Gaalan juontaa Ali Jahangiri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu
Gaalan juontaa Ali Jahangiri. Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu

Tällaista tv-maailman humua on luvassa vain kerran vuodessa. Kultainen Venla -gaalassa ovat paikalla kaikki tv:stä tutut, mutta tällä kertaa juhla on ihan erilainen kuin aiemmin.

Vuoden 2016 parhaat tv-ohjelmat ja niiden tekijät palkitaan suorassa gaalalähetyksessä Kansallisoopperasta. Juontajana on koomikko Ali Jahangiri ja house-bändinä soittaa Don Johnson Big Band.

Luvassa on niin sisällöltään kuin ilmeeltäänkin täysin toisenlainen Kultainen Venla -gaala, mihin katsojat ovat tähän mennessä tottuneet.

– Meillä ei ole mainoskatkoja, mutta on useita erilaisia katkoja, joilla rytmitetään palkintojenjakoa. Olemme tehneet ohjelmasta TV2-kanavan näköisen – ja sellaisen, jota on kiva katsoa perjantai-iltana, sanoo Ylen tuottaja Jani Mikkonen.

Aiemman gaalan kanssa yhteistä on oikeastaan enää se tärkein, eli Televisioakatemian jäsenten valitsemien vuoden 2016 parhaiden tv-ohjelmien ja tekijöiden palkitseminen. Jopa ohjelman tunnusmusiikki ja grafiikka menevät uusiksi.

– Meillä on edelleen Kultainen Venla -patsas, ja gaalassa jaetaan samat televisioakatemian palkinnot kuin aiemmin. Mutta halusimme tehdä gaalan tuoreemmaksi, Mikkonen sanoo.

Syy siihen, miksi gaala siirtyy MTV3-kanavalta Ylelle, on kilpailutus.

– Televisioakatemia on päättänyt, että se kilpailuttaa kolmen vuoden välein lähettävän tv-yhtiön ja kilpailutuksen on voittanut kaksi kertaa peräkkäin MTV. Viime vuonna päädyimme Yleisradioon, kertoo Televisioakatemian hallituksen jäsen Stiina Laakso.

– Lähettävällä tv-yhtiöllä on aika iso vapaus päättää siitä, millä kanavalla ja millaisin sisällöin gaala esitetään. He saavat päättää juontajat, esiintyjät ja palkintojenjakajat. Kanava tuntee parhaiten omat katsojansa.

Ali lupaa hauskaa ja jännää

Gaalan juontaa stand up -koomikkona tutuksi tullut Ali Jahangiri. Se tarkoittaa myös roisia huumoria.

– Ali Jahangiri varmasti juontaa gaalan eri tavalla kuin aiemmin Jenni Pääskysaari, mutta lähettävä kanava maksaa gaalan ja heillä on itsenäinen päätösvalta sisältöön. Isot muutokset täytyy hyväksyttää Televisioakatemialla, mutta sellaisia ei nyt ole luvassa, Laakso jatkaa.

”Alin tyyli on tuotu Amerikasta ja samanhenkistä huumoria on nähty Oscar-gaalassa.”

Ali itse kertoo heittävänsä gaalassa ronskiakin vitsiä palkituista.

– Ali juontaa ensimmäisen ison suoran lähetyksensä ja siitä tulee varmasti aika hauskaa ja jännää. Tämä ei kuitenkaan ole roast-gaala, vaikka Ali ehkä on niin sanonutkin, että hän tuo gaalaan roast-elementtejä. Gaalassa ei ole ideana se, että Ali hiillostaa ihmisiä. Alilla on toki leikkisä ja kirpeä huumorintaju, ja me myös halusimme erilaista huumoria, tuottaja Mikkonen kertoo.

– Ei häntä tarvitse kuitenkaan pelätä, Ali on lempeä ihminen. Mutta hänen tyylinsä on tuotu Amerikasta ja samanhenkistä huumoria on nähty Oscar-gaalassa. Saattaa myös olla, että Ali osallistuu gaalan musisointiin.

Gaalassa kuullaan muusikko Tommy Lindgrenin johtamaa Don Johnson Big Band -kokoonpanoa.

– Tämä on koko gaalan ensimmäinen house band, ja yhtye on lavalla koko ajan. Heiltä on odotettavissa myös muutama yllätys, Mikkonen kertoo.

Lisäksi luvassa on etukäteen nauhoitettuja sketsejä.

Pia Andersson seikkailee humoristisissa sketseissä tuttujen tv-alan palkittujen kanssa, muun muassa Maria Veitolan, Niina Lahtisen ja Sanna Stellanin kanssa. Lisäksi Pia käy esittelemässä Markus Selinille enemmän tai vähemmän hyviä ohjelmaideoitaan.

Gaala järjestetään jälleen Kansallisoopperan Alminsalissa, joten puitteet ovat upeat.

– Paikkavalinnan vuoksi emme ole päässeet treenaamaan gaalaa etukäteen, mutta olemme valmistautuneet gaalaan jo kesästä saakka erilaisin inserttikuvauksin sekä lavasteiden suunnittelulla. Uusi visuaalinen ilme on hyvin erilainen kuin aiemmin Kultaisessa Venlassa. Tuomme gaalaan uutta virtuaaligrafiikkaa, Mikkonen paljastaa.

Kultainen Venla, Yle TV2 pe klo 20.00

Tämän vuoden Kultainen Venla -ehdokkaat

Televisioakatemian jäsenet äänestävät voittajat esiraadin asettamien ehdokkaiden joukosta.

– Eri ohjelmia ja tekijöitä ilmoitettiin kilpailuun yhteensä lähes 200, joista 70 valittiin lopulliseen äänestykseen, Televisioakatemian hallituksen jäsen Stiina Laakso sanoo.

Ajankohtais- ja asiaohjelma:
Arman Pohjantähden alla (Nelonen)
Docventures (TV2)
Metsien kätkemä (TV1)
Draamasarja:
Kohtuuttomuuksia (TV1)
Roba (MTV3)
Sorjonen (TV1)
Keskusteluohjelma:
Enbuske, Veitola & Salminen (MTV3)
Marja Hintikka Live (TV2)
Pressiklubi (TV1)
Komedia- ja sketsiohjelma:
Kimmo (TV2)
Noin viikon uutiset (TV2)
Pelimies (MTV3)
Viihdeohjelma:
Pitääkö olla huolissaan? (MTV)
Posse (MTV3)
Sohvaperunat (TV2)
Lasten- ja nuortenohjelma:
HS Lasten uutiset (Nelonen)
Joulukalenteri: Kadonneiden lahjojen tapaus (TV2)
Sekasin (TV2)
Musiikkiviihde:
Elastinen feat. (MTV3)
SuomiLOVE (TV1)
Vain Elämää (Nelonen)
Lifestyle-ohjelma:
Stugor (Fem)
Sukulan suojatit (Nelonen)
Volga 30 päivässä (Teema)
Kilpailureality:
Bachelor Suomi (Liv)
Huippujengi (MTV3)
Suomen surkein nikkari (MTV3)
Seurantareality:
Au pairit Australiassa (TV2)
Elämä Pelissä (TV1)
Kadonneen jäljillä (Nelonen)
Vuoden käsikirjoittaja:
Anna Dahlman (Nieminen & Lahtinen Show)
Tatiana Elf (Roba 3. kausi)
Tiina Lymi (Kohtuuttomuuksia)
Petja Peltomaa (Syke 3. kausi)
Vuoden ohjaaja:
Jan-Aslak Leino (SuomiLOVE, Haluatko Miljonääriksi)
Niko Nykänen (Voice of Finland, Emma Gaala, Kultainen Venla, Talent Suomi suorat lähetykset)
Taavi Vartia (Syke 3. kausi)
Paras miesnäyttelijä:
Kari Heiskanen (Mustat lesket 2. kausi)
Jussi Vatanen (Kimmo)
Ville Virtanen (Sorjonen)
Paras naisnäyttelijä:
Elena Leeve (Ihon alla)
Tiina Lymi (Kohtuuttomuuksia, Syke 3. kausi, Roba 3. kausi)
Anu Sinisalo (Sorjonen)
Yleisön valinnat kaikista ohjelmista ja esiintyjistä:
Paras tv-ohjelma
Paras tv-esiintyjä

Gaalan vuosittain järjestämä Televisioakatemia on MTV:n, Yleisradion, Sanoma Media Finlandin ja SATU ry:n eli Suomen audiovisuaalisen alan tuottajien perustama yhdistys, jossa on noin 400 jäsentä. Mukana ovat nykyään myös Discovery Networks Finland, Fox International Channels ja Elisa Viihde.

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00