Pronssikautinen hauta Nakkilassa. Purettu hiidenhiuas paljastaa kivikehän, jonka sisälle vainaja on haudattu. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Pronssikautinen hauta Nakkilassa. Purettu hiidenhiuas paljastaa kivikehän, jonka sisälle vainaja on haudattu. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Meditatiivinen dokumentti kertoo pyhästä.

IS TV-LEHTI: Aina silloin tällöin räiskyvä ja kaikkiin suuntiin kurottava tv-ohjelmavirta saa kaipaamaan jotain rauhallisempaa, jonka äärelle voi hiljentyä mutta joka rohkaisee myös syvällisempään mietiskelyyn.

Suomen eturivin dokumentaristeihin lukeutuva Markku Lehmuskallio on elokuvissaan tarjonnut juuri tällaisen hengähdystauon.

Hänen uusimman ohjaustyönsä tunnelmassa on jotain harrasta, jopa pyhää. Lehmuskallion yhdessä pitkäaikaisen työparinsa, puolisonsa Anastasia Lapsuin ja poikansa Johannes Lehmuskallion kanssa tekemä meditatiivinen dokumenttielokuva Pyhä (2016) on runollinen tutkielma siitä, mitä pyhä merkitsee ihmiselle.

Lehmuskallio on 1970-luvulla alkaneen ohjaajanuransa aikana profiloitunut alkuperäiskulttuurien ja paimentolaiskansojen luontosuhteen kuvaajana, mutta sivunnut elokuvissaan pyhyyttä usein.

Vuonna 2012 valmistuneessa dokumentissa Yksitoista ihmisen kuvaa Lehmuskallio ja Lapsui tutkivat muinaisia kalliomaalauksia ja niihin kätkeytyvää ihmisen perusolemusta.

Pyhä on luonteva jatko sille. Tällä kertaa ihmisyyden universaalia olemusta lähestytään vain pyhyyden teeman kautta. Juuri sitä luolamaalaukset ja niiden kuvaamat asiatkin varmasti ovat tekijöilleen edustaneet.

Edelleen ihmisellä on tarve erottaa pyhyys arkisesta, kohottaa se tavanomaisen yläpuolelle.

Dokumentti ei tarjoa valmiiksi pureskeltuja vastauksia pyhyydestä, vaan ehdottaa hiljaisin kuvin sekä Lehmuskallion ja kameralle puhuvien ihmisten suilla, mitä ja millaisia paikkoja ihminen pitää pyhänä ja mitä pyhällä ylipäänsä voidaan tarkoittaa.

Dokumentissa aihetta pohtivat eri uskontokuntien ja kulttuurien sekä tiede- ja taidemaailman edustajat. Ajatuksiaan kameralle kertovat muiden muassa ihmisoikeusaktivisti Maryan Abdulkarim, emerituspiispa Wille Riekkinen, Uralin itäpuolen tundralla asuva selkuppiperhe sekä aboriginaalitaiteilija.

Alun perin sana pyhä on merkinnyt rajaa. Edelleen ihmisellä on tarve erottaa pyhyys arkisesta, kohottaa se tavanomaisen yläpuolelle. Dokumentissa käsitys pyhästä yhdistää eritaustaisia ihmisiä: jumaluuden ja uskonnon lisäksi pyhyys näyttäytyy esimerkiksi luonnossa, eläimissä ja elämässä yleensä.

Samalla ihmiskunnan historia kuitenkin osoittaa, kuinka ihminen on iät ja ajat ollut myös valmis tinkimään pyhyydestä.

Dokumenttiprojekti: Pyhä, TV1 ma klo 20.50

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.