Selma Vilhunen on ohjannut ja käsikirjoittanut Tyttö nimeltä Varpu -leffan. Kuva: Cata Portin / MakingMovies
Selma Vilhunen on ohjannut ja käsikirjoittanut Tyttö nimeltä Varpu -leffan. Kuva: Cata Portin / MakingMovies

Jaossa on viisitoista Jussi-palkintoa. Kaksi elokuvaa on kerännyt kymmenen ehdokkuutta. Ja muutakin jännättävää riittää!

IS TV-LEHTI: Kotimaisten elokuvien tärkeimmät palkinnot eli Jussit on perinteisesti jaettu kevään isoista palkintogaaloista viimeisenä. Perjantain suorassa lähetyksessä saa jännittää ainakin sitä, ketkä voittavat viidessätoista eri palkintokategoriassa. Helmikuisen Oscar-gaalan kaltaista sekoilua voittajien julkistusvaiheessa tuskin nähdään, mutta illan aikana on edessä monta muuta tiukkaa paikkaa.

1. Kova kolmikko

Tänä vuonna Jussi-ehdokkuuksia hallitsee kolme elokuvaa miltei tasaväkisesti. Nyrkkeilydraama Hymyilevä mies sekä 12-vuotiaan tytön ja hänen äitinsä suhteesta kertova Tyttö nimeltä Varpu kaappasivat molemmat kymmenen ehdokkuutta, ja Talvivaara-kaivostrilleri Jättiläinen sai niitä kahdeksan.

Lue Jussi-ehdokasleffojen arviot:

Paula Vesala, Lauri Maijala ja Linnea Skog – siinä 3 syytä katsoa odotettu ensi-iltaleffa

Hymyilevä mies on hyvien ihmisten elokuva

Jättiläinen-elokuva kertoo karun tarinan Talvivaaran kulisseista

Suuri kysymys kuuluu, jakautuvatko pystit tasaisesti kolmen vahvan elokuvan kesken. Jo kertaalleen Cannesin elokuvajuhlilla viime toukokuussa voittanut Hymyilevä mies voi myös yllättää ja napata valtaosan palkinnoista.

2. Miespääosatupla

Verraton koko perheen jouluseikkailu Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! teki Jussi-historiaa jo ehdokasasettelussa, kun elokuva-alan ammattilaisista koostuva esivalintaraati päätyi jakamaan yhden kolmesta miespääosaehdokkuudesta tasan sen pääkaksikolle Antti Holmalle ja Riku Niemiselle.

Välttämättä Jussia ei silti tarvitse sahata kahtia: Jättiläisessä korruption jäljille pääsevää virkamiestä esittävä Joonas Saartamo sekä Hymyilevässä miehessä nyrkkeilijä Olli Mäkeä näyttelevä Jarkko Lahti antavat iloiselle kaksikolle kovan vastuksen.

3. Betoni-Jussi

Gaalan isoja salaisuuksia on aina ollut Betoni-Jussin kohtalo: jaetaanko elämäntyöpalkintoa ollenkaan, ja jos jaetaan, kuka suomalaisen elokuva-alan elävistä legendoista sen saa?

Viime vuonna Betoni-Jussi myönnettiin kuvaaja Kari Sohlbergille, vuonna 2015 näyttelijä Antti Litjalle. Olisiko nyt esimerkiksi tuottajan vuoro?

4. Yleisöpalkinto

Kun dokumenttielokuva Autolla Nepaliin kaksi vuotta sitten nappasi yleisöäänestyksen voiton kovia katsojamääriä tahkonneen Mielensäpahoittajan nenän edestä, jälkimmäisen ohjaaja Dome Karukoski myönsi suoraan, että hänellä meni yllätyksestä viini väärään kurkkuun.

Pelkkien katsojamäärien perusteella yleisöpalkinto kuuluisi Risto Räppääjä ja yöhaukka -leffalle: Timo Koivusalon ohjaama perheseikkailu veti elokuvateattereihin liki 346 000 kävijää. Edellisessä gaalassa katsojat äänestivät kuitenkin suosikikseen Luokkakokouksen – olisiko nyt siis Luokkakokous 2:n vuoro?

Lue Luokkakokous 2:n arvio: Jaa jatko-osanko piti olla parempi? Luokkakokous 2:ssa kikkelikohellus jatkuu

5. Suora lähetys

Kotimaisen tv-viihteen kompastuskiviin on aina kuulunut suorien lähetysten tekeminen. Täytyy siis toivoa hurjasti onnea juontaja Mikko Leppilammelle: paineet kahden tunnin sujuvan palkintoshow’n tekemiseen ovat kovat.

Jussi-gaala, MTV3 pe klo 20.00

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00