Tämän kauden sohvaperunoita ovat muun muassa Tanja ja Sannamari Nousiainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Ville Honkonen
Tämän kauden sohvaperunoita ovat muun muassa Tanja ja Sannamari Nousiainen. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Ville Honkonen

Sohvaperunat eli sohvikset heittäytyvät välillä ihan filosofisiksi, tuli tv:stä mitä tahansa.

IS TV-LEHTI: Kun Sohvaperunat kaksi vuotta sitten alkoi, monet ihmettelivät, mistä oikein on kyse.

Idea kuulosti ihan oudolta: sitä katsottaessa kun katsotaan tv-ohjelmaa, jossa muut katsovat tv-ohjelmia ja laukovat niistä teräviä kommentteja.

Kahden kevään aikana sarja ehti jo kasvaa ilmiöksi, jolla on omat vakiintuneet faninsa. Tammikuussa Sohvaperunat voitti Kultainen Venla -palkinnon viime vuoden parhaana viihdeohjelmana.

– Jo ennen kolmannen kauden haun avaamista saimme valtavasti kyselyjä mukaan pääsemisestä. Uudella kaudella on kymmenen vanhaa porukkaa ja neljä uutta, kertoo sarjan tuottaja Pauliina Ojala.

”Halusimme ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina.”

Kaikki heistä ovat ihan tavallisia ihmisiä ympäri Suomea. Nuorin katsoja on seitsemän vanha, vanhin 83-vuotias. Valintakriteereistä yksi oli aivan ehdoton:

– Karsimme pois kaikki, jotka halusivat päästä mukaan vain päästäkseen televisioon. Halusimme ihmisiä, jotka eivät edes pidä itseään hauskoina mutta joissa näimme hyvää komiikkaa, Ojala linjaa.

Tämän kauden sohviksia:  Kuvassa Jussi ja Aiju, Osku ja Juhani, Jari ja Sanna, Perttu ja Jarno, Sanna ja Pinja. Edessä vas. Eila, Minna ja Olli sekä Iida ja Nelli. Kuva: Yle kuvapalvelu
Tämän kauden sohviksia: Kuvassa Jussi ja Aiju, Osku ja Juhani, Jari ja Sanna, Perttu ja Jarno, Sanna ja Pinja. Edessä vas. Eila, Minna ja Olli sekä Iida ja Nelli. Kuva: Yle kuvapalvelu

Näin sarja kuvataan

Kamerat eivät jää kuvauksissa pyörimään koteihin koko viikoksi, vaan kolmen hengen kuvaustiimi saapuu virittämään ne paikalle yhteisesti sovittuna aikana. Sen jälkeen kuvaaja, äänittäjä ja toimittaja-kuvaussihteeri siirtyvät viereiseen huoneeseen, jotta ”sohvikset” saavat rauhassa keskittyä itse ohjelmaan.

Nauhoitusten aikataulutus on aivan oma show’nsa.

Vaikka kaikki kommentoidut ohjelmat ovat nauhoitusviikolta, käytännön järjestelyjen helpottamiseksi ne näytetään sohvaperunoille tallennettuina.

– On huikea palapeli saada 14 eri porukan aikataulut sopimaan niin, että pääsemme viikon aikana kuvaamaan kaikkien luo.

”Viime kaudella Amerikan unelmavävystä syntyi todella paljon keskustelua.”

Aikataulu on ripeä. Päivällä kuvatut materiaalit järjestellään yön aikana leikkauskuntoon ja editoidaan kokoon seuraavana päivänä.

– Joka päivä pitää syntyä valmista.

Tehtävä ei ole ihan yksinkertainen, sillä materiaalia on valtavasti.

Jos Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta nähdään valmiissa Sohvaperunat-jaksossa viiden minuutin pätkä, sitä varten on tyypillisesti kuvattu viisi tuntia materiaalia. Sama ohjelma annetaan kommentoitavaksi vähintään viidessä eri kodissa.

Keitä siellä sohvalla tänä kautena oikein istuu? Lue: Sohvaperunat palaa ruutuun! Tässä ovat uudet kotisohvakriitikot

No mistä he innostuvat?

Tekijöillä on omat arvauksensa viikon puhuttavimmista ohjelmista, mutta usein sohvaperunoiden mieltymykset yllättävät.

– Viime kaudella Amerikan unelmavävystä syntyi todella paljon keskustelua, vaikka se ei ollut muuten katsotuimpien joukossa eikä se ollut julkisuudessakaan juuri esillä.

Toisaalta varmaksi kommenttien herättäjäksi ajateltu kykykilpailu ei herättänyt lainkaan intohimoja.

Huippujengi herätti kysymyksiä siitä, onko sarja kuvattu oikeasti vuoristossa vai onko trikkikuvausta. Arman Pohjantähden alla oli vaikuttava, varsinkin jakso, jossa hän kokeili etälamautinta.

Välillä on menty filosofisiksikin.

6D: Sittenkin elossa -dokkari herätti yhdessä kodissa pohdinnan siitä, miten määritellään kuollut ja onko se sama kuin eloton – sekä siitä, millaisia kuolemakokemuksia voi olla.

Antaa palaa vaan!

Ohjeita katseluun ei ole haluttu antaa. Vain draamasarjoista saatetaan selittää, mistä on kyse, jotta juonesta olisi helpompi saada kiinni.

– Vain siitä muistutetaan, ettei ole pakko keksiä sanottavaa. Tärkeintä on, että sohvikset ovat oma itsensä: rehellisiä, suoria ja aitoja. Minkäänlainen esittäminen ei toimi, Ojala toteaa.

– Välillä on pitkiäkin taukoja, ettei kukaan puhu mitään. Hiljaisuus on tuhat kertaa parempi kuin että sanomisia ryhdyttäisiin keksimällä keksimään.

Sohvaperunat, TV2 pe klo 21.00

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00