Ensi vuonna televisioitavassa Ex-onnelliset-tv-sarjassa nähdään useita tuttuja kasvoja sekä lapsinäyttelijöitä. ”Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä”, Johanna Vuoksenmaa sanoo.
Ensi vuonna televisioitavassa Ex-onnelliset-tv-sarjassa nähdään useita tuttuja kasvoja sekä lapsinäyttelijöitä. ”Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä”, Johanna Vuoksenmaa sanoo.

Suosikkiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kuvaa parhaillaan tv-sarjaa eroperheistä. – Sarjan idea perustuu omiin ja ystävieni ajatuksiin eron hetkellä. Kaikkihan haluaisivat erota niin, että vahingoittaisivat lapsia mahdollisimman vähän.

Klikkaa mua- ja Tahdon asia -tv-sarjojen ohjaaja Johanna Vuoksenmaa kuvaa parhaillaan uutta 12-osaista tv-sarjaa Ex-onnelliset.

Ex-onnelliset kertoo eroperheiden elämästä uudenlaisessa asunto-osakeyhtiössä, joka on räätälöity eronneiden lapsiperheiden tarpeisiin.

– Sarjan idea alkoi muhia jo vuosia sitten, kun keskustelin eronneiden ystävieni kanssa. Kaikki miettivät erotessaan erityisesti lapsiaan ja sitä, miten voisivat erota niin, että vahingoittaisivat heitä mahdollisimman vähän, Johanna kertoo.

”Vuoroasumisessa pitää olla kaksi asuntoa, kirjoituspöytää ja hammasharjaa, ja luistimet ovat sittenkin aina väärässä paikassa.”

Nykyään erotilanteissa päädytään yleensä vuoroasumiseen, jossa pienen ihmisen elämän jaetaan kahteen osaan.

– Vuoroasumisessa pitää olla kaksi asuntoa, kaksi kirjoituspöytää, kaksi hammasharjaa, ja lapsen luistimet ja koulukirjat ovat sittenkin aina väärässä paikassa toisen vanhemman luona, Johanna sanoo.  

Hän itse erosi vuosia sitten, ja silloin lapset jäivät asumaan perheen kotiin, josta vanhemmat muuttivat vuoroviikoin pois yksiöön.  

Exän naapurina

Ex-onnellisia kirjoittaessaan Johanna pukikin päälleen kuvitteelliset arkkitehdin housut ja suunnitteli talon, jossa eroperhe voi asua ilman, että kenenkään tarvitsee vaihtaa välillä kotia.

Vuoksenmaan sarjan talossa on kaksi rappua, joista toisesta kuljetaan isän, toisesta äidin asuntoon. Keskelle jää olohuone ja lastenhuoneet. Aikuisten yksiöiden ja lasten tilan välistä seinää ohjataan tietokoneella omien aikataulujen mukaan. Kun vanhemman viikko vaihtuu, kulku toisen vanhemman yksiöön sulkeutuu ja toiseen avautuu, ja lasten täytyy ainoastaan siirtää kenkänsä toiseen eteiseen.

Vaikka talon kaikki asukkaat haluavat lapsilleen hyvää, asetelma tarjoaa herkullisia draamallisia aineksia, kun vaistot ja järki ottavat toisistaan mittaa.

– Olemmeko eläimiä vai ajattelevia olentoja? Mistä mustasukkaisuus kumpuaa? Ja miten paljon voi todellisuudessa järjellään päättää, jos haluaa hyvää? käsikirjoittaja-ohjaaja pohtii sarjan teemoja.

Hieno näyttelijäkaarti

Toisin kuin Klikkaa mua -sarjassa, Ex-onnellisissa ei ole yhtä päähenkilöä yli muiden. Sarjassa näyttelevät muun muassa Miia Nuutila, Mikko Nousiainen, Jarkko Pajunen, Essi Hellén, Jonna Järnefelt ja Pertti Sveholm, mutta lapsinäyttelijät tekevät vähintään yhtä tärkeät roolit

– Lapset ovat mielettömiä näyttelijöitä, ja olen ylpeä siitä, mitä teemme yhdessä, Johanna kertoo kesken kiireisimmän kuvausputken.

Syksyllä aloitetut kuvaukset jatkuivat joulun jälkeen ja päättyvät pääsiäisen tienoilla. Valmista pitäisi olla ensi vuonna, jolloin sarja saa ensi-iltansa MTV3-kanavalla.

–Tämä on kausityötä. Joku tekee asfalttia kolme kuukautta, minä kuvaan aamusta iltaan sarjaa neljä kuukautta, mutta sen jälkeen voin keskittyä välillä vaikka kirjoittamiseen, Johanna sanoo.

Ex-onnelliset kolahtaa varmasti Klikkaa mua -faneille, mutta se puhuttelee luultavasti myös eri-ikäisiä katsojia.

– Näkökulma ihmisiin on samalla tavalla lämmin ja itselleen naurava. Tätä voi katsoa myös kymmenvuotias, jos seurassa on aikuinen, joka on valmis hänen kanssaan siitä keskustelemaan, Johanna sanoo.

Paikka auringossa -elokuva on ensimmäinen osa George Stevensin trilogiasta. Kaksi muuta osaa ovat Etäisten laaksojen mies ja Jättiläinen.

Klassikkoelokuvan päärooleissa nähdään Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift.

Torstai-illan tv-elokuva Paikka auringossa (A Place in the Sun) on George Stevensin romanttinen mestariteos, jossa 19-vuotias Elizabeth Taylor ja Montgomery Clift tekevät hienot roolisuoritukset.

Taylor esittää varakkaasta teollisuussuvusta olevaa Angela Vickersia. Cliftin hahmo on köyhäliston edustaja George Eastman, joka unelmoi paremmasta elämästä. Shelley Winters näyttelee puolestaan Georgeen rakastunutta tehdastyöläistä Alicea.

Murhenäytelmä syntyy kolmiodraamasta, kun George alkaa seurustella salaa köyhän Alicen kanssa. Alice tulee raskaaksi, mutta Georgella on jo uudet kuviot rikkaan Angelan kanssa.

William Mellorin upea kuvaustyö palkittiin syystä Oscarilla. Kun kuikka huutaa järvellä ja poliisisireenit ulvovat, rakastuneiden Angelan ja Georgen lähikuvat huumaavat kuolemankin edessä. Kuvauksen lisäksi elokuva palkittiin aikoinaan viidessä muussa Oscar-kategoriassa.

Paikka auringossa Yle Teema & Fem to 17.08. klo 21.00

 

Ensitreffit-elokuvan pääosassa on näyttelijäsuvun uusin tähti: Eino Heiskanen.

IS TV-LEHTI. Pienellä budjetilla tehty kotimainen romanttinen komedia on sympaattinen leffa, jossa kolme miestä kamppailee kolmenkympin kriiseissä. Miehet ovat suurten elämänvalintojen edessä, mutta ensin heidän on selviydyttävä kaoottisista entitreffeistä.

Näyttelijäpari Kari Heiskasen ja Sara Paavolaisen poika Eino Heiskanen esittää elokuvassa naistenmies Tanelia. Muut pääosanäyttelijät ovat Frans Isotalo ja Marko Nurmi.

Parasta elokuvassa ovat rento kieli poskessa -ote sekä arkinen hilpeys. Valitettavasti latteudet ja ylitsepursuavan tunteikas musiikki vievät tehoa tarinalta.

Ensitreffit TV5:lla ke 16.8. klo 21.00.

Parisuhdeasiantuntijat kamppailivat ikäkysymysten kanssa, sillä tuoreelle kaudelle haki mukaan ennätysmäärä vanhempia sinkkuja.

Ensitreffit Alttarilla -realityn neljäs kausi käynnistyy AVAlla tiistaina 5.9. Sarjan parisuhdeasiantuntijoina nähdään jo viime kaudelta tuttu kolmikko, Jason Lepojärvi, Elina Tanskanen ja Tony Dunderfelt.

Psykologi Tony Dunderfeltin mukaan tällä kaudella mukana on äärimmäisen persoonallisia ja sitoutumishaluisia ihmisiä – he ovat hyvin tietoisia, mihin ovat osallistuneet.

Ensimmäisellä kaudella sarjaan kohdistui paljon ennakkoluuloja, mutta toistuvat onnelliset loput ovat kasvattaneet luottamusta formaattia kohtaan. Tämä on rohkaissut myös vanhempia sinkkuja lähtemään mukaan.

– Olemme joutuneet miettimään ikäkysymyksiä paljon. Tällä kaudella mukaan on hakeutunut rohkeasti varttuneempaa porukkaa. Nuorten lisäksi 35–40-vuotiaita hakijoita oli enemmän kuin koskaan, Dunderfelt sanoo.

”Aiemmista suhteista ei saa olla lapsia.”

Sarjassa tullaan näkemään aiempaa vanhempia pareja, mutta jotkut kriteerit rajoittavat myös hakijoiden ikää. Yksi vanhempia sinkkuja karsiva kriteeri on muun muassa lapsikielto.

– Yksi kriteerimme hakijoille on, että aiemmista suhteista ei saa olla lapsia. Monilla vanhemmilla sinkuilla jo jälkikasvua, Dunderfelt kertoo.

Sinkut ikävöivät tavallista arkea

Parit muodostetaan rakkaushaastattelujen ja asiantuntijoiden analyysien perusteella. Tällä kaudella valittujen ihmisten keskuudessa yksi selkeä teema on omassa elämässään ja arjessaan syvemmin kiinni oleminen.

– Hakijoiden keskuudessa korostui onnellinen arki. Henkilöt ovat asettuneet jo aloilleen, ja he kaipaavat tavallista arkea ja kumppanuutta, Dunderfelt sanoo.

Asiantuntijoiden nyrkkisääntö on, että koko kolmikon pitää olla parinmuodostuksesta samaa mieltä. He luottavatkin siihen, että yhteisymmärryksellä saadaan aikaan onnellisia loppuja.

– Tällä kaudella tunteiden vuoristorataa mennään enemmän kuin aiemmin koskaan, Dunderfelt lupaa.

 

 

Viikingit-sarjan neljännen kauden jälkipuoliskon jaksoissa kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar.

IS TV-LEHTI: Nykyään on muotia katkaista sarjan kausi keskeltä ja ladata todellinen cliffhanger-lopetus puoliväliin ennen taukoa. Näin tehtiin myös Viikingit-sarjassa, joka tunnetaan Suomessa kotimaisista vahvistuksistaan.

Neljännen kauden 10. jaksossa nähtiin massiivinen Pariisin-taistelu, jossa muun muassa Jasper Pääkkönen eli Halvdan Musta sai nuolen rintaansa.

Peter Franzén Harald Kaunotukkana.
Peter Franzén Harald Kaunotukkana.

Pääkköstä ja Peter Franzénia ei nähdä vielä illan jaksossa, mutta he palaavat ruutuun huomenna keskiviikkona esitettävässä jaksossa.

Viikingit-sarjan neljäs kausi jatkuu, kun päähahmo Ragnar palaa kotiin ja lähestyy aikuiseksi kasvaneita poikiaan: kuka heistä haluaa tappaa isänsä ja nousta kuninkaaksi? Jännitys ritisee – mutta katkeaa syleilyyn.

Sarjan keskiössä ovat nyt aikuisuuden partaalle tai jo sen yli humahtaneet Ragnarin pojat. Sarja on aina painottanut veljessuhteita, ja sama teema jatkuu yhä vahvempana. Itsenäistyneillä nuorukaisilla on intohimon kohde: eräs kaunis orjatyttö.

Kiinnostavimmaksi hahmoksi nousee veljeskaartin rampa Ivar, jolla on erikoislaatuinen suhde isänsä Ragnarin kanssa. Neljännen kauden loppuosa lupaa täysin uudenlaista dynamiikkaa tuoreen, kiihkeän sukupolven myötä.

Viikingit Subilla tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 21.00