Jenni Pääskysaari juontaa gaalan.

Draamasarjojen taso on niin kova, ettei voittajaa uskalla vielä arvailla.

Taas palkitaan viime vuoden parhaita oikein urakalla. Alkuvuoden juhlavaan gaalakauteen kuuluu itseoikeutetusti Kultainen Venla, jossa pystinsä saavat parhaat tv-ohjelmat ja -esiintyjät. Lähetyksen vetää viimevuotiseen tapaan Jenni Pääskysaari.

Monessa kategoriassa on tänä vuonna odotettavissa tiukkoja mittelöitä. Erityisen kova taso oli draamasarjoissa, joista ehdolle asti pääsivät Klikkaa mua, Mustat lesket ja Syke. Rannalle jäivät muun muassa Nymfit sekä kehuttu Toisen kanssa, josta sekä Krista Kosonen että Mikko Nousiainen ovat ehdolla parhaaksi näyttelijäksi.

Komedia- ja sketsiohjelmien voitosta kisailee myös kova ja suosittu kolmikko: Hyvät ja huonot uutiset, Putous ja Siskonpeti. Viihdeohjelmissa uutuudet Posse ja SuomiLOVE haastavat vanhan tutun Tanssii tähtien kanssa. Se on sitten eri asia, miksi Tähdet tähdet ja Vain elämää ovat musiikkiohjelmia, mutta SuomiLOVE viihdeohjelma.

Kultainen Venla, MTV3 klo 20.05

Kultainen Venla -ehdokkaat:

Ajankohtais- ja asiaohjelmat

Arman ja Kamerunin kummilapset, JIM

Docventures, TV2

Dokumenttiprojekti: Piripäiväkirja, TV1

Draamaohjelmat

Klikkaa mua, MTV3

Mustat lesket, Nelonen

Syke, TV2

Keskusteluohjelmat

Ajankohtainen kakkonen teemailta: Venäjä, TV2

Enbuske & Linnanahde Crew, MTV3

Hjallis, MTV3

Komedia- ja sketsiohjelmat

Hyvät ja huonot uutiset, Nelonen

Putous, MTV3

Siskonpeti, TV2

Lasten- ja nuortenohjelmat

#lovemilla3, TV2

Idan puutarha, MTV3 Juniori

Ihan sama, TV2

Lifestyle-ohjelmat

Hotellit kuntoon, Jyrki Sukula!, Nelonen

Jäämeri 30 päivässä, Teema

Ravintola X, Nelonen

Musiikkiohjelmat

Sami Yaffa – Sound Tracker, Teema

Tähdet tähdet, MTV3

Vain elämää, Nelonen

Reality-ohjelmat

Duudsonit tuli taloon, Sub

Iholla, AVA

Putkiremontti, TV1

Viihdeohjelmat

Posse, MTV3

SuomiLOVE, TV2

Tanssii tähtien kanssa, MTV3

Vuoden käsikirjoittaja

Anna Dahlman, Siskonpeti

Petja Peltomaa, Syke

Laura Suhonen, Mustat lesket

Vuoden ohjaaja

Veikko Aaltonen, Marja Pyykkö, Mustat lesket

Otso Tiainen, Sami Yaffa – Sound Tracker

Johanna Vuoksemaa, Klikkaa mua

Paras miesnäyttelijä

Mikko Nousiainen, Toisen kanssa

Niko Saarela, Mustat lesket

Jussi Vatanen, Kimmo

Paras naisnäyttelijä

Wanda Dubiel, Mustat lesket

Krista Kosonen, Toisen kanssa

Tiina Lymi, Syke

No näyttelijä Erkki Saarela totta kai.

IS TV-LEHTI:Maanantaina 70 vuotta täyttänyt näyttämötaiteilija Erkki Saarela on tehnyt paljon ja monenlaista. Hän on tuttu teatterirooleista, opetustyöstä, televisiosta ja paristakymmenestä elokuvastakin.

Erkki Saarela on myös Suomen tunnetuin Dario Fo -tulkki, joka esitti 1980-luvulla Mysterio Buffoa noin 400 kertaa ympäri maata, ja vuosikymmeniä sen jälkeenkin. Tv-töihin kuuluvat esimerkiksi sarjat Hukkaputki, Soitinmenot – kaikki muistavat legendaarisen pastori Sillin – Isänmaan toivot ja Myllyrinne Company.

Elävän arkiston kokonaisuus alkaa miehen tuoreella haastattelulla, jossa hän kertoo urastaan. Tämän jälkeen Teema esittää kaksi 1980-luvun Hukkaputkea, jotka olivat aikanaan uraauurtavia ja ajankohtaisia satiirisia viihdeohjelmia.

Ohjelman poliittiset vitsit naurattavat kummasti yhä, ja monet julkkisparodiat myös. Koko mokoma sietäisi saada uusintakierroksen.

Ensimmäisessä Hukkaputkessa ilakoidaan muun muassa sillä, kutsutaanko Jasser Arafat Suomeen. Uutiskuvamanipulaatioissa päättäjät esiintyvät toinen toisensa jälkeen palestiinahuivit päässään.

Erkki Saarela on mainio, samoin koko työryhmä, johon kuuluivat Kristiina Halkola, Leena Uotila, Tuija Ahvonen, Kari Franck, Jukka Sipilä ja Kari Sorvali. Sarjan silmiäsärkevät väriyhdistelmät kuviollisissa puvuissa ja hieman epäpuhtaasti lauletut musiikkinumerot kruunaavat kokonaisuuden.

Elävä arkisto: Erkki Saarela 70 vuotta, Teema ti klo 21.55

Tämänkin tiedon kanssa pitää nyt sitten elää.

Gilmoren tytöt -huuma käy nyt kovana, sillä vuosina 2000–2008 pyörinyt hittisarja palaa pian ruutuun. Netflix julkaisee 25. marraskuuta neljä 90-minuuttista uutta jaksoa.

Viime viikonloppuna Yhdysvalloissa vietettiin sarjan fanien järjestämä Gilmore Girls Fan Festival -tapahtumaa, jossa kävi ilmi jymyuutinen. TVLine-sivuston järjestämässä paneelikeskustelussa sarjan roolittaja Jami Rudofsky paljasti, että nyt supersuosittu kanadalaisnäyttelijä Ryan Gosling, 35, oli aikoinaan ehdolla sarjaan.

Rudofsky oli aiemmin pestannut Goslingin mukaan indieleffaan ja ihastunut nuoren näyttelijän lahjoista. Gosling oli koekuvauksissa pienehköön rooliin Gilmoren tytöissä. Rudofsky muistelee, että kyseessä oli ehkä jalkapalloilijahahmo. Valitettavasti esiintyminen ei mennyt putkeen, ja muut tekijät ihmettelivät, mitä Rudofsky oli oikein ajatellut.

Tuolloin Gosling ei ollut vielä saavuttanut suursuosiota. Hän teki viihdeuraa jo lapsena, mutta näyttelijän iso läpimurto oli vuonna 2004 ilmestynyt romanttinen draamaelokuva The Notebook – rakkauden sivut.

Luultavasti Gilmoren tyttöjen tekijöitä on myöhemmin kaduttanut aika tavalla, etteivät he nähneet Goslingin potentiaalia.

No, Goslingilla on toki pyyhkinyt aika mukavasti ilman sarjan vetoapuakin.

GIPHY

Nyt Gilmoren tyttöjen fanit spekuloivat vimmaisesti, kenen eksänsä kanssa Rory (Alexis Bledel) päätyy yhteen paluujaksoissa: Deanin, Loganin vai Jessin. Mutta entä jos mukana pelissä olisi Ryan Gosling? Siinä tapauksessa me tiedämme, kenen puolta pitäisimme!

Kuvittelitko, että zombiesarja kertoo zombeista? Ehei.

IS TV-LEHTI: Kuvittelitko The Walking Dead -sarjan kertovan ihmislihaa janoavista elävistä kuolleista?

Ei pidä paikkaansa. Kun vähän tarkemmin katsoo, sarja käsittelee ihmisen perimmäistä pahuutta. Zombit ovat vain rekvisiittaa.

Robert Kirkmanin, Tony Mooren ja Charlie Adlardin sarjakuvaan perustuvan The Walking Dead -sarjan henkilöt ovat tehneet matkaa zombitartunnan puhkeamisen jälkeen jo niin kauan, että liki kaikki hahmot ovat ehtineet kadottaa viattomuutensa – jos heillä on sellaista koskaan ollutkaan.

Viime keväänä, kuudennen kauden päätösminuuteilla, eräs keskeinen henkilö entisen sheriffin Rick Grimesin (Andrew Lincoln) vetämästä ryhmästä hakattiin pesäpallomailalla kuoliaaksi, eikä tekijä suinkaan ollut yksikään elävistä kuolleista, vaan Alexandrian turvapaikkaan tunkeutuneen vihamielisen joukon päällikkö Negan (Jeffrey Dean Morgan).

Maanantaina alkavat seitsemännen kauden uudet jaksot tuovat ennakkotietojen mukaan esiin ainakin Rickin vihan Negania kohtaan, eivätkä tunteet taida tässä sarjassa juuri siitä jalommiksi muuttua. The Walking Dead käsittelee kaikkia niitä pimeitä ajatuksia, jotka zombihätätila tuo ahdistuneista päähenkilöistä esiin.

Oma taistelunsa on meneillään The Walking Deadin kulisseissa. Tv-sarjan luoja, kesken toisen kauden potkut saanut tuottaja Frank Darabont, haastoi tv-kanava AMC:n kaksi vuotta sitten oikeuteen: hänen mukaansa kanava on kirjannut jättisuosion saaneen sarjan voitot todellisuutta pienemmiksi, mikä on vähentänyt myös hänelle kuuluvaa palkkiota.

Ahneus on sekin pahuutta, mutta se, kumpi riitelevistä tahoista siihen on syyllistynyt, selviää myöhemmin oikeuskäsittelyssä.

The Walking Dead, Fox ma klo 22.00

Yleisö oli tällä kertaa Saara Aallon puolella.

Saara Aalto keräsi kehuja lauantain esityksellään Britannian X Factor -laulukilpailussa. Hän esitti suorassa lähetyksessä Björkin tunnetuksi tekemän kappaleen It's Oh So Quiet.

Lue myös: ”Täysin sekoa!” X Factor -tuomarit ylistivät Saara Aaltoa: katso koko esitys

Tuomareiden lisäksi myös äänestäjät tykkäsivät, sillä sunnuntain tuloslähetyksessä Saara pääsi yleisöäänten ansiosta suoraan jatkoon. Kahtena edellisenä viikonloppuna hän on joutunut taistelemaan jatkopaikastaan esittämällä ylimääräisen kappaleen.

Kenties Saara oli itsekin valmistautunut pudotustaisteluun, sillä hän yllättyi jatkopaikasta silminnähden. Ohjelman Twitter-tilillä jaettiin kuva Saaran reaktiosta.

Tuloksen kuultuaan Saara alkoi hyppiä riemusta.

– Hän ei tainnut odottaa jatkopaikkaa, ohjelman juontaja Dermot O'Leary totesi nähdessään Saaran reaktion.

Saara kiitti äänestäjiään sosiaalisessa mediassa ja lupasi tehdä kovasti töitä ensi lauantain esityksensä eteen. Seuraavan suoran lähetyksen teemana on kauhu.