Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on vuosien ajan yrittänyt saada poikansa murhaajia oikeuteen apunaan asianajaja David Pena (vas.). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Jyri Jaakkolan äiti Eve Jaakkola on vuosien ajan yrittänyt saada poikansa murhaajia oikeuteen apunaan asianajaja David Pena (vas.). Kuva: Yle Kuvapalvelu

– Dokumentti kertoo, miten karmea Meksikon ihmisoikeustilanne on, Murha Meksikossa -dokumentin ohjaaja Simo Sipola kertoo.

IS TV-LEHTI: Ohjaaja Simo Sipola, oliko Meksikossa ammutun Jyri Jaakkolan perhe helppo saada mukaan dokumenttijn?

– Kyllä. Soitin huhtikuun alussa 2015 Jyrin vanhemmille ja sovin tapaamisen heidän kanssaan. Tapasin myös erikseen Jyrin pikkuveljen Turon. Tapaamisten jälkeen asiat etenivät nopeasti. Sain Jyrin vanhemmilta, Eveltä ja Kolalta, käyttööni kaiken heillä olevan aineiston murhatapauksesta sekä runsaasti valokuvia ja muuta aineistoa Jyristä.

Millaisella aikataululla Murha Meksikossa tehtiin?

– Ensimmäiset kuvaukset olivat huhtikuussa 2015, ja Meksikoon lähdimme huhtikuussa 2016. Tuolloin toteutui monesti lykkäytynyt matka, jonka aikana Even ja Turon oli tarkoitus vauhdittaa oikeusprosessia. Matka kesti pari viikkoa.

Millaisia ongelmia dokumentin tekemisessä oli?

– Raskain takaisku oli Jyrin isän Kolan äkillinen ja odottamaton kuolema. Hän menehtyi sairauskohtaukseen kesäkuussa 2015 – vain vajaat kaksi viikkoa sen jälkeen, kun olimme kuvanneet häntä ja Eveä perheen kesämökillä. Kolan kuolema oli tietenkin suuri menetys hänen omaisilleen. Kun kuulin asiasta Eveltä, päätin, että hän saa ratkaista, jatketaanko kuvauksia vai ei. Eve päätti jatkaa sekä oikeustaistelua että dokumentin tekoa. Kolan kuolema vaikutti myös elokuvan sisältöön: sen luonne muuttui, kun merkittävään osaan isän tilalle astui poika, Jyrin pikkuveli Turo.

Miksi Murha Meksikossa kannattaa katsoa?

– Se kertoo selvästi, miten karmea Meksikon ihmisoikeustilanne on. Elokuvaa voi myös katsoa yksilötason tarinana: rohkeasta ja peräänantamattomasta äidistä, joka suree poikansa kuolemaa mutta taistelee samalla murhaajien saamiseksi oikeuteen. Kyse on paitsi periaatteesta, myös toivon antamisesta. Siitä, että näin ei tapahtuisi enää uudestaan.

Dokumenttiprojekti: Murha Meksikossa, TV1 ma klo 21.30.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00