Cat Catin esiintymisasut vuodelta 1994 ovat Yle Pasilan puvustamossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela
Cat Catin esiintymisasut vuodelta 1994 ovat Yle Pasilan puvustamossa. Kuva: Sanoma-arkisto / Leena Koskela

Se oli lamavuonna 1993. Seuraava vuonna olikin sitten enemmän - muun muassa Catcat korseteissaan.

IS TV-LEHTI: Lama oli syvimmillään, kun vuonna 1993 järjestettiin Suomen euroviisukarsinta. Ihmisiä pakkolomautettiin, perheitä oli kahden asunnon loukuissa, työttömyys oli jo lähes 17 prosenttia, ja ilmapiiri oli synkkä. Myös euroviisukarsinnasta tuli säästöjen vuoksi tynkä, mutta lopulta kisa tuotti voittajaksi hitin, jota yhä kuunnellaan. Mikä se on, sen voi katsoa itse nostalgisesta Viisubrunssi-ohjelmakokonaisuudesta, joka esitetään vappupäivänä.

Aluksi nähdään siis Euroviisut 1993 Suomen karsinta. Kisassa oli vain neljä esiintyjää: Katri Helena, Paula Koivuniemi, Arja Koriseva ja Marjorie. Kukin heistä esitti kaksi kappaletta, jotka olivat kahdeksan kutsusäveltäjän tekemiä.

Voittaja valittiin Suomen paikkakuntien alueraadeissa. Laman kurimuksessa kärvistelevä tv-kansa seurasi vaatimatonta studiofinaalia peräti 1 324 000 katsojan voimin.

Vuonna 1994 ensi kertaa viisuedustaja selvisi puhelinäänestyksellä.

Viisubrunssi jatkuu ohjelmalla Euroviisut 1994 Suomen karsinta. Lama ei ollut juuri hellittänyt vuonna 1994, mutta viisut järjestettiin kuitenkin taas isona yleisötapahtumana ja kutsu- sekä avoimen sävellyskisan yhdistelmänä. Hitti syntyi nytkin.

Finaali oli yleisöfloppi, Tampere-talo oli tuskin puolillaan. Toisaalta tv-katsojia oli taas yli miljoona. Väliaikaesiintyjänä nähtiin Kaija Koo, jonka läpimurtoalbumi Tuulten viemää oli julkaistu edellisenä vuonna.

Mukana kisasivat muun muassa CatCat-duo eli Katja sekä Virpi Kätkä, Tauski Peltonen ja Tarja Lunnas. Voittajan valinta mullistui, sillä ensi kertaa viisuedustaja selvisi puhelinäänestyksellä.

Vappupäivän aamuvirkuille lähetetään Suomi juhlii -uusinta, joka kartoittaa toivon ja lemmen juhlaa teekkarille ja työläiselle. Saman päivän iltana Koko perheen vappu 2017 seuraa musiikintäyteistä vapputapahtumaa Senaatintorilla Helsingissä.

Muutkin tv-kanavat ovat musiikkiohjelmia pullollaan, esimerkkeinä vaikkapa Estradilla: Valkea Ruusu, Yle Live: Olavi Uusivirta  tai Anssi Kela ja isot biisit -sarjan viimeinen jakso, jossa esitetään kaikki kauden uusiksi versioidut suomihitit vielä kerran.

Suomi juhlii, TV1 ma klo 8.05

Viisubrunssi, Teema & Fem ma klo 12.00

Estradilla: Valkea Ruusu, TV1 ma klo 18.10

Koko perheen vappu 2017, Alfa ma klo 20.00

Anssi Kela ja isot biisit, TV5 ma klo 21.00

Yle Live: Olavi Uusivirta, TV1 ma klo 21.45

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00