Nigella on ihana, eikä lähde turhaan hifistelemään keittiössä. Kuva: AVA

Nigella Lawsonin aamiaisleivän yksinkertaisuudelle irvailtiin Briteissä. Onneksi se ei ole uuden sarjan ainoa resepti.

IS TV-LEHTI: Brittiläinen kokkistara Nigella Lawson valmistaa uutuussarjassaan yksinkertaista ja maukasta ruokaa päivän jokaiselle aterialle. Johtoajatuksenaan hänellä ovat hyvät ja tuoreet raaka-aineet.

Nigella rakastaa ruokaa, ja hänen lautasellaan vähemmän on enemmän – joskus ehkä vähän liiankin vähän: ensimmäisessä jaksossa valmistuva avokadopaahtoleipä synnytti Briteissä paljon netti-irvailuja. Nigellan suosikkiaamiainen kun ei paljon vaadi: sen kun murskaa avokadon leivän päälle ja syö! Lue lisää täältä.

On jaksossa parempiakin ideoita. Lounaaksi Nigella valmistaa thairuokaa, jota syödään naisen Thaimaan-matkakuvien siivittämänä.

Suosikkikokillakaan ei mene kaikki aina kuin Strömsössä. Jaksojen lopuksi näytetään pieleen menneitä kohtauksia.

Nigellan helpot herkut, AVA pe klo 20.00

Suomi Love -tarina osoittaa, että kaikki voi muuttua hetkessä – mutta koskaan ei silti kannata luovuttaa.

Lauantaina se taas jatkuu: nimittäin suosittu Suomi Love -ohjelma. Tällä kaudella uutta ovat juontajat, sillä Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari korvaavat Ilkka Villin ja Marja Hintikan. Ohjelman konsepti on kuitenkin vanha tuttu: aikaisempien kausien tapaan siinä kuullaan jälleen ihania ja koskettavia tarinoita sekä musiikkiesityksiä.

Ensimmäisen jakson yksi koskettavimmasta tarinoista on porvoolaisten Pasin ja Hannan tarina. Kilpapyöräilyä harrastaneen parin elämä mullistui elokuussa 2015, jolloin Pasi vei Hannan Tour de Helsinki -pyöräilytapahtuman kilpailupaikalle. Pasi oli itse päättänyt jättää tapahtuman väliin, sillä oli juuri osallistunut toiseen kilpailuun.

Hanna kuitenkin nousi pyörän selkään. Noin 40 kilometrin kohdalla tapahtui paha onnettomuus: Hanna törmäsi edellä kaatuneeseen pyöräilijään. Hän ei ehtinyt jarruttaa, vaan lensi 40 kilometrin tuntivauhdissa tangon yli ja löi päänsä asfalttiin. Hanna vaipui välittömästi koomaan ja hänet vietiin sairalaan.

”Romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti.”

– Kun näin Hannan, romahdin lattialle ja itkin lohduttomasti. Teho-osastolla lääkäri kertoi lohduttomat uutiset, miten vakavasti asiat ovat, mutta toivoa ei silti kannata heittää, Pasi muistelee.

Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.
Samuli Putro (oik.) esittää ensimmäisessä jaksossa Olet puolisoni nyt -kappaleen.

”Pysyn rinnalla”

Hanna sai onnettomuudessa vaikean aivovamman. Pasia huoletti eniten se, muistaako Hanna häntä enää herätessään ollenkaan. Hän soitti sairaalassa Hannalle paljon heidän yhteisiä lempikappaleitaan, sillä ajatteli musiikin voivan vauhdittaa toipumista. Viiden viikon päästä onnettomuudesta Hanna heräsi koomasta.

– Hän sanoi ensimmäiseksi: Missä Pasi? Se oli helpotus, koska ennen sitä en tiennyt, osaako Hanna puhua, ymmärtääkö hän puhetta tai muistaako hän minua enää, Pasi sanoo.

”Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis.”

Onnettomuudesta on nyt runsas vuosi. Siihen on mahtunut paljon huolta, surua, vihaa, syyllisyyttä, helpotusta, iloa ja riemua. Pasi on käynyt Hannan luona onnettomuuden jälkeen lähes joka päivä. Ohjelman kuvausten aikoihin Hanna pääsi vihdoin muuttamaan takaisin kotiin.

– Arvomaailmani on mennyt ihan mukkelismakkelis. Ihminen taitaa huomata, että sillä on kulmakimpale kädessä sitten, kun se viedään pois, Pasi miettii jaksossa.

Pasi järjestää Hannalle yllätyksen. Hän vie Hannan Loviisaan, kahvilaan, jonne kaksikolla oli usein tapana pyöräillä yhdessä. Paikalle saapuu Samuli Putro, joka esittää Olet puoliso nyt -kappaleen – biisin, jota Pasi soitti Hannalle paljon myös sairaalassa.

– Haluan viestittää Hannalle, että vaikka Hannalla – tai meillä – olisi mitä rajoitteita tahansa, pysyn tässä rinnalla. Olen valintani tehnyt, Pasi kertoo.

Suomi Love TV2:lla lauantaina kello 21.15.

 

Amerikkalaisen Veronica Rothin Outolintu-trilogiassa ollaan kovin Nälkäpeliä muistuttavassa maailmassa.

Tarinankerronnassakin ollaan jälleen kerran totalitarismin hallitsemaan maailmanlopun jälkeisessä ajassa. Chicagon raunioitunut kaupunkisiluetti toimii ulkoisesti tarkkaan rajatun maailman tapahtumapaikkana.

Silmänkääntäjästä (2006) muistettavan Neil Burgerin persoonattomasti ohjaamassa elokuvassa ihmiset on jaettu yhteiskunnallisesti viiteen eri ryhmään: Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin, Teräviin ja Sopuisiin. Jaon tarkoituksena on ylläpitää rauhaa – mutta miten, sitä ei juurikaan selitellä.

Tris (Shailene Woodley) kuuluu ryhmään Vaatimattomat, mutta hän osoittautuu niin sanotuksi oudoksi linnuksi, henkilöksi, joka voisi kuulua mihin ryhmään tahansa. Ominaisuus tekee hänestä jostain syystä yhteiskunnallisesti vaarallisen, mutta miksi? Siihenkään ei saada tyhjentävää vastausta.

Tris päätyy lopulta ryhmään Rohkeat, jonka huiminta toimintaa on liikkeellä olevasta metrojunasta hyppääminen niin ulos kuin sisäänkin. Katsoja pudotetaan keskelle tähän valmiiksi hajotettuun maailmaan ilman minkäänlaista taustoitusta.

Aldous Huxleyn ja George Orwellin synkeiden, yhteiskunnallisten ja futuristisien visioiden sijaan tulevaisuus on nyt ikään kuin tehtävä, josta on suoriuduttava. Se on kuin tietokonepelimäinen putki, jonka läpi juoksemalla selviytyy kaikesta, etenkin elämästä ja löytää myös rakkauden. Politiikka taas on pelkkiä univormuja, aseita ja jotain kummallista, joka vain häilyy taustalla.

Reilut kaksi tuntia kestävä Divergent jää pelkästään yksiulotteiseksi pohjustukseksi tuleville jatko-osille Kapinallinen (2015) ja Uskollinen (2016).

Divergent – Outolintu, Nelonen to klo 22.00

Suomalaiskansalliseen tapaan itsenäisyyspäivänä peruutetaan sohvalle eikä poistutakaan siitä koko päivänä. Tässä opas itsenäisyyspäivän tehokkaaseen tv-maratoniin!

Klo 6.51

Sehän on tiistaipäivä, joten luonnollinen kello herättää sinut varmasti tähän aikaan, jolloin voit katsoa Pikku Kakkosen Nimipäiväonnittelun TV2:lta. Itsenäisyyspäivänä nimipäiviään viettävät Niilo, Niko, Niklas, Niki ja Nikolai. Hmm, Nikolai, sehän Venäjän tsaarien nimi, mitä tällä oikein yritetään piiloviestiä?

Klo 8.05

Ihmiset rakastavat vompatteja, siiseleitä ja muita kaukomaiden pörröisiä otuksia, joiden varjoon on vähän jäänyt majava, tuo mainio, kotimaastammekin löytyvä otus. Avaran luonnon Majavien valtakunta TV1:llä seuraa kahden vuoden ajan noiden loiskuttelijoiden elämää.

Klo 11.20

Uusi kanava TLC näyttää vanhoja tuttuja ohjelmia. Illan pukuloistoon voi aloittaa virittäytymisen Prameat mustalaishäät -realityllä, joka on amerikkalainen versio mainiosta, joskin hämäävästi nimetystä brittisarjasta Maailman övereimmät juhlat. Siinähän tirkistellään irlantilaisten kiertolaisten elämää.

Klo 12.00

Nyt kaikki hommat seis ja pois muilta kanavilta! Tuntematon sotilas Teemalta itsenäisyyspäivänä on vähintään yhtä tärkeä tv-tapaus kuin joulurauhan julistus jouluaattona. Jos ihan nousisi ylös ja katsoisi seisaaltaan!

Klo 15.20

Tuntemattoman jälkeen on 20 minuutin verryttely- ja pizzantilaustauko ennen kuin siirrytään seuraavaan sotaohjelmaan. TV1:ltä tulee kotimainen Dokumenttiprojektin Sota ja mielenrauha, joka kertoo sodan vaikutuksesta mieleen.

Klo 16.30

Nyt on sotaa taas parin tunnin tarpeiksi, joten tarvitaan kevennystä. Itsulipäivän kunniaksi kotimainen hääohjelma Suomen ihanimmat häät MTV3:lla esittelee uusintajaksossaan sulhon, joka heräsi koomasta ja kosi.

Klo 17.00

Onko pizzaa vielä vai täytyykö tehdä uusi tilaus? Nimittäin TV1:n kello viiden uutisista alkaa maratonin tasatempoinen, korkeasykkeinen jakso. Uutisten jälkeen alkaa klo 17.10 Itsenäisyyspäivän paraati, jonka jälkeen klo 17.55 mennään valmistelu- ja taustaohjelmassa Kohti linnan juhlia.

Klo 18.55

No nyt NE viimeinkin alkavat TV1:llä! Ja samma på svenska klo 18.50 Femillä.

+ Päivän elokuva

Itsenäisyyspäivän tunnelmaan omalla tavallaan sopii inhottava kauhuelokuva Puhdistuksen yö (K16), joka alkaa TV5:lla klo 21. Pääosassa on kuitenkin ihana Ethan Hawke. Ja tiedoksi, että Tuntematon sotilas ei ole elokuva, se on kulttuuri-insituutio.

Dokumentti kuvaa vangitsevasti 14-vuotiaan Nadia Comanecin äärimmäisyyksiin vietyä harjoittelua.

IS TV-LEHTI: Montrealin kesäolympialaisissa 1976 koettiin historiallinen hetki, kun 14-vuotiaan romanialaistyttö Nadia Comanecin eritasonojapuilla tekemä liikesarja keräsi tuomaristolta täydet 10 pistettä. Kerta oli ensimmäinen telinevoimistelun historiassa.

Yhteensä mitaleja tuli viisi: kolme kultaa sekä yksi hopea ja pronssi. Kotiin ujonoloinen Comaneci palasi juhlittuna sankarina. Samalla hänestä alettiin leipoa uutta kommunistisen järjestelmän ikonia.

Köyhä Romania oli itäblokkiin kuuluva diktatuuri, jota hallitsi vainoharhaisuuteen taipuvainen Nicolae Ceaușescu. Yksinvaltaiselle Ceaușesculle urheilu merkitsi ensisijaisesti näyteikkunaa, jonka kautta saattoi esitellä omaa sekä maan johdon mahtia.

Superlahjakas Comaneci sopi tähän tarkoitukseen paremmin kuin hyvin.

Vangitsevimmillaan ranskalaisdokumentti Nadia Comaneci ja diktaattori on alkupuoliskollaan kuvatessaan kunnianhimoisen pikkutytön pyristelyjä, äärimmäisyyksiin viedyn harjoittelun raadollisuutta sekä kohottavaa menestystä ja lopulta eteen tulevaa motivaation lopahtamista.

Kommunistisen koneiston tapaa valjastaa urheilu oman poliittisen propagandansa välineeksi käsitellään dokumentissa loppujen lopuksi melko suppeasti. Myös Ceaușescu jää hahmona kovin etäiseksi.

On myös syytä huomauttaa, ettei vuonna 1989 Yhdysvaltoihin loikannut Comaneci itse ole osallistunut dokumentin tekemiseen millään lailla. Naiskertojaäänen lukemat katkelmat ovat suoria otteita Comanecin 2004 ilmestyneestä elämäkerrasta Letters to a Young Gymnast.

Nadia Comaneci ja diktaattori, TV1 ma klo 19.00