Marie Brisson (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Marie Brisson (Bérénice Bejo) ja Samir (Tahar Rahim). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Menneisyys-elokuva todistaa jälleen hienosti Asghar Farhadin lahjakkuuden aviokriisien kuvaajana.

IS TV-LEHTI: Palkittu aviodraama Nader ja Simin: ero teki iranilaisesta Asghar Farhadista yhden maailman seuratuimmista elokuvaohjaajista vuonna 2011.

Seuraavaksi valmistunut Menneisyys todistaa jälleen hienosti tekijän lahjakkuuden aviokriisien kuvaajana: elokuva jatkaa hieman samaa tematiikkaa kertomalla perhesuhteista, erosta sekä valehtelun ja kotoutumisen ongelmista.

Neljä vuotta eronsa jälkeen Ahmad (Ali Mosaffa) saapuu Iranista Pariisiin sinetöimään eropaperit ranskalaisen vaimonsa Marien kanssa.

Perillä Ahmad huomaa Marien ja heidän traumatisoituneen tyttärensä välien tulehtuneen. Lähimenneisyyden salaisuudet alkavat paljastua.

Päätöskuva on pysähdyttävän kaunis.

Jotain hyvin iranilaista on pienten ja arkisten asioiden kärsivällisessä tarkkailussa. Samoin tavassa, jolla menneisyyden salaisuuksia kuoritaan kärsivällisesti auki, vähän kuin dekkarissa. Joskus menneisyys on kuitenkin jätettävä taakse ja alettava elää nykypäivää nykyperheen kanssa. Päätöskuva on pysähdyttävän kaunis.

Marieta näyttelee roolityöstään Cannesissa parhaana naisnäyttelijänä palkittu Bérénice Bejo – tuttu elokuvasta The Artist. Uutta miesystävää esittävä Tahar Rahim puolestaan kunnostautui vankilakuvauksen Profeetta pääosassa.

Entä Farhadi? Hänen tuorein ohjauksensa, parhaillaan Suomessa pyörivä The Salesman voitti Nader ja Simin -teoksen tapaan parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin. Ei hassummin tekijältä, joka itse boikotoi Oscar-gaalaa.

Menneisyys, Teema & Fem ke klo 22.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.