Ruususeremoniat saavat hiljalleen naisten välit kiristymään. Kuva: Nelonen
Ruususeremoniat saavat hiljalleen naisten välit kiristymään. Kuva: Nelonen

Bachelor-Juha ihastui voimakkaasti neljään naiseen – ja 10 +1 muuta paljastusta kulisseista.

Bachelor Suomi -ohjelmassa nähdään romanttisia treffejä, kiihkeitä suudelmia ja särkyneitä sydämiä.

Ohjelmaa kuvattiin tammi-helmikuussa kolmen viikon ajan Etelä-Afrikassa, jonne kymmenen rakkaudennälkäistä naista matkusti Bachelor-Juhan kanssa.

Jokaisen jakson ruususeremoniassa Juha jakaa kukan jatkoon valitsemilleen naisille ja hyvästelee ilman ruusua jääneet. Mutta mitä kuvausten kulisseissa oikeasti tapahtui?

Naisten roolituksesta eli castingista vastannut Nonna Tähtinen Warner Bros. Finland -tuotantoyhtiöstä sanoo koko tuotannon yllättyneen siitä, miten voimakkaita tunteita monella naisella heräsi niinkin lyhyessä ajassa.

Juha ihastui voimakkaasti neljään naiseen.

Vaikka tuotantoryhmä ei yöpynytkään naisten kanssa luksusvillassa, se eli tiiviisti tapahtumissa ja tunnelmissa mukana.

– Mitä paremmin naisiin tutustui, sitä enemmän rupesi itsekin jännittämään heidän puolestaan, Nonna sanoo.

Nonnan mukaan luvassa on parikin isoa yllätyskäännettä, jotka Juha järjesti ratkaisuillaan.

Monet pudotuksista tulivat täytenä yllätyksenä myös tuotantoryhmän jäsenille. Nonnan mukaan tunnelma talossa muuttuukin paljon ohjelman edetessä.

– Juhalla oli neljä naista, joihin hän ihastui voimakkaasti. Näiden naisten välille tulee jonkin verran pahaa verta. Alun ystävällisyys karisi, kun ihmiset alkoivat näyttää oikeita tunteitaan ja elää vaikeita hetkiä, Nonna sanoo.

10 asiaa, joita et ehkä tiennyt Bachelor Suomi -ohjelman kulisseista

1. Joutuivatko pudotetut naiset palaamaan heti Suomeen?

– Eivät, mutta he joutuivat poistumaan villalta heti ruususeremonian jälkeen. Ilman ruusua jääneet naiset viettivät pudotuksensa jälkeen muutaman päivän hotellilla, jossa he saivat rauhassa keräillä ajatuksiaan. Moni näistä naisista oli pudotuksen jälkeen aika rikki. Tuotanto ei hylännyt heitä yksin tunteidensa kanssa, vaan naisilla oli aina halutessaan mahdollisuus puhua meidän kanssamme, Nonna sanoo.

2. Olivatko pudotetut naiset vihaisia Bachelor-Juhalle?

– Toki moni naisista oli pudotuksen jälkeen ärsyyntynyt ja kiukkuinen, mutta yksi naisista oli selvästi vihaisin Juhalle. Hän tunsi tulleensa huijatuksi, ja hänellä nousivat viha ja suuttumus pintaan.

3. Kuka päätti ruusujenjakojärjestyksen?

– Juha. Juhalle ei myöskään kirjoitettu mitään vuorosanoja ruususeremonioita varten. Aina ennen ruususeremoniaa hän halusi vetäytyä hetkeksi omiin oloihinsa ja kirjoittaa ylös, mitä hän halusi sanoa naisille. Se oli mielettömän hienoa.

4. Kuka suunnitteli treffit?

– Juha mietti erilaisia aktiviteetteja ja päätti, mitä hän haluaisi kunkin naisen kanssa tehdä. Me tietysti tuotannosta tarjosimme erilaisia vaihtoehtoja, koska Juha ei tuntenut Etelä-Afrikkaa. Juha sai kutsua naisia treffeille vapaassa järjestyksessä, mitään suunniteltua treffikiertoa ei siis ollut.

5. Kuinka kauan treffit kestivät?

– Treffien kesto vaihteli, mutta oli tyypillisesti 2–3 tuntia. Juhalla saattoi olla samana päivänä parit kolmet treffit. Mutta hän jaksoi aina olla innoissaan, sillä hän aidosti halusi tutustua kaikkiin naisiin.

6. Käyttävätkö naiset ohjelmassa omia vaatteitaan?

– Ohjelman yhteistyökumppanina toimi hää- ja juhlapukujen erikoisliike Niinatar. Naiset saivat valita sieltä iltapuvut ruususeremonioita varten. Muulloin, myös treffeillä, naiset pukeutuivat omiin vaatteisiinsa. Toiveemme oli, että he olisivat itsensä näköisiä ja omalle tyylilleen uskollisia. Siksi emme halunneet vaikuttaa naisten pukeutumiseen. Jotkut tytöistä olivat pakanneet kevyemmin ja huolettomammalla asenteella, mutta usealla tytöllä oli mukanaan monta laukkua täynnä vaatteita, kenkiä ja meikkejä.

7. Meikkasivatko naiset itse itsensä?

– Meillä oli maskeeraaja, joka auttoi tyttöjä hiusten ja meikkien kanssa. Osa tytöistä halusi tehdä kaiken itse, joitakin maskeeraaja saattoi auttaa pelkästään kampausten tekemisessä tai meikissä.

8. Laittoivatko naiset itselleen ruokaa?

– Villassa oli keittiö, jossa naiset pystyivät leipomaan ja kokkaamaan. Me tuotannossa huolehdimme, että jääkaappi oli aina täysi. Naisille toimitettiin villaan päivittäin myös lämmin ruoka.

9. Saivatko naiset poistua villasta?

– Eivät. Onneksi villa oli iso ja mukava, ja naiset ottivat paljon aurinkoa uima-altaalla. Osa kävi päivisin juoksemassa taloa ympäri ja teki lihaskuntoliikkeitä, osa otti rennommin. Iltaisin usein pelattiin korttia ja juotiin viiniä.

10. Ovatko naiset nähneet jaksot etukäteen?

– Eivät. He katsovat jaksoja samaan aikaan muun maailman kanssa. Naisille varmasti tuleekin tosi paljon yllätyksiä, he kun ovat tähän asti eläneet kokemuksen vain omasta näkövinkkelistään. Moni naisista sanoikin, että heistä on kiinnostavaa nähdä ohjelma ja kuulla, mitä Juha sanoi esimerkiksi heistä ja heidän treffeistään.

+ 1. Kuka maksaa kihlasormuksen, jos Juha kosii viimeisessä jaksossa?

– Jos Juha päättää kosia, niin tuotantoyhtiö maksaa ilolla sormuksen!

Juhan sydän lämpenee erityisesti neljälle naiselle. Kuva: Nelonen
Juhan sydän lämpenee erityisesti neljälle naiselle. Kuva: Nelonen

 

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00