Arturo (Pierfrancesco Diliberto) ja Flora (Cristiana Capotondi) rakastavat mafian varjossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Elokuva kertoo cosa nostran vallasta kärsivän Arturon rakkaus- ja kasvutarinan.

Sisilian cosa nostrasta kertova satiiri Mafia tappaa vain kesäisin on palkittu jopa Euroopan parhaimpana komediana Cannesin elokuvafestivaaleilla. Tämä Oscarien kanssa kilpaileva "Euroopan elokuva-akatemian” vuosittainen palkintojenjako tuottaa usein vielä omituisempia äänestyskompromissituloksia kuin Oscar-kisa.

Tässä on syytä huomauttaa, että Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen samoissa eurokekkereissä saavuttama vuoden löydön palkinto on minusta pätevämpi saavutus, koska nimeämisen takana olivat ammattikriitikoiden kansainvälisen liiton jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä palkintoparadokseista Mafia tappaa vain kesäisin on osin niin sisäänlämpiävää naurattamista, etten suostu uskomaan etteikö Euroopassa olisi samana vuonna valmistettu parempiakin komedioita.

Elokuva on tekijänimellä Pif tunnetun italialaisen tv-tähden Pierfrancesco Diliberton esikoisohjaus, jossa hän vastaa myös käsikirjoituksesta ja pääosan näyttelemisestä.

Elokuva tarjoaa tahallisen tyylitöntä kohellusta, joka usein uppoaa valmistusmaan suureenkin yleisöön – muttei matkusta rajojen yli.

Satiirinen teos ei ole toki vailla ansioita: se tavoittaa kivasti ajankuvan, 1970- ja 80-lukujen fiiliksen. Ennen kaikkea on kyse cosa nostran vallasta kärsivän päähenkilön rakkaus- ja kasvutarinasta.

Seuraamme Pifin (aikuisena) näyttelemän Arturon vaiheita 1960-luvun lapsesta 1990-luvulle, jolloin hän panee persoonallisella tyylillään vastaan paikallisen mafian pomoille.

Mafia tappaa vain kesäisin, Teema ke klo 21.45

Hurjat lähtöpisteet Mikko Ahdin kanssa ottanut Laura Malmivaara kertoo, ettei ole koskaan voinut paremmin kuin nyt – tanssiessaan.

Näyttelijä Laura Malmivaara löi tuomariston ja yleisön ällikällä viime sunnuntain Tanssii tähtien kanssa -lähetyksessä. Hän esitti parinsa Mikko Ahdin kanssa niin kauniin tangon, että tuomaristolta irtosi 36 pistettä täydestä neljästäkymmenestä, vaikka tanssi oli Mikon ja Lauran ensimmäinen tällä kaudella.

Kilautimme ennakkosuosikille ja kysyimme, miten tanssi on sunnuntain jälkeen kulkenut. 

Laura Malmivaara, miten harjoitukset ovat tällä viikolla menneet?

– Aika hikistä menoa on ollut. Tangon jälkeen treenaamme nyt jiveä.

Kuinka paljon harjoittelette?

– Todella paljon – tässä saa hyvän kuntokuurin ennen kesää, jos pysyy pitkään kisassa. Treenejä on melkein joka päivä, neljä tuntia kerrallaan. Mikon johdolla aloitamme alkulämmittelyn joogalla. Teemme aurinkotervehdyksiä ja lopuksi kiristämme tahtia. En ole ikinä tehnyt joogaa niin nopeasti kuin Mikon kanssa, siinä syke nousee.

– Harjoituksessa käydään läpi seuraavaa tanssia ja optimistisesti myös sitä seuraavaa. Toivottavasti emme tipu nyt vaan pääsemme vielä foxtrotiin jiven jälkeen.
 

 

Jiven pyörteissä 😅 #mtvttk #jive #dance @laura.malmivaara

A post shared by Mikko Ahti (@mikkoahti) on

Tangon jälkeen Mikolla ja Lauralla on vuorossa jive.

Mitä ajattelit kisasta etukäteen?

– Kun mietin, lähdenkö mukaan, soitin Baba Lybeckille, joka on aiemmin tanssinut Mikko Ahdin kanssa. Baba puhui pitkään siitä, kuinka mahtava tilaisuus tämä on. Vakuutuin siitä, että tähän kannattaa tarttua ihan jo itsensä takia. Ennakkoluuloni tiettyjä tansseja kohtaan ovat romuttuneet. Tango ei olekaan tosi vaikeaa eikä foxtrot tylsää.

Oletko tanssinut aiemmin?

– En oikeastaan. Teatterikoulussa käytiin läpi perustansseja, mutta siitä on jo kaksikymmentä vuotta. Olen kyllä aina harrastanut liikuntaa. Viime vuodet olen käynyt ryhmäliikuntatunneilla. Onhan niissäkin koreografia, joka pitää nopeasti omaksua. Olen aina ollut nopea nappaamaan juttuja, ja siitä on ollut tanssiessa hyötyä.

 

#tanssiitähtienkanssa #mikkoahti #mtvttk #treenit #kyllätäätästä

A post shared by Laura Malmivaara (@laura.malmivaara) on

Mikko Ahti ja Laura Malmivaara treenaavat suoria lähetyksiä varten nelisen tuntia päivässä.

Mikä tanssimisessa on ollut vaikeinta?

– Mitään ylitsepääsemättömän vaikeaa ei ole tullut eteen, mutta haaste on siinä, että uskaltaa tanssia parin kanssa yhdessä. Pitäisi odottaa, että mies vie. Minulla on tekemistä siinä, etten lähde kiilaamaan. Mikko aina pyytää odottamaan ja sanoo, että paino menee ensin, eivät askeleet. Jalat tulevat sinne, minne paino menee.

Entä mikä on ollut hauskinta?

– Treenaaminen ja oppiminen. Se, että saa hiki päässä tanssia hyvään musaan. Tuntuu kuin olisin saanut yhtäkkiä personal trainerin neljäksi tunniksi joka päivä. Kaikki harjoittelevat samoissa tiloissa. Meillä on hyvä yhteishenki ja olemme nauraneet paljon. 

– Tanssista tulee tosi hyvä olo kroppaan. En seuraa mitään kiloja, mutta en ole varmaan ikinä voinut näin hyvin. Tanssi ryhdistää heti kehon ja mielen.

Onko jokin asia tullut yllätyksenä?

– Tiesin, että tanssi on fyysisesti rankkaa, mutta olin unohtanut, että tämä on kilpailu, jossa annetaan pisteitä ja tiputetaan ihmisiä pois. Olin autuaasti keskittynyt tanssiin, kunnes suorassa lähetyksessä tajusin, että ai niin, nämä pisteet lasketaan yhteen ja joku tippuu. Kaikki tanssit ovat olleet hienoja, ja olen yllättynyt siitä, kuinka kova taso on.

 

Yhtä tanssia koko elämä. @markokeranen @kirsialmsiira @mikkoahti #mtvttk #tanssiitähtienkanssa #taassunnuntaina

A post shared by Laura Malmivaara (@laura.malmivaara) on

Kaikki kisaan osallistuvat parit harjoittelevat samoissa tiloissa. Yhteishenki on Lauran mukaan hyvä.

Hanna Sumari kertoi blogissaan saaneensa viime lähetyksen jälkeen palautetta alleistaan. Mitä ajattelet ulkonäköön kohdistuvasta arvostelusta?

– Olin varautunut siihen, että tässä tulee arvostelua kaikin puolin. Minulle sanottiin vinkkinä, että älä lue nettikommentteja. Näyttelijänä olen tottunut siihen, että minua katsotaan. Yritän ohittaa sen ja keskittyä olennaiseen.

Oletko kimaltavien pukujen ja glamourin perään?

– Se kaikki on minulle ihan uutta. Olen ollut pitkään kiinnityksellä KOM-teatterissa, joten en ole tehnyt esimerkiksi musikaaleja. Oikeastaan kaikki kimallus ja kristallikruunujen alla tanssiminen tuntuu todella mahtavalta, lapsuuden haaveiden toteutumiselta.

”Jännitysasteikko on aika tapissa,” Laura sanoo suorista lähetyksistä.

Kun viime sunnuntain tanssi meni niin hyvin, miltä tuntuu lähteä seuraavaan suoraan lähetykseen?

– Olen tosi, tosi helpottunut siitä, että ensimmäinen lähetys meni hyvin. Ajattelin ennen sitä, että kunhan tästä selviän, niin ei ole enää mitään hätää. En silti ole itsevarma, koska tango ja jive ovat niin eri maailmoista.

Tuleeko ennakkosuosikin asemasta paineita?

– Olen sen verran realisti, että ei. En leiju enää viime sunnuntaissa.

Vuoden tärkein ja komein elokuvagaala on täällä taas. Yövirkuille luvassa on kiinnostavia hetkiä.

IS TV-LEHTI: Maailman kuuluisin elokuvapalkinto jaetaan tänä vuonna jo 89. kerran. Näitä kuutta asiaa jännittää siihen asti koko Hollywood:

1. La La Land: Vanhan ajan Hollywood-nostalgiaa, Los Angelesin ikonisia maisemia sekä rakkaustarinan tarjoava nykymusikaali sai 14 Oscar-ehdokkuutta. Sopivan kirpeä romanssi vedonnee äänestäjiin, mutta rikkooko se myös 11 palkintoa saaneiden Ben-Hurin (1959), Titanicin (1997) ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu -seikkailun (2003) ennätyksen?

2. Emma Stone: La La Landin tähti voi voittaa roolillaan läpimurron kynnyksellä olevana näyttelijänä ensimmäisen Oscarinsa – ellei sitä vie Elle-draamassa raiskattua esittävä Isabelle Huppert.

3. Meryl Streep: Rääkyvä-äänisen Florence Foster Jenkinsin osa poiki muuntautumiskykyiselle tähdelle jo uran 20. Oscar-ehdokkuuden. Stonen ja Huppertin taiston vuoksi Streep tuskin voittaa, mutta jos hän nousee lavalle, odotettavissa on kovaa kritiikkiä Yhdysvaltain presidenttiöä Donald Trumpia kohtaan – kuten Golden Globe -gaalassa tammikuussa.

4. Politiikka: Trumpin edustamien kovien arvojen sekä tämän määräämien maahantulokieltojen lisäksi Hollywoodia on jo pitkään kuohuttanut mustien Oscar-ehdokkaiden vähyys. Tänä vuonna mustat elokuvantekijät ovat pitkästä aikaa hyvin edustettuina.

5. Mel Gibson: Entinen supertähti joutui epäsuosioon 2000-luvun lopussa möläyteltyään humalassa rasistisia kommentteja. Sotaelokuvan Hacksaw Ridge saamasta kuudesta ehdokkuudesta huolimatta hänen ei odoteta voittavan mitään, mutta kiinnostavampaa on, miten kollegat suhtautuvat häneen nyt.

6. Jimmy Kimmel: Kolme ja puoli tuntia kestävä suora lähetys on tiukka juontorutistus. Riittävätkö talk show -miehen vitsit?

Oscar-gaala 2017: Punainen matto, Yle Teema su klo 2.00

Oscar-gaala 2017, Yle Teema su klo 3.30

Kysyimme teiltä, kuka Putous 2017 -kilpailun jäljellä olevista hahmoista on paras.

Lauantain Putous-lähetyksessä nähdään neljä sketsihahmoa. Mukana ovat vielä Jenni Kokanderin Amurin enkeli, Timo Lavikaisen Isä Nitro, Pilvi Hämäläisen Aina Inkeri Ankeinen ja Ernest Lawsonin Abdul Tuisku.

Kysyimme teiltä aikaisemmin, kuka jäljellä olevista sketsihahmoista on paras. Lauantai-iltaan mennessä kärkinelikosta ylivoimaisesti eniten, 64 prosenttia äänistä, sai Pilvi Hämäläisen Aina Inkeri Ankeinen.

Toiseksi eniten ääniä sai isä Nitro. Häntä on äänestänyt 22 prosenttia lukijoista. Abdul Tuisku nappasi kolmanneksi eniten ääniä.

Vähiten ääniä sai Amurin enkeli.

”Katsoisin vaikka kaksi tuntia putkeen”

Myös Facebookissa Aina Inkeri Ankeiselle satoi suosiota.

Näin sketsihahmoa kommentoitiin Me Naisten Facebook-sivuilla:

”Aina Inkeri on oma voittajasuosikkini. Aina Inkeri pysyy vankkumatta omassa tyylissään ja jollakin tavalla kuvaa perisuomalaista mentaliteettia ja eihän tuohon otsatukkaan voi olla ihastumatta.” Merja Nurmio

”Aina Inkeri pysyy vankkumatta omassa tyylissään ja jollakin tavalla kuvaa perisuomalaista mentaliteettia.”

”Aina Inkeri Ankeinen uppoaa vain meikäläisen huumoriin. Omalla tavallaan koruttomasti lopulta aika perisuomalainen.” Marianna Ritola

”Ensin isä Nitro. Nyt kyllä kallistuu Aina Inkerin Ankeisiin, joka on niin mahtava tyyppi.” Terttu Luolakari

”Aina Inkeri Ankeinen. Tulee niin hyvä fiilis, kun sen näkee ja kuulee.” Niina Sarita

”Katsoisin Ankeista vaikka kaksi tuntia putkeen. Poskista vetää suonta ja vesi valuu silmistä. Sellaista surun ja pahan olon poistolääkettä.” Minna Marianne

”Aina Inkeri – ei kahta puhetta.” Annica Marjamaa

 

Äänestä jutussa tämän kauden Putouksen lempihahmoasi.

Putouksen kahdeksas kausi on edennyt siihen pisteeseen, että tänään lauantaina ratkeaa kilpailun kärkikolmikko. Alkujaan kisassa oli mukana seitsemän sketsihahmoa. Jokaisessa Putous-lähetyksessä seurataan hahmojen elämää erilaisissa tehtävissä ja jakson lopuksi aina yksi hahmoista tippuu pois.

Mukana tiukassa sketsihahmokilpailussa ovat vielä Jenni Kokanderin Amurin enkeli, Timo Lavikaisen Isä Nitro, Pilvi Hämäläisen Aina Inkeri Ankeinen ja Ernest Lawsonin Abdul Tuisku. Kuka heistä on suosikkisi? Jos et näe kyselyä alla, pääset siihen täällä.

Televisio-ohjelman hahmot huvittavat kansaa myös Putouksen ulkopuolella.

Heidän hokemansa elävät omaa elämäänsä sosiaalisessa mediassa ja heillä on omat sometilinsä. Esimerkiksi tällä viikolla Pilvi Hämäläisen esittämä sketsihahmo Aina Inkeri Ankeinen sai julkisuutta Keravalla, kun sen seurakunta julkaisi hahmosta meemikuvan. Lue lisää täältä.

Putouksen top 4 -hahmot esittelyssä

Jenni Kokanderin Amurin enkeli on rakkauden enkeli eli jumalan tinderi, jonka lempihokema on avink, avink.

Timo Lavikaisen Isä Nitro hurjastelee tasapainoskootterilla. Edellisessä jaksossa hän oli asentanut myös peruutuspeilit, koska hän haki uusia näkökulmia elämään.

Aina Inkeri Ankeinen on neiti, eläkeläinen ja Suomen epätyytyväisin ihminen. Hän luettelee mieluusti ikäviä asioita ja hokee sanontaa ”oi luoja, ota minut jo pois täältä”.

”Mie floppaan” on Abdul Tuiskun (Ernest Lawson) suosikkihokema. Showtanssia harrastava afrikkalais-rovaniemeläinen poptähti myös kiittelee paljon ja kertoo afrikkalaisia sananlaskuja.