Patricia Krenwinkel oli dokumentin tekohetkellä 67-vuotias. Kuva: Yle
Patricia Krenwinkel oli dokumentin tekohetkellä 67-vuotias. Kuva: Yle

Murhaaja Charles Mansonista ja hänen kultistaan on tehty monia dokumentteja. Nyt ääneen pääsee Patricia Krenwinkel, yksi kultin jäsenistä.

Teemalla vietetään keskiviikkona Yö pitkä, elokuva lyhyt -maratonia, jonka aikana nähdään kolme näytöstä lyhytelokuvia. Kansainvälisen lyhytelokuvapäivän kunniaksi järjestetty ilta alkaa kello 21, ja ensimmäinen tunti on hauskuutusta, seuraava haastavia tilanteita ja kolmas ”Pelottavia kohtaloita”.

Yksi näistä kohtaloista on Patricia Krenwinkelin. Hän oli yksi Charles Mansonin kultin jäsenistä, ”perheen” tytär ja Mansonin rakastaja. 47 vuotta sitten parikymppinen, epävarma ja eksynyt nuori nainen tuomittiin vankeuteen brutaaleista murhista yllyttäjänsä Mansonin ohella.

Itse Charles Manson ei luultavimmin näe vapautta koskaan.

Nyt hän on Kalifornian pisimpään istunut naisvanki. Dokumenttiohjaaja Olivia Klaus sai harvinaisen tilaisuuden haastatella 67-vuotiasta Krenwinkeliä.

Vuoden 1969 kylmääviä tapahtumia muistellaan tunteen kautta. Mansonhan perusti kulttinsa 1960-luvun lopulla, ja vuonna 1969 hänen ja joukko kultin jäseniä tuomittiin useista murhista. Tunnetuin uhri oli viimeisillään raskaana ollut Hollywood-näyttelijä Sharon Tate.

Dokumentissa Patricia kuvailee itseään pelkuriksi, joka janosi rakkautta ja hyväksyntää. Monissa vankilan tukiryhmissä toimiva Krenwinkel murtuu kyyneliin.

Dokumentti ei varsinaisesti vastaa nimeään. Patricia ei ole päässyt vapaaksi, eikä siten elä vieläkään Mansonin jälkeistä elämää. Vuonna 2018 hänellä on seuraava mahdollisuus anoa pääsyä ehdonalaiseen. Kahdesta muusta tuomitusta ”sisaresta” toinen, Susan Atkins, kuoli syöpään vuonna 2009, ja toinen, Leslie van Houten, elää niin ikään vankeudessa.

Itse Charles Manson ei luultavimmin näe vapautta koskaan. Vankilassa miltei koko elämänsä asuneen rikollisen seuraava ehdonalaiskuuleminen on vuonna 2027, jolloin Manson on 92-vuotias.

Elämä Mansonin jälkeen, Teema ke klo 23.55

Meri

Tänään tv:ssä: kuinka parikymppisestä tytöstä tuli Charles Mansonin rakastaja

Oon nähny joitakin ohjelmia tästä aiheesta. Ne naiset teki kaikkee mitä yks tyyppi käskee, yks tyyppi aivopesi ne! Tätä tapahtuu myös nykyaikana ajatelkaa itse omilla aivoilla älkää ottako käskyjä ja tehkö jotain koska yks tyyppi niin vaatii se on sielunsa myymistä! Yks tyyppi kerran yritti saada mua tottelemaan käskyjään, kerran ruokasalissa yks häikäisi kellolla ja se häiritsi muita ja yks sano mulle että mä sanoisin siitä mutta mä sanoin ei. Jos se häiritsee sitä se saa sanoa itse mä en ota...
Lue kommentti
Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00