Integraatiopyrkimyksistä huolimatta Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa sharialakia. Fatma ja Mohammed kuvasivat salaa moskeijoissa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Integraatiopyrkimyksistä huolimatta Tanskan koraanikouluissa opetetaan ankaraa sharialakia. Fatma ja Mohammed kuvasivat salaa moskeijoissa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mies ja nainen kuvasivat salaa islamilaista yhteisöä, koraanikoulua ja shariatuomioistuimen toimintaa Tanskassa.

IS TV-LEHTI: Viime vuonna valmistunut dokumentti Sharialakia Tanskassa vie katsojat Tanskan suurimpiin lähiöihin kuuluvaan Gellerupparkeniin Aarhusissa. Asukkaista valtaosa on muslimeja.

Martin Kjær Jensenin ja Irene Thyrrin ohjaamassa dokumentissa kaksi ulkomaista henkilöä ottaa salanimet ja kuvaa salaa islamilaista yhteisöä sekä Aarhusissa että muualla Tanskassa Kööpenhaminaa myöten. Tarkoitus on selvittää, kuinka Tanskan muslimiyhteisön johtajat edistävät integraatiota ympäröivään yhteiskuntaan.

Salaa kuvaavat henkilöt ovat olevinaan pari Fatma ja Mohammed, ja he sulautuvat yhteisöön hyvin sen jälkeen, kun ovat käyneet paljon moskeijassa. Fatma kuvailee pelkoaan erään moskeijakäynnin jälkeen. Perjantain saarna kertoi nuoren naisen saamasta kivitysteloituksesta esiaviollisen seksi vuoksi.

Dokumentti on kiinnostava ja osin hyvin jännittävä. Pääparin on omaksuttava taustatarina yksityiskohtia myöten, heidän laukkuihinsa ja vaatteisiinsa on ommeltu kameroita, ja he pääsevät paikkoihin, joista tanskalaisella yhteiskunnalla ei ole tietoa, kuten sharialakia opettaviin koraanikouluihin.

Imaamien neuvojen mukaan Fatman pitää alistua, totella ja hyvitellä miestään sekä hyväksyä toinen vaimo.

Yksi näistä paikoista on shariatuomioistuin, jossa puidaan Fatman pyyntöä erota miehestään. Taustatarinan mukaan Mohammed on väkivaltainen, ja haluaa ottaa toisenkin vaimon. Molemmat asiat ovat Tanskan lain mukaan kiellettyjä.

Imaamien neuvojen mukaan Fatman pitää alistua, totella ja hyvitellä miestään sekä hyväksyä toinen vaimo. Tämä kaikki on järkyttävää, mutta katsojan näkökulmasta asiaa käsitellään dokumentissa jo liikaakin. Olisi ollut hyvä nähdä myös, mitä neuvoja mies saa, ja millaista miehen elämä yhteisössä on.

Kymmenen vuotta sitten Muhammad-pilapiirroskohun aikaan silloinen imaami Ahmed Akkari kritisoi Tanskaa kovin sanoin. Nyt hän on entinen imaami ja antaa haastattelun. Hänen mukaansa neuvot muslimeille perustuvat siihen, mitä sharialaki neuvoo tai sallii.

Kiinnostavaa vastakkainasettelua nähdään, kun haastatellaan julkisesti imaameja Tanskan suurimmissa moskeijoissa. Niiden julkinen viesti kuuluu, että muslimiyhteisö on osa Tanskan yhteiskuntaa, ja Tanskan lakeja pitää noudattaa. Salakuvauksissa paljastuu toisenlainen maailma.

Tätä dokumentti ei kerro: Tanskassa toimii myös nainen imaamina. Hän on tanskalainen aktivisti ja kirjailija Sherin Khankan.

Ulkolinja: Sharialakia Tanskassa, TV1 to klo 22.00

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00