Arturo (Pierfrancesco Diliberto) ja Flora (Cristiana Capotondi) rakastavat mafian varjossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Elokuva kertoo cosa nostran vallasta kärsivän Arturon rakkaus- ja kasvutarinan.

Sisilian cosa nostrasta kertova satiiri Mafia tappaa vain kesäisin on palkittu jopa Euroopan parhaimpana komediana Cannesin elokuvafestivaaleilla. Tämä Oscarien kanssa kilpaileva "Euroopan elokuva-akatemian” vuosittainen palkintojenjako tuottaa usein vielä omituisempia äänestyskompromissituloksia kuin Oscar-kisa.

Tässä on syytä huomauttaa, että Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen samoissa eurokekkereissä saavuttama vuoden löydön palkinto on minusta pätevämpi saavutus, koska nimeämisen takana olivat ammattikriitikoiden kansainvälisen liiton jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä palkintoparadokseista Mafia tappaa vain kesäisin on osin niin sisäänlämpiävää naurattamista, etten suostu uskomaan etteikö Euroopassa olisi samana vuonna valmistettu parempiakin komedioita.

Elokuva on tekijänimellä Pif tunnetun italialaisen tv-tähden Pierfrancesco Diliberton esikoisohjaus, jossa hän vastaa myös käsikirjoituksesta ja pääosan näyttelemisestä.

Elokuva tarjoaa tahallisen tyylitöntä kohellusta, joka usein uppoaa valmistusmaan suureenkin yleisöön – muttei matkusta rajojen yli.

Satiirinen teos ei ole toki vailla ansioita: se tavoittaa kivasti ajankuvan, 1970- ja 80-lukujen fiiliksen. Ennen kaikkea on kyse cosa nostran vallasta kärsivän päähenkilön rakkaus- ja kasvutarinasta.

Seuraamme Pifin (aikuisena) näyttelemän Arturon vaiheita 1960-luvun lapsesta 1990-luvulle, jolloin hän panee persoonallisella tyylillään vastaan paikallisen mafian pomoille.

Mafia tappaa vain kesäisin, Teema ke klo 21.45

Tiistai-illan Bachelor-jaksossa Laura Karoliina ja Marika ovat epävarmoja omista mahdollisuuksistaan.

Tiistai-illan Bachelor Suomi -jaksossa Tuomas Sahimaa ja yhdeksän naista pääsevät tutustumaan toisiinsa Etelä-Afrikassa. Jaksossa kaikki naiset pääsevät yhteistreffeille Tuomaksen kanssa, mutta vain yksi naisista saa tutustua Tuomakseen kahdestaan.

Ennen ruususeremoniaa lähes kaikki naiset ovat epävarmoja omista mahdollisuuksistaan, sillä Tuomas ei tunnu antavan erityistä huomiota kenellekään. Kaikista epävarmimpia ovat Laura Karoliina ja Marika.

”En ole saanut tilaisuutta näyttää itsestäni mitään.”

– Toiset tytöt ovat päässeet juttelemaan Tuomaksen kanssa, mutta mulla on aika heikot fiilikset olleet. On vähän jopa ahdistunut olo. Tunteet meinaavat ottaa vallan, on niin kova jännitys. En ole saanut tilaisuutta näyttää itsestäni mitään, Marika kertoo jaksossa ja puhkeaa kyyneliin.

”Tuomas on vältellyt mua.”

Laura Karoliina on puolestaan varma, ettei saa illan ruususeremoniassa Tuomakselta ruusua ja joutuu lähtemään kotiin.

– Oon 99,9 prosenttisen varma, että mä lähden kotiin. Musta tuntuu, että Tuomas on vältellyt mua juhlissa, Laura Karoliina harmittelee.

Bachelor Suomi Livillä tiistaisin kello 21.00.

Me Naiset ja Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Muusikko Mauri Koivuniemen tytär, neiti Paula Koivuniemi täyttää kesäkuussa 70. Uraakin on takana yli 50 vuotta. Siispä aika juhlia!

IS TV-LEHTI: Minna Tienhaara on laatinut musiikkipitoinen henkilökuvan Paula Koivuniemi – koko kansan leidi (2016). Se pitää sisällään vuonna 1984 tehdyn haastattelun ja musiikkinäytteitä vuosilta 1966–1984. Ohjelma alkaa vuonna 1967 valmistuneella pätkällä, jossa Esa Pakarinen esittelee muusikko Mauri Koivuniemen tyttären, neiti Paula Koivuniemen, ja päättyy kappaleeseen Aikuinen nainen, joka lopullisesti nosti laulajan kiintotähdeksi.

Näytteet kertovat hyvin, miksi Koivuniemi on pysynyt pinnalla pitkään. Muuntautumiskykyinen artisti on pystynyt vaihtamaan tyylilajista toiseen.

Arkistofilmit kertovat veikeästi vuosikymmenten vaate-, hius- ja meikkimuotien muuttumisesta. Perheen ja uran yhdistämisen vaikeutta puolestaan kuvaa erinomaisesti vuoden 1971 filmi, jossa lapsi pyörii artistin jaloissa keikalla.

Aivan tarkalla korvalla ohjaaja ei kuitenkaan ole kuunnellut vuoden 1984 haastattelua. Kun Koivuniemi kertoo haluavansa tehdä originaaleja kotimaisia, leikataan musiikkinäytteeseen amerikkalaissäveltäjä Victor Youngin sävelmästä Kultaiset korvarenkaat.

Paula Koivuniemi -teemaa jatkaa puolituntinen taltiointi Yle Live: Paula Provinssirockissa (2008), jossa karismaattinen kuusikymppinen villitsee rock-yleisön yhteislauluun. Festarihengessä yhtye viljelee tuttujen hittien sovituksissa kasarisoundeja ja kitaratiluttelua.

Ohjelmien välissä nähdään Marko Gustafssonin tekemä haastattelu.

Elävä arkisto: Paula Koivuniemi, Teema ti klo 21.55

 

Mistä kaksikko saa ruokaa, kun unelias ja syöppö majava ei survivalistin metsästysyrityksistä hätkähdä?

IS TV-LEHTI: Kuusamon korpi kutsuu uusiseelantilaista survivalistia Josh Jamesia ja brittikokki Matt Tebbuttia tosi-tv-sarjan Nälkäiset selviytyjät toisessa jaksossa.

Lumipeitteistä järvimaisemaa kaksikko kehuu kauniiksi. Talven karuus kuitenkin yllättää kokeneen eränkävijän ja rajallisista raaka-aineista herkkuruokia ääriolosuhteissa loihtivan kokin nopeasti.

Ohjelman vetävyyden kannalta tämä tietää lunta tupaan – valtaosan jaksosta kaksikko kyhnöttää kylmissään ja nälissään rakentamassaan tukikohdassa. Edes majavanmetsästys ei ota tuulta alleen, sillä unelias ja syöppö majava ei survivalistin metsästysyrityksistä hätkähdä.

Kokki-Mattin etukäteen hehkuttamat luonnonmarjatkaan eivät ole parhaimmillaan talven pakkasilla.

Lue myös: Lapin lasi-igluhotellista tuli somesensaatio maailmalla: ”Suomi taisi juuri päihittää Islannin”

Tosi-tv:ssä tunteet ovat avainasemassa – niin luomassa tarinaa kuin katsojan samaistumispintana. Suomen talvisen luonnon karuus saa kaksikolta pääasiassa kylmää kyytiä. Kuitenkin juuri näiden negatiivisten tunteiden ylivalta syö mahdollisuuden samastua kaksikon harvoihin riemunhetkiin.

Kaksikko ihastelee Suomea monessa asiassa, mutta myös tämä jää selviytymistaiston jalkoihin. Päällimmäisenä jaksosta mieleen jää onttouden tunne, mikä tekee jaksosta hieman vaikeasti lähestyttävän.

Eksotiikkaa ja selviytymiseetosta ei siis lumisista metsistä puutu, vaikkakin kuusamolaisten matkailuyrittäjien on turha odottaa jakson perusteella yleisöryntäystä – sen verran kylmää, märkää ja nälkäistä seikkailijoiden meno on.

Nälkäiset selviytyjät, Kutonen ma klo 21.00

 

Seikkailija Jonathan Legg johdattaa katsojan Intian outouksiin ja aikoo etsiä käsiinsä maan aidoimmat ja äärimmäisimmät pyhät miehet.

IS TV-LEHTI: Vuodesta 1994 asti tehty Matkapassi on matkaohjelmien pioneereja. Pohjana olivat Lonely Planet -oppaat, jotka johdattivat ihmiset turistimassareissujen sijaan itsenäisemmän matkailun suuntaan.

Maailma ja matkailu on muuttunut paljon sitten 1990-luvun. Reppureissumatkailusta on tullut valtavirtaa, ja erilaiset matkaohjelmat ovat haastaneet konkarin. Nykyään matkaohjelmissa pyritään menemään syvempiin vesiin kuin kukaan ennen, ääriolosuhteisiin ja -ilmiöihin tarttuen.

Näin tehdään myös Matkapassin spin-off-sarjassa Kohteessa eli The Road Less Traveled, jota on tehty vuodesta 2012 alkaen. Uusien jaksojen isäntä on seikkailijaksi itsensä esittelevä Jonathan Legg, joka johdattaa katsojan Intiaan.

Jakso on parhaimmillaan tutkiessaan Delhin pyhien lehmien merkitystä.

Legg lupaa etsiä käsiinsä henkisen maan aidoimmat ja äärimmäisimmät pyhät miehet. Tämä etsintä on hieman pitkäpiimäistä ja jopa turhan oloista. Miksi eksoottisesta Intiasta pitää lähteä etsimällä etsimään erikoisuuksia ja friikkihahmoja, kun ihmeteltävää riittää ihan tavallisessa arjessa?

Kuvaavaa onkin, että jakso on parhaimmillaan tutkiessaan Delhin pyhien lehmien merkitystä – ihan sitä tavallista outoa ja ihmeellistä.

Matkapassi on vaikeassa kolossa. Kehittyä pitäisi, mutta sopiiko muista ohjelmista kopioitu hardcore-meininki ja gonzoilu kuitenkaan tuttuun formaattiin? Matkapassi voisi pysyä ruodussaan, sillä maailma on tarpeeksi ihmeellinen paikka ilman väkisin väännettyjä ”tätä ette ole ikinä nähneet”-kotkotuksia.

Kohteessa: Intia, TV2 su klo 19.10