Angus MacGyver käyttää erikoisia ongelmanratkaisutaitojaan. Kuva: Annette Brown / CBS Broadcasting
Angus MacGyver käyttää erikoisia ongelmanratkaisutaitojaan. Kuva: Annette Brown / CBS Broadcasting

Seuraava sukupolvi ohoi, olkaa valmiit koukuttumaan Ihmemieheen.

IS TV-LEHTI: Suosikkisarja Ihmemies MacGyver oli nokkela ja kiinnostava seikkailu, jota tehtiin seitsemän kautta (1985–1992). Suomessa Ihmemiehen esittäminen alkoi syksyllä 1986, ja siitä tuli nopeasti yksi katsotuimmista ulkomaisista sarjoista. Avausjaksossa Richard Dean Andersonin näyttelemä MacGyver roikkuu kallionkielekkeeltä jossain Keski-Aasiassa etsiessään Pentagonin räjähtänyttä ohjusta.

Phoenix-säätiön salaisissa tehtävissä toiminut sankari oli yksinäinen susi. Hän joutui käyttämään hoksottimiaan ja arkipäiväisiä esineitä, kuten klemmareita ja ilmastointiteippiä, selvitäkseen tukalista tilanteista. Linkkuveitsi oli hänen paras ystävänsä.
Hänen lähipiiriinsä kuuluivat työnantaja Pete Thornton (Dana Elcar) ja hämäriä liiketoimia harrastanut lentäjä Jack Dalton (Bruce McGill). ”Tee se itse -miehen” lyhyet tiedepläjäykset, jotka valottivat hänen viritelmiään, toivat sarjaan kiehtovaa asiasisältöä.

Ihmemiehen fanit eivät olleet ihastuneita, kun tieto tuottaja-käsikirjoittaja Peter M. Lenkovin luomasta sarjan uudesta versiosta tuli julkisuuteen. Suurin huolenaihe oli pääosan esittäjä Lucas Till, 26, joka on nuoren Angus MacGyverin roolissa. Teksasin osavaltiossa syntynyt näyttelijä tunnetaan lähinnä Havocin esittämisestä uusimmissa X-Men-elokuvissa.

Fanit olivat tyrmistyneitä ja haukkuivat Tillin valintaa sosiaalisessa mediassa. Vaikka Till on tietoinen kritiikistä, hän ei suostu ottamaan siitä lisäpaineita.

– Minulla on tarpeeksi paineita ilman niitäkin. Tehtäväni on näytellä tätä hahmoa niin hyvin kuin pystyn. Luotan, että Peter Lenkov ohjaa minua oikeaan suuntaan. Toivon, että kuljetan palloa oikeaa maalia kohti, Lucas Till kertoi Beverly Hillsissä.

Aivot voittavat aina

Lenkov vastaa myös Havaiji 5–0 -sarjan uudesta versiosta, josta on meneillään jo seitsemäs kausi.

– Molemmat sarjat ovat puhdasta viihdettä. MacGyverissa pääpaino on hahmossa, joka on ainutlaatuinen. Televisiossa ei ole toista hänen kaltaistaan sankaria, jonka supervoima ovat hänen aivonsa, Lenkov sanoo.

– Toimintasankari on myös altavastaaja, kuten Harrison Fordin esittämä Indiana Jones. Uskon, että siksi tämä sarja on ajankohtainen nykyäänkin. Halusin vaalia alkuperäisen sarjan sielua ja tehdä katsojille selväksi, että olemme kaikki Ihmemiehen faneja, Lenkov perustelee.

MacGyver oli klemmarimiehiä jo nuorena, kuten CBS-kanava esittelee kuvia kulisseista.

Avausjaksossa smokkiin pukeutunut Angus ”Mac” MacGyver on menossa prameisiin juhliin Comojärven rannalla. Hän flirttailee puhelimessa tyttöystävänsä kanssa, joka sattuu olemaan myös kollega valtion salaisessa järjestössä. Tilannetta muskeliveneessä kuunteleva Jack Dalton (C.S.I.-sarjasta tuttu George Eads) toppuuttelee keskustelua.

Nuori älykkö joutuu nopeasti tositoimiin, kun hän tekeytyy tarjoilijaksi juhlissa, käyttää metallitarjottimia aseena ja pakenee pahikset kannoillaan. Tehtävänä on estää rikollisia levittämästä esihistoriallista virusta, joka tappaisi miljoonia San Franciscossa.

Mac ei toimi yksin, vaan turvautuu tiimityöskentelyyn, ja joku on aina auttamassa häntä antamalla neuvoja kuulokkeisiin. Ryhmään kuuluu nyt suurempaan rooliin nostetun Jack Daltonin lisäksi räväkkä hakkeri Riley Davis (Tristin Mays) ja kotikäyntejä harrastava pomo Patricia Thornton (Sandrine Holt). Tässä nykyteknologiaa hyödyntävässä sarjassa pelkkä klemmari ja purukumi eivät riitä, mutta Mac turvautuu toisinaan linkkuveitseen.

– Riley hoitaa nykyteknologian, minä hakkeroin kaiken muun. Opin tempun, jossa käytetään vain kahta haarukkaa, kahta hammastikkua ja suolasirotinta. Se onnistuu aina, ja olen saanut monet hämmästymään esittämällä tempun, naureskelee itse MacGycver Lucas Till.

Kun MacGyver improvisoi tuunauksiaan, johdot ja muut tykötarpeet nimetään ruudulla. Lisäksi Till toimii kertojana varmistaen, että sankarin puuhat tulevat ymmärretyiksi.

Murskakritiikki, mutta katsojia piisaa

Syyskuussa 2016 esitetty avausjakso sai Yhdysvalloissa murskakritiikin, ja sarjaa verrattiin enemmän James Bond -elokuviin ja Mission Impossible -leffoihin kuin esikuvaansa. Pilottijakso sai kuitenkin 10,72 miljoonaa katsojaa ja oli perjantain katsotuin ohjelma.

MacGyver on selvästi suunnattu uudelle sukupolvelle, joka ei ollut edes syntynyt Richard Dean Andersonin tähdittämän Ihmemiehen aikakaudella. Myös Lucas Till kuuluu tähän joukkoon. Hän saattaa vaikuttaa liian nuorelta ja epäkarismaattiselta tosimiehen rooliin, ja kenties tämän takia katsojia muistutetaan lakkaamatta hänen neroudestaan.

Tekijät tuntuvat ymmärtävän tämän, ja MacGyver onkin tehty enemmän sankarin ikäluokkaan vetoavalla huumorilla kuin kurttuotsaisella vakavuudella.

Nuori Macgyver, Sub keskiviikkoisin klo 21.00

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.