Maailman övereimpiä juhlia päästään seuraamaan tänäänkin Livillä klo 17.

Joko olet ehtinyt pöyristyä Maailman övereimmät juhlat -sarjan äärellä?

Suosikki-realityni on Livin Maailman övereimmät -sarja, jonka pääosissa ovat Irish Travellersit eli irlantilaiset kiertolaiset.

Kun sarja aikoinaan alkoi, siinä keskityttiin kiertolaisten pöyristyttäviin häihin, joissa käytännössä lapsimorsianten ikäiset 15–17-vuotiaat tytöt menevät naimisiin heille teetetyissä, lapsellisissa Disney-prinsessapuvuissa. Häiden jatkoilla ”tanssitaan”, eli kaikki viisivuotiaista tytöistä lähtien keikuttavat paljastavissa mekoissa itseään tavalla, joka saa Miley Cyruksen näyttämään nunnalta.

Ennen sarjaa en ollut kuullutkaan irlantilaisista kiertolaisista. Nyt päivittelen heidän elämäänsä viikottain. Naimisiinmenon jälkeen naiset muuttavat lapsuudenkodistaan aviomiehensä asuntovaunuun. Ennen ja jälkeen avioliiton tytöt eivät saa tehdä yhtään mitään muuta kuin siivota, hoitaa lapsia ja tuunata ulkonäköään tyyliin, jolle on vaikea keksiä mitään korrektia nimitystä.

Tyttöjen koulut jäävät kesken, he eivät saa käydä diskoissa, matkustaa, tehdä mitään. Perinnettä perustellaan katolilaisella siveydellä. Sanomattakin selvää, etteivät miehiä koske samat säännöt. Miehet ovat usein joko vankilassa, tulossa sieltä tai matkalla sinne.

Sarjassa herutellaan täysillä paitsi kiertolaisten puistattavalla tyylitajulla myös tietämättömyydellä. Isoäiti ja äiti kertovat lapsille, että Argentiina on kaupunki eikun maa, jossa puhutaan argentiinaa.

Ihanan pöyristyttävää. Kuinka ne voivat olla NOIN kujalla.

Mutta hetkinen...

Mutta reality ei ole sama asia kuin dokumentti. Kiertolaisten asioiden asiantuntijana sarjassa esiintyy valtaväestöä edustava hääompelija, ei siis mikään tutkija. Samoja päivittelyn aiheita näytetään jaksosta toiseen: morsiamet eivät mahdu liikkumaan kirkkojen käytävillä valtavien mekkojensa kanssa, pikkutytöt ketkuttelevat, reilusti alle kouluikäiset pojat hörppivät olutta ja uhoavat tappelua. Sen syvemmälle kulttuuriin ei mennä.

Sarjassa ei ole tarkoitus tarjota meille tietoa eurooppalaisen vähemmistön elämästä vaan saada meidät ällistelemään sitä. Voi miettiä, miltä vaikuttaisi samanlainen reality vaikkapa romanien tai saamelaisten elämästä.

Eli ehkä ei kannata kuvitella tietävänsä irlantilaiskiertolaisten oikeasta elämästä juurikaan sen enempää kuin aiemminkaan.

Ja kun googlaa aiheesta, käy selväksi, että naisilla on oikeasti aika paljon pahempiakin ongelmia kuin outo maku vaatteiden ja meikkaustyylin suhteen.

Lue lisää:

Seuraava tosi-tv-sarja: Matka Marsiin ilman paluulippua

Viisi naista paljastaa salatut tosi-tv-paheensa

Karismaattisen Paula Vesalan keikat ovat aina elämyksiä.

Paula Vesalan viime kesän Ruisrock-keikka nostatti kylmiä väreitä ja tanssitti samaan aikaan. Keväällä ilmestyneen Vesala-albumin biisit, kuten Tequila, Älä droppaa mun tunnelma, Ei pystyny hengittää, toimivat livenä siinä missä levylläkin.

13 vuotta sitten radiossa pauhasi Paula Vesalan ja Mira Luodin muodostaman PMMP:n hittirenkutus Rusketusraidat. Vuoden päästä parivaljakkoa ei muista enää kukaan, uumoilivat monet.

Ensivaikutelma kuitenkin petti.

PMMP:stä kasvoi 11 vuotta kestäneen uransa aikana 2000-luvun tärkein kotimainen popyhtye. Energistä duoa palvoivat sekä ostava yleisö että kriitikot, ja bändin seitsemää studioalbumia myytiin yli 400 000 kappaletta. Jori Sjöroosin sävellysten ohella kehuja keräsivät etenkin Paula Vesalan sanoitukset.

PMMP soitti viimeisen keikkansa loppuunmyydyssä Helsingin jäähallissa lokakuussa 2013. Sen jälkeen Vesalan sävelkynästä alkoi irrota lauluja myös monille muille kotimaisille eturivin artisteille.

Vain elämää nosti profiilia

Syksyllä 2014 Vesala nähtiin Vain elämää -sarjan kolmannella kaudella. Ohjelma nosti hänen profiiliaan erityisesti monipuolisena ja monet tyylilajit taitavana muusikkona. Tätä kuvaa ainoastaan vankisti viime keväänä julkaistu, moderneihin tanssibiitteihin nojannut Vesala -albumi.

Eikä hänen repertuaarinsa kangistu pelkkään musiikkiin.

Vesala on opiskellut dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa, musiikkikasvatusta Sibelius-Akatemiassa ja teatteri-, elokuva- ja televisioalaa Kalifornian yliopistossa. Hän on lisäksi tehnyt näyttäviä elokuvarooleja.

”Suomen lahjakkain nainen”, julisti hittiradiokanava NRJ Vesalasta viime vuoden syksynä.

Haastatteluissa Paula Vesala, 34, on kertonut näkevänsä itsensä aivan toisessa valossa. Muiden silmissä teräväsanainen, suvereeni ja itsevarma taiteilija on sanonut kärsineensä riittämättömyyden tunteesta lähes koko elämänsä ajan.

Paljastus oli yllättävä, sillä Vesala on pitänyt yksityiselämänsä aina visusti omanaan. Ehkäpä juuri samasta syystä muutaman viikon takainen uutinen Vesalan ja Rasmus-yhtyeen laulajan Lauri Ylösen avioerosta tuli monille suurena yllätyksenä.

Ruisrock: Vesala TV2 la klo 22.05.

Mikko Kuustonen keskittyi Abrakadabra-duetossa soittamaan huuliharppua.

Mikko Kuustonen valitsi Vain elämää -päivänään duettoparikseen Mikael Gabrielin. Miklu oli sanoittanut Abrakadabran lähes kokonaan uusiksi. Hän käsitteli siinä naisseikkailuitaan.

– Olen ollut kahden missin kanssa samaan aikaan, Miklu räppäsi.

Duetossa Mikko ei juurikaan laulanut, vaan fiilisteli uudistunutta ysärihittiä huuliharpulla.

Katso esitys kokonaan videolta!

2782013

Kenen esitys oli suosikkisi Mikon Vain elämää -päivänä? Kuuntele kaikki esitykset täältä.

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä kuultiin 90-luvun hittejä. Mikä oli lempparisi?

Mikko Kuustonen, 56, vitsaili ennen omaa Vain elämää -päiväänsä, että olisi kiva, jos kaikki esitetyt kappaleet olisivat hänen omiaan – hän kun ei ole julkaissut musiikkia kymmeneen vuoteen. Ja olivathan ne.

Illan jaksossa Mikael Gabriel ja Anna Puu saivat kepeillä versioillaan Mikon hyvälle tuulelle. Chisu taas yllätti Mikon laulamalla Kaktusviinaa-kappaleen ilman bändiä. Hectorille Mikko oli kiitollinen, kun tämä oli valinnut Auroran.

Kuuntele kaikki esitykset ja äänestä lemppariasi jutun lopussa!

1. Mikael Gabriel: Abrakadabra 

2781986

2. Chisu: Kaktusviinaa

2781989

3. Anna Puu: Joo mä tuun

2778860

4. Hector: Aurora

2782000

5. Lauri Tähkä: Enkelit lentää sun uniin

2782002

6. Suvi Teräsniska: 11. hetki

2782005

Ohjelmaa esittävä Nelonen ja Me Naiset kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kenen esitys oli sinun suosikkisi Mikko Kuustosen Vain elämää -päivänä?

Illan Vain elämää -jakson ensiapuharjoitukset toivat Anna Puun mieleen järkyttävän muiston.

Illalla nähtävässä Vain elämää -jaksossa vietetään Mikko Kuustosen päivää. Tähdet muun muassa treenaavat ensiaputaitoja pareittain.

Homman aloittavat Anna Puu ja Lauri Tähkä, jotka alkavat ripeästi auttaa uhreja lavastetuissa onnettomuustilanteissa. Kokemus tuo Annalle mieleen järkyttävän muiston.

– En ole koskaan joutunut elvyttämään, mutta yksi mies on kerran tavallaan kuollut mun syliin. En voinut tehdä siinä tapauksessa mitään, Anna sanoo.

– Se jaksoi sinnitellä niin kauan, kun ne ambulanssimiehet tulivat siihen viereen.

Anna kertoo, että mies kuoli avun saavuttua paikalle.

Katso video ensiapuharjoituksesta:

Anna ja Lauri ovat tyytyväisiä siihen, miten suoriutuivat harjoituksesta.

– Luulen, että meillä oli aika hyvä kokonaisvisio siitä, mitä pitää tehdä, Anna sanoo.

– Maalaisjärki pysyi, eikä ruvettu hyperventiloimaan, Lauri toteaa.

Mikael Gabriel ja Chisu ovat pari ensiapuharjoituksessa.
Mikael Gabriel ja Chisu ovat pari ensiapuharjoituksessa.

Vain elämää Nelosella perjantaisin kello 20.00.

Me Naiset ja Vain elämää -ohjelmaa näyttävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.