Sharonin ja Robin kemia toimii sarjassa kehujen arvoisesti, kun he ovat yllätyspari Sharon Morris ja Rob Norris. Kuva: Yle kuvapalvelu
Sharonin ja Robin kemia toimii sarjassa kehujen arvoisesti, kun he ovat yllätyspari Sharon Morris ja Rob Norris. Kuva: Yle kuvapalvelu

Catastrophen piikikkäänä anoppina nähdään joulukuussa menehtynyt Tähtien sota -tähti Carrie Fisher.

IS TV-LEHTI: Mainio draamakomediasarja Catastrophe leikittelee mehevän katastrofaalisilla aineksilla: tapaat yhden yön tyypin toiselta mantereelta, tulet raskaaksi, joudut naimisiin, vanhempasi inhoavat siippaasi, kohta pelissä on syöpää, dementiaa, Downin syndroomaa…

Ja silti tunnelma säilyy lämminhenkisenä, kiinnostavana ja humoristisena, jopa verrattoman räävittömänä. Britit osaavat nämä puuhat – sarjassa on sukulaisvivahdusta ainakin suosikkien Rimakauhua ja rakkautta ja Paritellen suuntaan. Astetta ronskimpaa vivahdusta.

Catastrophe-sarjan ydinpari vastaa niin käsikirjoituksesta, tuottamisesta kuin pääosien näyttelemisestäkin. Sharon Horgan on brittien Pirjo Heikkilä, Twitter-kaskuistaan tunnettu Rob Delaney muuten vain hauska. Heidän sarjanimensä rimmaavat: Sharon Morris ja Rob Norris.

Irlantilainen Sharon tapaa kotikaupunkinsa Lontoon baarissa mukavasti vinksahtaneen Robin. Tämä palaa turvallisesti Yhdysvaltoihin muutaman kuuman yön jälkeen, ja sen pituinen se. Vaan eipä olekaan, sillä jo kypsässä iässä oleva Sharon huomaa odottavansa lasta. Rob palaa kantamaan isällisen vastuun.

Kun Rob kosii Sharonia kadulla, sormus tipahtaa humalaisen virtsalammikkoon.

Ben Taylorin ohjaama palkittu sarja sanoo asiat suoraan niin kuin ne ovat. Se tasapainottelee älyttömän ja koskettavan välillä ja onnistuu vaikeassa tehtävässään olla noin 25 minuutin jaksoissaan sekä suolaa että sokeria. Juoni alkaa rullata, vitsejä odottaa.

Suuri osa sarjan tenhosta perustuu pääparin väliseen kommunikointiin sekä ulkomaailman haasteiden kanssa taisteluun. Yllättävät sutkaukset naurattavat. Aikuinen aitous yhdistyy jopa pieruhuumoriin, mutta jollain tapaa osuvasti!

Rob ja Sharon ovat tuhdisti samalla aaltopituudella. Sarjan maailmaa on vaikkapa tämä: Kun Rob kosii Sharonia kadulla, sormus tipahtaa humalaisen virtsalammikkoon. ”Sormus on pissassa, voi paska!” todetaan ja pujotetaan koru muitta mutkitta nimettömään – ja saadaan kohtauksesta tunteikas.

Kulttuurien välisiä eroja kosketellaan, mutta enemmän yhteiskunnan avioliitto- ja perheodotuksia. Sharon ja Rob arvattavasti ovat täysin omanlaisensa pari. Rakkauselementtejä ei silti laiminlyödä.

Carrie Fisher mukana kolmella kaudella

Suomessa nähdään nyt 12 jaksoa eli kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Kolmas kausi on jo kuvattu. Tuo kausi oli viimeinen, jolla mukana oli joulukuussa menehtynyt Carrie Fisher. Fisher näyttelee Robin amerikkalaista äitiä ja Sharonin piikikästä anoppia Miaa. Sarjan alkupuolella hän on äänessä ja ruudussa lähinnä puhelinsoittojen kautta. Tietenkin Mialla on vankka mielipide Robin ja Sharonin äkkiliitosta: ”Mikä moka!”

Rob Delaney on kertonut Fisherin innostuneen roolista äitimuorin nasevan äksyyden vuoksi. Tiukasti käsikirjoitukseen luottaneet Delaney ja Horgan sallivat improvisointia vain Fisheriltä, muut saivat luvan pysyä ruodussa. Kaksikko huomasi, että Fisherillä oli kyky saada vitseistä irti kaksin verroin.

Kolmannelle kaudelle Fisherille kirjoitettiin paljon lisää materiaalia, joka erityisesti ensimmäisellä kaudella on vielä marginaalissa. Viimeiset otot kuvattiin vain viikko ennen Fisherin kuolemaa.

Catastrophe, TV1 pe klo 22.00

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.