Etkö vielä tunne NHL:n Dallas Starsissa pelaavaa Julius Honkaa? Selostaja Antero Mertarannan veikkaus on, että pian tunnet. Kuva: Sanoma-arkisto
Etkö vielä tunne NHL:n Dallas Starsissa pelaavaa Julius Honkaa? Selostaja Antero Mertarannan veikkaus on, että pian tunnet. Kuva: Sanoma-arkisto

Selostajalegenda Antero Mertaranta on höpöttänyt mikkiin jääkiekon MM-kisoissa jo vuodesta 1995. Hän tietää, millä silmällä kisoja kannattaa katsoa.

IS TV-LEHTI: Antero Mertaranta on selostanut jääkiekon MM-kisoja jo vuodesta 1995, jolloin Suomelle napsahti hieno kultamitali. Mertarannan vinkkien avulla saat enemmän irti jääkiekon tämänvuotisista kisoista.

Katso siis silmä kovana näitä:

1. Suomen nuoret lahjakkuudet

”Suomen joukkueessa on useita uusia, nuoria nimiä, joiden vauhtia, taitoa ja energiaa kannattaa seurata: he ovat niitä, jotka tekevät seuraavat kansainväliset läpilyönnit.

Pidä silmällä hyökkääjiä Sebastian Ahoa, Mikko Rantasta ja Jesse Puljujärveä, maalivahti Joonas Korpisaloa sekä puolustaja Julius Honkaa, joka on ollut todella hyvä harjoituksissa. Honka tulee tekemään läpimurtonsa näissä kisoissa.

Suomi lähtee tänä vuonna kisoihin haastajana, koska monet NHL-tähdet jäivät kisoista pois. Motivoituneet nuoret pelaajat voivat kuitenkin olla ratkaisevassa roolissa, ja on parempi, että kisoissa pelaavat ne, joilla on oikeasti motivaatiota.

Ruotsi on nyt yksi vahvimpia maailmanmestarisuosikkeja.

Ilmassa on toki monia kysymysmerkkejä, kuten maalivahtipeli ja se, onko joukossa riittävästi johtavia pelaajia. Sellaisia ovat ainakin Valtteri Filppula ja Mika Pyörälä.”

2. Ruotsin joukkue

”Ruotsi saa ihan mielettömän kovan joukkueen kisoihin. Heillä oli samanlainen dream team viimeksi 2012, mutta sen menestys meni ihan hanurilleen. Päävalmentajavaihdoksen jälkeen Ruotsin tähtipelaajissa on tapahtunut täyskäännös: nyt kaikki haluavat joukkueeseen.

Ruotsi on nyt yksi vahvimpia maailmanmestarisuosikkeja. Etenkin puolustuksessa on useita maailmanluokan tähtiä, kun taas Suomella on pulaa nimenomaan puolustajista. Kannattaa seurata Victor Hedmania, John Klingbergiä ja Oliver Ekman-Larssonia. Suomi ja Ruotsi kohtaavat vasta mahdollisissa pudotuspeleissä.”

3. Kanadan joukkue

”Viime vuoden maailmanmestari, joka jätti Suomen hopealle, pelaa Suomen kanssa samassa lohkossa ja kohtaa Suomen viimeisessä alkusarjan pelissä. Pelistä tulee kutkuttava, ja olisi hienoa, jos juuri silloin ratkeaa lohkovoittaja.

Kanada suhtautuu MM-kisoihin vakavasti ja on tuonut viime vuosina kivenkovia joukkueita kisoihin – toisin kuin Yhdysvallat. Toissa vuonna Kanadalla oli yksi kautta aikain kovimpia joukkueita, joka lähenteli jopa Neuvostoliiton legendaarisen Punakoneen tasoa.

Joukkue on yksi suurimpia voittajasuosikkeja. Seuraa etenkin Patrik Laineen ketjukaveria Mark Scheifelea, nuorta lahjakkuutta Nathan MacKinnonia ja Matt Duchenea.”

4. Ranskan katsomokulttuuri

”Jääkiekko on Ranskassa äärimmäisen pieni laji verrattuna esimerkiksi jalkapalloon, joten on jännittävää nähdä, millainen tunnelma katsomossa on; että siemailevatko ranskalaiset katsomossa vain sivistyneesti punaviiniä.

Pariisi on suuri kysymysmerkki, ja on olemassa vaara, ettei MM-kisoja huomaa kuin vasta 10 metriä ennen jäähallin ovea.

Pariisin halli on iso, ja on katastrofi, jos sinne ei tule katsojia.

Viime vuosien MM-kisoissa Venäjällä, Tshekeissä ja Valko-Venäjällä on ollut ainutlaatuinen tunnelma. Pariisin halli on iso, ja on katastrofi, jos sinne ei tule katsojia.

Samaan aikaan pidettävät Ranskan presidentinvaalit luovat ihan mielettömän fiiliksen kaupunkiin, joten hässäkkää lienee luvassa. Pariisilaiset saavat hässäkän aikaan kaikesta.”

5. Suomen asiantuntijatiimi

”Älkää tehkö sitä virhettä, että menette pelikatkolla jääkaapille, sillä Suomen asiantuntijatiimi Jukka Jalonen, Hannu Aravirta, Ville Nieminen sekä Pariisissa paikalla oleva Juhani ”Tami” Tamminen tarjoavat huikeita nyansseja, tietotaitoa ja analyysejä kansainvälisen jääkiekon tilasta.

Kiinnostava yksityiskohta on se, että Tami palaa nyt kotimaisemiinsa: hän oli Ranskan joukkueen päävalmentajana, kun Suomi voitti maailmanmestaruuden 1995. Tami on kuin kotonaan Aurinkokuninkaan maassa. Meillä on Tamin kanssa hyvää keskinäistä läpänheittoa, ja ne tuovat hyvää rikkautta lähetyksiin.

Selostaminen on ennen kaikkea tarinankerrontaa ja hengen luomista, ja urheilu on viihdettä. Lopettaisin nämä työt heti, jos ei olisi intoa ja halua kehittyä. On hienoa olla mukana tekemässä tapahtumaa, jota koko kansa seuraa.”

MM-kisastudio, MTV3 pe klo 17.00

Jääkiekon MM-kisat: Suomi–Valko-Venäjä, MTV3 pe klo 17.15

Riitta ryhtyi 80-luvulla seksityöhön melkein sattumalta. Hän luopui työstään oikeusjutun jälkeen.

Millä tavalla seksi ja seksuaalisuus ovat näkyneet Suomen historiassa?

Varsin monella tavalla.

Tämä selviää Ylen uudesta neliosaisesta Seksi-Suomen historia -dokumenttisarjasta, joka esitetään TV1:llä syyskuussa.

Dokumentissa seksin historiasta Suomessa puhuvat monet eri ihmiset. Ääneen pääsevät niin viranomaiset ja papit kuin he, jotka ovat tehneet seksistä itselleen tulonlähteen.

Yksi haastatelluista on 80-luvulla seksityötä tehnyt Riitta. Sarjan toisessa osassa hän kertoo tarinansa. Riitta kertoo päätyneensä seksityöntekijäksi oikeastaan sattumalta.

– Olin vähän yli 20-vuotias ja kävelin Helsingin keskustassa. Eräs mies ehdotti minulle, että jos lähden hänen kanssaan, hän maksaa minulle seksistä. Ja niin siinä sitten kävi, Riitta kertoo dokumentissa.

Kelpo tienestit rankasta työstä

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita esimerkiksi miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla. Niihin hän kirjoitti: ”Kaunis nainen etsii mukavaa herraseuraa vaikka päiväkahvien merkeissä.”

Parhaina aikoina Riitta nettosi kohtuullisesti. Tienestit saattoivat nousta yli 10 000 markkaan kuukaudessa. 80-luvulla naisten keskipalkka oli noin 121 000 markkaa, joten hänen palkkansa oli varsin mukiinmenevä.

Aluksi Riitta haki itselleen asiakkaita miestenlehtien ja Helsingin Sanomien ilmoituspalstoilla.

– Aika paljon laitoin säästöön ja hankin kaikenlaista. Kävin joskus matkoilla vähän rentoutumassa, koska työ oli aika raskasta, Riitta kertoo.

80-luvun seksityöntekijöiden palkat eivät kuitenkaan ole mitään verrattuna joihinkin nykypäivän prostituoituihin. Vuonna 2015 Yle Kioskin haastattelema Katja kertoi elävänsä parhaimmillaan yhden illan tienesteillä pari viikkoa.

– Tulotaso ylittää monetkin korkeakoulutetut ammatit, Katja kertoi.

Apuna kaupoissa

Dokumentissa kerrotaan, että 80-luvun Suomessa seksityöntekijät liittyivät oleellisesti myös yritysmaailmaan. Prostituoituja kutsuttiin usein firmojen kekkereihin, joissa heidän tehtävänään oli piristää railakkaita juhlia.

Heidän tehtävänään oli myös auttaa yrityskaupoissa. Heidät saatettiin pyytää paikalle, jotta kaupanteko sujuisi liukkaammin. Myös Riitta kertoo osallistuneensa yritysmaailman juhliin:

– Hotelleissa kävin jonkun verran, ja firmojen tilaisuuksissa. Pikkujouluissa ja semmoisissa olin mukana. Silloin saatoin hoitaa illassa 1–2 asiakasta.

Työ loppui tuomioon

80-luvun Suomessa prostituoitujen asema oli kehno. Heidän toimintaansa sääteli hyvin tiukka irtolaislaki, jonka tarkoituksena oli kitkeä prostituutio yhteiskunnasta.

”Minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen.”

Vuonna 1982 huoltopoliisi syytti myös Riittaa ja puolta tusinaa hänen kollegaansa parituksesta ja veronkierrosta. Riitta joutui oikeuteen ja hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen sekä veromätkyihin.

– Kotiin alkoi tippua lappuja, ja minulle tuli maksettavaksi noin 500 000 markkaa viiden vuoden ajalta veroa korotuksineen. En pystynyt sellaisia maksamaan, Riitta kertoo.

Tapahtumien jälkeen Riitta luopui työstään seksityöntekijänä.

– Minä vähän pelästyin tapahtuneesta. En sen [tuomion] jälkeen juurikaan mitään tuollaista enää tehnyt. Hankin ammatin ja menin normaalitöihin, Riitta kertoo. 

Seksi-Suomen Historia nähdään Yle TV1:llä tiistaisin 5.–26.9.2017 klo 20.00. Sarja on myös nähtävissä Yle Areenassa. 

Tuntematon vihollinen -elokuvan keskiössä on raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta.

IS TV-LEHTI: HBO:n tuottama, ajatuksella toteutettu tv-elokuva Tuntematon vihollinen (The Normal Heart) valottaa taitavasti 1980-luvun alun hiv-epidemian puhkeamista ja sen karuja seurauksia.

Tv-sarjoja Glee ja American Horror Story työstäneen Ryan Murphyn ohjaama tarkkanäköinen elokuva perustuu Larry Kramerin omaelämäkerralliseen näytelmään. San Franciscon homoyhteisöä aluksi ravisuttaneen epidemian laineet löivät nopeasti myös New Yorkiin, minne elokuvan tapahtumat keskittyvät.

HI-viruksen saaminen tarkoitti 1980-luvulla kuolemantuomiota, sillä immuniteettijärjestelmän lamauttamaan tautiin ei aluksi ollut minkäänlaista lääkettä. Mark Ruffalo näyttelee Ned Weeksiä, homopiireissä pyörivää mutta niiden ronskia seksielämää välttelevää nelikymppistä miestä. Hän huomaa yllätyksekseen, että yhteisön jäsenet sairastuvat samaan tautiin, joka etenee tappavalla vauhdilla.

Ned perustaa ystäviensä kanssa monestakin eri asiasta erimielisen aktivistiryhmän, joka alkaa jakaa tietoa sairaudesta ja yrittää samalla vakuuttaa poliitikot sairauden vakavuudesta ja sen seurauksista.

Julia Roberts tekee arkisen roolin polion rampauttamana lääkärinä, joka keskittää kaiken tarmonsa aids-epidemian pysäyttämiseksi.

Keskiössä on herkästi kuvattu, raastava rakkaustarina, joka kertoo Nedin ja tämän miesystävän epätoivoisesta taistelusta aikaa vastaan.

Tuntematon vihollinen TV1:llä ti 22.8. klo 21.30
 

Sarah on käyttänyt ulkonäkönsä muokkaukseen yli 15 000 euroa. Kuva: MTV

Täydellinen Instagram-kroppa -dokumentissa brittinaiset kertovat, mitä he ovat valmiita tekemään näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä.

IS TV-LEHTI: Instagram ja muu sosiaalinen elämä luo nykyään ulkonäköpaineita, ja moni kärsii valtavista itsetunto-ongelmista somen ”täydellisessä” maailmassa. Tästä kertoo brittidokumentti Täydellinen Instagram-kroppa (My Perfect Instagram Body, 2016).

Dokumentissa haastateltava personal trainer Lauren, 27, treenaa kuudesti viikossa, mutta se ei riitä alkuunsa siihen, mitä kaikkea hän on valmis tekemään ulkonäkönsä eteen.

– Sosiaalinen media luo paljon paineita siitä, minkänäköinen pitää olla. Somessa on tyttöjä, joilla on täydelliset kulmakarvat, hampaat, huulet ja hyvä vartalo. Jos en näytä siltä, alan miettiä, miksen näytä siltä?

– Automaattisesti sitä vertailee itseään muihin ja joskus siitä tulee todella surkea olo, Lauren kertoo ohjelmassa.

”On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta.”

Brittidokumentissa naiset kertovat, mitä kaikkea he ovat itselleen tehneet näyttääkseen omasta mielestään täydellisiltä. Esimerkiksi Lauren on ottanut botoxia, täyttänyt huulensa, tatuoinut kulmakarvansa ja viimeisimpänä laittanut silikonit.

– Ja nyt mietin, mitä voisin seuraavaksi tehdä. Ihan sama, mitä teen, niin haluan aina entistä näyttää paremmalta, neljä viikkoa sitten silikonit saanut Lauren sanoo.

Lauren räpsii itsestään jatkuvasti selfieitä hyvin vähissä vaatteissa. Hän seuraa Instagramissa naisia, jotka esittelevät estoitta monesti kuvankäsittelyin muokattua vartaloaan.

– On hyvin addiktoivaa näyttää juuri tietynkaltaiselta. Katselen muiden kuvia ja mietin, että haluan ottaa tuon ja tuon kuvan. Olen vajonnut tietynlaiseen ansaan, Lauren pohtii.

Hänen äitinsä ei ymmärrä nykyisen sukupolven uusinta trendiä lainkaan.

Tavoitteena Barbien ulkonäkö

25-vuotias Sarah puolestaan kertoo, että hän haluaa näyttää Barbie-nukelta täydellisine valkoisine hampaineen ja täydellisine takapuolineen.

Sarah on laitattanut silikonit ja tämän lisäksi implantit poskipäihinsä ja huuliinsa, botoxia otsaan ja leukaan ja valkaissut hampaansa. Hän on käyttänyt yli 15 000 euroa ulkonäköönsä ja on pahasti velkaantunut. Hän riskeeraa myös parisuhteensa, sillä hänen poikaystävänsä on täysin kyllästynyt Sarahin päähänpinttymään ja ulkonäkökeskeisyyteen.

– Ennen hän oli tosi kaunis. Onhan hän vieläkin ihan hyvännäköinen, poikaystävä sanoo.

Sub.doc: Täydellinen Instagram-kroppa Subilla ma 21.8. klo 23.20
 

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00