Rumsfeld oli yksi Irakin sodan pääarkkitehdeistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Rumsfeld oli yksi Irakin sodan pääarkkitehdeistä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vaikuttavan henkilökuvan Yhdysvaltojen entisestä puolustusministeristä Donald Rumsfeldistä on ohjannut Oscar-palkittu Errol Morris.

Tuntematon totuus (The Unknown known, 2013) on henkilökuva Yhdysvaltojen entisestä puolustusministeristä Donald Rumsfeldistä.

Elokuvan on ohjannut Errol Morris, jonka 1960-luvun USA:n ulkoministeri Robert McNamarasta kertova Sodan oppitunnit (2003) palkittiin parhaan dokumentin Oscarilla. Jälki on tälläkin kertaa vakuuttavaa.

Rumsfeld on politiikan moniottelija, jonka taival USA:n hallinnossa alkoi 1960-luvulla ja päättyi George W. Bushin presidenttikaudella 2006. Viisikymmentä vuotta kestäneen työuransa aikana hän ehti toimia kahdesti puolustusministerinä ja USA:n senaatin jäsenenä neljän presidentin aikana.

Historiankirjoihin Rumsfeld jää kuitenkin yhtenä Irakin sodan pääarkkitehdeistä. Kun paljastui, ettei Saddam Husseinin väitettyjä joukkotuhoaseita ollutkaan olemassa, ja kun kuvat irakilaisvankeja kiduttavista amerikkalaissotilaista levisivät maailmalle 2004, alettiin puolustusministeriötä johtaneen Rumsfeldin päätä vaatia vadille.

Tälle teemalla ohjaaja Morris uhraa huomattavan osan elokuvansa ajasta. Herkullisimmillaan dokumentti on Morrisin heittäessä Rumsfeldille kiperiä vastapalloja tämän monologien väliin. Virne 81-vuotiaan ex-puolustusministerin kasvoilla ei ole silti hyytyäkseen.

Puolitoistatuntinen dokumentti on koostettu valtavasta 33 tunnin haastattelumateriaalista. Rumsfeldista se rakentaa ristiriitaisen kuvan yksityiskohtia rakastavasta, älykkäästä ja isänmaan etuja ajavasta miehestä. Toisaalta sanojaan vääristelevästä, termeillä kikkailevasta politiikan pelurista.

Tuntematon totuus, TV1 ma 28.11. klo 21.30

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.