Kayleen ja Lindsay ovat valoisia lapsia. Kuva: Sub
Kayleen ja Lindsay ovat valoisia lapsia. Kuva: Sub

Lämminhenkinen dokumentti seuraa parantumattomasti sairaiden, 6-vuotiaan Kayleen ja 5-vuotiaan Lindsayn elämää.

IS TV-LEHTI: Progeria eli Hutchinsonin-Gilfordin syndrooma on mutaation aiheuttama synnynnäinen sairaus, jota sairastava lapsi vanhenee 6–10 kertaa normaalia nopeammin ja jää pituuskasvultaan noin kolmivuotiaan kokoiseksi.

Lämminhenkinen dokumentti Vanha jo lapsena (Old Before Their Time) seuraa kahden progeriaa sairastavan amerikkalaistytön, 6-vuotiaan Kayleen, 5-vuotiaan Lindsayn ja heidän perheidensä elämää. Arkea varjostavasta sairaudesta huolimatta dokumentti keskittyy elämän iloisiin puoliin ja eteen tuleviin haasteisiin: Kuinka esimerkiksi löytää oikean kokoisia vaatteita? Tai nousta ylös koulubussin jyrkistä rappusista?

Miten ja milloin kertoa omalle tyttärelle tämän sairaudesta?

Todennäköisyys sairastua progeriaan on ainoastaan yksi kahdeksasta miljoonasta, ja maailmassa on todettu toistaiseksi vain noin sata progeria-tapausta. Dokumentin kuvaushetkellä Kayleen ja Lindsayn lisäksi vain kolmetoista muuta yhdysvaltalaislapsesta kärsi taudista.

Taudin traagisin puoli on kuitenkin sen vääjäämätön luonne: progeriaa sairastavat kuolevat keskimäärin vain 13-vuotiaana sydänvikaan. Lähes kukaan ei elä yli 16-vuotiaaksi.

Dokumentissa perheiden vanhemmat kipuilevat saman kysymyksen edessä: miten ja milloin kertoa omalle tyttärelle tämän sairaudesta ja edessä häämöttävästä lopusta?

Tulevaisuus ei näytä kuitenkaan täysin toivottomalta. Sairautta aiheuttava geeni löydettiin 2003, ja lääketutkimus on edennyt viime vuosina progerian osalta harppauksin eteenpäin.

Sub.doc: Vanha jo lapsena, Sub ti klo 21.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.