Riku Nieminen lupaa olla kivempi kuin Kirsi Salo oli Heikoin lenkki -roolissaan. Kuva: Saku Tiainen / Nelonen

Kevään tv-yllätyksiin kuuluu ilkeilystään kuuluisan tietovisailun Heikoin lenkki paluu 12 vuoden tauon jälkeen.

IS TV-LEHTI: Yllätyksiä on luvassa myös itse ohjelmassa: visailun vetäjäksi heittäytyvä näyttelijä Riku Nieminen lupaa, että ohjelma on tällä kertaa aiempaa leppoisampi.

– Pelin henki on positiivisen piikittelevä, ei mollaava ja takakireä. Jos joku tekee virheen, tartun siihen, mutta tavoitteena on nauraa sille yhdessä, ei vitsailla vain yhden ihmisen kustannuksella, Nieminen määrittelee.

”Minua ei tulla pitämään ilkeänä, vaan tiukkana mutta hyväntuulisena jampparina.”

Kun Heikoin lenkki vuosina 2002–2005 pyöri MTV3:lla, se tuli kuuluisaksi juontaja Kirsi Salon julmasta, henkilökohtaisuuksiin menevästä ilkeilystä: väärin vastanneiden kilpailijoiden saatettiin vihjata olevan alkoholisteja tai esimerkiksi ammatissaan täysin epäpäteviä.

Myös Nelosen uudessa versiossa kilpailijalle saatetaan naljailla heidän työhönsä liittyvistä asioista, mutta kysymysten kautta.

– Jos lääkäri ei tiedä mitään Hippokrateen valasta, siihen täytyy tarttua ja kysyä, lienetkö oikealla alalla, Nieminen toteaa.

Putous-sarjasta lähtien mukavan miehen maineessa ollut Nieminen ei pelkää, että häntä alettaisiin kevään aikana inhota samalla tavalla kuin Saloa aikoinaan.

– Minua ei tulla pitämään ilkeänä, vaan tiukkana mutta hyväntuulisena jampparina, hän uskoo.

– Olen Heikoimman lenkin vetäjänä vaativa olematta ilkeä.

Mieluummin besserwisser-diiva

Näyttelijänä hän sanoo pystyvänsä ottamaan roolin kuin roolin. Heikoimman lenkin kohdalla se tarkoittaa besserwisseriä ja diivaa.

– Jos ihan rehellisesti arvioin, noin 65 prosenttia kysymyksistä saisin oikein kuin vettä vaan, 10 prosentin kohdalla pitäisi luottaa epävarmaan mututuntumaan ja 25 prosenttia menisi ihan metsään.

Britanniassa vuonna 2000 alkanutta The Weakest Link -visailua tehtiin kaikkiaan 13 vuoden ajan. Vuoden 2005 tienoilla BBC arvioi ohjelman olevan maailman toiseksi suosituin formaatti.

”Maailmassa eletään tällä hetkellä faktatyhjiössä.”

Mihin Heikointa lenkkiä enää tarvitaan? Niemisellä on valmis vastaus.

– Maailmassa eletään tällä hetkellä faktatyhjiössä. Jatkuvasti huudetaan täysin väärää tietoa ja yritetään todistaa, että se on faktaa.

– Heikoin lenkki muistuttaa, että raa’asta datasta ja ympäröivän maailman faktojen tietämisestä on hyötyä, Nieminen painottaa.

Ohjelma on myös vastaisku hyssytysmentaliteetille, jonka mukaan kaikki ovat aina oikeassa ja kaikkien sanomiset ovat yhtä arvokkaita.

– Niin ei valitettavasti ole tässä ohjelmassa. Jos vastaat väärin, koko porukka menettää rahaa. Sillä tavalla tämä on armoton formaatti.

– Mutta hyvässä hengessä, Nieminen muistaa lisätä.

Heikoin lenkki, Nelonen ma klo 20.00

Mielenkiintoisia julkkisvieraita! Carpool Karaoke! Sketsejä! Musaa! James Cordenin valloittavaa talk show'ta ei voi missata.

IS TV-LEHTI: Tässä on ehkä vuoden odotetuin uutuussarja! Supersuosittu myöhäisillan keskusteluohjelma The Late Late Show with James Corden nähdään vihdoin myös Suomen televisiossa.

Palkitun brittiläisen näyttelijä-käsikirjoittaja James Cordenin, 38, luotsaama talk show alkaa TV2-kanavalla sekä Yle Areenassa 24. toukokuuta. Ohjelmaa esitetään myöhäisilloissa keskiviikosta lauantaihin, ja jaksot esitetään Suomessa vain kahden päivän viiveellä Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen.

Parasta antia ovat äärettömän hauskan ja rennon juontajan lisäksi mielenkiintoiset julkkisvieraat, musiikkiesitykset ja sketsit. Corden usein heittäytyy vieraidensa kanssa mitä yllättävimpiin tilanteisiin.

Ohjelman Carpool Karaoke -esitykset ovat monelle tuttuja. Jo ilmiöksi nousseissa hauskoissa pätkissä maailmantähdet astuvat Cordenin auton kyytiin laulamaan omia kappaleitaan yhdessä juontajan kanssa.

Corden tuli suuren yleisön tietoisuuteen BBC:n Gavin & Stacey -komediasarjasta. Hän aloitti myöhäisillan ohjelman juontajana vuonna 2015 Craig Fergusonin siirryttyä pestistä sivuun. Ohjelma on palkittu Emmy-pysteillä muun muassa parhaana interaktiivisena ohjelmana sekä Variety special -palkinnolla.

Carpool Karaoke -pätkistä on tullut todella suosittuja sosiaalisessa mediassa. Noin vartin mittaisia videoita on katsottu jo yli miljardi kertaa Youtubessa. Esimerkiksi poptähti Adelen vierailua on katsottu toukokuun alkuun mennessä lähes 157 miljoonaa kertaa, ja se oli viime vuonna koko Youtuben katsotuin video. Katso video alta:

Ajatus autokaraokesta tuli täysin sattumalta. Corden kertoi Talking with Chris Hardwick -ohjelmassa saaneensa idean muutama vuosi sitten, kun hän lauloi autossa jo edesmenneen poptähti George Michaelin kanssa Wham!:n lauluja hyväntekeväisyystapahtumassa. Yleisön vastaanotto oli niin hyvä, että Corden muhitti ideaa mielessään ja ehdotti sitä tuotantoyhtiölle, kun hän ryhtyi keskusteluohjelman juontajaksi.

Alku silti vaikeaa

Autokaraoke otettiin mukaan ohjelmaan, mutta ainutlaatuisesta ideasta huolimatta artistien oli aluksi vaikea hypätä mukaan auton kyytiin hassuttelemaan. Meni yli vuosi ennen kuin autokaraoke tavoitti artistit sekä yleisön.

Vieraina on tähän mennessä nähty muun muassa Yhdysvaltain ex-presidentinrouva Michelle Obama yhdessä laulaja Missy Elliottin kanssa, muusikko Justin Bieber ja laulaja-näyttelijä Jennifer Lopez.

Corden kertoi hiljattain TV Insider -lehdelle, että autokaraoken suosion takana ovat nimekkäät vieraat; kaikki haluavat nähdä suositut artisti tilanteessa, johon voisi itsensä kuvitella. Jokainen meistä on joskus laulanut autossa äänensä käheäksi suosikkikappaleen soidessa radiossa.

Kun ohjelmaa lähdetään tekemään studion ulkopuolelle, ihan mitä tahansa voi tapahtua. Esimerkiksi Red Hot Chili Peppersin nokkamies Anthony Kiedis pelasti pienen lapsen hengen kesken kuvausten. Urotyö ei päätynyt tv-ohjelman nauhalle, mutta Kiedis kertoi asiasta vuosi sitten radiohaastattelussa Radio X -kanavalle.

Karaokesession jälkeen bändi hyppäsi ulos autosta, kun läheisestä talosta juoksi nainen paikalle pidellen sylissään pikkulasta, joka ei hengittänyt. Muusikko ei epäröinyt, vaan ryhtyi antamaan ensiapua lapselle.

The Late Late Show with James Corden, TV2 ke klo 22.00

Tuomaksen ja Ninjan rakkaustarina päättyi erimielisyyksiin.

– Meidän kaikki elämänarvot klikkasivat. Meillä oli niin paljon yhteistä. Hän on luonteeltaan sellainen, joka täydentää minua, ja minä häntä, juuri päättyneen Bachelor Suomi -sarjan poikamies Tuomas kuvailee Ninjaa, jonka hän valitsi naisten joukosta Siksi Oikeaksi.

Ninjan, 24, ja Tuomaksen, 30, yhteys muodostui jo kuvausten alussa. Tuomas kertoo yllättyneensä itsekin siitä, että ihastus iski jo ensimmäisenä iltana. Ohjelman edetessä hän koetti tutustua naisiin tasapuolisesti, mutta ihastus Ninjaan vain syveni. 

– Muiden kanssa tunne ei kasvanut samalla tavalla, Tuomas sanoo.

Kuvausten jälkeen alkoivat vaikeudet

Tuomaksen valinta viimeisessä ruususeremoniassa oli siis selvä. Yhteiselo kameroiden sammumisen jälkeen ei kuitenkaan ollut kovin helppoa, sillä suhde piti pitää visusti piilossa kuukausien ajan.

– Olin aika sinisilmäinen ja ajattelin, että aletaan hengailla. Mutta siinä pitää olla tosi varovainen, ei voi mennä edes kauppaan samaan aikaan tai kavereiden kanssa ulos, Tuomas muistelee. 

”Annoin mennä, ihastuin ja rupesin rakastumaan.”

Ninja ja Tuomas keksivät muuta tekemistä: he laittoivat ruokaa ja saunoivat yhdessä sekä kävivät Tallinnassa. Suhde ei silti kestänyt.

– Jossain vaiheessa meille tuli vahvoja erimielisyyksiä, jotka haittasivat niin paljon, että juttumme ei ottanut toimiakseen.

Tuomas kertoo tunteneensa painetta siitä, että ohjelman seuraajat toivoisivat heidän jatkavan yhdessä. Hän sanoo myös tehneensä itse valinnan tosimielessä ja toivoneensa, että suhde toimisi. 

– Silloin oli sellainen fiilis. Annoin mennä, ihastuin ja rupesin rakastumaan. Toisiinsa kuitenkin tutustuu vasta, kun viettää paljon aikaa yhdessä.

Ei sittenkään kotirouvaa etsimässä

Bachelor-kauden alussa Tuomaksen kerrottiin etsivän tulevaa perheenäitiä ja kodinhengetärtä, joka olisi kotona ottamassa vastaan, kun lentäjänä työskentelevä Tuomas palaa töistä. Tuomas haluaa nyt oikaista tämän käsityksen.

– Ei tarvitse olla mikään kodinhengetär, pidän kyllä itse itsestäni huolen, hän sanoo.

Kotona odottelevan rouvan sijaan Tuomas kertoo etsivänsä jotakuta jakamaan elämä ja koti.

– Sinkkuna kun tulet kotiin, siellä on vain likaiset astiat tiskikoneessa ja tyhjyyttään möllöttävä koti.

Tuomas arvostaa naisessa empaattisuutta ja huolehtivaisuutta, koska ajattelee niiden olevan tarpeellisia ominaisuuksia mahdollisten tulevien lasten äidille.

Ristiriitaiset fiilikset

Jos menneisyyden voisi ottaa uusiksi, lähtisikö Tuomas mukaan Bachelor Suomi -ohjelmaan?

– On ristiriitaiset fiilikset. En  osaa varmasti sanoa, pitäisi taas punnita uudestaan kaikki mahdolliset asiat, Tuomas sanoo mietteliäänä. 

– Siitä minulla ei ollut mitään hajua, että ohjelman jälkeen ei voi olla yhdessä tavallisesti eikä tehdä kaikkia asioita. Isoin sokki oli, että ei voi elää normaalisti. 

”Kuuluu asiaan, että välillä pitää olla ilman rakkautta.”

Nyt Tuomas on lakannut etsimällä etsimästä kumppania.

– Olen saanut ystäviltä hyviä vinkkejä. Yksikin sanoi, että mitä sä noin kovasti etsit sitä naista. Se tulee, jos on tullakseen.

Vaikka Bachelor-romanssi päättyi, Tuomaksen usko rakkauteen ei ole mennyttä.

– Ikinä en menetä uskoani siihen. Kuuluu asiaan, että välillä pitää olla ilman rakkautta. Kun löytää sen toisen, osaa antaa hänelle arvoa. 

Me Naiset ja ohjelmaa esittävä Liv-kanava kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Draama muuttuu näppärästi juonituksi jännäriksi, jossa mikään ei ole sitä, miltä aluksi näytti.

IS TV-LEHTI: Amerikkalaisessa indie-elokuvassa kiltti perheenisä Richard (Michael C. Hall) ampuu puolivahingossa omakotitaloonsa yöllä tunkeutuneen murtovarkaan. Poliisit toteavat tapauksen muitta mutkitta itsepuolustukseksi, mutta Richard jää kieriskelemään tunnontuskiin.

Draamana alkavassa tarinassa ongelmiin ei jäädä vetistelevästi pyöriskelemään, sillä Joe Lansdalen kulttiromaaniin perustuva elokuva vaihtaa nopeasti ja yllätyksellisesti tyylilajia muuttuen näppärästi juonituksi jännäriksi.

Mikään ei olekaan sitä, miltä aluksi näytti.

Elokuvan 1980-luvun ajankuva on hallittu ja vaikuttava.

Tarina muistuttaa kerronnaltaan ja vangitsevalta tunnelmaltaan Coenin veljesten uran alkupään elokuvia. Leffan on ohjannut Jim Mickle, joka on aiemmin työstänyt vain muutamia kauhujännäreitä.

Texasiin sijoittuvan ja harmaan ankeissa väreissä kylpevän elokuvan 1980-luvun ajankuva on hallittu ja vaikuttava: lankapuhelimet laulavat ja vhs-videot ovat vielä jokaisen kodin arkipäivää.

Richard törmää surmaamansa murtovarkaan kostoa hautovaan isään (Sam Shepard) ja originelliin stetsonhattuiseen yksityisetsivään (Don Johnson). Tarina kiertyy vähitellen naisten tappamista esittävien snuff-videoiden ympärille.

Aivan mainio ikämieskaksikko Johnson ja Shepard eivät ainakaan yritä näyttää yhtään nuoremmilta kuin ovat.

Cold in July, Frii ti klo 21.00

Twin Peaksin uudella kaudella nähtiin nolo käännösvirhe.

Twin Peaksin uudet jaksot ilmestyivät maanantai-iltana HBO Nordic -palveluun sarjan kaikenikäisten fanien iloksi.

Uusi kausi näyttää saaneen muuten hyvän vastaanoton, mutta yhtä asiaa ihmetellään Twitterissä: miten on mahdollista, että sarjan Log Lady, eli pölkkyrouva, on käännetty muotoon lokikirjanainen?

Oi voi. Sana log kyllä tarkoittaa myös lokikirjaa – siis jos asiayhteyttä ei laisinkaan oteta huomioon. Log Lady nimittäin kanniskelee mukanaan puupölkkyä, ei lokikirjaa.

Lue myös: Muistatko, mihin kaikki jäi? Twin Peaks selitettynä minuutissa – katso video

Pölkkyrouvan alkuperäinen näyttelijä Catherine Coulson kuoli syöpään 71-vuotiaana syksyllä 2015. Silloin pelättiin, että Twin Peaksin uusi kausi ei sittenkään toteutuisi. Myöhemmin kuitenkin varmistui, että Coulson oli ennen kuolemaansa ehtinyt tehdä kohtauksia sarjan uudelle kaudelle.