Jamie Oliverin hohto ei laannu. Kuva: Sanoma-arkisto / Karl Gabor
Jamie Oliverin hohto ei laannu. Kuva: Sanoma-arkisto / Karl Gabor

Nice and beautiful, kuten Jamie Oliver itse sanoo resepteistään.

IS TV-LEHTI: Monen britin unelmajouluun kuuluu vähintään yksi Jamie Oliverin ”nice and beautiful” jouluresepti tai mieluiten koko mies juhla-asussa. Suosikkikokki on ottanut fanien innosta kaiken irti – ja jouluresepteistä myös: joulun aikaan Jamie tarjoaa ainakin kuusi jouluteemaista kokkausohjelmaa!

Yksi niistä on Jamie Oliver: Joulun alla (Jamie's Night Before Christmas). Letkeällä otteella Jamie johdattelee englantilaisen joulupöydän perinteisten antimien ääreen. Suomalaiselle kinkunystävälle ei ehkä ole suurta iloa kalkkunantäyttöohjeista, mutta erilaisen keittiön joulutoimia on kiinnostava seurata.

Tähän tyyliin: Tee kalkkunan kaulaan kiva pieni kuoppa ja työnnä sinne yrttejä ja klementiiniä. Tunge kalkkunan vatsaonteloon mössö, joka koostuu sipulista, yrteistä, leivästä, maidosta, makkarasta, rusinoista, kuivatuista hedelmistä, sherrystä ja pinjansiemenistä. Nam!

Näyttävienkin annosten takana voi olla ihan mukavaa ruuanlaittoa.

Universaalimmasta vinkkipäästä on klementiinin käyttö – jouluisen hedelmän avulla saa kauden makua moneen ateriaan. Jamien joulucocktail-ohjeet ovat myös helppoja ja sisältävät suomalaisellekin tuttuja raaka-aineita, kuten votkaa. Hauska on jääpalavinkki, jossa paloihin voi jäädyttää mukaan yrttejä, hedelmiä ja marjoja.

Tärkein Jamien resepti lienee juhlavankin ruuanlaiton ote: rennosti eteenpäin. Näyttävienkin annosten takana voi olla ihan mukavaa ruuanlaittoa. Siinä hyvä oppi, jota höystetään italialaisella twistillä: Jamien oppi-isä Gennaro Contaldon tyylissä on juuri sopivaa suurpiirteisyyttä ja huumoria.

Jamie Oliver: Joulun alla, Ava su klo 16.00

Myös nämä Jamien jouluruokaohjelmat nähdään ennen aattoa:

Jamie Oliverin hauska joulu. Ensimmäisessä jaksossa valmistetaan makea aamiainen, vaihtoehto kalkkunalle, kotitekoista jäätelöä sekä suklaalahja. MTV3 su 18.12. klo 10.00

Jamie Oliverin perhejoulu. Viisiosaisessa sarjassa paistetaan kalkkunaa ja jämistä chili con carnea yhdessä pikkusisko Anna-Marien, Jools-vaimon ja Petal-tyttären kanssa. Osa 1, MTV3 ma 19.12. klo 14.30. Osat 2 ja 3, MTV2 ti 20.12. klo 14.30 ja 15.00.

Jamie Oliverin parhaat jouluruoat. Poppy- ja Daisy-tyttärien kanssa valmistetaan makeaa ja suolaista jouluruokaa. Ava ma klo 20.00

Jamie Oliverin joulu kotona. Joulu on paras perheen parissa. Jamie antaa parhaat vinkit ja twistit. Mukana oppi-isä, italialaiskokki Gennaro Contaldo. Ava ke klo 20.00

Jamie Oliverin jouluherkut. Jamie opettaa kokkaamaan lintupaistia ja neuvoo muun muassa hehkuviinireseptin. MTV3 to 22.12. klo 14.30

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.