Aaton herkkujen jämät pöytään, ja sitten sohvalle rentoutumaan!

Hachiko – tarina uskollisuudesta. Päivän aluksi voi kaivaa nessupaketin esiin ja herkistyä koskettavan koiratarinan äärellä. Leffa perustuu tositapahtumiin, ja sen pääosassa on akita-koira Hachiko. Koiran isäntä, musiikkiprofessori Parker Wilson (Richard Gere) on pelastanut koiran aikoinaan kadulta hylättynä. Kun isäntä äkkiä kuolee, ei Hachiko luovu hänestä – tai ainakaan toivosta. Koira palaa päivittäin, vuodesta toiseen rautatieasemalle odottamaan isäntää kotiin. Elokuvan taustalla on japanilainen tosikertomus akita-koirasta, joka odotti vuosia isäntäänsä Tokion Shibuyan juna-asemalla. Nelonen klo 11.25.

The Best Exotic Marigold Hotel.
The Best Exotic Marigold Hotel.

The Best Exotic Marigold Hotel. Mitenhän sitä eläkepäiviään viettäisi? Tässäpä inspiraatiota. Seitsemän brittivanhusta suuntaa nettimainoksen perusteella Intian Jaipuriin, jossa heitä odottaa rähjäinen hotelli ja sen johtaja Sonny. Ja siitähän alkaakin ihan uusi elämänvaihe, kun eksoottinen Intia alkaa vaikuttaa vieraisiinsa. Leffa on kerännyt kiitosta varsinkin karismaattisten näyttelijöidensä takia: pääosissa nähdään muun muassa Judi Dench, Bill Nighy ja Maggie Smith. MTV3 klo 13.10.

Australia. Tämä leffa toimii lääkkeenä Australian-kaipuuseen, sen verran upeita maisemia on luvassa. Itse tarina on romanttinen draama englantilaisesta lady Sarah Ashleysta (NIcole Kidman), joka ryhtyy huolehtimaan karjatilasta Australiassa 1930-luvun lopulla. Eikä hän helpolla tietysti pääse. On vihollisia ja toisen maailmansodan uhkaa, mutta tietysti myös rakkautta. Leffan on ohjannut Baz Luhrmann, joka muistetaan muun muassa Moulin Rouge! -leffastaan. MTV3 klo 19.10

Rare Exports. Jos et vielä ole nähnyt, kannattaa katsoa! Tavallista paljon erikoisempi joulun jännitysfantasia on kerännyt runsaasti kehuja sekä kansainvälistä huomiota ja palkintoja. Ohjaaja Jalmari Helander vääntää joulun myytit niin uusiksi, että mahanpohjasta ottaa. Pääosissa hienot Jorma Tommila, Tommi Korpela ja Onni Tommila. TV2 klo 20.02

Iris. Suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisvoimin tekemä elokuva kertoo hemmotellusta ja nenäkkäästä Iriksestä (Agnes Koskinen), joka kasvaa 1890-luvun Tukholman taiteilijapiireissä mutta joutuu äitinsä matkan ajaksi sukulaisten luo Ahvenanmaalle. Oleskelusta tulee Irikselle melkoinen elämys, kun briossit ja muut kahvilaherkut vaihtuvat puuroon ja pikkuaikuisen elämä lasten leikkeihin ja arkisiin kotitöihin. Fem klo 21.00

Jospa se vain olisi totta. Reese Witherspoon ja Mark Ruffalo valittiin pääosiin, kun alettiin ruuvata kasaan romanttista menestyskomediaa. Tarinan pohjalla on ranskalaisen Marc Levyn romaani, jossa onkin ihan hauskasti twistiä. Tarina alkaa perusromantiikalla upean Elizabethin ja yksinäisen Davidin välillä, mutta loppua ei voi paljastaa pilaamatta katsojan yllätystä. Liv klo 21.00

Hobitti – Odottamaton matka.
Hobitti – Odottamaton matka.

Hobitti – Odottamaton matka. Bilbo Reppulin (Martin Freeman) seikkailut alkavat tässä leffasarjan ensimmäisessä osassa. Hommana on pelastaa Ereborin kääpiövaltakunta lohikäärme Smaugin tyrannisen otteen alta. Apuna on myös Gandalf (Ian McKellen) ja 13 kääpiötä. Ohjaaja Peter Jackson muistetaan tietysti huikeista Taru sormusten herrasta -leffoistaan. Nelonen klo 21.30

Piin elämä.
Piin elämä.

Piin elämä. Tämä ei ole mikään aivot narikkaan -elokuva. Ang Leen ohjaamaa leffaa on kuvailtu muun muassa coelhomaiseksi. Joka tapauksessa kannattaa katsoa: leffa on keräsi paitsi kriitikoiden vuolaita kehuja myös runsaasti leffateatterikävijöitä ja neljä Oscaria muun muassa erikoistehosteista. Pääosassa on 16-vuotias Pi, joka haaksirikkoutuu ja ajelehtii Tyynellämerellä pelastusveneessä yhdessä villieläinten, muun muassa bengalintiikerin, kanssa. MTV3 klo 22.25

Happy Christmas. Komedian syvin ajatus on onnen etsiminen, mutta tällä kertaa ei turvauduta self-helpiin tai henkistymiseen. Etsintä saa alkunsa, kun perheeseen muuttaa vastaeronnut bilehile Jenny (Anna Kendrick), joka kavereineen alkaa ideoida perheenäidille toisenlaista elämää. Mukana myös mahtava Lena Dunham! Hero 22.30

Ja ne bonukset...

The Voice of Finland Special. Erikoisjaksossa muistellaan aiempien kausien huippuhetkiä, ja tavataan paitsi mukana olleita kilpailijoita myös kaikkien kausien tähtivalmentajat. Nelonen klo 18.30

Pokka pitää. Joulupukki Richard & Co. Hyacinth päsmäröi miehensä joulupukiksi kirkolle, mutta suunnitelmat eivät tietysti taaskaan mene niin hienostuneesti kuin rouva itse toivoisi. Mahtavaa sekoilua ja sutkautuksia. TV1 klo 19.00

Illan tv-dokumentissa seurataan muslimityttö Sonitaa, joka haaveilee räppärin urasta.

”Huudan häkistäni uupuneena, hintalappujen painosta nuutuneena”, räppää nuori muslimityttö. Youtube-hitiksi muodostuneella musiikkivideolla hän esiintyy muun muassa mustelmaisena lapsimorsiamena. Räppäävä morsian on Sonita Alizadeh Afganistanista.

Rokhsareh Ghaemmaghamin uusintana viime syksyltä nähtävä dokumentti Sonita-tytöstä on vaikuttava kuvaus nuorten naisten ahdingosta runnellussa Afganistanissa. Elokuvan alkupuolella 18-vuotias Sonita elää pakolaisena Iranissa tukikodissa, joka auttaa lapsia ja nuoria selviytymään.

Sonitan oma selviytymiskeino on musiikki. Hän unelmoi rap-tähteydestä Amerikassa ja tahtoisi vanhempiensa olevan Michael Jackson ja Rihanna. Sen sijaan hänellä on kuusikymppinen äiti, joka saapuu Afganistanista hakemaan tytärtään pakkoavioliittoon. Morsiusrahoilla aiotaan maksaa Sonitan veljelle morsian.

Dokumentissa kysytään, onko oikein, että nuori tyttö on maksuväline. Länsimaissa vastaus on selvä, mutta vanhoillisissa muslimiperheissä eletään traditioiden mukaan.

Afganistanissa ja Iranissa naisten ei sovi laulaa ja esiintyä. Kun musiikkivideo Bride for Sale leviää somekanavilla ja päätyy televisioon, itse dokumentintekijöiden on astuttava esiin. Tässä hämärtyy raja tallentavan dokumentin ja hyväntekeväisyyden välillä, mutta katsoja ei voi kuin seisoa dokumentaristin rinnalla.

Sonita Yle Teema & Fem su 20.08. klo 22.00

 

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.