana muunnella usean sadun loppu lapsiystävälliseksi. Venkoilevammissa uusnäkökulmissa osittain palataan kohti perinteisempää arvaamattomuutta.

Uusissa versioissa on lisätty rutkasti huumoria, joka tehoaa aikuisiin katsojiin.

Metasadun tasolla katsojalta vaaditaan ennakkotietoa, jotta vitsit purisivat. Tarinan tunteville lapsille voi olla vapauttavaa huomata, että hahmon oma toiminta vie juonen suunnan toisaalle.

Usein perinteisiin satukäsikirjoituksiin on uusissa versioissa lisätty rutkasti huumoria, joka tehoaa aikuisiin katsojiin.

Ongelmaksi muodostuu se, etteivät satuhassuttelut kenties lopulta viehätä tarpeeksi ketään.

Sikin sokin saduissa, Nelonen la klo 9.00

Sikin sokin saduissa 2, Nelonen la klo 10.50

Olli Lindholm nimitti samana vuonna saamaansa palkintoa ”sääli-Emmaksi”.

Vain elämää -ohjelmassa vietettiin tällä viikolla Tiktak-yhtyeestä tunnetun Petran päivää. Jaksossa hän avautui muun muassa alemmuuskompleksistaan, joka häntä on vaivannut, kun sooloura ei ole bändimenestyksen jälkeen lähtenyt kunnolla lentoon.

Myös muut artistit muistelivat uransa vaikeita hetkiä. Olli Lindholmin mieleen on jäänyt erityisesti Emma-gaala, jossa jaettiin palkinnot vuoden 2003 parhaasta musiikista.

– Levy myi 120 000. Mä olin ihan sata, että Rakkaus on lumivalkoinen on vuoden biisi. Sit siellä sanottiin, että vuoden biisi on piip, Olli muistelee illallispöydässä paljastamatta, kuka vuoden biisin Emman kävi tuolloin pokkaamassa.

– Mä en oo päässyt vieläkään sen yli, Olli myöntää.

Samana vuonna saamaansa Erikois-Emmaa Olli haukkuu jaksossa ”sääli-Emmaksi”.

Myönnä pois: googlasitko sinäkin, kuka Emman tuolloin voitti?

Muusikko Tommy Lindgrenin uudelleentwiittaus paljastaa, että kyseessä oli Don Johnson Big Band. Yhtye vei Emman kotiin kappaleellaan One MC, One Delay. Tommy Lindgren on yhtyeen laulaja.

Kuuntele kappale:

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Uusi versio Tiktakin Kyyneleet -kappaleesta innosti Vain elämää -artistit joraamaan.

Laura Voutilainen räväytti perjantai-illan Vain elämää -jaksossa räväkällä esityksellään, jossa hän tanssi ja ketkutti sydämensä kyllyydestä. Veto sai myös Yö-yhtyeen Olli Lindholmin muistelemaan twerkkaushistoriaansa.

– Kokeilin twerkata toissa kesänä keikoilla. Ihmiset nauroi, Olli kertoi illallispöydässä.

Hän oli luvannut keikallaan, että twerkkausta on luvassa, jos yleisö laulaa yli 110 desibeliä.

– Sit mää twerkkasin.

Kaikki esitykset kuultuaan Petra valitsi Nikke Ankaran duettoparikseen. Kyyneleet-kappale sai koko joukon tanssimaan, ja myös Olli esitteli twerkkaustaitojaan. Katso koko esitys videolta!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.