Eikä yksikään pelastanut on yksi Agatha Christien tunnetuimmista teoksista. Kuva: Sanoma-arkisto
Eikä yksikään pelastanut on yksi Agatha Christien tunnetuimmista teoksista. Kuva: Sanoma-arkisto

Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -kirjasta on tehty uusi minisarja. Kannattaa katsoa!

IS TV-LEHTI: Sarja Eikä yksikään pelastunut (And Then There Were None) esitetään nyt uusintana Avalla. Jo etukäteen tiedetään, että sille riittää katsojia. Niin käy kaikille sarjoille, elokuville ja näytelmille, jotka pohjautuvat murhakuningatar Agatha Christien kirjoihin.

Christie on William Shakespearen jälkeen kaikkien aikojen myydyin kirjailija. Hänen kirjojaan on myyty noin kaksi miljardia kappaletta. Eikä yksikään pelastunut -kirjan ohella Christien klassikkoteoksia ovat Kuolema Niilillä ja Idän pikajunan arvoitus. Hänen luomistaan etsivähahmoista tunnetuimpia ovat Hercule Poirot ja neiti Marple.

Poirot ja Marple ovat niin suosittuja tv-sarjoina, että tuntuu kuin niitä näytettäisiin tauotta Suomen televisiossa. Lontoossa puolestaan Hiirenloukku-näytelmää on esitetty katkeamatta vuodesta 1952 lähtien. Se onkin maailman pisimpään yhtäjaksoisesti esitetty näytelmä.

Suosion salaisuus on salaisuus

Kirjailijan suosion salaisuutta on yritetty selvittää lukuisia kertoja, mutta kunnon lopputulokseen ei ole päästy. Usein on esitetty, että menestyksen syynä olisivat taidokkaat juonet. Toisaalta moni Christien aikalaiskirjailija loi yhtä taidokkaita juonia, muttei saavuttanut lähellekään samaa suosiota kuin Murhakuningatar itse.

Suosio saattaa piillä myös perinteisessä paha saa palkkansa -ajattelussa. Useimmiten murhaaja on aristokraatti, joka on keksinyt hyvin nokkelan juonen piilottaakseen rikoksensa. Lopulta laki kuitenkin voittaa ja lukija tai katsoja voi huokaista helpotuksesta. Ja entisaikoina aristokraatti joutui hirsipuuhun siinä missä muutkin, koska murhasta tuli aina kuolemantuomio. Sekin ehkä palkitsi kansan syviä rivejä.

Brittidekkaristi P.D. James arveli, että Agatha Christien kirjojen suosio perustuu siihen, että ne tuovat järjestystä kaaosmaiseen maailmaan pelkän rohkeuden ja älykkyyden avulla. Hercule Poirot’han kehuukin aina ratkaisevansa rikokset pelkästään käyttämällä pieniä harmaita aivosolujaan.

Poirot, ihanan omahyväinen

Christien kerrotaan itse inhonneen Poirot’ta, joka oli kirjailijan mielestä itsekeskeinen ja pitkäveteinen. Suuri yleisö sen sijaan rakastaa mestarietsivää. Helsinkiläinen Christie-fani Iris Aro pitää Poirot’sta tämän omaperäisyyden vuoksi.

– Hän on neuroottinen, mutta on tehnyt taidetta omasta neuroottisuudestaan. Hän voi olla omahyväinen, mutta siihen hänellä on syytäkin, koska on niin hyvä, Aro sanoo.

Poirot-sarja on paikoitellen räväkämpi kuin kirjat. Christie ei kuvaillut kirjoissaan väkivaltaa tai seksiä, mutta 2000-luvun filmatisoinneissa niitä on lisätty juoneen.

Eikä yksikään pelastunut -teos tunnettiin välillä vanhan lastenlaulun mukaan nimellä Kymmenen pientä neekeripoikaa, mutta nimi palautettiin alkuperäiseen muotoonsa 2000-luvun alussa. Nyt Avalla nähtävä minisarja ilmestyi Britanniassa 2015.

Siinä ollaan taas peruskysymysten äärellä: paikalla on liuta aristokraatteja, mutta kuka heistä on murhaaja?

Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut, Ava su klo 21.00

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00