Venäläissarjan pääosissa nähdään Larissa (Eugene Hirivskaya) ja Vitja (Jevgeni Tsyganov). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Venäläissarjan pääosissa nähdään Larissa (Eugene Hirivskaya) ja Vitja (Jevgeni Tsyganov). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tupakkaa palaa ja vodkaa kuluu, kun turhautuneen elokuvaajan Hrustaljovin naisseikkailut etenevät.

IS TV-LEHTI: Venäläinen draamasarja Suojasää vie aikamatkalle 1950- ja 1960-luvun Neuvostoliittoon, jossa tunteet ovat suuria ja vodka virtaa taiteilijapiireissä luomistuskaa helpottamassa. Tapahtumapaikkana ovat Moskovan elokuvastudiot.

Valeri Todorovskin ohjaama 12-osainen sarja vaatii kärsivällisyyttä: kohtauksissa viivytellään ja dialogi saattaa ajoittain olla tarkoituksellisen mitäänsanomatonta ja lyhytsanaista. Samaan aikaan ollaan puhumatta mutta sanotaan niin paljon.

Ilmeiset ristiriidat ja selkeät jännitteet henkilöiden välillä pitävät mielenkiintoa yllä.

Ajankuvan mukaisesti tupakka palaa ja vodkaa kuluu.

Suojasään viehätys piileekin näissä tauoissa ja seikoissa, joista paljastetaan vasta pintaa. Yksityiskohdat päähenkilön, elokuvaaja Hrustaljovin (Jevgeni Tsyganov), elämästä selviävät pala palalta. Vitja-lempinimellä tunnettua herraa nimitetään toistuvasti sekä törkimykseksi että taitavaksi kuvaajaksi.

Ajankuvan mukaisesti tupakka palaa ja vodkaa kuluu. Tällaisina hetkinä sarjassa nojataan taiteellisen toveruuden voimaan.

Sarjaa voisi tituleerata venäläiseksi versioksi mainosmaailmaan sijoittuneesta yhdysvaltaissarjasta Mad Men. Molemmat ovat tyyliteltyjä kokonaisuuksia, joissa sekä visuaalisella ilmeellä että musiikilla on tärkeä roolinsa.

Suuret tunteet menevät Suojasäässä paikoitellen överiksi, mutta hätiin astuu onneksi musta huumori.

Suojasää, Teema ma klo 22.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.