Leo tekee mahtavan roolisuorituksen tosipohjaisessa tarinassa, joka kuvaa tyhjätaskun nousua pörssimaailman huipulle.

IS TV-LEHTI: Pörssin ja meklareiden uskomattomasta maailmasta alkaa olla jo kunnioitettavasti elokuvia, mutta tuskin mikään niistä on niin hauska ja vauhdikas kuin Martin Scorsesen tosipohjainen musta komedia The Wolf of Wall Street.

Elokuvan hillittömyyden takaa osaltaan Scorsesen nykyinen vakiotähti Leonardo DiCaprio uransa ehkä vinkeimmässä roolissa. Hän esittää Jordan Belfortia, joka aloitti 1980-luvulla tyhjätaskuna mutta nousi menestyksekkään pörssifirmansa johtajana käsittämättömiin rikkauksiin.

Jo draaman kaari vaatii sen, ettei Belfortin rakettinousu liiku vain yhteen suuntaan: laskun maksu tässä rikollisuuden ja korruption maisemassa koittaa ennen pitkää. Sitä ennen on tuhlattu ennätyksellisiä määriä rahaa, kirosanoja, huumeita ja kauniita naisia.

Taiteilua hyvän maun rajoilla

Huumeidenkäyttöä ei ole elokuvissa helppo käsitellä, mutta en koskaan muista nauraneeni yhtä hervottomasti kuin katsoessa jaksoa, jossa energiapakkaus DiCaprion monipuolisesti tulkitsemalla Belfortilla vieraat aineet vaikuttavat viiveellä – ja sitten mennään!

Matthew McConaughey antaa myös alussa lyhyen näytteen virtuoosimaisista kyvyistään pomon roolissa. Sivuosanäyttelijän Oscar-ehdokkuuden vei silti Belfortin bisnespartneria esittävä Jonah Hill.

Scorsesen elokuvassa kiidetään talousrikollisten ihailun ja hyvän maun rajoilla. Mitään uutta elokuva ei tarjoa – tätä kaikkea on nähty Mafiaveljistä ja Casinosta alkaen. Amerikkalaisen unelman tavoittelun mielettömyydet ovat kuitenkin saaneet jälleen yhden nautittavan luvun.

The Wolf of Wall Street TV5 lauantaina kello 21.00 ja 2.40

Parhaat draamasarjat tulevat nyt Norjasta. Nuoret ja lupaavat täyttää Skamin jättämän tyhjiön.

1. Samastuttavaa ihmissuhdedraamaa

Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.
Nuoret ja lupaavat -sarjassa seurataan Nenneä (Gine Cornelia Pedersen), Eliseä (Siri Seljeseth) ja Alexia (Alexandra Gjerpen). Nenne haluisi tienata leipänsä kirjailijana, Elise stand up -koomikkona ja Alex näyttelijänä.

Mikä parisuhteessa on niin pelottavaa, että kieltää tunteensa eikä uskalla edes yrittää? Voiko teininä aloitettu parisuhde kestää enää aikuisena? Miksi omat ystävät ovat välillä niin raskaita? Esimerkiksi tällaisia kysymyksiÄ sarjassa pohditaan. Yhtä pakahduttavaa ja kiinnostavaa kiehnäämistä ja suutelointia kuin Skamissa ei Nuorissa ja lupaavissa nähdä, mutta samastuttavat ihmissuhteet ovat tässäkin sarjassa parasta.

2. Myös keski-ikäisten elämää sivutaan

Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.
Elise (vas.) näkee isänsä (kuvassa) ja äitinsä ongelmat paremmin kuin nämä itse.

Toisin kuin Skamissa, Nuorissa ja lupaavissa sivutaan myös keski-ikäisten elämää. Kiinnostavimpia aikuisia ovat Elisen vanhemmat, jotka saavat monet varmasti miettimään suhdettaan omaan isäänsä ja äitiinsä – sekä sitä, mihin kulissien ylläpitäminen voi johtaa.

3. Ei yhtään huonoa roolisuoritusta

Kaikki kolme päähenkilöä ovat loistavia näyttelijöitä, mutta ei sarjassa nähdä muutenkaan huonoja roolisuorituksia. Yksi parhaista sivuosanäyttelijöistä on menestynyt kustantaja Sissel (Ingunn Øien), joka peittelee alkoholiongelmaansa viimeiseen asti.

4. Sekoamista – ja muitakin kriisejä – kuvataan realistisesti

Skamissa maanisdepressiivisyyttä käsiteltiin koko tuotantokauden verran, mutta Nuorissa ja lupaavissa sekoaminen on tiivistetty lyhyempään pätkään. Mutta se on tehty erittäin asiallisesti ja samastuttavasti. Eikä psykoosia näytellyt olisi voinut tehdä kovin paljon parempaa roolisuoritusta.

Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?
Kestääkö Alexin ja Kimmon suhde?

5. Hitaampi kuin Skam

Skamin jälkeen Nuorten ja lupaavien rytmi voi tuntua aluksi hieman hitaalta. Tämä johtunee siitä, että kohtaukset ovat hieman pidempiä, eikä musiikilla luoda yhtä suuria tunnelmanvaihdoksia kuin Skamissa. Mutta ei tämä välttämättä huono asia ole. Ja jos kolme-, neljä- ja viisikymppiset koukuttuivat Skamiin, koukuttuvat he taatusti myös Nuoriin ja lupaaviin.

6. Kaksi kautta voi ahmia kerralla

Moni, joka on katsonut Skamin neljättä Sana-kautta tuskailevat, kun jaksoja tulee vain yksi viikossa. Nuorten ja lupaavien kaksi kautta voi sen sijaan ahmia kerralla Areenasta. Lisäksi kolmas kausikin on tulossa jossain vaiheessa, sillä Yle on jo ilmoittanut tilanneensa sen.

Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise! <3
Oi Anders (Jakob Oftebro) ja Elise!

Nuoret ja lupaavat -sarjan kaksi kautta on katsottavissa Yle Areenassa. TV2:lla sarja esitetään 29.5. alkaen ma-pe kello 20.30.

Uusi sarja Kansan liike koettaa sekä saada suomalaiset liikkumaan että löytää ekologisia vaihtoehtoja yksityisautolle. Sarjan juontaa Sampo Marjomaa.

IS TV-LEHTI: Uusi sarja Kansan liike herättelee ihmiset miettimään omia kulutus- ja kulkupelivalintojaan. Kyseessä ei ole pelkästään puheenvuoro ekologisempien liikennevälineiden puolesta, vaan ihmisiä herätellään vaihtamaan autoilu myös hyötyliikunnan kannalta parempiin vaihtoehtoihin.

Juontajana nähdään veikeä ja huumorintajuinen Sampo Marjomaa.

Kymmenen jaksoa käsittävässä sarjassa nähdään, kuinka käteviksi tasapainoskootteri, gyropyörä ja sähköpotkulauta aivan tavallisten ihmisten kulkupeleinä osoittautuvat. Ja miten uuden innovaatiot ja mahdollisuudet, kuten robottiauto, otetaan vastaan? Seurantasarjan päätteeksi nähdään, kuinka ihmisten liikkumistottumukset muuttuvat heidän tutustuessa muihin vaihtoehtoihin.

– Vaikka nyt lähtökohtaisesti voisi ajatella, että ohjelma pyörällä ajamisesta ei voisi vähempää kiinnostaa ja että mieluummin vaihtaa toiselle kanavalle ruokaohjelmien pariin, sarja ei suinkaan ole tylsä, Marjomaa lohduttaa.

”Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella.”

Viihdyttävän sarjan keskiö on ympäristö- ja kaupunkitutkimuksessa. Asiapitoisiin jaksoihin on vaivattomasti leivottu tärkeää sisältöä, huumoria unohtamatta.

– Ylpeänä saan olla mukana. Sarjalla on suurempi yhteiskunnallinen merkitys kuin alkutekstien perusteella voisi kuvitella. Esittelemme helposti lähestyttävästi liikennevälineiden ilmastovaikutuksia sekä uudenlaisia liikkumisen muotoja ja kuinka liikenne todellisuudessa muovaa yhteiskuntaamme, Marjomaa kertoo.

Faktat ovat sarjan puolella: liikkuminen on asumisen jälkeen yksi suurimpia ympäristöä ja ilmastoa kuormittavia tekijöitä. Erityisesti autoilu on Suomen ympäristökeskuksen mukaan kaikista kestämättömin kulkuvälinevaihtoehto.

Yhden pakko on toisen luksus

Ensimmäisessä jaksossa esitellään sarjan päähenkilöt. Mukaan on valikoitunut innokkaita ja kokeilunhaluisia testaajia ympäri Suomen.

– Testihenkilöinä on normaaleja ihmisiä, ja on todella hienoa, kuinka aidosti jokainen heittäytyi mukaan. Usein tosi-tv-ohjelmiin valikoituvat ehkä ne erikoisimmat tyypit, mutta tämä sarja ei vaikuta lainkaan lavastetulta, Marjomaa miettii.

– Päähenkilöiden stoorit vievät sarjaa mukavasti eteenpäin. Oli mahtavaa nähdä, kuinka pälkäneläinen rouva heittäytyi uusien kulkuvälineiden armoille.

”Jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.”

Liikkumisen eri muotoihin pureudutaan syvemmin studiossa, jossa teemoja ja testiperheiden kokemuksia kommentoivat tutkija Tuuli Kaskinen ja täysiverinen motoristi Tuomas Rajala sekä jaksoittain vaihtuva asiantuntija. Jokaisessa jaksossa on teema, jonka ympärillä pyöritään.

Pesunkestävän autoilijan kyyninen suhtautuminen uusiin liikkumisvälineisiin jopa huvittaa autotonta. Keskustelu aiheesta on kuitenkin rakentavaa, ja se ottaa huomioon monenlaiset elämäntilanteet. Kaikki emme asu hyvien julkisten liikenneyhteyksien tavoitettavissa.

Ja kuinka juontaja Marjomaa itse liikkuu?

– Asun Helsingin keskustassa, ja olen siitä onnellisessa asemassa, että autoa en tarvitse. Autoilu on enemmän luksusta. Liikun raitiovaunulla ja junalla, jalan liikkuminen pitää pään kunnossa.

Kansan liike, TV1 su klo 18.45

Simonan, Emman, Sirin ja Camillan elämää seuraava sarja rikkoi Tanskassa katsojaennätyksiä. 

IS TV-LEHTI: Neliosainen tanskalainen tosi-tv-sarja vie katsojan läntisen Kööpenhaminan kerrostaloon. Pääosassa ovat 16-vuotias Simona, 19-vuotias Emma, 25-vuotias Siri ja 20-vuotias Camilla sekä lukuisat heidän kaverinsa.

Kerrostaloprinsessojen mielestä on kaunista ja tyylikästä näyttää epäaidolta, joten tekoripset ja -kynnet ovat vähimmäisvaatimuksia. Tyttöjen meikki voi toimia kilpenä ja aseena.

Tanskalaisen DR3-kanavan joulukuussa 2016 esitetty seurantareality oli huippusuosittu ja sen viimeistä jaksoa on katsottu DR:n nettitv:ssä yli 425 000 kertaa, mikä rikkoi palvelun kaikki aikaisemmat katseluennätykset.

Kerrostalojen prinsessat, TV2 la klo 17.00

Tätä et nähnyt tv:ssä! Samu Haberin ja Lauran Voutilaisen äänen sointuivat upeasti yhteen, kun he esittivät Forever Yours -kappaleen.

Samu Haberin Vain elämää -päivä huipentui eilen duettoon Laura Voutilaisen kanssa, kun kaksikko esitti Sunrise Avenue -yhtyeen kappaleen Forever Yours.

Katso kappale kokonaan oheiselta videolta! Lauran ja Samun äänet soivat upeasti yhdessä, ja esitys tuo molempien parhaat puolet hienosti esiin. Myös yleisö on kuuntelee esitystä hymyt huulillaan ja antaa lopuksi raikuvat aplodit.

Lauran versio kappaleesta kunnioitti alkuperäisversiota, ja aikaisemmin jaksossa hän kertoi, ettei halunnut muuttaa kappaletta miksikään toiseksi. Samu oli otettu ratkaisusta.

– Toi tuntuu musta sitten tietysti säveltäjänä ihan sairaan hienolta, että se päätös on tehty siksi, että se on jo niin hieno, Samu sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.