Dokumenttiklassikko keskitysleireiltä on karua katsottavaa. Kuva: Kuva: SEA / Yle Kuvapalvelu
Dokumenttiklassikko keskitysleireiltä on karua katsottavaa. Kuva: Kuva: SEA / Yle Kuvapalvelu

Yö ja usva valmistui vuonna 1956, ja sen kuvamateriaali riipaisee yhä vain.

IS TV-LEHTI: Natsien keskitysleireiltä on nähty vuosikymmenten varrella niin paljon materiaalia, että se alkaa helposti turruttaa. Onkin syytä palata lajin varhaiseen perusteokseen, Alain Resnais’n lyhytfilmiin Yö ja usva (Nuit et brouillard), joka jaksaa yhä hätkähdyttää.

Kati Sinisalon jälleen taiten kokoamassa Teemaillassa nähdään lisäksi huippukiinnostavat ohjelmat Keskitysleirien salattu totuus sekä Claude Lanzmann ja Shoahin aaveet. Sysäyksen teemalle on antanut seuraavan viikon perjantaina vietettävä vainojen uhrien muistopäivä.

Yö ja usva on elokuva, joka aina vain sekä hirvittää että tuottaa mielihyvää. Paradoksi melkein tuottaa omantunnon tuskia: onko oikein katsoa filmimateriaalia keskitysleirien kauhuista ja samalla nauttia elokuvan esteettisestä täydellisyydestä?

Ristiriita on vain hyväksyttävä – ja kenties Yön ja usvan kauneus on omiaan saamaan meidät jälleen pysähtymään ja muistamaan natsi-Saksan miljoonien leireillä tuhottujen kärsimykset.

Resnais käyttää oivaltavasti hyväkseen kontrasteja. Ranskan ykköskuvaajiin kuuluneet Sacha Vierny ja Ghislain Cloquet ovat tallentaneet tuolloisia nykynäkymiä Auschwitzista ja muista keskitysleireistä runollisissa väreissä, mihin Resnais on leikannut brutaalin mustavalkoisia uutiskuvia samoista paikoista 1940-luvulla.

Keskitysleiriltä selvinneen Hanns Eislerin suurenmoisessa musiikissa voi aistia kuulevansa vastarinnan kaikuja: emme saa unohtaa – mutta emme saa antaa tämän toistua.

Yö ja usva, Teema la klo 21.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.