Duudson Jarppi Leppälä saa Lauri Ylösen suunnitteleman kodin. Kuva: MTV3
Duudson Jarppi Leppälä saa Lauri Ylösen suunnitteleman kodin. Kuva: MTV3

Rasmus-muusikko Lauri Ylönen suunnitteli ja rakennutti talot itselleen ja kolmelle kaverilleen.

IS TV-LEHTI: Rasmus-yhtyeen keulakuvan Lauri Ylösen vuosi on ollut kiireinen.

Lauri on harrastanut jo 15 vuotta arkkitehtuuria, ja nyt hän on suunnitellut ja rakennuttanut itselleen vuoden aikana 350-neliöisen merenrantahuvilan Sipooseen. Talon rakennusprojekti esitellään MTV3-kanavan uutuusohjelmassa Laurin talot.

– Asumme täällä aina Suomessa ollessamme. Halusin rakentaa avaran, vaalean, valoisan ja rauhoittavan talon rauhalliseen paikkaan merenrantaan. Tämä on hyvää vastapainoa hektiselle rokkarielämälle, Lauri kertoo tupaantuliaisissaan.

Lue myös ja katso kuvia Laurin kotoa: Lauri Ylönen esittelee hulppean 350-neliöisen talonsa: ”Tämä on kesämökkimme”

Laurin pysyvä koti on nykyään Kaliforniassa, jossa hän asuu 9-vuotiaan Julius-poikansa ja naisystävänsä Katriina Mikkolan kanssa 50-neliöisessä asunnossa. Suomen-kodissa tilaa on rutkasti enemmän.

Suomen-kodin näkymät merelle ovat upeat, ja avara olohuone-keittiökokonaisuus ja suuri makuuhuone kylpevät auringossa. Valkoisessa talossa on paljon lasipintaa.

Toisella puolella taloa on tummasävyisempi baari ja alakerrassa leffateatteri. Talossa on kolme makuuhuonetta ja iso parveke.

– Kun tulen rokkikeikalta mustasävyisestä maailmasta kotiin, haluan, että kotona on paljon lämpimiä, pehmeitä sävyjä ja hyvä fengshui – vähän sellainen japanilainen kylpylä -fiilis, Lauri kuvailee.

Elastisen kodissa ei säästelty

Oman talonsa lisäksi Lauri on suunnitellut vuoden aikana talot räppäri Elastiselle, duudsoni Jarppi Leppälälle ja urheiluvaikuttaja Aleksi Valavuorelle. Kaikki taloprojektit nähdään uutuusohjelmassa.

– Olemme tehneet kaikki talot tosi nopealla aikataululla; vuoden aikana sain ohjelmaan mukaan nämä tyypit, heille tontit, suunnitelmat ja sen päälle vielä rakentaminen.

Lauri sai hyvin pitkälti päättää, millaisia taloista tulee. Hän on suunnitellut myös niiden keittiöt, saunat, laudemallistot ja verhokuosit.

– Onhan tässä valtava vastuu ja paine, koska jätkät investoivat isot rahat ja ison osan elämäänsä ja aikaansa tähän. Olen vastuussa siitä, että he saavat hyvät kodit. Nämä lukaalit ovatkin viimeisen päälle tehtyjä, eikä esimerkiksi Elastisen talossa ole säästelty missään.

Lauri suunnitteli myös edellisen kotinsa, joka sijaitsi Helsingin Karhusaaressa. Hän piirsi sitä neljä vuotta. Lauri ja ex-vaimo Paula Vesala myivät talon 6,5 miljoonalla eurolla 2015. Viime syksynä eronnut pari muutti Los Angelesiin 2014.

– Tein Kaliforniaan arkkitehtuurireissuja jo ennen kuin muutin sinne. Kaikki esikuvani ovat Kaliforniasta, kuten Richard Neutra ja Rudolf Schindler, Lauri kertoo.

Ohjelmassaan Lauri käy myös haastattelemassa arkkitehtialan idoleitaan Amerikassa, Keski-Euroopassa ja Pohjoismaissa.

– Tämä ohjelma oli hyvä tapa lähestyä näitä ihmisiä. Idea tv-ohjelmasta oli kokonaan minun.

Ja mitä sanoo Elastinen?

Elastisen 220-neliöinen talo valmistui Itä-Helsinkiin meren rannalle.

– Se on rinteeseen suunniteltu, kaksikerroksinen talo, ja pihassa on rantasauna. Rakastuin alueeseen, kun asuin Laurin edellisessä talossa Karhusaaressa vuokralla, Elastinen kertoo.

Elastinen vietti rakennustyömaalla pitkiäkin aikoja.

– Heittäydyin mukaan ihan täysillä ja olen saanut jo kahdelta rakennusfirmalta tarjouksen, että jos mua kiinnostaa, niin töitä olisi tarjolla.

– Tämä on asiaa, josta olen unelmoinut pitkään. Alkuperäinen idea lähti siitä, että Laurin piti suunnitella minulle kesämökki, mutta sitten tarvitsinkin kodin, kun Lauri myi omansa pois.

Elastinen kertoo olleensa rakennustyömaalla siivoamassa jälkiä. Siihen hänen kykynsä riittivät parhaiten.

– Olin lukioaikana siivoojana ja osaan sen homman. Rakennustyömaalla se onkin aikamoinen duuni.

Elastinen halusi kaikista huoneista näkymät merelle ja paljon terassitilaa.

– Järjestän usein kekkereitä ystävilleni. Halusin, että siellä on tilaa pitää hyviä bileitä! tuore isä sanoo.

Laurin talot, MTV3 ma klo 20.00

Vierailija

Tänään tv:ssä: Nyt selviää, millainen arkkitehti Rasmus-muusikko Lauri Ylönen on

Komppaan edellistä! Jokaisella tietysti saa olla mielenkiinnon- ja intohimon kohteita, Laurilla se on ehkä musiikin lisäksi arkkitehtuuri. En kuitenkaan lähtisi korostamaan itseäni suunnittelijana, jos minulla ei olisi siihen pätevyyttä. Se on loukkaavaa ja epäammattimaista toimintaa, nimenomaan arkkitehtien ammattikuntaa kohtaan. Hyvin tällaiseen formaattiin olisi voitu ottaa suunnittelijaksi joku oikea arkkitehti, edes Laurin tueksi... Arkkitehtuuri ei ole vain kivaa suunnittelua ja prameita...
Lue kommentti

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00