Elastisen motto on, että 15 minuuttia kärsimystä tekee loppupäivästä helpomman, millä hän viittaa rankkaan treenaamiseen. Kuva: Rähin Records/Sami Siilin

Puolituntisessa dokumentissa kurkistetaan Kimmo Laihon kurinalaiseen arkeen.

Jos et saanut riittävästi Elastisesta eli Kimmo Laihosta syksyn Vain elämää -ohjelmassa, Teemalta tulee tänään dokumentti miehestä, joka on paitsi räppäri, myös toimitusjohtaja ja tuottaja.

Puolituntisessa dokumentissa seurataan Elastisen arkea yhden päivän ajan aamusta iltaan. Keikkapäiviä lukuun ottamatta Elastinen elää suunnilleen samassa rytmissä kuin suurin osa ihmisistä. Rähinä Recordsin toimitusjohtajan päivät alkavat jo aamusta palaverilla ja jatkuvat levytysstudiossa, jossa hän tuottaa suojattiensa biisejä ja huolehtii, että Rähinä-tuotteiden painolaatu on priimaa.

Dokumentissa tulee selväksi myös artistin elämänfilosofia, jonka keskiössä ovat terveelliset elämäntavat. Elastinen ehtii päivän aikana niin crossfit-harjoituksiin kuin break dance -treeneihinkin.

– Mun on vaikea ymmärtää ihmisiä, joilla on korkea elintaso, mutta silti he saattavat syödä jotain ihan sontaa ja olla huonossa kunnossa. Ruoka, lepo ja liikunta muodostavat pyhän kolmiyhteyden, Elastinen kertoo dokumentissa.

Dokumentissa kerrataan myös Elastisen musiikki- ja tanssitaustat sekä vanhempien ja isoveljen vaikutus musiikki-innostukseen. Ela jaksaa ylistää ystäväänsä Iso H:tä, jota ilman hän ei omien sanojensa mukaan olisi mitään.

Dokumentissa ei varsinaisesti kuulla räppäristä mitään uutta, mutta siinä nähdään huomattavasti rauhallisempi mies kuin mihin televisiokatsojat ovat tottuneet Vain elämää- ja The Voice of Finland -ohjelmissa.

Dokumentti on valmistunut vuonna 2012, joten viime aikaisia kohokohtia Vain elämää -hypetyksineen ja Linnan juhlineen ei luonnollisesti nähdä.

Tekijänä: Elastinen Teemalla ma 15.12. klo 20.

Lue myös:

Näin Elastinen treenaa: ”Oksennan mieluummin kuin rikon selkäni”

Elastinen myöntää: Mimmit ja mammona sekoittivat pään

Elastinen: ”En ota paineita seurustelusta tai jälkikasvusta”

Mission Impossible -leffasarja on edennyt viidenteen osaan.

IS TV-LEHTI: Onko Mission Impossible -sarjasta James Bondin haastajaksi? Teknisesti kyllä – mutta ei ehkä muuten.

Agenttiseikkailusarjan toimintajaksot ovat aivan yhtä näyttäviä kuin vastaavat uusissa Bond-seikkailuissa. Ero syntyykin lähinnä pääosan esittäjästä. Tom Cruisella ei ole, kovasta yrittämisestään huolimatta, sitä mitä Daniel Craigilla on synnynnäisesti: karismaa.

Martinien ja samppanjan tuoksuisen Craigin rinnalla Cruise näyttää edelleen mieheltä, joka juo vain maitoa.

Mission Impossible -sarjan viides osa Rogue Nation ei päällisin puolin juuri eroa edeltäjistään. Se häviää kuitenkin selvästi neljännelle seikkailulle Ghost Protocol vuodelta 2012. Nelososan huikeimmassa kohtauksessa Cruise kiipeilee dubailaisen pilvenpiirtäjän lasisilla seinämillä.

Mielenkiintoista – mutta samalla vähän tylsää – on, ettei ulkoista vihollista ole enää lainkaan, vaan tiedustelupalvelut nokittelevat toisiaan minkä ehtivät. Rogue Nationissa sopasta on keinotekoisesti syntynyt maailmanrauhaa häiritsevä terroristijärjestö Syndikaatti.

Hyvän roolin tekevä ruotsalainen Rebecca Ferguson näyttelee pilke silmäkulmassa monimutkaiseen vyyhteen kietoutunutta agenttia. Johan Falk -dekkarisarjassa näytellyt Jens Hultén iskee nyrkkeihin ja veitsiin luottavana kovanaamana.

Mission Impossible – Rogue Nation, Nelonen su klo 21.30

Midnight Sun tarjoilee kovia ruotsalaisnimiä, karmean murhatarinan, yllätyksiä ja Ruotsin Lapin pysäyttäviä maisemia.

IS TV-LEHTI: Uusi synkkä ruotsalais-ranskalainen murhasarja alkaa puistattavan tehokkaalla kohtauksella. Brutaalin kekseliäs murha saa kiirunalaiset poliisit ymmälleen. Koska uhri on ranskalainen, saapuu Ranskasta nuori murhatutkija Kahina Zadi (Leïla Bekhti) avuksi selvittelemään tapahtumia.

Kollegoina on tuttuja kasvoja Ruotsista. Esitutkinnan johtaja Rutger Burlinia esittää Peter Stormare, joka tosin poistuu sarjasta varsin nopeasti. Hänet muistetaan elokuvista Fargo ja Big Lebowski sekä tv-sarjasta Pako.

Kahina Zadin seuraava työpari on Anders Harnesk (Gustaf Hammarsten). Hammarsten on esiintynyt esimerkiksi elokuvissa The Girl With the Dragon Tattoo, Brüno ja Kimpassa.

Kahdeksanosaisen rikossarjan ovat luoneet Silta-sarjan käsikirjoittajat Måns Mårlind ja Björn Stein. Ranskalaisvahvistus Leïla Bekhti on näytellyt muun muassa elokuvissa Pariisi, rakkaudella ja Profeetta. Sarja on hyvissä käsissä ja onnistuu koukuttamaan ensimmäisellä jaksollaan.

Silta-fanit huomio: Nyt se varmistui! Silta-sarjan neljäs kausi nähdään Suomessa samaan aikaan kuin Ruotsissa

Tietenkin hahmoilla on omia henkilökohtaisia traumoja ja muistoja, joiden taustat aukeavat hitaasti ja jotka toisinaan vievät liikaakin huomiota. Koko sarja vaatii keskittymistä useiden juonilinjojen vuoksi. Yllätyksiä riittää.

Kuten useissa nordic noir -sarjoissa myös tässä on panostettu vivahteikkaaseen, pysäyttävään visuaalisuuteen, Ruotsin Lapin häikäiseviin maisemiin ja tunnelmia alleviivaavaan musiikkiin. Tapahtumapaikkana Kiiruna on juuri sopivan syrjäinen.

Lapin mytologiaa ja saamelaisten vanhoja uskomuksia hyödynnetään kiehtovalla ja uudella tavalla. Paljastaako keskiyön julma aurinko murhaajan?

Midnight Sun, MTV3 la klo 22.35

Grönholmin suvussa on rallikuskeja kolmessa polvessa. Dokumentti seuraa nuorimman eli Niclaksen uran alkua ja kertaa edellisen polven kohokohtia.

IS TV-LEHTI: Anna Blomin ohjaama sympaattinen dokumentti Kolmannessa polvessa (I tredje led, 2016) kertoo Grönholmien ralliperheestä.

Puolituntisen dokumentin pääosassa on parikymppinen Niclas Grönholm, Marcus ”Bosse” Grönholmin poika ja Ulf Grönholmin pojanpoika, joka on ajanut muun muassa jokamiehenluokkaa, crosskartia sekä rallicrossia.

Isä Marcus Grönholm on 2007 uransa lopettanut ralliautoilija, kaksinkertainen ralliautoilun maailmanmestari – vuosilta 2000 ja 2002 – ja eniten rallin MM-osakilpailuvoittoja saavuttanut suomalainen.

Isoisä Ulf Grönholm oli menestyksekäs rallikuljettaja, joka voitti ralliautoilun Suomen mestaruudet vuosina 1977 ja 1978. Hän menehtyi helmikuussa 1981 keskellä yötä ajettuaan päin aura-autoa ollessaan harjoittelemassa pikataivalta.

Seurantadokumentti alkaa, kun rallihaaveita elättelevä nuorimies harjoittelee lumen keskellä, ja päättyy voittoisaan kesäpäivään, jolloin Niclas Grönholm voitti debyyttikaudellaan Suomen mestaruuden Super Car -luokassa Honkajoella.

Sittemmin Grönholm on siirtynyt ajamaan rallicrossin MM-sarjaan.

Välissä haastatellaan poikaa ja isää sekä Niclasin tallipäällikköä Niko Ehrnsteniä. Paljon on puhetta isän ja pojan luonteiden sekä ajotyylien eroista ja yhtäläisyyksistä.

Ohjelmassa kuullaan moottorien pärinää ja nähdään autojen säätöä. Ralliurheilu on kaikkea muuta kuin glamouria. Kulissien takana riittää tekemistä.

Arkistofilmeissä esitetään Marcus Grönholmin kisoja ja kuullaan rallienglantia. Lisäksi ohjelmassa vieraillaan Grönholmien kotitilalla Inkoossa, jonne Marcus Grönholm on perustanut kotimuseon.

Dok: Kolmannessa polvessa, Fem pe klo 19.55

Katsoimme Vain elämää -jakson ennakkoon.

Tilanne on vaikea. Uusi Vain elämää -kausi esitetään aivan liian aikaisin. Kukaan ei ole ehtinyt edes kaivata sitä. Päättivät myös hylätä Hirvensalmen Satulinnan kummituksineen ja järvimaisemiin ja lähtivät Malagaan, Espanjaan. Ei ole sama, ei. Avausjaksoa lukuun ottamatta jokaisen artistin päivä on myös pätkitty kahteen osaan. Miksi? Ja ne artistit. Samu Haber, Petra, Irina, Olli Lindholm, Robin, Laura Voutilainen, Nikke Ankara. Missä karisma? Missä kokemus? Missä suuret tähdet? Eikä se artisteista yksilöinä johdu, vaan kokonaisuudesta. 

Mutta annetaan mahdollisuus.

Vaikeaa se silti on ensimmäiset 60 minuuttia. Olli Lindholm ja Samu Haber hassunhauskoina seuramiehinä yrittävät parhaansa, mutta fiilis on kotikutoinen. Olli Lindholm pedikyyrissä ja ihan kivat tulkinnat eivät vain riitä tyydyttämään Vain elämää -addiktin tarpeita. On taidettu olla liian ahneita. Ei hutiloimalla hyvä tule.

Edes Jonna Tervomaa ei ehkä olisi voinut pelastaa formaattia.

Mutta tunnin kohdalla herää toivo. Ja se on täysin Nikke Ankaran ansiota. Lahtelaisräppärin, joka on ennakkoon ollut ennen 90-lukua syntyneille massoille tuntemattomin 50 miljoonasta striimauksesta huolimatta. Nikke Ankara on epävarmuuksineen ja jännityksineen niin paljas, että tekee mieli rynnätä ruudun läpi halaamaan häntä. Ja on hänen tulkintansa -klassikosta takuuvarma hitti. Myös Laura Voutilaisen ja Robinin lavakarisma luovat toivoa.

Mutta silti. Vain elämää ei ole enää entisensä. Edes Jonna Tervomaa ei ehkä olisi voinut pelastaa formaattia. Liika on liikaa. 

Nikke Ankara, Laura Voutilainen, Irina, Robin, Petra, Olli Lindholm ja Samu Haber. Kuva: Petri Aho / Nelonen
Nikke Ankara, Laura Voutilainen, Irina, Robin, Petra, Olli Lindholm ja Samu Haber. Kuva: Petri Aho / Nelonen

Vain elämää -ohjelman kuudes kausi alkaa Olli Lindholmin päivällä Nelosella pe 21.4. klo 20.00. Ensi viikosta alkaen ohjelma nähdään torstaisin ja perjantaisin. Torstaisin kuullaan kolme kappaletta ja perjantaisin kolme sekä katsotaan artistien puuhasteluja.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.