Arturo (Pierfrancesco Diliberto) ja Flora (Cristiana Capotondi) rakastavat mafian varjossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Arturo (Pierfrancesco Diliberto) ja Flora (Cristiana Capotondi) rakastavat mafian varjossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Elokuva kertoo cosa nostran vallasta kärsivän Arturon rakkaus- ja kasvutarinan.

Sisilian cosa nostrasta kertova satiiri Mafia tappaa vain kesäisin on palkittu jopa Euroopan parhaimpana komediana Cannesin elokuvafestivaaleilla. Tämä Oscarien kanssa kilpaileva "Euroopan elokuva-akatemian” vuosittainen palkintojenjako tuottaa usein vielä omituisempia äänestyskompromissituloksia kuin Oscar-kisa.

Tässä on syytä huomauttaa, että Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen samoissa eurokekkereissä saavuttama vuoden löydön palkinto on minusta pätevämpi saavutus, koska nimeämisen takana olivat ammattikriitikoiden kansainvälisen liiton jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä palkintoparadokseista Mafia tappaa vain kesäisin on osin niin sisäänlämpiävää naurattamista, etten suostu uskomaan etteikö Euroopassa olisi samana vuonna valmistettu parempiakin komedioita.

Elokuva on tekijänimellä Pif tunnetun italialaisen tv-tähden Pierfrancesco Diliberton esikoisohjaus, jossa hän vastaa myös käsikirjoituksesta ja pääosan näyttelemisestä.

Elokuva tarjoaa tahallisen tyylitöntä kohellusta, joka usein uppoaa valmistusmaan suureenkin yleisöön – muttei matkusta rajojen yli.

Satiirinen teos ei ole toki vailla ansioita: se tavoittaa kivasti ajankuvan, 1970- ja 80-lukujen fiiliksen. Ennen kaikkea on kyse cosa nostran vallasta kärsivän päähenkilön rakkaus- ja kasvutarinasta.

Seuraamme Pifin (aikuisena) näyttelemän Arturon vaiheita 1960-luvun lapsesta 1990-luvulle, jolloin hän panee persoonallisella tyylillään vastaan paikallisen mafian pomoille.

Mafia tappaa vain kesäisin, Teema ke klo 21.45

Huumorintaju yhdistää, mutta myös erottaa tuoreita aviopareja.

Huumorintaju on ominaisuus, jota ihmiset yleensä toivovat puolisoltaan. Samanlainen huumori on kautta vetänyt rakastavaisia puoleensa, mutta illan Ensitreffit alttarilla -jakso opettaa, että huumori voi olla myös erottaja. 

Illan jaksossa Esa ja Aliisa, Mari ja Petri sekä Johanna ja Markus nauttivat häämatkoistaan. Pääosin matkat näyttävät sujuvan yhteisymmärryksessä, vaikka tilanne ja tulevaisuus jännittävät kovasti pareja. 

Huono vitsi lähtee pillistä

Berliinissä matkailevat Mari ja Petri kokevat kuitenkin yhden oikein kiusallisen hetken. Kun he siemailevat Aperol Spritz -drinkkejä jokilaivassa, Petri lohkaisee:

– Taas pillillä! Täähän menee ihan gay-hommaksi tää ryyppääminen.

Marin silmät laajenevat paheksunnasta välittömästi. 

– Anteeksi mitä?

Petri yrittää keventää tilannetta nauramalla ja selittämällä heittoaan, mutta Marin mielestä vitsi ei selvästikään ole hauska. Jäätävä tilanne saa katsojankin kiemurtelemaan kiusallisuudesta.

Ei liikaa johtopäätöksiä

Marin täytynee pohtia, voiko mauttomat vitsit laittaa hurtin huumorin piikkiin vai heijasteleeko vitsi aina lausujansa arvomaailmaa. 

– Tämähän ei ole vielä kaikkea toisesta. Olisi hyvä, ettei vetäisi liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, ohjelman asiantuntijoihin kuuluva Tony Dunderfelt toteaa illan jaksossa. 

Parisuhteessa on tietysti lukemattomia asioita, jotka ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin samankaltainen huumorintaju. Nähtäväksi jää, tuleeko vitsailu Marin ja Petrin väliin. 

Ensitreffit alttarilla Avalla tiistaisin klo 21.00.

Kysely

Onko parisuhde tuomittu epäonnistumaan, jos sen osapuolilla on erilainen huumorintaju?

Toisenlaiset äidit -sarjan uuden kauden avausjaksossa pohditaan kotisynnytystä. Kuva: Shutterstock

Kotisynnytyksen etuja ja riskejä punnitaan neljännen kauden avausjaksossa.

IS TV-LEHTI: Rakastettava Toisenlaiset äidit jatkuu neljännen tuotantokauden jaksoin. Mukaan on jälleen saatu kymmenen omanlaistaan ja luontevasti kameran edessä olevaa synnyttäjää sekä heidän kumppaneitaan, joiden arkea seurataan raskauden loppumetreiltä synnytykseen ja vauvan ensimmäisiin kuukausiin saakka.

Realityn nimi voisikin olla Toisenlaiset synnyttäjät, Toisenlaiset perheet tai Toisenlaiset pariskunnat, koska miesten kokemukset odotusajasta ja synnytyksestä otetaan tasapuolisesti huomioon. Perheenlisäys ei ole vain äitien juttu.

Miehistä näkökulmaa lisää sarjaa toista kauttaan juontava Sami Kuronen, joka on empaattinen kannustaja ja tuntuu olevan aidosti kiinnostunut sarjan päähenkilöiden kokemuksista. Mukana on myös psykologi Leea Mattila, jolta saadaan arvokasta tietoa niin synnytykseen ja imetykseen kuin parisuhteeseen liittyvissä haasteissa.

Ensimmäisessä jaksossa tavataan 24-vuotias Liisa ja 20-vuotias Leevi. Perheessä on Liisan viisivuotias Alina edellisestä suhteesta sekä yksivuotias Minea. Liisa on päättänyt synnyttää kotona, joten jaksossa pohditaan tutun ja turvallisen paikan etuja ja riskejä.

Lisähaasteita aiheuttaa se, että Liisa aikoo imettää kahta lasta yhtä aikaa.

Raskauden ja synnytyksen aiheuttamia tunteita käydään läpi avoimesti. Tunteiden vuoristorata kulkee ilosta itkuun, shokkiin ja onnen kyyneliin.

Tulevissa jaksoissa tavataan muun muassa lapsettomuudesta kärsineet tulevat vanhemmat sekä pariskunta, jolla on suuri ikäero.

Toisenlaiset äidit, Liv ti klo 21.00