Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) ovat romanttisen draaman pääpari. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) ovat romanttisen draaman pääpari. Kuva: Yle Kuvapalvelu

1700-luvulle sijoittuva draaman pääosassa nähdään Briteissä sydäntemurskaajaksi noussut Aidan Turner.

IS TV-LEHTI: Kun Aidan Turnerille tarjottiin pääroolia Winston Grahamin romaanisarjaan (1945-2002) perustuvassa BBC-draamassa Poldark, hän teki niin kuin ihmiset nykyään tekevät: hän meni googlettamaan tietoa.

– En tiennyt Poldarkista mitään ennen kuin minulle tarjottiin roolia, Turner tunnustaa.

Uusi Poldark-sovitus televisiolle edustaa BBC:n nykyaikaista tapaa tehdä epookkia. On hyvännäköisiä hahmoja, karun kauniita maisemia ja hippusellinen saippuaoopperaa.

1700-luvun lopulle sijoittuvassa sarjassa Aidan Turner näyttelee kapteeni Ross Poldarkia, joka taistelee kotiseutunsa ja rakkautensa puolesta. Yksinkertaista se ei ole, vaan juonenkäänteitä riittää.

Aidan Turner ei tukeutunut rooliin valmistautuessaan vain Googleen, vaan hän luki Grahamin kirjat, kaikkiaan kaksitoista kappaletta. Muun muassa Hobitti-elokuvasarjasta tuttu näyttelijä oli ensimmäistä kertaa pääroolissa.

– Siinä oli paljon vastuuta, mutta se ei pelottanut minua. Olin valmistautunut hyvin ja valmis tähän, Britanniassa naisyleisön sydäntenmurskaajaksi noussut Turner kertoo.

Vaikka Turner on pukeutunut Monte Carlon tv-festivaaleilla rennon trendikkäästi farkkuihin ja huppariin ja hänen tummat kiharat hiuksena ovat kiinni ponihännällä, on tämä urbaani hipsteri helppo nähdä romanttisen epookin sankarina. Irlantilaisella näyttelijällä on komeat, voimakkaat piirteet, intensiivinen katse, tumma ääni ja rutkasti karismaa.

Turner sanoo, ettei päärooli hittisarjassa ole muuttanut hänen elämäänsä muuten kuin aikataulujen suhteen. Hän on nykyään kiireisempi.

– Luulen, että kyse on siitä, antaako kuuluisuuden muuttaa omaa elämää. Minun ei tarvitse mitenkään ponnistella elääkseni samanlaista elämää kuin ennenkin, teen vain samanlaisia juttuja kuin aina, Turner sanoo.

– Kun kävelen kadulla, ihmiset eivät sekoa. Joskus joku saattaa tunnistaa minut, Turner nauraa.

Rakastettu kihlautuu toisen kanssa

Poldarkin tarina alkaa, kun Ross Poldark puolustaa Ison-Britannian etuja Amerikan itsenäisyystaistelussa. Ross haaveilee paluusta kotiin, jossa häntä odottaa myös kihlattu Elizabeth (Heida Reed).

Sodassa britit kohtaavat raskaita tappioita, ja Ross julistetaan kadonneeksi. Pari vuotta myöhemmin Ross palaa kotiin Cornwalliin, monien järkytykseksi. Kovimmat kolhut odottavat tulijaa itseään: Rossin isä on kuollut, mutta perintö on tuhottu, ja hänen rakastettunsa Elizabeth on kihlautunut toisen miehen kanssa.

– Ross on hyvin vahva henkilöhahmo. Hänellä on ylpeyttä ja kunniantuntoa, Turner kuvailee.

Cornwallin elinkeino, kaivosteollisuus, on raunioina. Ross päättää saada kotiseutunsa takaisin jaloilleen.

– Ross on hyvä johtaja, mutta hänellä on vikansa. Hän tekee järjettömiä, itsekkäitä ja typeriä ratkaisuja. En näe häntä klassisena sankarihahmona, vaan enemmän todenmukaisena persoonana, Turner kertoo.

Sarja kertookin Rossin kasvusta ihmisenä. Hän on aluksi melko kypsymätön, mutta kovat kokemukset kasvattavat häntä.

– Hän oppii paremmaksi kuuntelijaksi ja vastuunkantajaksi. Hänessä näkee vähittäisen kasvamisen. Hän muuttuu harkitsevaisemmaksi ja vähemmän impulsiiviseksi.

Poldarkista tehtiin ensimmäisen kerran tv-sarja vuonna 1975, ja siitä tuli hyvin suosittu. Uusi tulkinta romaaneista on Turnerin mukaan luonnollisesti modernimpi.

Turner kehuu käsikirjoittaja Debbie Horsfieldia.

– Hän ei kirjoita puhdasta epookkidraamaa, vaan kuvailee ihmisiä kuin he eläisivät meidän maailmassamme.

Kuten Ross Poldark, myös Turner otti kuvauksissa tietynlaisen henkisen johtajan roolin.

– Keskityin siihen, että tämä laiva ei saa upota. Minun täytyi pysyä hyväntuulisena ja energisenä, koska jos olisin väsähtänyt, muut työryhmän jäsenet olisivat huomanneet sen ja se olisi voinut vaikuttaa yleiseen tunnelmaan, hän sanoo.

Pienen mietintätauon jälkeen hän nauraa ja lisää:

– Haastavinta minulle oli tässä roolissa pysyä sellaisessa kunnossa, että mahdun roolivaatteisiini seitsemän kuukauden ajan!

Poldark, TV1, ti klo 21.30.

Huomio! Juttu sisältää merkittäviä juonipaljastuksia Game of Thronesin uusimmasta jaksosta, mahdollisesta jatkosta ja kaikesta, mitä sarjassa on aiemmin tapahtunut.

Game of Thronesin viime maanantaina julkaistu jakso oli täyttä toimintaa. Yksi isoimmista hetkistä jaksossa oli se, kun kolmoskaudelta saakka kadoksissa ollut Gendry teki odotetun paluun. Lue siitä lisää täältä.

Gendryn paluuta kukaan katsojista ei voinut olla huomaamatta. Sen sijaan jakson ehdottomasti merkittävin käänne saattoi hyvinkin mennä joiltain ohi.

Jakson suurin paljastus on koko sarjan kannalta valtavan iso käänne.

(Juttu jatkuu Instagram-upotuksen jälkeen.)

Daenerysiä näyttelevä Emilia Clarke julkaisi hauskan videon Jonia näyttelevästä Kit Harringtonista sarjan kuvausten kulisseissa.

Paljastus liittyi Jonin yhteyteen Targaryenin sukuun, ja se tapahtui hyvin ohimennen Samin ja Neilikan lukiessa kirjoja Kastellissa.

Kohtauksessa Neilikka lukee ääneen muuan yliseptoni Maynardin yksityiskohtaisia sepustuksia kaikista mahdollisista asioista. Raapustuksissa Maynard kertoo muun muassa suolen toiminnastaan ja siitä, kuinka monta rappusta Baelorin septissä on. 

Turhanpäiväisten asioiden joukosta Neilikka lukee kuitenkin äärimmäisen tärkeän ja kiinnostavan asian. Hän lukee, että yliseptoni Maynard myönsi ”prinssi Raggerille” avioliiton kumoamisen ja vihki prinssin toisen naisen kanssa salaisessa seremoniassa Dornessa.

Mitä tämä merkitsee?

Montaakin asiaa – mahdollisesti.

Suurella todennäköisyydellä ”prinssi Ragger” on oikeasti edesmennyt prinssi Rhaegar. Aiemmin hänen on tiedetty olleen naimisissa ainoastaan Elia Martellin kanssa. Hänellä oli kuitenkin sivusuhde Ned Strakin siskon Lyanna Starkin kanssa. Todennäköisesti Rhaegar siis kumosi avioliittonsa Elia Martellin kanssa ja avioitui salaa Lyanna Starkin kanssa.

Sarjan aiemmalla kaudella saimme tietää, että Jon Snown oikea isä ei olekaan Ned Stark vaan prinssi Rhaegar. Hänen äitinsä on puolestaan Nedin sisko Lyanna Stark.

Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä.

Aiemmin ajateltiin, että Jon on Rhaegarin äpärä, koska prinssi oli Jonin syntymän hetkellä naimisissa Elia Martellin kanssa. Neilikan lukeman dokumentin perusteella Jon ei välttämättä ole ensinkään äpärä. Sen sijaan hän saattaa olla Rhaegarin avioliitossa syntynyt poika.

Tämä tarkoittaisi siis sitä, että Jon on virallisesti Targaryen.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO
Viime kauden viimeisessä jaksossa selvisi virallisesti, että Ned ei olekaan Jonin oikea isä. Fanit olivat ounastelleet tätä jo vuosia. Kuva: HBO

Ja mitä sillä on väliä, jos Jon on Targaryen?

Jos Jon on Targaryen hän on Targaryenien suvun laillinen perillinen. Rhaegar oli syrjäytetyn Hullun kuninkaan vanhin poika. Perimysjärjestyksen mukaan hänen kruununsa siirtyy suoraan hänen jälkeläisilleen. Koska kaikki muut heistä ovat kuolleet, Jonilla on täysi oikeus kruunuun.

Jonin oikeus kruunuun on siis suurempi kuin esimerkiksi Daenerysin, joka oli Hullun kuninkaan nuorin tytär.

Mutta ennen kuin Jonia julistetaan Seitsemän kuningaskunnan kuninkaaksi, matkassa on monta mutkaa:

Ensinnäkin: prinssi Rhaegarin avioliiton kumoamisesta ja uudesta liitosta ei ilmeisesti tiedä juuri kukaan. Jos Sam ja Neilikka eivät ottaneet Maynardin kirjaa mukaansa, vahvistus Jonin todellisesta identiteetistä ei välttämättä paljastu hirveän helposti. Tai sitä ei voida ainakaan kirjallisesti todistaa.

Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta.

Toiseksi: Daenerys ei mukisematta luovu kruunusta. Saa nähdä millainen soppa hänen ja Jonin välille syntyy, jos kumpikin heistä alkaa tosissaan havitella paikkaa Rautaistuimella.

Kolmanneksi: Jon matkasi viime jakson lopussa muurin toiselle puolelle, ja tulevan jakson traileri näyttää varsin pahaenteiseltä. Tiedä häntä, elääkö hiljattain Pohjoisen kuninkaaksi kruunattu Jon kovin kauaa.

Mitä seuraavassa jaksossa tapahtuu? Katso traileri: 

Ruudussa nähdään nyt kolmas kausi, joka jää viimeiseksi.

Walesilainen rikosdraamasarja Syrjäinen maa (Hinterland/Y Gwyll, 2014–2017) jatkuu kolmannella ja viimeiseksi jäävällä tuotantokaudella. Kausi sisältää neljä itsenäistä puolitoistatuntista jaksoa.

Syrjäiselle maalaisseudulle menneisyyttään paennut Tom Mathias (Richard Harrington) on uusien jaksojen alussa joutunut hyökkäyksen kohteeksi. Tuhotyötä tutkivat kollegat. Mathias puolestaan selvittää paikallisen pastorin murhaa.

Sarjaa on kuvailtu kauniiksi ja synkäksi. Kauneus sarjaan tulee Walesin länsirannikolla sijaitsevan Aberystwythin ja sen lähiseudun maisemista. Murhamysteerien synkkyyttä korostetaan niin runsaasti, että lopputulos on epäaito. Teennäisyyttä tehostavat liikaa käytetyt hidastukset, päähenkilöiden tapa puhua kuiskaten sekä uhkaava musiikki.

Kauden aikana palataan myös vuosikymmenien takaisiin tapahtumiin.

Ed Talfanin ja Ed Thomasin luomasta sarjasta on kuvattu kaksi kieliversiota, kymriksi ja englanniksi. Suomessa nähdään englanninkielinen versio.

Syrjäinen maa TV1:llä la 19.8. kello 21.15
 

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00