Prom Queen -sarjassa amerikkalaiset tytöt unelmoivat tanssiaiskuningattaren tittelistä ja ottavat toisistaan mittaa myös vapaa-ajalla.

Nyt ei haeta huippumallia eikä suunnittelijaa, vaan jotakin vähän sinne päin.

Prom Queen -taistelussa amerikkalaiset tytöt, jotka ovat koko elämänsä unelmoineet tanssiaiskuningattaren tittelistä, kilpailevat vaativan tuomariston edessä.

Ensimmäisessä haasteessa luodaan unelmapuku ja vieläpä esitellään se oikealle yleisölle. Tuloksena on sekä karmivia että suloisia asuja.

Tytöt ottavat toki mittaa toisistaan myös asuntolassa vapaa-ajalla. Suut soivat ja kipinät lentelevät, ja samalla luodaan ikuisia ystävyyssuhteita. Varaudu kimitykseen!

Prom Queen,

Nelonen la klo 14.35

Suomi Love -ohjelma saa meidät hetkeksi tuntemaan, että maailmassa on vielä toivoa.

Kansan rakastama Suomi Love -ohjelma palaa tänään ruutuun. Juontajat sekä esitysaika ja -kanava ovat muuttuneet, mutta muuten kaikki on ennallaan. Hittisarja on liikuttanut katsojia jo kaksi kautta, ja uudellekin kaudelle povataan suurta suosiota. Ehkä se johtuu näistä syistä:

1. Tavisten tarinoihin on helppo samastua

Suomi Love on vähän kuin tavisten Vain elämää. Mutta katsojien on tietysti helpompi samastua tavisten kuin julkkisten elämään. Tarinoissa kuullaan niin puhdasta riemua kuin koskettavia selviytymistarinoitakin. Niissä käsitellään kaikki mahdollinen, mitä ihmisen elämässä voi tapahtuma: ilo, suru, ystävyys, kipu, menetys, rakkaus, kuolema, sitoutuminen, pettymys ja niin edelleen. Asioita, joita tapahtuu meidän kaikkien elämässä.

2. Maailmaa tuntuu paremmalta paikalta – ainakin hetken

Vaikka monet Suomi Lovessa ovat kokeneet kovia, aina he ovat jotenkin selviytyneet – ainakin heidän tarinoidensa perusteella.

Tarinat saavat katsojan miettimään, että oi, tuollainen minäkin haluaisin olla. Tai voi, kun itse pystyisi käyttäytymään tuolla tavalla. Kunpa voisi luvata, että on aina rakkaansa rinnalla, vaikka mikä tulisi – aivan niin kuin Pasi Hannalle. Tai olisipa ihanaa olla mummona yhtä elämänmyönteinen kuin Ingegerd ja Kaarina.

Tarinat jäävät tietysti aina kesken, sillä harvemmin saamme tietää, mitä ihmisille kuuluu vuoden päästä. Mutta ohjelma saa katsojan hetkeksi tuntemaan, että maailmassa on vielä toivoa – ja rakkautta.

3. Kuin terapiaa

Ohjelman jälkeen olo on jotenkin puhdistunut. Ihan kuin olisi juuri terapiasta tullut – vaikka ei ole tarvinnut itse puhua lainkaan. Toki ohjelma saa myös miettimään, kenet sitä itse voisi yllättää – niin suurta iloa musiikkiyllätykset näyttävät tuottavan.

4. Loistavat sovitukset

Ei ohjelma tietenkään olisi mitään ilman musiikkia. Siihen on saatu houkuteltua lähes kaikki Suomen kovimmat muusikot, ja biiseistä kuullaan hienoja, uusiakin sovituksia. Moni artisti lienee tyytyväinen, kun ei tarvitse höpistä, vaan voi vain tehdä työnsä ja laulaa. On myös katsojan etu, kun ei tarvitse vaivaantua artistien puolesta. Ja onhan myös Suomi Love -bändi loistava!

5. Juontajat sivuroolissa

”Ei kai taas Mikko Leppilampi. Ja Jenni Pääskysaarikin on joka kanavalla.”

Tällaisia kommentteja oli some pullollaan, kun uudet juontajat julkaistiin. Mutta ainakin ensimmäisen jakson perusteella uudet juontajat hoitavat hommansa ammattitaitoisesti. Sitä paitsi Suomi Lovessa juontajat eivät ole pääroolissa.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Suomi Love -ohjelmassa nähtävät ystävykset Ingegerd ja Kaarina ovat niin täynnä iloa, ettei se voi olla tarttumatta katsojaan.

Suomi Love -ohjelman uuden tuotantokauden avausjaksossa nähdään kaksi suloista tarinaa ystävyydestä. Toinen niistä on ahvenanmaalaisen Ingegerdin ja torniolaisen Kaarinan. Kaksikko vaikuttaa niin elämänmyönteisiltä, että heidän ilonsa ei voi olla tarttumatta myös katsojaan.

Ingegerdin ja Kaarinan ystävyys on kestänyt jo yli 40 vuotta. Se alkoi 70-luvulla, kun Ingegerd asui Rovaniemellä. He tutustuivat Markkinointi-instituutissa, jossa molemmat aloittivat opiskelun aikuisiällä.

”Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon.”

– Olimme molemmat naimisissa, ja lapset olivat jo teini-ikäisiä. Niinpä aloitimme opiskelun, ja kävimme aina tenttimässä Helsingissä. Molemmilla on ollut päämäärä, että elämässä pitää oppia paljon, Ingegerd kertoo jaksossa.

”Me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia.”

Opiskeluiden lisäksi kaksikko on saanut toisistaan iloista seuraa yhteisille lomamatkoille.

– Meillä oli erittäin huono kielitaito. Mutta me oltiin nuoria ja nättejä, ja aina tuli tällaisia Mikko Leppilammen näköisiä auttajia. Kaarina on matkakumppanina niin iloinen, positiviinen ja hauska. Me vaan nauretaan, meillä on aina lystiä.

Välimatka ei häiritse tosiystävyyttä

Enää ystävykset eivät asu lähekkäin, mutta se ei tosiystävyyttä häiritse. Ingegerd ja Kaarina päivittävät kuulumisiaan säännöllisesti puhelimitse ja sähköpostitse.

”Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.”

– Muutin Turkuun, kun minulla on perunamaa Ahvenanmaalla ja halusin tulla lähemmäs kotiseutua. Vaikka välillä on pidempiä taukoja, niin aina kun tavataan, on kuin eilen oltais tavattu.

”Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on.”

Ingegardin yllätysbiisi liittyy kaksikon ensimmäisen lomamatkaan Mallorcalle vuonna 1974. Se on Paloma Blanca, jonka Katri Helena teki tunnetuksi.

– Nyt olemme vanhoja mummoja, mutta edelleen jalka vipattaa ja lantiot heiluu, Ingegerd sanoo.

Kappaletta ei kuulla studiossa, vaan Kaarina yllätetään hotellihuoneesta. Hänen riemullaan ei ole rajoja, kun Mikko Leppilampi koputtaa hotellihuoneen oveen. Kepeän kappaleen kaksikko saa kuunnella hotellihuoneen kattoterassilla.

– Ingegerd on luotettava, huumorintajuinen ja hauska. Hän on kaikkea sitä, mitä todellinen ystävä on. Olet sie mahtava nainen, kun yllätit minut, Kaarina riemuitsee jaksossa.

– Hyvä ystävä pitää joskus yllättää, Ingegerd tietää.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Isä jää aina kakkoseksi huoltajuuskiistoissa, väittää ruotsalaisdokumentti.

Äitiydestä tuntuu tulleen Suomessa aihe, joka kuumentaa tunteita ja herättää mielipiteitä ennennäkemättömällä tavalla. Tämän päivän äidit tuohtuvat milloin mistäkin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla. Äitiyttä on myös viime vuosina käsitelty allekirjoittaneen mielestä aivan liian monissa ja aivan liikaa toisiaan muistuttavissa tv-ohjelmissa kuten Erilaiset äidit, Toisenlaiset äidit ja Teiniäidit.

Äitien vouhkatessa isät ovat taustalla hiljaa, eikä ketään juurikaan tunnu kiinnostavan, mitä isät kaikesta tästä vanhemmuusvouhotuksesta ja lastenkasvatusdraamasta lopulta tuumivat.

Isä jää aina kakkoseksi -dokumentti (Pappa har inte en chans, 2016) antaa kerrankin puheenvuoron isälle. Vaikkakin vain yhdelle lajinsa edustajalle. Se on joka tapauksessa virkistävää.

Puolituntinen dokumentti seuraa kolmen leikki-ikäisen lapsen isää Christian Hinderssonia, joka joutuu vaikean avioeron seurauksena taistelemaan lastensa yhteishuoltajuudesta oikeudessa lasten äitiä vastaan.

Kun isä muuttui tarpeettomaksi

Hindersson kuvailee muuttuneensa eron jälkeen viranomaisten silmissä tarpeettomaksi lastensa elämässä. Dokumentissa tuodaan esille näkemys, jonka mukaan huoltajuuskamppailut ovat isille lähes poikkeuksetta toivottomia koetuksia, jotka on tuomittu epäonnistumaan.

Päähenkilö Hindersson on sympaattinen ja helposti samastuttava. Isän sitoutuminen lapsiinsa on koskettavaa – ja vanhempien taistelutantereelle joutuneiden lasten reaktioiden seuraaminen ajoittain lähes riipaisevaa seurattavaa.

Siltikin dokumentin heikkous on se, että se pohjaa näkemyksensä vain yhden tarinan ja kokemuksen varaan. Mietityttämään jää myös se, kuinka isien asema huoltajuuskiistoissa näyttäytyy tilastotiedon valossa. Visuaaliselta toteutukseltaan dokumentti on tylsän persoonaton ja pelaa turhan varman päälle.

Isä jää aina kakkoseksi, YLE Fem klo 19.55

Suomi Love -tarina osoittaa, että kaikki voi muuttua hetkessä – mutta koskaan ei silti kannata luovuttaa.

Lauantaina se taas jatkuu: nimittäin suosittu Suomi Love -ohjelma. Tällä kaudella uutta ovat juontajat, sillä Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari korvaavat Ilkka Villin ja Marja Hintikan. Ohjelman konsepti on kuitenkin vanha tuttu: aikaisempien kausien tapaan siinä kuullaan jälleen ihania ja koskettavia tarinoita sekä musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen jakson yksi koskettavimmasta tarinoista on porvoolaisten Pasin ja Hannan tarina. Kilpapyöräilyä harrastaneen parin elämä mullistui elokuussa 2015, jolloin Pasi vei Hannan Tour de Helsinki -pyöräilytapahtuman kilpailupaikalle. Pasi oli itse päättänyt jättää tapahtuman väliin, sillä oli juuri osallistunut toiseen kilpailuun.

Hanna kuitenkin nousi pyörän selkään. Noin 40 kilometrin kohdalla tapahtui paha onnettomuus: Hanna törmäsi edellä kaatuneeseen pyöräilijään. Hän ei ehtinyt jarruttaa, vaan lensi 40 kilometrin tuntivauhdissa tangon yli ja löi päänsä asfalttiin. Hanna vaipui välittömästi koomaan ja hänet vietiin sairalaan.

”Romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti.”

– Kun näin Hannan, romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti. Teho-osastolla lääkäri kertoi lohduttomat uutiset, miten vakavasti asiat ovat, mutta toivoa ei silti kannata heittää, Pasi muistelee.

Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.
Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.

”Pysyn rinnalla”

Hanna sai onnettomuudessa vaikean aivovamman. Pasia huoletti eniten se, muistaako Hanna häntä enää herätessään ollenkaan. Hän soitti sairaalassa Hannalle paljon heidän yhteisiä lempikappaleitaan, sillä ajatteli musiikin voivan vauhdittaa toipumista. Viiden viikon päästä onnettomuudesta Hanna heräsi koomasta.

– Hän sanoi ensimmäiseksi: Missä Pasi? Se oli helpotus, koska ennen sitä en tiennyt, osaako Hanna puhua, ymmärtääkö hän puhetta tai muistaako hän minua enää, Pasi sanoo.

”Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis.”

Onnettomuudesta on nyt runsas vuosi. Siihen on mahtunut paljon huolta, surua, vihaa, syyllisyyttä, helpotusta, iloa ja riemua. Pasi on käynyt Hannan luona onnettomuuden jälkeen lähes joka päivä. Ohjelman kuvausten aikoihin Hanna pääsi vihdoin muuttamaan takaisin kotiin.

– Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis. Ihminen taitaa huomata, että sillä on kulmakimpale kädessä sitten, kun se viedään pois, Pasi miettii jaksossa.

Pasi järjestää Hannalle yllätyksen. Hän vie Hannan Loviisaan, kahvilaan, jonne kaksikolla oli usein tapana pyöräillä yhdessä. Paikalle saapuu Samuli Putro, joka esittää Olet puoliso nyt -kappaleen – biisin, jota Pasi soitti Hannalle paljon myös sairaalassa.

– Haluan viestittää Hannalle, että vaikka Hannalla – tai meillä – olisi mitä rajoitteita tahansa, pysyn tässä rinnalla. Olen valintani tehnyt, Pasi kertoo.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

Juttuun korjattu 9.12. esityskanava. Ohjelma tulee tällä kaudella TV1:ltä, ei TV2:lta.