Dramatisoitu dokumentti kuvaa, millaisiin ongelmiin liian sinisilmäiset netin käyttäjät voivat joutua. Kuva: Frii
Dramatisoitu dokumentti kuvaa, millaisiin ongelmiin liian sinisilmäiset netin käyttäjät voivat joutua. Kuva: Frii

Kaikki ei netissä ole sitä, miltä näyttää – siinä illan tv-dokumentin opetus.

IS TV-LEHTI: FriiD: Virtuaalivainoojat-ohjelman ensimmäinen tarina kertoo keski-ikäinen Jeanettesta, joka oli epätoivoinen. Hän oli avioerossa menettänyt tyttärensä huoltajuuden. Rikas ja väkivaltainen ex-aviomies oli järjestellyt kaiken mielensä mukaan.

Jeanette sattui yhteyteen vanhan koulukaverinsa Anthonyn kanssa, josta oli näköjään tullut komea ja pätevä poliisimies. Ennen kuin nainen huomasikaan, hän oli kertonut Anthonylle suurimman osan elämäntilanteestaan. Anthony lupasi auttaa. Suhteillaan hän sai tietää kaikenlaista ikävää Jeanetten ex-miehestä. Naisen toiveet heräsivät.

Mitä sitten tapahtui? Jotain ikävää, se on selvää ohjelman alusta asti. Kyseessä oli ilmeisesti tyypillinen tapaus, jossa vainooja kietoi uhrin nopeasti houkuttelevaan verkkoonsa, nostatti odotuksia, ja kiristi sitten.

Dramatisoitu dokumentti on rakennettu taitavasti, ja aiheuttaa hieman jopa pelon väristyksiä. Siitä huolimatta, että se on tehty musiikkia, kuvakulmia ja valaistusta myöten samalla kaavalla kuin muutkin tämänkaltaiset ohjelmat. Kaikki on liian siloista ja nopeaa, jotta voisi täysin uskoa ”tositarinoihin”.

FriiD: Virtuaalivainoojat, Frii klo 18.25

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.