Timo Jutila on ainoa suomalainen, joka on voittanut kaksi jääkiekon maailmanmestaruutta. Vuonna 1995 hän voitti sen pelaajana ja 2011 joukkueenjohtajana. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio
Timo Jutila on ainoa suomalainen, joka on voittanut kaksi jääkiekon maailmanmestaruutta. Vuonna 1995 hän voitti sen pelaajana ja 2011 joukkueenjohtajana. Kuva: Sanoma-arkisto/Pete Aarre-Ahtio

Timo Jutila muistelee Mertaranta ja legendat -jaksossa Suomen jääkiekkomaajoukkueen railakkaita kultajuhlia.

Kiekkolegenda Timo ”Juti” Jutila, 52, muistelee keskiviikkoillan Mertaranta ja legendat -jaksossa vuoden 2011 MM-kultajuhlia.

Leijonien railakkaasta juhlinnasta nousi kohu, sillä jotkut pitivät sitä huonona esimerkikkinä nuorille.

– Jos se jotain häirittee, ni anteeks siitä. Mutta housut pysyi jalassa. Ja kun lähdettiin nukkumaan, ni siitähän se vasta hässäkkä tulikin, Juti kommentoi ohjelmassa juhlimistaan.

Katoaminen kummastutti

Erityisen paljon huomiota sai silloisen maalivahtivalmentaja Pasi Nurminen törttöily. Nurminen kommastui, kun joukkue tuli lentokoneesta ja kaatui lopulta punaisella matolla melkein palkintopokaalin päälle.

Juti oli tuolloin joukkueenjohtaja, ja myös hänen oma katoamisensa kummastutti mediassa. Juti ei saapunut lainkaan Torilla tavataan -juhliin. Myöhemmin hän selitti poissaoloaan nilkkavammalla, mutta osa piti sitä tekosyynä. Jotkut arvelivat, että Juti ei ollut sellaisessa kunnossa, että hänet voisi päästää kameran eteen.

Mertaranta ja legendat -ohjelmassa Juti ei varsinaisesti kiellä juhlimistaan, mutta sanoo, että hänen nilkastaan on liikkunut väärää tietoa.

”Sanoin lääkärille, että on tää koominen tilanne: ei oo kisat edes alkaneet, ja mulla nilkka kuin jalkapallo.”

– Siinä mennään mun terveydelliseen puoleen. Mulla on ihan oikeasti psoriasis, ja se iskee silloin tälloin niveleen. Ja silloin se iski ennen ekaa peliä. Sanoin joukkueen lääkärillekin, että tää on aika koominen tilanne: ei oo kisat vielä edes alkaneet, ja mulla on nilkka kuin jalkapallo. Oli tosi lähellä, ettei se laittanut mua sairaalaan menee.

Kultajuhlien aikoihin Jutin nilkkavammalle naureskeltiin, mutta Jutia se ei naurattanut.

– Voin sanoa, että siinä kohtaa, kun se iskee, ei se kyllä kivaa ole.

Urheilijat juttelevat ohjelmassa, onko juhliminen yleensä heille sallittua. Ex-suunnistaja Minna Kaupin mielestä urheilijoiden pitääkin juhlia, mutta olisi suotavaa käyttäytyä esimerkillisesti, koska he ovat nuorille esikuvia.

Mertaranta ja legendat TV5:lla ke kello 21.00

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.