Arturo (Pierfrancesco Diliberto) ja Flora (Cristiana Capotondi) rakastavat mafian varjossa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Elokuva kertoo cosa nostran vallasta kärsivän Arturon rakkaus- ja kasvutarinan.

Sisilian cosa nostrasta kertova satiiri Mafia tappaa vain kesäisin on palkittu jopa Euroopan parhaimpana komediana Cannesin elokuvafestivaaleilla. Tämä Oscarien kanssa kilpaileva "Euroopan elokuva-akatemian” vuosittainen palkintojenjako tuottaa usein vielä omituisempia äänestyskompromissituloksia kuin Oscar-kisa.

Tässä on syytä huomauttaa, että Juho Kuosmasen Hymyilevän miehen samoissa eurokekkereissä saavuttama vuoden löydön palkinto on minusta pätevämpi saavutus, koska nimeämisen takana olivat ammattikriitikoiden kansainvälisen liiton jäsenet.

Hyvänä esimerkkinä palkintoparadokseista Mafia tappaa vain kesäisin on osin niin sisäänlämpiävää naurattamista, etten suostu uskomaan etteikö Euroopassa olisi samana vuonna valmistettu parempiakin komedioita.

Elokuva on tekijänimellä Pif tunnetun italialaisen tv-tähden Pierfrancesco Diliberton esikoisohjaus, jossa hän vastaa myös käsikirjoituksesta ja pääosan näyttelemisestä.

Elokuva tarjoaa tahallisen tyylitöntä kohellusta, joka usein uppoaa valmistusmaan suureenkin yleisöön – muttei matkusta rajojen yli.

Satiirinen teos ei ole toki vailla ansioita: se tavoittaa kivasti ajankuvan, 1970- ja 80-lukujen fiiliksen. Ennen kaikkea on kyse cosa nostran vallasta kärsivän päähenkilön rakkaus- ja kasvutarinasta.

Seuraamme Pifin (aikuisena) näyttelemän Arturon vaiheita 1960-luvun lapsesta 1990-luvulle, jolloin hän panee persoonallisella tyylillään vastaan paikallisen mafian pomoille.

Mafia tappaa vain kesäisin, Teema ke klo 21.45

Neiti Julie -leffassa aatelisperheen tytär leikkii tulella isänsä palvelijan kanssa 1890-luvun irlantilaiskartanossa.

IS TV-LEHTI: Ruotsalaisen teatterin suuren nimen August Strindbergin 1880-luvun näytelmäklassikko Neiti Julie on filmattu moneen kertaan. Näyttelijästä vähitellen ohjaajaksi siirtynyt Liv Ullmann on toteuttanut oman versionsa Irlannissa englanninkielisten näyttelijöiden kanssa.

Norjalaisena Ullmann tuntee luonnollisesti skandinaavisen teatteritradition ja osaa siirtää Neiti Julien juhannuksen tapahtumat melko luonnollisesti irlantilaiseen kartanoon. Jotain hyvin ratkaisevaa jää kuitenkin puuttumaan, kun Ullmannin versiota vertaa Alf Sjöbergin ohjaamaan, Neiti Julie -filmatisoinneista kuuluisimpaan vuodelta 1951: pohjoisen paljastava kesäyön valo!

Kuolevan aateliston ja nousevan palvelusväen vastakkainasettelua tutkaileva kartanokuvaus toki toimii silti myös vuoden 1890 Irlantiin istutettuna.

Nimekkäät näyttelijät eivät oikein istu vahvasti ”pohjoismaalaisiksi” koettuihin rooleihin.

Näytelmän muuten melko uskollisessa sovituksessa amerikkalainen Jessica Chastain näyttelee paronintytär Julieta ja irlantilainen Colin Farrell Julien isän palvelijaa Johnia. Vain kolmen henkilön draamassa trion täydentää englantilainen Samantha Morton, joka tulkitsee palvelijatar Kathleenin osan.

Ullmannin versiossa on sukupuolirooleja hieman korostettu: Julie on aikaansa modernimpi, itsenäinen nainen, joka haluaisi olla hyvää pataa palveluskuntansa kanssa – vaikka hänen härnäävä asenteensa onkin alistava. Samoin Kathleenin asenteessa on tiettyä uhmaa, koska hän tietää palvelijanakin oman arvonsa, mutta toisaalta hän on säilyttänyt tilannetajunsa.

John puolestaan edustaa uskaliaastikin luokkansa nousukasmaisuutta, eikä syyttä, koska hän on oppinut kieliä ja hankkinut käytöstaitoja.

Missä ankaruus?

Kaikki on siis periaatteessa kohdallaan, mutta vierastan silti Ullmannin elokuvaa. Sjöbergin 1950-luvun klassikkofilmatisointi aikaansa edellä olleine muotoratkaisuineen on jäänyt vahvasti mieleen.

Nimekkäät näyttelijät eivät oikein istu vahvasti ”pohjoismaalaisiksi” koettuihin rooleihin – vaikka näytelmän ensimmäinen filmatisointi tehtiinkin vielä kauempana Argentiinassa. Tunnettu on myös Mike Figgisin 1990-luvun sovitus.

Eniten kaipaisin sitä ankaruutta, jota Ullmannin ex-siippa ja oppi-isä Ingmar Bergman aina hyödynsi. Ullmann saavutti jo pitkälti samaa otetta Sovituksen (2000) elokuvaohjauksessaan, mutta ei tällä kertaa.

Neiti Julie, TV1 to klo 20.55

Mielenkiintoisia julkkisvieraita! Carpool Karaoke! Sketsejä! Musaa! James Cordenin valloittavaa talk show'ta ei voi missata.

IS TV-LEHTI: Tässä on ehkä vuoden odotetuin uutuussarja! Supersuosittu myöhäisillan keskusteluohjelma The Late Late Show with James Corden nähdään vihdoin myös Suomen televisiossa.

Palkitun brittiläisen näyttelijä-käsikirjoittaja James Cordenin, 38, luotsaama talk show alkaa TV2-kanavalla sekä Yle Areenassa 24. toukokuuta. Ohjelmaa esitetään myöhäisilloissa keskiviikosta lauantaihin, ja jaksot esitetään Suomessa vain kahden päivän viiveellä Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen.

Parasta antia ovat äärettömän hauskan ja rennon juontajan lisäksi mielenkiintoiset julkkisvieraat, musiikkiesitykset ja sketsit. Corden usein heittäytyy vieraidensa kanssa mitä yllättävimpiin tilanteisiin.

Ohjelman Carpool Karaoke -esitykset ovat monelle tuttuja. Jo ilmiöksi nousseissa hauskoissa pätkissä maailmantähdet astuvat Cordenin auton kyytiin laulamaan omia kappaleitaan yhdessä juontajan kanssa.

Corden tuli suuren yleisön tietoisuuteen BBC:n Gavin & Stacey -komediasarjasta. Hän aloitti myöhäisillan ohjelman juontajana vuonna 2015 Craig Fergusonin siirryttyä pestistä sivuun. Ohjelma on palkittu Emmy-pysteillä muun muassa parhaana interaktiivisena ohjelmana sekä Variety special -palkinnolla.

Carpool Karaoke -pätkistä on tullut todella suosittuja sosiaalisessa mediassa. Noin vartin mittaisia videoita on katsottu jo yli miljardi kertaa Youtubessa. Esimerkiksi poptähti Adelen vierailua on katsottu toukokuun alkuun mennessä lähes 157 miljoonaa kertaa, ja se oli viime vuonna koko Youtuben katsotuin video. Katso video alta:

Ajatus autokaraokesta tuli täysin sattumalta. Corden kertoi Talking with Chris Hardwick -ohjelmassa saaneensa idean muutama vuosi sitten, kun hän lauloi autossa jo edesmenneen poptähti George Michaelin kanssa Wham!:n lauluja hyväntekeväisyystapahtumassa. Yleisön vastaanotto oli niin hyvä, että Corden muhitti ideaa mielessään ja ehdotti sitä tuotantoyhtiölle, kun hän ryhtyi keskusteluohjelman juontajaksi.

Alku silti vaikeaa

Autokaraoke otettiin mukaan ohjelmaan, mutta ainutlaatuisesta ideasta huolimatta artistien oli aluksi vaikea hypätä mukaan auton kyytiin hassuttelemaan. Meni yli vuosi ennen kuin autokaraoke tavoitti artistit sekä yleisön.

Vieraina on tähän mennessä nähty muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentinrouva Michelle Obama yhdessä laulaja Missy Elliottin kanssa, muusikko Justin Bieber ja laulaja-näyttelijä Jennifer Lopez.

Corden kertoi hiljattain TV Insider -lehdelle, että autokaraoken suosion takana ovat nimekkäät vieraat; kaikki haluavat nähdä suositut artisti tilanteessa, johon voisi itsensä kuvitella. Jokainen meistä on joskus laulanut autossa äänensä käheäksi suosikkikappaleen soidessa radiossa.

Kun ohjelmaa lähdetään tekemään studion ulkopuolelle, ihan mitä tahansa voi tapahtua. Esimerkiksi Red Hot Chili Peppersin nokkamies Anthony Kiedis pelasti pienen lapsen hengen kesken kuvausten. Urotyö ei päätynyt tv-ohjelman nauhalle, mutta Kiedis kertoi asiasta vuosi sitten radiohaastattelussa Radio X -kanavalle.

Karaokesession jälkeen bändi hyppäsi ulos autosta, kun läheisestä talosta juoksi nainen paikalle pidellen sylissään pikkulasta, joka ei hengittänyt. Muusikko ei epäröinyt, vaan ryhtyi antamaan ensiapua lapselle.

The Late Late Show with James Corden, TV2 ke klo 22.00

Tuomaksen ja Ninjan rakkaustarina päättyi erimielisyyksiin.

– Meidän kaikki elämänarvot klikkasivat. Meillä oli niin paljon yhteistä. Hän on luonteeltaan sellainen, joka täydentää minua, ja minä häntä, juuri päättyneen Bachelor Suomi -sarjan poikamies Tuomas kuvailee Ninjaa, jonka hän valitsi naisten joukosta Siksi Oikeaksi.

Ninjan, 24, ja Tuomaksen, 30, yhteys muodostui jo kuvausten alussa. Tuomas kertoo yllättyneensä itsekin siitä, että ihastus iski jo ensimmäisenä iltana. Ohjelman edetessä hän koetti tutustua naisiin tasapuolisesti, mutta ihastus Ninjaan vain syveni. 

– Muiden kanssa tunne ei kasvanut samalla tavalla, Tuomas sanoo.

Kuvausten jälkeen alkoivat vaikeudet

Tuomaksen valinta viimeisessä ruususeremoniassa oli siis selvä. Yhteiselo kameroiden sammumisen jälkeen ei kuitenkaan ollut kovin helppoa, sillä suhde piti pitää visusti piilossa kuukausien ajan.

– Olin aika sinisilmäinen ja ajattelin, että aletaan hengailla. Mutta siinä pitää olla tosi varovainen, ei voi mennä edes kauppaan samaan aikaan tai kavereiden kanssa ulos, Tuomas muistelee. 

”Annoin mennä, ihastuin ja rupesin rakastumaan.”

Ninja ja Tuomas keksivät muuta tekemistä: he laittoivat ruokaa ja saunoivat yhdessä sekä kävivät Tallinnassa. Suhde ei silti kestänyt.

– Jossain vaiheessa meille tuli vahvoja erimielisyyksiä, jotka haittasivat niin paljon, että juttumme ei ottanut toimiakseen.

Tuomas kertoo tunteneensa painetta siitä, että ohjelman seuraajat toivoisivat heidän jatkavan yhdessä. Hän sanoo myös tehneensä itse valinnan tosimielessä ja toivoneensa, että suhde toimisi. 

– Silloin oli sellainen fiilis. Annoin mennä, ihastuin ja rupesin rakastumaan. Toisiinsa kuitenkin tutustuu vasta, kun viettää paljon aikaa yhdessä.

Ei sittenkään kotirouvaa etsimässä

Bachelor-kauden alussa Tuomaksen kerrottiin etsivän tulevaa perheenäitiä ja kodinhengetärtä, joka olisi kotona ottamassa vastaan, kun lentäjänä työskentelevä Tuomas palaa töistä. Tuomas haluaa nyt oikaista tämän käsityksen.

– Ei tarvitse olla mikään kodinhengetär, pidän kyllä itse itsestäni huolen, hän sanoo.

Kotona odottelevan rouvan sijaan Tuomas kertoo etsivänsä jotakuta jakamaan elämä ja koti.

– Sinkkuna kun tulet kotiin, siellä on vain likaiset astiat tiskikoneessa ja tyhjyyttään möllöttävä koti.

Tuomas arvostaa naisessa empaattisuutta ja huolehtivaisuutta, koska ajattelee niiden olevan tarpeellisia ominaisuuksia mahdollisten tulevien lasten äidille.

Ristiriitaiset fiilikset

Jos menneisyyden voisi ottaa uusiksi, lähtisikö Tuomas mukaan Bachelor Suomi -ohjelmaan?

– On ristiriitaiset fiilikset. En  osaa varmasti sanoa, pitäisi taas punnita uudestaan kaikki mahdolliset asiat, Tuomas sanoo mietteliäänä. 

– Siitä minulla ei ollut mitään hajua, että ohjelman jälkeen ei voi olla yhdessä tavallisesti eikä tehdä kaikkia asioita. Isoin sokki oli, että ei voi elää normaalisti. 

”Kuuluu asiaan, että välillä pitää olla ilman rakkautta.”

Nyt Tuomas on lakannut etsimällä etsimästä kumppania.

– Olen saanut ystäviltä hyviä vinkkejä. Yksikin sanoi, että mitä sä noin kovasti etsit sitä naista. Se tulee, jos on tullakseen.

Vaikka Bachelor-romanssi päättyi, Tuomaksen usko rakkauteen ei ole mennyttä.

– Ikinä en menetä uskoani siihen. Kuuluu asiaan, että välillä pitää olla ilman rakkautta. Kun löytää sen toisen, osaa antaa hänelle arvoa. 

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Draama muuttuu näppärästi juonituksi jännäriksi, jossa mikään ei ole sitä, miltä aluksi näytti.

IS TV-LEHTI: Amerikkalaisessa indie-elokuvassa kiltti perheenisä Richard (Michael C. Hall) ampuu puolivahingossa omakotitaloonsa yöllä tunkeutuneen murtovarkaan. Poliisit toteavat tapauksen muitta mutkitta itsepuolustukseksi, mutta Richard jää kieriskelemään tunnontuskiin.

Draamana alkavassa tarinassa ongelmiin ei jäädä vetistelevästi pyöriskelemään, sillä Joe Lansdalen kulttiromaaniin perustuva elokuva vaihtaa nopeasti ja yllätyksellisesti tyylilajia muuttuen näppärästi juonituksi jännäriksi.

Mikään ei olekaan sitä, miltä aluksi näytti.

Elokuvan 1980-luvun ajankuva on hallittu ja vaikuttava.

Tarina muistuttaa kerronnaltaan ja vangitsevalta tunnelmaltaan Coenin veljesten uran alkupään elokuvia. Leffan on ohjannut Jim Mickle, joka on aiemmin työstänyt vain muutamia kauhujännäreitä.

Texasiin sijoittuvan ja harmaan ankeissa väreissä kylpevän elokuvan 1980-luvun ajankuva on hallittu ja vaikuttava: lankapuhelimet laulavat ja vhs-videot ovat vielä jokaisen kodin arkipäivää.

Richard törmää surmaamansa murtovarkaan kostoa hautovaan isään (Sam Shepard) ja originelliin stetsonhattuiseen yksityisetsivään (Don Johnson). Tarina kiertyy vähitellen naisten tappamista esittävien snuff-videoiden ympärille.

Aivan mainio ikämieskaksikko Johnson ja Shepard eivät ainakaan yritä näyttää yhtään nuoremmilta kuin ovat.

Cold in July, Frii ti klo 21.00