Sanna, Roni, Mona ja Vanesssa pääsevät Kanadan Vancouveriin. Kuvat: Jori Heikkinen
Sanna, Roni, Mona ja Vanesssa pääsevät Kanadan Vancouveriin. Kuvat: Jori Heikkinen

Mona, Sanna, Roni ja Vanessa ovat uudet au pairit. He pääsevät etsimään elämälleen suuntaa Kanadan Vancouveriin.

Itkua, naurua ja pettymyksiä. Ainakin niitä on taas luvassa, kun Ylen suosittu Au pairit -sarja jatkuu.

Aikaisempina kausina on tullut selväksi, että au pairina joutuu tekemään pitkiä päiviä. Osa ohjelmassa nähdyistä nuorista on ajautunut niin pahoihin erimielisyyksiin isäntäperheensä kanssa, että he ovat lähteneet maitojunalla kotiin. Tällä kertaa Mona, Sanna, Roni ja Vanessa lähtevät etsimään elämälleen uutta suuntaan Kanadaan, Vancouveriin.

Näin uusia au paireja kuvaillaan Ylen tiedotteessa:

Mona Karttunen

Lempäälässä asuva 19-vuotias Mona tunnetaan Youtubessa nimellä Mona Ilona, ja hänellä on 70 000 seuraajaa.

Mona ei vielä tiedä, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä, joten työ au pairina tuntuu hyvältä tavalta viettää välivuotta. Vielä pari vuotta sitten Mona ei tiennyt, missä Kanada sijaitsee, ja Vancouverista hän kuuli ensimmäisen kerran vasta hiljattain. Nyt Mona toivoo saavansa uusista maisemista inspiraatiota videoihinsa. Hän haaveilee hän myös, että saisi luotua kansainvälisiä kontakteja ja tavoittaisi katsojia muualtakin kuin Suomesta.

Uusien videoaiheiden lisäksi Mona odottaa reissulta uusia tuttavuuksia – eikä romanssikaan kuulemma olisi pahitteeksi. Monan mieleen ovat etenkin tatuoidut miehet.

Kanadassa Monaa odottavat Charlotte ja 7-vuotias Emily. Charlotte kaipaa kipeästi apua arkeensa, sillä hän työskentelee sairaanhoitajana ja tekee pitkiä työpäiviä kolmessa vuorossa. Perhe asuu noin 40 kilometrin päässä Vancouverin keskustasta.

Monalla on asunnossa oma huone, mutta siinä ei ole ovea, ainoastaan verho. Näin ollen yksityisyyttä ei ole juurikaan.

Roni Ruotsalainen

Roni on 20-vuotias boheemi turkulainen. Hän työskenteli hiljattain leirillä lasten parissa ja oivalsi, että tämä saattaisi olla hänen juttunsa.

Roni kuvailee itseään lapsenmieliseksi heittäytyjäksi ja uskoo, että tästä on apua lasten kanssa temmeltäessä. Ronilla on nuoruudessa todettu tarkkaavuushäiriö, joten räiskyvä luonne ja nopeasti vaihtuva mieli saattavat Ronin toisinaan myös vaikeuksiin.

Roni on juuri päättynyt siviilipalveluksen, ja hänen tulevaisuudensuunnitelmansa ovat vielä auki. Luontoa rakastavalle Ronille Vancouver on unelmien matkakohde. Hän toivoo saavansa tutustua matkalla uuteen kulttuuriin sekä kasvavansa henkisesti.

Ronin perhe asuu Pohjois-Vancouverissa, lähellä merta ja upeita vaellusreittejä. Martinin perheeseen kuuluvat äiti Colletten ja isä Johnin lisäksi kolme lasta, 1-, 3- ja 5-vuotiaat tytöt.

Varakkaan perheen isä John työskentelee johtajana talousalalla. Collette on palaamassa takaisin töihin samaan yritykseen, minkä vuoksi au pairin on aika ottaa ohjat käsiin kotona.

Ronilla on suuressa omakotitalossa käytettävissään oma kerros – keittiö, kylpyhuone, kaksi makuuhuonetta sekä iso leffahuone! Kolmen villin tytön kanssa arki ei kuitenkaan ole luksusta.

 

Vanesssa Pauloff

Vanessa on porvoolainen mallin ja tarjoilijan töitä tekevä 21-vuotias nainen. Hän asuu yksin, mutta ei ole koskaan matkustanut ilman perhettään.

Vanessa haaveilee elämästä ulkomailla, ja aika au pairina on hyvä tapa testata, onko hänestä siihen.

Vanessa haluaa isona muotisuunnittelijaksi ja televisiotöihin. Draamakuningattareksi itseään kuvaava neiti on erittäin herkkä toisten ihmisten energioille ja mielialoille. Sinkkuna viihtyvä Vanessa on myös erittäin valikoiva miesten suhteen, eikä hän odota reissulta romanssia. Kavereina Vanessa arvostaa ihmisiä, jotka ovat vahvoja ja heillä on päämäärä elämässä. Vanessa on diiva, joka on tottunut olemaan porukan pää.

Vanessa on ohjelman historian ensimmäinen au pair, joka lähtee reissuun ilman määränpäässä odottavaa perhettä. Vanessan unelmaperhe olisi rento, mutta kuitenkin vahva.

Sanna Jalonen

19-vuotias Sanna ei ole peruskoulun jälkeen opiskellut tai tehnyt töitä. Häntä on kiusattu seksuaalisesta suuntautumisestaan. Kiusaamisen takia on ollut aikoja, jolloin Sanna ei ole kyennyt menemään kouluun saati suunnittelemaan tulevaisuuttaan.

Vaikka Sanna ulkopuolisen silmin vaikuttaa ujolta, hän itse kuvailee itseään sosiaaliseksi ja räväkäksi. Sannalla ei ole harrastuksia, mutta hän tykkää käydä kavereiden kanssa ulkona.

Sanna erosi hiljattain tyttöystävästään. Hän ei ole juurikaan matkustellut, minkä vuoksi muutto Kanadaan ilman tukiverkkoa on hänelle iso mullistus.

Kanadassa Sannaa odottavat Benjamin ja Kyron – yksinhuoltajaisä ja hänen 10-vuotias poikansa. Miehet ovat olleet kahdestaan jo kahdeksan vuotta. Benjamin ja Kyron asuvat omakotitalossa noin 20 minuutin junamatkan päässä Vancouverin keskustasta.

Esittelyvideot au paireista näet ohjelman sivuilta. Ohjelma esitettään Ylellä keväällä 2017.

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15