Afrikan Tähti -pelilauta on muuttunut vuosien saatossa hieman. Kuva: Yle kuvapalvelu
Afrikan Tähti -pelilauta on muuttunut vuosien saatossa hieman. Kuva: Yle kuvapalvelu

Afrikan Tähden keksijä Kari Mannerla aloitti pelin aina itse Tangerista.

IS TV-LEHTI: Hannu Oraviston ohjaama ja käsikirjoittama dokumentti Kuka keksi Afrikan tähden esitetään nyt uusintana. Uusinta on ihan paikallaan, sen verran kiinnostava on puolituntinen dokumentti Kari Mannerlasta. Vuonna 1936 syntynyt Mannerla menehtyi syöpään 2006.

Vuonna 1949 vasta 19-vuotias Mannerla tarjosi kustantajalle lautapeliä, josta tuli oikea klassikko: Afrikan tähti. Vuosikymmenten saatossa peliä on myyty miljoonia kappaleita Pohjoismaissa. Hän loi pelin aikana, jolloin monet Afrikan maat eivät olleet vielä itsenäistyneet.

Maantieteellisesti peli ei olekaan tarkka. Mannerla iloitsee, että yhtään syytöstä pelin minkäänlaisesta rasistisuudesta hän ei ole kuullut, vaikka pelin yksi paikka onkin Orjarannikko.

Mannerla paljastaa parhaan strategian pelaamiseen. Paljon on väliä sillä, aloittaako pelin Kairosta vai Tangerista. Mannerla itse aloittaa aina Tangerista, sillä Marokkoon pääsee heittämällä kakkosen tai suuremman. Sen jälkeen hän lentää suoraan Kultarannikolle: jos sieltä löytyy timantti, rahat saa tuplana. Mannerla pyrkii myös pääsemään ensimmäisenä Kapkaupunkiin, jolloin tiedossa on rahapalkinto. 

– Olen saanut joskus jopa keskellä yötä puhelun, että mitäs nyt tehdään, kun saarella tuli rosvo eikä ole rahaa laivamatkaan, Mannerla muistelee.

Rahasta Mannerla ei muuta puhu kuin että pelistä sai mukavasti sivutuloja vuosien varrella.

Paukkupommibisnestä ja askartelua

Jo ennen Afrikan tähteä Mannerla oli suunnitellut useita lautapelejä, askartelukirjan ja hoidellut pientä paukkupommibisnestä. Mannerla arvioi, että vuodet 10–20-ikäisenä olivat hänen luovinta aikaansa.

Mutta ei tahti hiljentynyt sittenkään. Helsingin Kaisaniemessä kasvanut Mannerla päätyi mainosalalle. Tie menestykseen avautui nopeasti. 20-vuotiaaana hän oli päällikkö, 30-vuotiaana johtaja ja 40-vuotiaana hallituksen puheenjohtaja.

– Vähän liiankin huima tahti taisi olla, Mannerla tuumii.

Viisikymppisenä levoton mies halusi jo eläkkeelle, ja kaupunkilainen toisessa polvessa vetäytyi maaseudun rauhaan. Luonnon keskellä eläminen oli hänen mukaansa ”makeaa elämää”.

Ohjaaja Oravisto on tehnyt viisaan päätöksen antaa Mannerlan puhua läpi dokumentin, mutta olisi ollut kiinnostavaa kuulla myös miehen tunteneiden mietteitä tästä luovasta persoonallisuudesta.

Muisti: Kuka keksi Afrikan tähden, TV1 to klo 20.00

Muokattu 24.5.2017 klo 14.20. Lisätty ingressi.

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.