Brittidokumentti selvittää erilaisia syitä yksinäisyydelle. Jokaisella yksinäisellä on oma tarinansa.

IS TV-LEHTI: Skottiohjaaja Sue Bournen dokumentti Yksinäisyyden aikakausi (2015) on vähemmän tieteellinen, enemmän kokemuspohjainen katsaus aikamme hiljaiseksi epidemiaksi kutsuttuun ilmiöön.

Kieltämättä yksinäisyyden kokeminen onkin mitattavissa tunteella, ei tieteellä.

Tilastollisia faktoja dokumentissa toki kuullaan. Ohjaaja toteaa Ison-Britannian olevan Euroopan yksinäisyyden pääkaupunki: maassa on 7,6 miljoonaa yksineläjän taloutta, ja joka neljännen britin arvellaan tuntevan jossain elämänsä vaiheessa yksinäisyyttä.

Yksi syy yksinäisyyteen on se, että ihmiset elävät pidempään.

Yksinäisiä on maan joka kolkassa. Bourne tapaa heistä muutamia, jotka kertovat tilanteestaan. Tunnin mittaisessa dokumentissa esitelläänkin erilaisia syitä yksinäisyydelle sekä kerrotaan tapoja, jolla päähenkilöt ovat vähentäneet yksinäisyyttä elämässään.

Yksi syy yksinäisyyteen on se, että ihmiset elävät pidempään, kertoo dokumentin selostajanakin toimiva ohjaaja.

Dokumentissa tavataan elämänkumppaninsa menettäneet Dorothy, Olive, Bob Lowe, Barbara ja Richard.

Yksinäisyys kuitenkin vaivaa yhtä paljon nuoria kuin heidän isovanhempiaankin. 18-vuotias Isabel kertoo ensimmäisen vuoden opiskelijoiden syrjäytyvän helposti. Suomalaisittain asia kummeksuttaa, koska meillähän fuksivuosi on täynnä sosiaalisia tapahtumia!

Uudesta-Seelannista Lontooseen muuttanut kolmekymppinen Kylie on kehittänyt itselleen sosiaalista elämää järjestämällä ikäihmisille teekutsuja. Näin hän lievittää sekä omaa että vanhusten yksinäisyyttä. Lontoosta Leedsiin muuttanut Jaye puolestaan ei ole keksinyt ratkaisua omaan tilanteeseensa.

Mielenterveysongelmat osaltaan lisäävät eristäytymistä.

Pikkulasten vanhemmat syrjäytyvät helposti. Emilyn järjestämät kärrykävelyt ovatkin osoittautuneet menestykseksi. Britanniassa 42 prosenttia avioliitoista päättyy eroon, siinä syy kirjailija Benin yksinäisyyteen.

Mielenterveysongelmat osaltaan lisäävät eristäytymistä. Christine, Iain ja Martin kertovat omat tarinansa.

Ohjelmassa tavataan myös Sara, joka on itse valinnut syrjäisten nummien hiljaisuuden.

Yksinäisyyden tiedetään aiheuttavan monia terveyshaittoja, mutta niitä ei Yksinäisyyden aikakaudessa käsitellä.

Tiededokumentti: Yksinäisyyden aikakausi, Teema to klo 21.00

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.