Viime vuonna ensi-iltaan tullut dokkari muistuttaa siitä, että meidän on muutettava omaa jokapäiväistä käytöstämme.

Viime vuonna ensi-iltaan tullut komea dokumentti Racing Extinction (2015) esitetään nyt televisiossa uusintana. 

Tämä pitäisi jokaisen ihmisen – ja etenkin meidän hyvinvoivien länsimaalaisten – nähdä. Dokumentti muistuttaa monien maapallon uhanalaisten eläinlajien kuolevan sukupuuttoon jo meidän elinaikanamme, ellemme pian muuta omaa jokapäiväistä käytöstämme.

Todisteita ei tarvitse etsiä kaukaa: ohjaaja Louie Psihoyos esittelee dokumentissa National Geographicin luontokuvaajien valokuvien ja videoiden kera lajeja, jotka viime vuosina on jo menetetty. Racing Extinctionissa nähdään harvinaista ja häkellyttävää videomateriaalia uhanalaisten eläinten kauppapaikoilta muun muassa Kiinasta. Kaupat myyvät sekä Aasian että lännen markkinoille salametsästäjien saaliikseen saamien eläinten osia: lihaa, eviä ja kaikkea kaupaksi menevää.

Psihoyosin ryhmä pääsee viranomaisilta piiloteltujen ovien taakse tekeytymällä hämäräperäisiksi bisnesmiehiksi, jotka hankkivat ravintoloiden ruokalistoille harvinaisia eläinlajeja. Rooli ei ole tuulesta temmattu.

Psihoyosin edellinen dokumentti The Cove (2009) sisälsi kuohuttavia otoksia delfiinien joukkosurmaamisesta Japanissa. The Cove voitti myös Oscarin. Racing Extinction kertoo asioista pehmeämmin. Otokset kauppojen eläinruholaareista tai kuolemaa tekevästä haista ovat ikäviä, mutta ne antavat voimaa elokuvan viestille. 

Racing Extinction, Kutonen klo 23.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.