Pomo Markkanen (Sami Hedberg) on the Boss. Sarja kuvattiin Espoossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio
Pomo Markkanen (Sami Hedberg) on the Boss. Sarja kuvattiin Espoossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Pete Aarre-Ahtio

Vierailimme etukäteen sarjan kuvauksissa.

IS TV-LEHTI: Missä on Suomen tylsistyttävin työpaikka? Konttori-sarjan suomalaisen version mukaan Riihimäellä. Siellä paperitarvikefirmassa avokonttorillinen alaisia yrittää tehdä töitä itseään korostavan pomon Pentti Markkasen tuomasta häiriöstä huolimatta.

Todellisuudessa olemme Espoon Nihtisillassa sijaitsevassa toimistorakennuksessa, jonne sarjan paperifirman tilat on lavastettu. Näkymä on tuttu: Pöydillä on sekalaisia papereita, mappeja ja nippuja hujan hajan. Jostain pilkistää nitoja.

Esimiehen huoneen pöydällä lojuu muki, jossa lukee ”maailman paras pomo”.

– Pena on itse ostanut sen Tiimarista, huomauttaa Markkasta näyttelevä Sami Hedberg.

Täällä eletään siis vahvasti brittiläisestä ja amerikkalaisesta Konttori-sarjasta tutussa työpahoinvoinnin ja huonon johtamisen hengessä.

Ricky Gervais loi alkuperäisen muka-dokumentaarisen komediasarjan. Sen tarinoiden lisäksi Konttorin Suomi-version pääkäsikirjoittajalla Mike Pohjolalla on lupa ideoida omia jaksoja sekä käyttää Steve Carellin vetämän amerikkalaisversion tekstejä.

Tänään kuvattavan kahdeksannen jakson juoni perustuu jenkkiteksteihin. Toimistoa uhkaavat yt:t, mutta Markkanen ei uskalla kertoa alaisilleen, että hän saattaa saada samassa rytäkässä ylennyksen.

Kuvauksia luotsaa ohjaaja Janne Reinikainen, joka tunnetaan itsekin sekä näyttelijänä että koomikkona. Ennen varsinaista ottoa repliikit ja niiden painotukset sekä näyttelijöiden liikkeet käydään läpi kenraaliharjoituksessa.

Nyt harjoitellaan kohtausta, jossa Hedberg listaa työpaikan sääntöjä alaiselleen ja kulkee samalla taukohuoneesta toimiston toiselle puolelle. Se edellyttää rintamasuunnan vaihtamista kesken selostuksen.

Kuvaajan ja äänittäjän on tiedettävä etukäteen, minne näyttelijät kulloinkin kääntyvät.

– Tässä liikeradassa ei ole mitään luonnollista. Eka pyörin näin päin ja sitten toisin päin, Hedberg huomauttaa parin oton jälkeen.

– That’s called acting! Sitä se näytteleminen on! huikkaa Reinikainen takaisin.

Toimistotyön rytmissä

Ensimmäinen kausi on kahdeksan jakson mittainen, ja nyt meneillään on kauden viimeinen kuvauspäivä. Hedbergille Konttorin tekeminen on tarkoittanut toimistotyön rytmiä.

– Viimeiset kuusi viikkoa olen ollut täällä maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8 ja 18 välillä joka päivä. Päivässä on kuvattu 7–12 kohtausta, Hedberg listaa.

Yhden jakson kuvaamiseen menee tyypillisesti siis kolme päivää.

Suomalaisessakin versiossa yksi pysyvistä vitseistä on dokumenttiporukan kulkeminen hahmojen kintereillä kameroiden kanssa. Esikuviensa, Gervaisin esittämän David Brentin ja Carellin näyttelemän Michael Scottin, tapaan Markkanenkaan ei voi välttää vilkuilemasta suoraan kameraan.

– Jouduin miettimään erikseen, miten näytellään se, että katson lyhyesti suoraan kohti kameraa. Vaikka olen käyttänyt sitä joskus komiikassani, tavallisesti tv-töissä on vältettävä katsomista suoraan kameraan, Hedberg kertoo.

– Otosten vilkaisusta oli hyötyä. Huomasin, että mitätönkin katse näyttää monitorissa jo isolta.

Tule apuun, Martti!

Ohjaajan vieressä istuu käsikirjoittaja Pohjola, joka käy Hedbergin ja Reinikaisen kanssa läpi Markkasen pitkää repliikkiä niin kauan, että se hioutuu sujuvaksi ja hauskaksi.

Osa ideaa on se, että Hedberg päättää pitkän puheensa presidentti Martti Ahtisaaren imitaatioon.

– Ahtisaari sopii tähän kohtaan hyvin, koska hän oli rauhanneuvottelijanakin, Pohjola huomauttaa.

Sitähän pomokin työpaikalla välillä on.

– Suuri pointti tässä kohtauksessa on se, että Pena haluaa piristää muita, koska luulee osaavansa, ja päätyy ihan päinvastaiseen tulokseen, Reinikainen täsmentää.

Nyt Hedberg saa kävelyn ja puhumisen kohdalleen, mutta unohtaa pitkän repliikin lopun.

– Mennään vaan uudestaan. Kyllä tämä löytyy, Reinikainen kannustaa.

Pohjola pomppaa tuoliltaan. Hän ehdottaa, että Markkasen repliikin loppuun lisätään Ahtisaareen usein yhdistetty vakiosutkaus.

– Hei, miten olis tämä: ”Timo-mies, Timo-man, tule käymään toimistossa. Tiedät kyllä paikan. Se ei ole ravintola – valitettavasti”, Pohjola selostaa.

Koko työryhmä räjähtää nauramaan. Se on siinä.

Konttori-sarja, Elisa viihde pe 3.3. alkaen

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.