Leonardo DiCaprio tutustuu Indonesian sademetsissä orankeihin. Kuva: National Geographic
Leonardo DiCaprio tutustuu Indonesian sademetsissä orankeihin. Kuva: National Geographic

Näyttelijä Leonardo DiCaprio vie katsojat ympäri maailman katsomaan ilmastonmuutoksen jälkiä.

IS TV-LEHTI: Tuskin yksikään superjulkkis on profiloitunut yhtä näkyvästi ympäristönsuojelijana kuin näyttelijä Leonardo DiCaprio. YK:n rauhanlähettiläänä ja A-luokan Hollywood-tähtenä hänellä on pääsy sinne, minne tavallisilla aktivisteilla ei ole mahdollisuutta mennä. Kaksoisstatus avaa ovien lisäksi taatusti myös useampia silmä- ja korvapareja.

Fisher Stevensin ohjaama dokumentti Ennen tulvaa seuraa DiCaprion ristiretkeä ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta. Itse aihe pysyy silti päähenkilöä suurempana. DiCaprio on myös yksi dokumentin tuottajista.

Vuosina 2014–2016 kuvatussa dokumentissa DiCaprio tapaa tutkijoita, aktivisteja sekä päättäjiä Yhdysvaltain presidentti Barack Obamasta paavi Franciscukseen ja keskustelee heidän kanssaan ilmastonmuutoksen seurauksista sekä keinoista hidastaa sitä.

Leonardo DiCaprio ja Barack Obama jakavat huolen ilmastonmuutoksesta.
Leonardo DiCaprio ja Barack Obama jakavat huolen ilmastonmuutoksesta.

Näkemykset ovat kaikilla samat, mutta näkökulmat vaihtelevat: siinä missä Obama puhuu ilmastonmuutoksen vaikutuksista maailmanpoliittisiin kriiseihin, on Kiribatin presidentti Anote Tong huolissaan maansa hitaasta huuhtoutumisesta mereen.

Puhutteleva dokumentti alleviivaa, että kyse on monilta osin peruuttamattomista prosesseista. Ihminen on toimillaan tuhonnut esimerkiksi puolet maapallon koralliriutoista vain 30 vuodessa.

DiCaprio käy riutoilla ja muuallakin: todistamassa niin Grönlannin sulamista kuin Indonesian sademetsien ja Kanadan aarniometsien jyräämistä palmuöljy- ja öljytuotannon tieltä.

Ennen tulvaa on reipas avokämmen omaa napaansa tuijottavan nykyihmisen kasvoille. Parissa vuosikymmenessä ehtii tapahtua paljon lisää peruuttamatonta, jos nyt ei herätä.

Lue myös: Leonardo DiCaprio huolestui Suomen metsistä – valitettavasti liian myöhään

DiCaprion maailmantuska

Dokumenttituotannot ovatkin eräs DiCaprion omaksumista vaikuttamisen keinoista. Hän oli tuottajana jo vuonna 2007 valmistuneessa 11th Hourissa, joka käsitteli pitkälti samoja teemoja eli ilmaston lämpenemistä, sukupuuttoa ja ekosysteemien tuhoutumista.

Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Virunga puolestaan kuvasi Kongossa eläviä vuoristogorilloja, joita uhkaavat niin sota, salametsästys kuin öljy-yhtiöt.

Tuorein dokumenttiprojekteista on niin ikään viime vuonna valmistunut Taistelu norsunluusta. Se kertoo trillerimäiseen tyyliin norsunluukaupan ja salametsästyksen vuoksi afrikannorsua uhkaavasta sukupuutosta.

Dokumenttien ohella DiCaprio on taistelee ympäristönsuojelun puolesta nimeään kantava säätiön kautta. Vuonna 1998 perustettu Leonardo DiCaprio Foundation rahoittaa vuosittain miljoonilla dollareilla suojeluprojekteja, tutkimusta ja kampanjointia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Katso Ennen tulvaa -dokumentin englanninkielinen traileri:

Ennen tulvaa, National Geographic su klo 21.00

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla.

IS TV-LEHTI. Hiton idiootit! Niin tekisi mieli huutaa ensimmäiselle lomailijaporukalle, joka esiintyy Hurja lomasää -sarjassa (Extreme Weather – The Survivors, 2015).

Brittimiehet lähtevät varta vasten Filippiineille, kun kuulevat taifuunin uhkaavan sitä. Sitten kun alkaa rytistä, ollaan paniikissa ja sokissa. Sen jälkeen vielä ihmetellään tv-haastattelussa, kuinka kamalaa oli olla hengenvaarassa.

Ohjelman ideana on esitellä brittejä, jotka ovat lomamatkallaan kohdanneet katastrofaalisia säätiloja. Taifuunijengi herättää vain ärtymystä, mutta seuraava tarina on oikeasti pelottava ja koskettava.

Se kertoo kolmesta opiskelijasta Turkissa. He luulevat lähtevänsä pienelle patikointireissulle, mutta eksyvät viikoksi rankkasateiden ja myrskyn keskelle vuoristoon ilman ruokaa. Etsiessään pakotietä he ajautuvat vain yhä kauemmas tulvivan joen armoille ja lopulta putoukselle, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Kammottava on myös osio belgialaisilta rockfestareilta, jossa nuoriso bilettää kuuman auringon alla. Lopulta neljä ihmistä kuolee. Myös rankkasateet ja tulvat brittien suosimilla leirintäalueilla Etelä-Ranskassa pysäyttävät.

Hieman ahdistava ohjelma on hyvä muistutus siitä, kuinka vahvoja luonnonvoimat saattavat olla. Paljon parjattu Suomen kesäsääkin alkaa yllättäen tuntua ihan kivalta. Vaihtoehto kun voisi olla vaikka henkeäsalpaava hiekkamyrsky.

Hurja lomasää Foxilla pe 18.8. klo 19.00.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.