Romanttisessa komediassa varaton neito yritetään naittaa vanhemmalle miehelle. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Romanttisessa komediassa varaton neito yritetään naittaa vanhemmalle miehelle. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ihanan seikkailun kuvauksissa ohjaaja Toivo Särkkä tuli itse näyttämään, miten oikein kuului pussailla.

IS TV-LEHTI: Pirkko Mannola, 78, muistaa hyvin Ihana seikkailu -elokuvan, jossa päärooleissa ovat hänen lisäkseen Ruth Snellman ja Stig Fransman. Elokuvan ohjasi 1960 Toivo Särkkä.

–Kun meillä oli Stig Fransmanin kanssa suutelukohtaus, Särkkä ilmoitti, että emme osaa mitään ja tuli näyttämään mallia, Mannola muistaa – ja huomauttaa, ettei hän ollut muutenkaan hyvä roolissaan.

Pirkko Mannola esittää elokuvassa morsianta, joka karkaa häistään. Mannola pohtii, että hän saattaa katsoa elokuvan nyt telkkarista nykyisen avopuolisonsa, jääkiekkovaikuttaja Göran Stubbin kanssa.

–Täytyy pakottaa hänet katsomaan, minähän olen siinä nuori ja hoikka! Mannola nauraa.

Mannolan elokuvaura alkoi 1959 Ville Salmisen ohjaamassa musiikkikomediassa Yks’ tavallinen Virtanen. Hänet oli valittu edellisenä vuonna Miss Suomeksi. Olipa hän tehnyt jo debyyttilevynkin ja keikkaillut Kullervo Linnan orkesterin solistina.

Seuraavat roolit hänellä olivat elokuvissa Iskelmäketju sekä Nina ja Erik, jossa yhdessä pääroolissa oli Tauno Palo.

–Tauno oli hurmaava. Kun roolihenkilöni piti haukkua hänet, menin tulipunaiseksi. Se onnistui vasta, kun katsoin ohjaaja Aarne Tarkasta. Niin sekaisin tyttö meni, Mannola nauraa.

Elokuva-Aitan äänestyksessä Pirkko Mannola valittiin kolmanneksi parhaaksi naisnäyttelijäksi. 1961 hän voitti äänestyksen.

–Se johtui vain siitä, että tulin jyrinällä ihmisten tietouteen. Olin kai jonkinlainen nuorisoidoli.

Kuukausipalkkainen elokuvanäyttelijä

1959 Pirkko Mannola teki Suomen Filmiteollisuuden kanssa kolmen vuoden sopimuksen kuukausipalkkaiseksi näyttelijäksi. Toivo Särkkä oli tarkan markan mies, joten näyttelijälle ei suotu lepoaikoja. Välillä Pirkko asui studion lähellä, muuten ei olisi ehtinyt nukkua.

–Keikkailin samaan aikaan, mutta nuorena jaksaa. Eipä niillä filmeillä rikastunut, palkkani oli 300–400 markkaa, Mannola muistelee.

–Elokuvien kritiikit olivat yleensä tyrmääviä, mutta ne saattoivat olla silti yleisömenestyksiä. Joskus kyllä masennuin kritiikeistä, Pirkko muistaa.

Kun Suomen Filmiteollisuus teki konkurssin 1965, Pirkko Mannola tunnettiin jo teatterinäyttelijänä. Hänen ensimmäinen teatteriroolinsa oli 1963 Lilla teaternissa. Häntä työllistivät myös tv-sarjat Sisarukset ja Kuten haluatte.

Isoin juttu oli En flicka i soppan -musikaalin päärooli Ruotsissa. Se oli supermenestys. Suomeen Tyttö sopassa -musikaali tuli 1969. Sen ohjasi Åke Lindman, jonka kanssa Pirkko oli juuri avioitunut. He olivat olleet pitkään salapari. Tytär Heidi syntyi 1978.

Ikä ei paina edelleenkään

Suuri suru Pirkko Mannolalle oli aviopuoliso Åken kuolema 2009. Mies kuoli 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana. Mannola joutui surun keskellä koetukselle, sillä hän oli lupautunut mukaan Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan. Sisukkaasti hän veti kuitenkin osuutensa kisassa ja tuli hopeasijalle.

Mannola yllätti tanssikisassa notkeudellaan, eikä ikä paina häntä edelleenkään.

Hänen viimeisin roolinsa oli vastikään Espoon kaupunginteatterin Äidinmaassa. Triokeikat Marjatta Leppäsen ja Vieno Kekkosen kanssa on kuitenkin lopetettu.

–Nyt juuri ei ole mitään töitä, Mannola kertoo hiukan kauhuissaan.

Elokuvaroolinkin hän tekisi mielellään. Vanhempana hän on ollut elokuvissa vain pienissä rooleissa.

–Nuorena jännitin kameraa, nyt osaisin olla paremmin kameran edessä, Mannola tietää.

Ihana seikkailu (1962), Yle TV1 KE 28.6. klo 13.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00