Heidänkin harteillaan on kalastajakylän tulevaisuus. Kuva: Kutonen
Heidänkin harteillaan on kalastajakylän tulevaisuus. Kuva: Kutonen

Norjalaiskalastaja Svenne haluaa nostaa 30 hengen kalastajakylän uuteen nousuun äärimmäisistä oloista huolimatta.

IS TV-LEHTI: Discoveryn uusi yhteispohjoismainen sarja Arctic Waters: Jäämeren sankarit (Arctic Waters, 2017) vie keskelle kalastajien arkea arktisissa olosuhteissa ja kohti suuria unelmia.

Kuusiosainen sarja seuraa norjalaiskalastaja Svein ”Svenne” Lydenin suunnitelmaa elvyttää syrjäinen Veidnessin kalastajakylä uuteen kukoistukseen. Hän aikoo palkata uusia innokkaita – toki seikkailunhaluisiakin – kalastajia saadakseen kolmenkymmenen asukkaan kolkon kylän kasvuun.

Ensimmäisessä jaksossa Pohjois-Norjaan saapuu potentiaalisia työntekijöitä Ruotsista ja Tanskasta. Ohjelmassa seurataan heidän saapumistaan keskelle ankaraa talvea sekä kuullaan heidän ja heidän perheidensä toiveista ja taustoista.

Jäämeren sankarit on täynnä arktista kauneutta.

Kovan työn palkkioksi on luvassa muhkea tilipussi, sillä meri on täynnä kalaa ja rapuja. Jakson lopuksi kuullaan Svennen ja veneiden kapteenien antama palaute. Kenelle tarjotaan töitä? Kuka saa lähtöpassit?

Jatkossa luvassa lienee muutakin draamaa, kun todelliseksi viikingiksi haluavan brasilialaisen kolmas lapsi on syntymässä neljän tunnin päästä lähimmästä sairaalasta.

Jäämeren sankarit on täynnä arktista kauneutta. Sinisen meren ja valkoisen lumen lisäksi nähdään seesteisiä auringonnousuja ja -laskuja sekä vihreinä hohtavia revontulia.

Todellisia sankareita taitavat olla myös tositelevisiosarjan kuvaajat. Heitä ei näy missään, mutta kameraryhmä lie tehnyt urakalla töitä tallentaessaan kalastaja-alusten arkea keskellä yötä ja hurjia myrskyjä.

Arctic Waters: Jäämeren sankarit, Kutonen ke klo 19.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.